E Ticarette Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?

Hedef kitle, e-ticarette yer alan ve önem derecesi yüksek olan bir terimdir. Hedef kitlesi, belli bir topluluğa verilen isimdir. Ancak bu topluluğun belli kriterleri taşıması gerekir. Bu nedenle bir topluluğa hedef kitlesi denilebilmesi için, topluluğun bazı özelliklere sahip olması gerekir. Peki, e-ticarette hedef kitlesi nedir, hedef kitlesi nasıl belirlenir, hedef kitlenin ne gibi özellikleri taşıması gerekir. Bu ve benzeri sorular, e-ticareti merak eden, ya da e-ticarete yeni başlayan işletmeler tarafından araştırılan sorular arasındadır.  

E-Ticarette Hedef Kitle Nedir? 

Hedef kitle kavramı e-ticarette kısaca, pazarlama işlemine karşılık reaksiyon (satın alma işlemi) veren topluluğa verilen isimdir. E-ticarette yer alan her sektörün hitap ettiği hedef kitle farklı farklıdır. Bu nedenle e-ticarette yer almak ve satış oranınızı yükseltmek istiyorsanız öncelikle sektörünüzü tanımalı ve pazarlama stratejilerinizi buna göre belirlemelisiniz. Aksi durumda hitap ettiğiniz kitleden beklediğiniz geri dönütü alamayabilirsiniz. Hedef kitlenizin verdiğiniz mesaja cevap vermesi önemlidir.

Hedef kitle ile ilgili olan bir diğer nokta, işlettiğiniz sektör ile hedef kitleniz arasında değişkenlik olabileceğidir. Örneğin işletmeniz bebek temalı olsun. Bebek giyim ürünleri, bebek aksesuarı satışı yapan bir işletme olduğunuzu düşünün. Satışı yapılan ürün bebek ürünleri olduğu için aslında hedef kitlesinin bebekler olması gerekir. Ancak karar verme ve satın alma işlemini ebeveynler yapacağı için yapılan pazarlama stratejileri, onları etkileyecek şekilde hazırlanmalıdır. Yani asıl hedef kitle bu sektör için ebeveynlerdir.

E-ticaret, geniş bir sektör alanına sahiptir. Pek çok yerel işletme daha fazla satış ve tanınırlık için e-ticarete başlar. Ancak sadece e-ticarette yer almak satışların yükselmesine yardımcı olmaz. Öncelikle sahip olduğunuz işletme hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmalı ve ürünlerinize hakim olmalısınız. Satan kişi siz olduğunuz için alıcıların sorularına tereddütsüz ve kesin bir şekilde cevap verebilmelisiniz. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta, satış yapacağınız insanlardır. Sahibi olduğunuz sektörün kime hitap ettiğini, ihtiyaç ve gereksinimlerini iyi bilmeli, ürün ve alıcı kitlesini iyice tanımalı ve buna göre pazarlama teknikleri oluşturun.

Satışını yapmak istediğiniz ürün ya da hizmet kime hitap ediyor? Bu ürünü neden almalı? 

Bu soruları doğru cevaplayarak pazarlama stratejinizi oluşturabilir, istediğiniz satış oranına sahip olabilirsiniz.

Hedef Kitle Nasıl Belirlenir? 

Hedef kitlenizi tanımanız ve ihtiyaçlarına uygun pazarlama teknikleri oluşturmanız durumunda, ürünlerinizi satabilir, markanızı istediğiniz tanınırlığa ulaştırabilirsiniz. Ancak hedef kitlenizi nasıl belirleyebilirsiniz? Bu noktaya özellikle dikkat etmek gerekir. Çünkü ürünlerinizin uygun alıcıları bulamaması durumunda pazarlama stratejiniz sizi kar yerine zarara uğratır. Bu nedenle sağlam ve etkileyici bir pazarlama tekniği oluşturabilmeniz için öncelikle hedef kitlenizi belirlemelisiniz.

En ideal hedef kitlesini belirlemek, e-ticarette tutunmanızı ve belli bir yer edinmenizi sağlar. Satış odaklı bir platform olduğu için işletme, satış işlemi yapabildiği ölçüde piyasada tutunabilir. Bu nedenle en ideal hedef kitlenizi tanımalı ve bu kitleye uygun satış ve reklam politikaları oluşturmalısınız.  

Sektörünüze uygun hedef kitlenizi belirlemek için kullanılan bazı faktörler bulunur. Bu faktörleri genel olarak demografik yapı, satın alma modelleri, psikolojik etmenler, grupsal faktörler, geniş değişken modeller, ilgi alanları, yaygın olarak kullandıkları sosyal medya alışkanlıkları olarak ifade edebiliriz. Genel olarak bu faktörlere dikkat ederek etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Hitap ettiğiniz kitle profilini iyi tanımak tahmin edildiği kadar kolay değildir. Kendi verilerinizi elde edene kadar, toplanmış olan verileri analiz edebilir ve fikir sahibi olabilirsiniz.

Hedef kitlesini belirlemekte kullanılan ilk faktör demografik yapıdır. Demografik yapıdan kasıt, yaş, cinsiyet, yaşadığı yer, eğitim durumu, mesleği, medeni durumu, sosyoekonomik durumu vb. gibi faktörler, demografik yapı ile ilgilidir. Satacağınız ürünü bu faktörlere göre hangi kitleye uygun olduğunu belirlemeli ve hedef kitlenizi oluşturmalısınız. Bir diğer faktör olan psikolojik faktörler, hedef kitlenizi oluşturan bir diğer unsurdur. Müşterilerin ait olduğu jenerasyon göz önünde bulundurularak buna uygun bir müşteri profili çıkartabilirsiniz. Toplum farklı inanışlara sahip olan, gereksinimleri farklılaşan ya da öğrenme biçimi değişkenlik gösteren insanlarla dolu! Bu nedenle satış yapacağınız toplumun psikolojik yapısını da bilmelisiniz. 

Hedef Kitlenize Uygun Kitle İletişim Aracı Seçin! 

Hitap ettiğiniz kitlenin yaş grubunu ve aktif olarak kullandığı kitle iletişim araçlarını belirleyin. Daha sonra onlara bu kanal üzerinden ulaşabilirsiniz. Kitle iletişim araçları, internet, radyo, TV, gazete olarak sayılabilir. Satacağınız ürün, yaş olarak daha genç bir kitleye karşılık geliyorsa tercih edeceğiniz kitle iletişim aracı internet olmalıdır. Günümüzde özellikle genç yaş grubu, internet üzerinden haberleşme iletişim işlemlerini hallediyor. Bu nedenle genç yaş grubuna ulaşmak için internet üzerinden pazarlama stratejisi geliştirmelisiniz. Hedef kitleniz yaşlılar ise en çok kullandıkları kitle iletişim aracı üzerinden onlara ulaşabilirsiniz.  

Mevcut müşteri kitlesi ile başlayıp, piyasada tecrübe kazandıkça kendi ideal hedef kitlenizi daha yakından tanıyabilirsiniz. Ayrıca pazarlama stratejiniz sayesinde hedef kitlenizi genişletebilirsiniz. Pazarlama stratejinizi geliştirmenin en iyi yolu hedef kitlenizi tanımaktır. Bu nedenle eldeki verilerden yararlandıktan sonra kendi verinizi oluşturmaya analiz etmeye önem verin. 

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet dini chat elektronik sigara cinsel sohbet çanakkale psikolog oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı eşya depolama Uluslararası evden eve nakliyat Uluslararası ev taşıma