Küresel Pazarlama (Global Marketing) Stratejisi Nedir, Nasıl Kullanılır?

E-ticarete geçiş, yerel işletmelerin bulunduğu bölgelerin dışına çıkarak daha geniş alıcı kitlesine ulaşmasını sağlamıştır. E-ticaret hizmeti ile ürünlerinizin tanımını daha etkili bir şekilde yaparsınız. Bunun yanı sıra müşteri ile kuracağınız iletişim dijital platformda daha hızlı olacağı için, her yönü ile size fayda sağlayacak bir hizmet sağlayıcıdır. E-ticaret ile sınırları aşan işletmeler, önce kendi ülkesine daha sonra da ülke dışı alıcılara ulaşma fırsatı yakalar. Tam bu noktada küresel pazarlama stratejileri size büyük avantajlar sunar.

Ülke sınırları içerisinde kalmak istemeyen, global bir alıcı kitlesi olmasını isteyen çoğu işletme, ürünlerini sadece iç pazarda değil dış pazarda da piyasada görüntülemek istiyor. Bu da ancak küresel pazarlama stratejisi ile mümkün olabilir. Çünkü global (küresel) pazarlama, ürününüzü uluslararası pazar arenasında bulunmasını sağlayan, bu sürecin başlangıcından bitişine kadar olan süreci kapsayan bir kavramdır. Küresel pazarlama ile işletmeler, ürün ve hizmetlerini sadece ülke içinde değil, ülke dışında da satma olanağı yakalar.

Global pazarlama sürecini daha iyi anlamanız adına şu şekilde adımlaştırabiliriz. Öncelikle satmak istediğiniz ürün ya da hizmetin planlamasını yapılır. Daha sonra üretim aşamasına geçilir. Üretilen ürün ya da hizmetin yerleştirmesini yaparak yerelleştiresini sağlarsınız. Son adım ise ürünün tanıtımı ile son bulur. Sonraki hamle ürün ya da hizmetin pazarlanması adımıdır. E-ticaretin ortaya çıkışı ile bölgesel alıcı kitlesinin dışına çıkan işletmeler, aynı zamanda farklı ve daha yoğun bir rekabetin içerisinde kendisini bulur. Ülke sınırları içerisinde sınırlı kalmak istemeyen büyük, orta ya da küçük ölçekli işletmeler küresel piyasada var olmak isteyebilir.

Rekabet ağını küresel pazarlama ile daha da genişleten işletmeler, pazarda var olma mücadelesi verirken bazı stratejiler uygularlar. Çünkü küresel pazarlama yapabilmeni işletmelere sağladığı büyük katkılar vardır. Özellikle müşteri kitlesini geliştirme ve uluslararası nitelikte bir marka olma konuları açısından büyük öneme sahiptir.

Küresel Pazarlama (Global Marketing) Stratejisi Nedir?

İşletmelerin uluslararası pazarlama alanında var olmasını sağlayan pazarlama çalışmalarına kısaca küresel pazarlama stratejisi denir. Bu anlamda oluşturulan stratejiler, size diğer ülkelere markanızı duyurmanızı ve ürünlerinizi tanıtmanızı sağlar. Bugün, sadece ülkemizde değil, dünya genelinde global pazarlama stratejileri uygulanmaktadır. Ancak tüm ülkelerde yapıldığını söyleyemeyiz. Çünkü bazı ülkelerin uluslararası bağlantı gücü, üretim gücü ya da finansal bütçesi küresel pazarlama için yeterli değildir. Bu nedenle küresel pazarlama yapabileceğiniz belli bölgeler vardır.

Uluslararası çapta satış yapan bir işletme iseniz, her bölge için farklı bir pazarlama stratejisi hazırlamanız gerekir. Bunun pek çok sebebi vardır. Bu sebeplerden bazıları, kültür, yaşam tarzı, finansal durum olarak sıralayabiliriz. Satış yapacağınız müşterinin profili çıkarmak, pazarlama stratejinizi oluşturmanız çalışmalarınızın daha etkili olmasını sağlar. Ek olarak sattığınız ürünlerin evrenselliği de oldukça önemlidir. Dolayısıyla küresel pazarlama stratejisi oluştururken, stratejinizin içeriğini oluşturabilecek bazı anahtar kelimeler vardır. Bunlar;

  • Stratejilerin bölgelere göre değişkenlik gösterdiğini söylemiştik. Burada önem vereceğiniz ilk nokta, her bölgede aynı marka ismini kullanmanızdır. Farklı marka ismi kullanmanız müşteri tanınırlığınız olumsuz etkileyebilir. Aynı marka ismini kullanın.
  • Paketleme tekniği olarak kendiniz bir model belirleyin ve bu paketleme tekniğini her bölge için aynı kullanın. Her alışverişte farklı bir paketleme ile karşılaşan müşteri, emin olma duygusunu kaybedebilir. Markanıza özel bir paketleme modeli oluşturun. Gelen siparişleri bu şekilde paketleyip ulaştırın.
  • Global pazarlamada satışa sunduğunuz ürünün standart olması, stratejinizi oluşturan diğer bir ana noktadır. Belli ürünlerde satış yapmanız, sizi müşterilerin gözünde daha prestij sahibi yapar. İstediği ürünü satın alırken sizi tercih etmesine büyük katkı sağlar. Ayrıca her bölgede aynı zamanda satışa sunmalısınız.
  • Fiyatlandırma noktasında yapacağınız çalışma, küresel pazarlama alanında yapılabilecek önemli bir konudur. Uluslararası pazarda satış yapıyorsanız, satış yaptığınız bölgelerin her birinde koordine bir şekilde fiyatlandırma çalışması yapmalısınız. Ancak ürünleri fiyatlandırırken piyasa araştırması yapıp daha sonra fiyatları belirleyin.
  • Reklam ve kampanyaları da yine eş zamanlı olarak bölgelerde gerçekleştirin.

Global Ürün ve Hizmet Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, global pazarda yer alan ve standartlaştırılan ürün ve hizmetler, global ürün ya da hizmet olarak nitelendirilir. Peki standartlaştırılmış ürün ve hizmet ne demektir? Bir ürün ya da hizmetin standartlaştırılması, tek bir tipte üretilmesi, aynı tasarıma ve tarza sahip olması demektir. Ürün ya da hizmetin standartlaştırılmasının temelinde yatan sebep maliyettir. Ürünün ya da hizmetin çeşitlendirilmesi, daha fazla maliyet giderinin oluşmasına yol açar.

Ticaretle uğraşan insanların birçoğu, daha kısa ve masrafsız yoldan para kazanmanın yollarını ararlar. Uluslararası pazarlama yapan bir işletmeyseniz yapacağınız ilk hamle, ürün ya da hizmetlerin standartlaştırmanızdır. Böylece üretim sürecinde fazladan maliyet harcamamış olursunuz.

Ürün / hizmette standartlaştırma yapmanızın size sunacağı bir diğer katkı ise gider anlamındadır. Aynı tip ürün üreteceğiniz için alacağınız makinalar ya da kullanacağınız teknolojik aletleri almak, daha uyguna mal olacaktır. Bu nedenle aynı ürünü üretmek ve aynı makinayı kullanmak işletmeler için büyük avantaj sağlayan bir durumdur.

Standartlaştırılan ürün ya da hizmet müşterinin ilgisini daha fazla çekebilir. Aynı tip ürün üretildiği için müşterinin talebi, bu ürünler üzerinde yoğunlaşacaktır. Ürettiğiniz ürünlere olan talep, satış oranının yükseltir. Böylece müşteri ile sağlam bir satış ilişkisi kurmuş olursunuz.

Küresel Pazarlama (Global Marketing) Stratejisi Nasıl Kullanılır?

Hazırlamış olduğunuz pazarlama stratejisini, satış yapacağınız bölge insanlarının dil, kültür gibi toplumsal değerlerine uygun şekilde hazırlamaya dikkat edin. Böylece müşterilerin beğeni ve memnuniyetini kazanmış olursunuz. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Ürettiğiniz ürünlerin kullanım kılavuzunda satış yaptığınız ülkelerin resmi dilini kılavuza ekleyerek yapabilirsiniz. Ya da hazırladığınız kampanya ve reklam çalışmalarında yine ülkenin anlayabileceği dili kullanarak sağlayabilirsiniz. Ayrıca reklam kampanyası oluştururken bölge halkının kültür olarak değer verdiği noktalara dikkat ederek oluşturabilirsiniz.

Kendi ülkenizde yaptığınız ve başarı sağlayan reklam çalışması, diğer ülkelerde aynı etkiyi yansıtmayabilir. Bu nedenle uluslararası pazarda satış yaparken öncelikle pazarlama stratejinizi değiştirin. Burada müşteri profilinizi iyi çıkarmalı, ona göre pazarlama stratejinizi oluşturmalısınız.

Global pazarlama stratejisini kullanırken, iletişim kısmına ağırlık vermelisiniz. İletişim konusu, global düzeyde her işletmenin ihtiyaç duyduğu bir konudur. İletişim ağı olmayan ya da sınırlı olan işletmelerin, küresel pazarlama alanında başarı sağlama ihtimali düşüktür. Global iletişim ağı yüksek olan işletmelerin pazarlama alanında yaptığı çalışmalar daha başarılı olur. Reklam üretme, fiyatlandırma çalışması, müşteri kitlesi global iletişim ağı ile daha verimli sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1