Nesnelerin interneti (Internet of Things) kavramı, elektronik cihazların birbiri ve internet ile bağlama teknolojisini ifade etmektedir. Bu teknoloji ile her bir nesneye atanan benzersiz bir kimlik sayesinde, herhangi bir insan müdahalesine gerek kalmadan, aralarında ve merkezi kontrol sistemiyle veri paylaşımı yapılması sağlanmaktadır.
Nesnelerin interneti sadece cihazlar arası iletişim olarak değil cihazların insanlar ile de iletişime geçmesini kapsayan bir alandır. Nesnelerin internetinin tarihine bakılırsa, yeni olan bir sistem olmadığı görülebilir. 1991 yılında Cambridge Üniversitesinde yürütülen çalışmalar sonucu bir kahve makinasının görüntülerinin paylaşılmasının ardından adından bahsedilmeye başlanmıştır. Bu ilk adımın ardından farklı gelişmeler ile günümüze kadar gelmektedir.
Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışmaktadır?
Nesnelerin interneti, cihazlardan toplanan verilerin toplanılması, aktarılması ve işlenmesi üzerine kurulu bir sistemdir. Sistemin çalışabilmesi için, cihazlara ihtiyaç olmasının yanısıra, bir kullanıcı ara yüzüne ve işlemlerin gerçekleşebilmesi için verilere ihtiyaç olabilmektedir.
Çalışma prensibi olarak nesnelerin interneti, sensörler aracılığıyla bulut bağlantısı kurularak gerçekleştirilen işlemler bütünüdür. Öncelikle cihazlardan sensörler yardımı ile veri toplanır. Burada toplanan veriler buluta aktarılır. Bu aktarım sırasında bir bağlantıya ihtiyaç vardır. Bu bağlantı ihtiyacını da bluetooth, uydu bağlantısı, hücresel bağlantılar sağlayabilmektedir. Bağlantının kurulmasının ardından buluta ulaşan veriler üzerinde işlemler gerçekleşmeye başlamaktadır. Tüm bunların ardından sistem gerekli eylemleri gerçekleştirmeye başlamaktadır.
Bakıldığında tüm işlerin kullanıcı kontrolü dışında olduğu düşünülebilir fakat ihtiyaç halinde gerekli müdahaleler için kullanıcının yetkileri mevcuttur. Kullanıcı dilediğinde veriler üzerinde kontroller yapabilir ve gerekli anlarda sistemde talimatlar oluşturabilir.
Nesnelerin Kullanım Alanları
Her geçen zaman ile birlikte gelişmeler kaydederek ilerleyişini sürdüren nesnelerin interneti olmaz denilen birçok yeniliği de beraberinde getirmeye devam etmektedir. Bu yeniliklerin gerçekleşmesi için de uzun süreler gerekmediği gözlemlenebilir.
Nesnelerin internetinin kullanım alanları oldukça geniş olmaktadır. Özellikle lojistik, otomasyon, ulaşım, güvenlik, endüstri, tarım, sağlık ve daha farklı alanlarda da bunun etkileri ile karşılaşmak mümkündür.
Günlük hayatlarımızda, binalar içerisinde nesnelerin interneti kullanımına örnek olarak;
Binalar için; doğal gaz, su, yangın, duman sensörleri,
Güvenlik önlemleri kapsamında; alarm, gözetleme sistemleri
Yaşam alanı dâhilinde; aydınlatma sistemleri, bilgisayar ve konsol sistemleri, medya oynatma araçları, dışarıdan ev içi cihazları kontrol edebilme imkânı veren sistemler verilebilir.
Endüstri Alanında Kullanılması
Makine kontrol sistemleri, makine ağlarını yönetme, verimi artırmaya yönelik ve zamanı doğru kullanmaya yönelik gerçekleştirilen gelişmeler verilebilir. Bu konularda her gelişme işlerin hızlanması ve verimliliğini artışına etki edebilmektedir.
Makineler arasında bağlantı kurularak gerçekleştirilen işlemlerin, insan unsurunun dahil olmasına oranla daha olumlu etkiler sağladığı gözlemlenebilmektedir. İşleyişin insanlar tarafından gerçekleşmesi durumunda çalışan sayısında farklılıklar ve verilerin işlenip sonraki adıma geçirilmesi gereken sürede artışlara sebep olacağı gözlemlenebilir. Günümüze gelindiğinde cihazların daha aktif rol aldığı alanlardan birisi de endüstri alanıdır. Makineler gerekli bağlantılar kendi aralarında kurulur ve işleyiş daha hızlı ve kontrollü olabilmektedir.
Enerji Sektöründe Kullanılması
Nesnelerin internetinin enerji sektöründe kullanılmasındaki en önemli neden tasarrufu sağlamak amaçlı olmaktadır. Kullanılan cihazların kontrollerinin yapılması, verilerin toplanması, denetlenmesi, barındırılması noktasında kendini gösterebilmektedir.
Sağlık Alanında Kullanılması
Sağlık sektöründe özellikle vücut değer ölçümleri, işlenen verilerin tutulması konularında işleri kolaylaştırmak olarak kullanılmaktadır. Ayrıca,
- Son dönemde büyük ilerleyişler gösteren giyilebilir cihazlar önde olmakla birlikte,
- Tıbbi cihazlar
- Ambulans çağrı işlemelerinde,
- Aşılama takip sistemlerinde
- Geri bildirim gerekli alanlarda
- Uzaktan sağlık hizmetleri
- Bebek izleme
gibi işlemler sağlık alanında nesnelerin internetinin kullanılması olanağının olduğu durumlar olabilmektedir.
Ulaşım Alanında Kullanılması
Ulaşım sektörü de oldukça fazla gelişme gösteren alanlardan birisi olarak gösterilebilir. Kullanıcı emniyetini artırma, her geçen gün gelişen sürüş deneyimleri düşünüldüğünde nesnelerin internetinin dâhil olması için uygun sektörlerden birisidir ulaşım sektörü. Özellikle sürücüsüz araçların gündemi her geçen gün daha fazla meşgul ettiği günümüzde belki de bu bağlamda en etkili olabilecek alanlardan birisidir. Bununla birlikte ulaşım alanında,
- Kullanılan araç ile sürücü arasında kurulan etkileşim
- İnsansız navigasyon sistemleri
- Acil ihtiyaç anında aktif olan otomatik şanzıman sistemi
Nesnelerin internetinin ulaşım alanında öncelik rol aldığı alanlardan olabilir.
Tarım Alanında Kullanılması
Nesnelerin internetinin kullanım alanına verilebilecek bir diğer örnek ise tarım sektörü olabilir. Özellikle işlemlerin her an takip edilmesi gereken bir yapıya sahip olan tarım sektörü tam da bu sistemin kullanılması gereken alanlardan olabilir. Başta akıllı tarlalar ve tarım makineleri olmak ile birlikte istenilen verim artışının sağlanması için nesnelerin internetini kullanmak fayda sağlayabilmektedir. Bunun yanısıra tüketicinin her an tükettiği gıdaların güvenilirliği noktasında izlenen takiplerin sağlanabilmesi için oldukça faydalı olabilmektedir.
Ayrıca tarım alanlarında fazla su kullanılmasının önüne geçilmesi için de bu sistemden faydalanılabilmektedir. Daha az su ile daha fazla alanı sulamak için kullanılan sistemleri üzerinde etkisini gösterebilmektedir. Ayrıca toprağın ihtiyacına yönelik çalışmaları da gerçekleştiren bu teknoloji çiftçiye haşerelerin tespiti noktasında da yönlendirmeler yapabilmektedir.
Çevresel Alanda Kullanılması
Çevresel faktörler üzerinde analizler yapabilen cihazlar sayesinde hava olayları, erken kontrol edebilme imkânı,acildurumlar için gerekli tedbirlerin alınmasıkontrol altına alınabilmektedir. Bunların yanında, hava kirliliği için hava izleme sistemleri ve yangın, sel gibi doğal afet uyarı sistemleri alanlarında da kullanılabilmektedir.
Bu gibi belli başlı alanlar üzerinde nesnelerin interneti kullanım alanlarına denk gelmek mümkün olmak ile birlikte gün geçtikçe bu alanlarda artışlar devam etmektedir.
Nesnelerin İnterneti Kullanım Örnekleri Nelerdir?
Nesnelerin interneti kullanım alanlarının oldukça geniş alana yayılmış durumda olduğu görülebilmektedir. Bunlardan sıklıkla karşılaşılan örneklerinden bazıları;
- Akıllı aydınlatma sistemleri; akıllı aydınlatma altında geliştirilen örneklere sıklıkla denk gelebiliriz. Bunların özelliklerine bakıldığında; akıllı telefonlar ile farklı renk geçişleri ile ortam aydınlatma yapabilme imkânı veren sistemlerden biridir. Farklı odalarda iken bile dilediğiniz ortamı aydınlatma veya kapatma işlemini gerçekleştirme imkânı da sizlere sunabilmektedir. Bunların yanısıra, televizyon, müzik sistemleri, oyun konsolları ile eş zamanlı çalışabilme kolaylığı da sağlayabilmektedir. Tüm bu özellikleri yaparken enerji tasarrufuna da önem vermektedir.
- Akıllı robot süpürgeler Akıllı robotlar şimdiden birçok eve girmeyi başarmış yeniliklerdendir. Uzaktan yönlendirilme yapılabilen robot süpürgeler, siz yanında olmasanız dahi çalıştırabileceğiniz özellikte üretilen robotların son dönemde oldukça yükselişte olduğu gözlemlenebilir.
- Akıllı prizler; Özellikle evden çıkmadan defalarca prizleri kontrol eden kişilere özel olan bu prizler sayesinde, dışarıda olduğunuzda tüm prizleri kontrol edebilme imkânına sahip olabilirsiniz. Ayrıca hangi prizin ne kadar enerji harcadığını da akıllı telefonunuzda yüklü uygulamalardan öğrenebilme imkânı da size sunabilmektedir.
- Akıllı trafik ışıkları; Trafik akışında hızlandırmak için kullanılan sistemlerdendir. Elektrik direkleri üzerinde yer alan sensörler ile toplanan veriler sayesinde trafiğin sıkışık olduğu saatler, trafik kazalarının olduğu alanlar dikkate alınarak ışıkların yönlendirilmeleri yapılabilmektedir.
- Akıllı bavullar; Sıklıkla seyahat halinde olan kullanıcılar için geliştirilmiş olan akıllı bavullar da bu sistemlere örnek verilebilir. Bu bavullar akıllı telefonlarınız aracılığıyla kalabalık ortamlar da dâhil bavul ile aranızdaki belirli olan mesafe açıldığı anda sizi uyaran sistemlerdir. Ayrıca bu sistemde telefonunuzu da şarj edebilme imkânı da sunulmaktadır. Dijital kanalların her geçen gün arttığı günümüzde nesnelerin internetinin de önemini artmıştır. Dijital iletişim kanalları ile ilgili yazımıza ulaşmak için tıklayın.