Eski adı ile Google Webmaster Tools bugün kullanılan adı ile Google Search Console Google tarafından web sitesi sahipleri için özel olarak tasarlanan araçlar arasında bulunuyor.
Google Search Console sayesinde Google üzerinde web sitenizin nasıl bir görüntü sergilediğini ve arama motoru üzerindeki etkinliğini kolaylıkla anlayabilir ve web sitenizi arama motoru üzerinde iyileştirebilirsiniz.
Google Search Console (Google Webmaster) Ne işe Yarar?
Siteniz ve Google arasındaki etkileşimi kolaylıkla sağlayarak Google botları tarafından sitenizin tanınmasını ve arama motoru içerisinde daha üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca Google Search Console sayesinde web sitenizin hangi kelimeler ile arama motoru içerisinde yer aldığını ve daha sık gösterim sağlandığını saptayabilirsiniz.
Hangi siteler içerisinde web sayfalarınızın veya direkt olarak web sitenizin paylaşıldığını görebilirsiniz.
Sayfanızın yüklenme hızını bu araç sayesinde anlayabilirsiniz. Sayfa yüklenme hızı SEO için de olmazsa olmaz olan önemli durumlar arasında yer alıyor demek mümkün olabilir.
Google Search Console sayesinde arama motoruna uygun olarak belirlediğiniz kelimelerin analizini kolaylıkla yapabilir ve arama motoru üzerinde doğru anahtar kelime tercihi sayesinde daha etkin bir rol oynayabilirsiniz. Google Search Console sayesinde web sitenizin hangi noktalarda iyi olduğunu ve hangi noktalarda iyileştirilmesinin gerektiğini kolaylıkla saptayabilir ve buna uygun olarak SEO içerisinde gerekli düzenlemeyi yaparak web sitenizi başarılı bir hale getirebilirsiniz. Google Search Console sayesinde web sitenizin alabileceği cezalara ilişkin olarak önceden haberdar olabilirsiniz.
Google Search Console Nasıl Kullanılır?
‘’Web sitemi Google Search Console üzerine nasıl eklerim?’’ sorusu pek çok internet sitesi sahibi tarafından sıklıkla araştırılan konular arasında bulunuyor.
Google Search Console giriş yaptıktan sonra ‘’Özellik Ekle’’ butonu üzerinden ‘’Mülk Ekle’’ seçeneğine giriş yapmalısınız.
Google web sitenizi ‘’mülk’’ olarak tanımlar. Yani web sitenizi Google Search Console üzerine eklemelisiniz.
Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra web sitenizi onaylamanız gerekir. Genellikle kod ekleme yolu web sitenizi onaylamak için kullanabileceğiniz en pratik yollardan biri olarak görülebilir. Google tarafından tarafınıza sağlanacak kodu etiketi kullanarak kolaylıkla web sitenize tanımlayabilir ve Google tarafından kolaylıkla tanınırlığınızı sağlayabilirsiniz.
Google Analytics’e Bağlanın
Google Console ve Google Analiytics hesaplarınızı birbirine bağlayarak iki hesabın birbirini ile etkileşim halinde olmasını sağlayabilirsiniz.
Bu sayede siteniz hakkında daha ayrıntılı bir analiz verisi elde edebilirsiniz.
Site Haritası Oluşturun
Google Search Console üzerine site haritası ekleyerek sitenizin Google botları tarafından tanınır hale gelmesini kolaylaştırabilirsiniz.
Google Search Console Sayesinde Hangi Verilere Ulaşım Sağlanır?
Toplam Tıklanma: Google Search Console sayesinde toplam tıklama sayısına ulaşabilir, kaç kullanıcının sitenize eriştiğini görüntüleyebilirsiniz.
Toplam Gösterim: Eğer web siteniz arama sonuçları içerisinde yer alıyorsa bunu toplam gösterim kısmından görüntülemeniz mümkün olabilir. Toplam gösterim kısmı sayesinde internet kullanıcılarının sitenize ait kaç bağlantıya arama motoru üzerinden ulaştığını görüntülemeniz mümkün olabilir.
Tıklanma Oranı: toplam tıklanma oranı ve toplam gösterilme sayısının birbirine oranlanmasından elde edilen veriye tıklanma oranı adı verilir.
Ortalama Konum: Web sitenizin arama motoru içerisinde kaçıncı sırada görüntülendiği ile ilgilidir. Arama motoru içerisinde en üstte yer alan bağlantınız ortalama konum tarafından raporlanır.
Tarama İstatistikleri: Son 3 aylık süreç içerisinde (90 gün) web siteniz üzerindeki sayfaların taranma oranını kaç sayfanın tarandığını gösterir. Tarama istatistikleri sayesinde sayfanızın indirme boyutuna ve indirme hızına da ulaşabilirsiniz.
Google Webmaster Ne İşe Yarar?
Google webmaster Google™ şirketine ait bir yazılımdır aslında. Sitenize gelen gelen ziyaretçilerin verilen küçük bir kod parçacığı ile izlenmesini sağlar. Google Webmaster; Google Analytics, Google Ads, Tag Manager ve Google’a ait iştirakleri Google Webmaster’a bağlarsanız daha verimli istatistik tutabilir, daha verimli istatistiklere sahip reklam yönetimi sağlayabilir yada diğer Google™ iştiraklerine sitenize gelen ziyaretçilere ait bilgiler sunabilirsiniz.
Google Webmaster her internet sitesi ve mobil uygulamanın olmazsa olmazı halindedir. Google bu servisi ücretsiz olarak sunmaktadır diğer çoğu ücretsiz servisleri gibi.
Google’a siteniz ile alakalı net bilgileri vermeniz gerekir. Sitenizin yapısı, türü, sayfalarınız, sayfa türleriniz gibi verileri schema ile vermeniz gerekmektedir. Doğru bir schema yapılandırması Seo için çok önemlidir.
Eğer Google ile bir işim olmaz diyorsanız kullanmak zorunda değilsiniz.
Google Webmaster teknik olarak sitenize doğrudan birşey katmaz ama Google arama sonuçlarında daha doğru listelenmenizi ve daha doğru konumlandırmanızı sağlayabilir
Google Webmaster gelen ziyaretçilerinizin ne şekilde geldiğini söyler, Google Webmaster bir istatistik yazılımı değildir. İstatistikleri tutan yazılım Google Analytics’tir. Bu yüzden Google Webmaster size siteniz ile alakalı varsa url sorunlarını söyler, sayfalarınızın organik ziyaretlerini gösterir, sitenizin mobil kullanılabilirlik durumu gibi sitenizin web ortamındaki teknik değerlerini size aktarır.
Hayır. Google Webmaster sitenize giren içeriğin doğru şekilde listelenmesini ve sitenize varsa ait teknik sorunları size aktarır.
Hayır. Google Webmaster, Analytics, Tag Manager ücretsiz yazılımlardır. Kıymetini bilelim 🙂
Kısa Bağlantılar
Google Webmaster: https://search.google.com/
Google Analytics: https://analytics.google.com/
Schema Test: https://search.google.com/test/rich-results?hl=tr
Google Schema Nasıl Yapılır? : https://developers.google.com/search/docs/advanced/structured-data/intro-structured-data?hl=tr