E-ticaret, her geçen gün kendini yenileyen ve mobilize yapıya sahip bir hizmet alanıdır. Trend yapısı sürekli olarak kullanıcı kitlesinin beklentilerine paralel olarak değişim göstermektedir. Bugün, pek çok işletme reel mağazasını sanal mağazaya dönüştürerek e-ticaret hizmetinden yararlanmaya başlamıştır. E-ticarette yer alan kişi ya da işletmelerin sayısı her geçen gün hızla artmaktadır. Bu hızlı artış oranı beraberinde rekabetin de daha sert geçmesine sebep olur. A/B testi ile hedef kitlenizi tanıyın!
E-ticaret site sahipleri, rakipleri ile mücadele edebilmek için bazı satış stratejileri oluşturmalıdır. Aksi halde rakiplerinden geride kalır. Dolayısıyla web sitesini ziyaret eden kullanıcı ya da müşterilerinizi tanımalı, beklentilerini karşılayabilecek stratejiler oluşturmalısınız. Müşteri ya da ziyaretçilerin beklentileri öğrenmek için bazı araçlar bulunur. A/B test araçları özellikle e-ticarette kullanılan araçlardan bir tanesidir. Rakiplerini ekarte etmek ve satış oranlarını yükseltmek için pek çok işletme sahibi A/B testini uygular. Peki A/B testi nedir? Bu sorunun cevabını vererek ne olduğunu, ne işe yaradığını, nasıl kullanıldığını hakkında fikir sahibi olabiliriz.
A/B Testi Nedir?
En genel anlamı ile A/B testi, internet kullanıcılarının davranışlarını ölçmek için kullanılan bir araçtır. Ziyaretçilere farklı alternatifler sunularak seçimleri hakkında bilgi elde edersiniz. E-ticaret sitelerinde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan A/B testini, müşteriye daha kaliteli hizmet sağlamak amacıyla yaparsınız. Bunun yanı sıra rakip e-ticaret siteleri ile mücadele etmek için hazırlanan stratejilerinizde yine A/B testi kullanabilirsiniz.
A/B testinin odaklandığı alanları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Metin
- Görsel
- Kişiselleştirme
- SEO
- Landing Page
- CTA
A/B testi yaptıran e-ticaret siteleri site ziyaretçilerinin davranışları hakkında veri elde eder. Site üzerinden ziyaretçilere farklı seçenekleri barındıran fikirler sunabilirsiniz. Sonrasında ise ziyaretçilerin yöneldiği alan ile ilgili yeni hazırlıklar yapılır. Bu sayede web sitesi müşteri kitlesinin yönelimleri hakkında bilgi elde eder. Oluşturacağı pazarlama stratejilerini ve reklam ayarlamalarını bu verilerden hareketle gerçekleştirir.
E-ticarette A/B testinin kullanılması, aynı zamanda müşterinin siteden beklentisini de belirginleştirir. Ziyaretçi ya da müşteri fikirleri ile yola devam etmek, web sitesi için temel stratejilerden biri olmalıdır. Rekabet, aynı sektörde bulunan farklı firmalarla gerçekleşir. Ancak bu mücadelenin en büyük dayanağı müşterilerdir. Satış oranı düşen firmaların rekabeti kaybetmesi ve hüsrana uğraması muhtemeldir. Bu nedenle satış ve rekabet için geniş ziyaretçi popülasyonuna ihtiyaç vardır. Ziyaretçilerin müşteriye, müşterilerin de devamlı müşteri döndürülmesi e-ticarette önemli bir işlemdir.
Satış oranını artırmak isteyen web sitesinin, ziyaretçi ya da müşterilerin tüketim tercihlerini dikkate alması tavsiye edebiliriz. Kaliteli veri elde edilmesi açısından, A/B testi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.
A/B Testi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
E-ticaret web siteleri açısından oldukça önemli bir işlem olan A/B testleri yapılırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. A/B testi, doğru yapıldığından sizi stratejik olarak üst sıralara taşır. Hem müşteri memnuniyetini sağlamış olursunuz hem de bol kazanç elde edersiniz. Burada kilit nokta, sitede yer alan her bir alanın ziyaretçiyi etkileyerek alışveriş yapmasına teşvik edecek nitelikte olmasıdır.
Bu gibi pazarlama stratejilerini sağlam oluşturmak için işletmeler, A/B testlerine ihtiyaç duyarlar. A/b testinin daha nitelikli ve daha verimli olması için dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde belirtebiliriz.
Zamanlama: e-ticarette zamanlama demek, her şey demektir. Doğru zamanda doğru hamlelerle başarı basamaklarını çıkabilirsiniz. A/ B testi yaparken, testin yapılacağı zaman da oldukça önemlidir. Sitenin ziyaretçi oranı açısından yoğun olduğu bir zamanda A/B testini uygulamalısınız. Bu nedenle öncelikle sitenize olan ziyaretlerin en yoğun olduğu zamanı belirlemeniz gerekir.
Süreklilik: A/B testi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de sürekliliktir. A/B testi tek seferlik bir işlem değildir. En doğru sonucu almak için pek çok kez A/B testini uygulayabilirsiniz. Dolayısıyla A/B testi yaparken aceleci davranmamalısınız.
Ham Veri: test sonucunda nitelik düzeyi yüksek ham veri elde edilmesi açısından, A/B testi yapılırken trafik analizinin ve dönüşüm oranı teste dahil edilmemelidir.
Alternatif Varyasyonlar: web sitenizi sürekli ziyaret eden müşterilerin yanı sıra farklı ziyaretçiler de sitenizde gezebilir. Bu ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek farklı varyasyonlar sunabilir ve davranışları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, varyasyonların önceden belirlenmesidir.
Verinin Niteliği: test yapılırken veri akışının doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Doğru veri akışı, elde edilecek bilginin de doğruluğunu sağlar. Doğru bilgi, sizi doğru stratejiye yönlendirir. Bu nedenle test sırasında veri akışının doğru olmasına dikkat edilmelidir.
Çok Yönlü Analiz: A/B testi sonuçlarını tek bir çıkarım için kullanmak yerine farklı açılardan doğru bir şekilde analiz edebilirsiniz. Böylece veriyi farklı bir şekilde yorumlayabilirsiniz. Bu yine stratejiksel açıdan size fayda sağlayacak bir durumdur.
A/B Testinde Kullanılan Araçlar Nelerdir?
E-ticaret dünyasında yoğun olarak kullanılan bir hizmet olan A/B testleri, web sitelerinin strateji hamlesi oluşturmada kullandığı faktörlerden bir tanesidir. A/B testi ile web sitesi üzerinden ziyaretçi ve müşteri davranış ve tutumları hakkında güçlü çıkarımlar yapılmasına yardımcı olur. Bu nedenle e-ticaret web sitesi olan pek çok firma rakiplerini geri planda bırakmak ve müşterilerine daha iyi hizmet sunmak için A/B testine başvurur.
A/B testi farklı araçlarla gerçekleştirebilirsiniz. Bu araçları;
- Visual Website Optimizer (VWO)
- Optimizely
- A/B Tasty
- Performable
- Google Website Optimizer
- Genetify
- Clickflow
- Sitespect
- Qubit
olarak sıralayabiliriz. Yukarıda bahsedilen her bir A/B test aracı farklı alanlarda test yapılmasını sağlar. Test araçları arasında en çok tercih edilenlerden biri, Google Website Optimizer’dir. Ücretsiz bir uygulama olan GWO, aynı zamanda Google Analytics ile birlikte çalışabilir. Sunduğu kolaylıklar ile test öncesi ve test sonrası süreçte elde edilen verileri analiz ederek rapor şeklinde sunar.
Visual Website Optimizer, her e-ticaret firmasının kullanabileceği ücretli bir test aracıdır. Tasarım, içerik, görsel gibi alanlar üzerinden test işleminin gerçekleşmesini sağlar.
Bir diğer test aracı olan Optimizely, ücretli bir test aracıdır ve landing page üzerinden test yapılmasını sağlar.
Kullanım Alanları
A/B Tasty ise, içerik ve tasarım alanlarında kullanılan bir test aracıdır.
Performable test aracını, özellikle site hızını ölçmek için kullanabilirsiniz. Böylece site performansının artırılmasında önemli bir yere sahiptir. Site trafiği ve site analizi alanlarında da yine analiz yapılmasını mümkün kılar. Kullanılışı oldukça basittir.
Genetify, profesyonel kullanım isteyen ve kullanıcısına ayrıntılı çözümler sunan bir test aracıdır. Özellikle Javascript tabanlı geliştiricilerde kullanılır.
Clickflow ise, Google Search Console ile birlikte kullanabileceğiniz bir testtir. Özellikle SEO çalışması için kullanılmaktadır.
SiteSpect test aracı, Genetify ile benzer olarak Javascript tabanlı ve teknik bilgi gerektiren bir test aracıdır. Kullanımı, karmaşıktır ancak kullanıcılarına profesyonel çözüm önerileri sunar.
Kişiselleştirme odaklı bir test aracı olan Qubit, e-ticarette kullanılan A/B testlerinden biridir. Ayrıntılı bir kullanım alanına sahiptir ancak sunduğu profesyonel analiz raporu ile kullanıcı deneyimini artırmayı hedefler. Web sitesi içerisinde kişiselleştirme alanında sunduğu hizmet ile web sitesinin başarılı olmasına katkı sağlar. Ayrıca, başarılı bir ilerleyiş göstermek için, ”E Ticarette Hedef Kitle Nasıl Belirlenir? yazımıza göz atabilirsiniz.