E-ticarette başarı yakalamak isteyen kişi ya da işletmeler, satış oranlarını arttırmak ve müşteri hacmini genişletmek için pazarlama stratejisi oluşturur. Pazarlama stratejileri ile markanızın tanınırlığını artırırken aynı zamanda rakiplerinizin de önüne geçebilirsiniz. Ancak bu gibi durumların gerçekleşebilmesi için oluşturduğunuz pazarlama stratejilerinin başarıya ulaşması gerekir.
Bugün e-ticarette kullanılan çok sayıda pazarlama stratejileri kullanılıyor. Siz de satış oranınızı yükseltecek, tanınırlığınızı artıracak pazarlama yöntemlerini tercih edin. Yapı olarak bir yazılım modeli olsa da pazarlanma aracı olarak kullanılacak araçlardan biri de UTM kodudur. Bu yazımızda size UTM nedir, nasıl pazarlama aracı olarak kullanılır, ne işe yarar? Bu konulardan bahsedeceğiz. UTM ile ilgili merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
UTM ( Urchin Tracking Model) Nedir?
URL’ye eklenebilen UTM kodu, link kaynağının ne olduğunu ve hangi kaynağa gideceğini gösterir. Pazarlama alanında kullanılan bir koddur. Pazarlama çalışmalarının başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan yöntemlerden bir tanesidir. Yani pazarlama stratejiniz içerisinde UTM koduna yer verebilir ve pazarlama – kampanya çalışmalarının başarılı bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olur.
UTM, Türkçe karşılığı olarak Urchin İzleme Modülü” olarak çevrilebilir. Bu kod, adını kurucu şirketinden alıyor. Bu izleme modülünü oluştan şirketin adı Urchin Software Corporation’dır. USC yazılım şirketi, UTM kodunu pazarlamacılara yönelik oluşturmuştur. Yapılan kodlama çalışması ile pazarlamacılar web analizini kolayca yapabilirler. UTM kodu kullanımı, son zamanlarda oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır.
UTM modülü kullanan çok sayıda girişimci ve işletme olduğunu söyleyebiliriz. Pazarlama stratejisini oluşturan işletmeler, URL üzerinden kod çalışması yaparak, oluşturdukları stratejinin işe yarayıp yaramadığını öğrenebilirler. Bu sayede bir sonraki çalışmaların yönünü kolayca belirleyebilirler. E-ticarette geri dönütler, işletmeler açısından oldukça önemlidir. Çünkü yaptığınız çalışmanın sonucunu bilemezseniz bir sonraki adımınız gerçekleştiremezsiniz. UTM kodu ile yaptığınız kampanyaların etki oranını ölçebilirsiniz. Hazırladığınız içeriklerin kullanıcılar tarafından nasıl karşılandığının performansını kıyaslayabilirsiniz. Çünkü UTM kodları, arama motoru üzerinden analizini gerçekleştirir. Sitenize gelen ziyaretçinin hangi kampanya üzerinde size ulaştığını görüntüleyebilirsiniz. URL’ye eklediğiniz UTM kodları ile gerekli yönlendirilmeler yapılır.
UTM (Urchin Tracking Model) Neden Kullanılır?
Pazarlama alanında UTM kodu kullanmanın kullanıcısına sağladığı pek çok fayda bulunur. Kullanıcısına sağladığı bu faydalar sayesinde kullanılması oldukça mantıklıdır. Peki kişi ya da işletmeler neden UTM kodu kullanırlar?
- Bunun ilk sebebi, uygulanan pazarlama stratejisinin başarıya ulaşıp ulaşmadığını anlamak için kullanılır. Pazarlama stratejisi oluşturmanızdaki temel mantık, sizi bulunduğunuz konumdan yükselmenizi sağlamaktır. Etkili pazarlama stratejileri ile internet kullanıcılarının ilgisini çekebilir, birer müşteri haline getirebilirsiniz. Böylece hedef kitlenizi genişletmiş olursunuz. Bu süreçte oluşturduğunuz pazarlama stratejilerinin önemi büyüktür. UTM modülü ile kampanyalarınız etki derecesini ölçebilirsiniz.
- Başarıya ulaşmayan her kampanya, sizin için ayrı bir maliyet demektir. Deneme yanılma yöntemi ile strateji oluşturmanız maliyetin yanı sıra zaman konusunda da sizi geri plana atabilir. UMT kodu ile dönüşümlerin daha hızlı bir şekilde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. URL kaynağı üzerinden olmasa bile yine de size trafik sağlar. Aynı zamanda trafiğin yönünü de öğrenmenize yardımcı olur.
- Ayrıca kullandığınız kanalların hangisi üzerinde daha etkili olduğunuzu da anlayabilirsiniz. Farklı dijital pazarlama kanalları üzerinden strateji oluşturduğunuzu varsayın. Sosyal medya, blog ya da reklam gibi kanallardan hangi üzerinden daha fazla geri dönüş olduğunu anlayabilirsiniz.
- Ayrıca başka bir internet sitesi üzerinden aldığınız dönüşümleri de analize dahil ederek performansınızı ölçmeye yardımcı olur.
- Pazarlama departmanında çalışanların hazırladıkları projenin başarılı olup olmadığını işverenine kanıtlamak için UTM kodu kullanılabilir. Yapılan pazarlama çalışmaları, UTM sistemi ile raporlanarak size veri hizmeti sunuyor. UTM parametreleri ile kampanyanızın raporlamasını kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
- Kullanıcısına büyük avantaj sağlayan bir pazarlama stratejisi olarak ifade edebiliriz. Sağladığı avantajlardan biri de satış ortaklığı yaptığınız kişi ya da firmaların başarı oranını anlayabilmenize olanak tanır. Böylece satış ortağınızın sizin ne derece etkili olduğunu anlayabilirsiniz. Örneğin satışlarınızı yükseltmek ve markanızı tanınır kılmak için bir influencerle satış ortaklığı yaptığınızı varsayın. UTM parametreleri kullanarak size sağladığı katkı kadar bir komisyon bedeli ödeyebilirsiniz. Diğer türlü dönütlerin kaynağının iş ortağınız olup olmadığını bilemezsiniz.
UTM (Urchin Tracking Model) Kodu Çeşitleri Nelerdir?
E-ticarette pazarlama stratejisi olarak kullanabileceğiniz bir yöntem olan UTM kodu, URL’ye link oluşturarak yapılır. Bu sayede dijital alanda yaptığınız pazarlama çalışmalarının hangi kanal üzerinde daha etkili olduğunu öğrenebilir, güvenilir veri elde edebilirsiniz. Çünkü UTM kodu kullanılması, sitenize ulaşan kullanıcıların hangi kaynağı kullanarak size yönlendiğini ortaya çıkartabilir. Bu açıdan baktığımızda kullanıcısı açısından oldukça işlevsel bir hizmettir.
URL’ye ekleyebileceğiniz 5 çeşit UTM kodu bulunur. Bunları;
- Campaing
- Medium
- Source
- Content
- Term
olarak sıralayabiliriz. Her bir kodun kullanım alanı farklılık gösterir. UTM kodları ile sitenize gelen ziyaretçilerin bilgilerini elde edebilirsiniz. Böylece ziyaretçilerin alışveriş alışkanlıkları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. UTM kodları ile ham veri elde etme imkânı sağlarsınız. Elde ettiğiniz bilgiler doğrultusunda pazarlama stratejilerinizi ya da dönemsel kampanyalarınızı daha rahat hazırlayabilirsiniz. Yukarıda sıraladığımız UTM kodları ne için kullanılır, bundan kısaca bahsedelim.
Campaing:
UTM kodlarında bir tanesidir. Kampanya adı girilerek oluşturulur. Kullanılması zorunlu bir koddur. Kampanyayı hangi mecrada kullanacaksanız, onun üzerinden kampanya kodu oluşturursunuz. Campaing UTM linki ise şekilde oluşturulur:
utm_campaing=reklam (reklam alanında kullanılacaksa, bu şekilde oluşturulur)
Medium:
Diğer bir UTM kodudur. Kampanyada kullanılacak aracı belirten koda verilen isimdir. Campaing’de olduğu gibi kullanılması zorunlu kodlardan bir tanesidir. Pazarlamada ya da kampanyada hangi aracı kullanıyorsanız, o araçtan gelen ziyaretçileri görebilirsiniz. Medium UTM linki şu şekilde oluşturulur:
utm_medium=email (email linki üzerinden kullanılan ziyaretçileri gösterir)
Source:
Kullanılması zorunlu olan kodlardan bir diğeri de source UTM kodudur. Kampanyada kullanılacak kaynak için kullanılan kod çeşididir. Source kodu ile web sitenize akan trafiğin kaynağını belirlemek için kullanabilirsiniz. Sitenizi ziyaret eden internet kullanıcısı arama motoru üzerinden ziyaretini gerçekleştirebilir. Ya da sosyal medya platformları üzerinde yapabilir. Source kodu ile ziyaretin kaynağını öğrenebilirsiniz. Source UTM linki şu şekilde hazırlanır:
utm_source=twitter (twitter üzerinden gelen ziyaretleri gösteren link)
Content:
Kampanya stratejisinde oluşturulan içerikler için content kodu kullanılır. Pazarlama stratejisi yapan kişi ya da işletmeler açısından content kodu oldukça önemlidir. A/B testi, call to action (CTA) gibi içerik bulunan pazarlama stratejileri için kullanılır. Kullanılması zorunlu olmayan UTM kodudur. Kampanya içeriklerini öğrenmek için kullanılır. Content UTM kodu şu şekilde kullanılır:
utm_content=hemen-tıkla
Term:
UTM kod çeşitlerinden sonuncusudur. Anahtar kelimeler için kullanılan kod türüdür. Reklam yaparken anahtar kelime kullanarak term kodunu kullanabilirsiniz. Kullanılması zorunlu bir UTM kodu değildir. Oluşturduğunuz kampanya projesinde yer alan anahtar kelime için kullanılır. Term UTM kodu şu şekilde oluşturulur:
utm_term=kırmızı-elbise (kırmızı elbise anahtar kelimesi için yapılan term link çalışması)
Sonuç olarak kodlama işlemini yaparak, sitenize oluşan trafik üzerinden ham veri elde edebilir, oluşturduğunuz pazarlama stratejilerinizin performansını değerlendirebilirsiniz.