E-ticaret hem ülkemizde hem de dünya genelinde tercih edilen ve son zamanlarda talebin arttığı bir platform olarak ifade edilebilir. E-ticaret, internet üzerinden ürün ya da hizmet alınması ya da satılmasıdır. İnternetin yoğun olarak kullanılması ile e-ticarete olan talep gün geçtikçe artıyor. E-ticaret neden tercih ediliyor? E-ticaretin tercih edilmesinin hem satıcıya hem de müşteriye sunduğu pek çok olumlu etkileri bulunuyor. Satıcı ürünü ya da hizmeti en kısa sürece müşteriye ulaştırmasına olanak sağlarken, aynı şekilde müşterinin de internet üzerinde kolayca ürünü ya da hizmeti satın almasına imkân tanır.
Bir işletme ya da firma sahibiyseniz klasik ticaret yöntemi ile belli bir kitleye hitap edebilirsiniz. Bu durum, işletmenizin gelişmesine yardımcı olur. Ancak istediğiniz düzeyde bir büyüme sağlayamazsınız. Müşteri kitleniz ise yerel bir seviyede kalır. Mağazanızın bulunduğu konum ile sınırlıdır. E-ticaret hizmeti, size yeni kapılar açar ve işinizde büyümenizi daha kolay hale getirebilir. Bugün pek çok işletme klasik ticaret modeline devam ederken, diğer bir yandan e-ticaret üzerinden ürünlerini satışa sunar.
Günümüzde internet kullanan kesim oranı, ciddi bir rakama tekabül ediyor. E-ticaret hizmeti ile internet kullanıcılarına daha hızlı ulaşabilirsiniz. Ürün ya da hizmet tanıtımını daha kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. Tüketim kültürü, her geçen gün sınır tanımadan dünya üzerinde ivme kazanmaya devam ediyor. İnsanların ihtiyaçlarına karşılık gelen sektördeki çeşitlilik fazlalığı, alternatiflerin oluşması, insanları alışverişe teşvik ediyor. Bu nedenle hem ülke genelinde hem de uluslararası bir boyutta ticaret yapılması söz konusudur. Genel olarak dünyanın her yerinde özel olarak ise Türkiye’de de e-ticaret hizmetinin yoğun olarak kullanıldığı söylenebilir.
Küresel Pazar Arenasında Türkiye’nin Yeri
E-ticaret hizmeti, Çin, Amerika, Japonya ve İngiltere de üst seviyede yapılıyor. Bu gibi dünya devi pazar liderleri, küresel anlamda bir e-ticaret hizmeti vermektedir. Böylelikle ülkelerin koymuş olduğu sınırlar e-ticaret hizmeti ile şeffaflaşarak ticaret yapılmasına yardımcı olur. Türkiye de e-ticaret hizmeti yapılan ülkeler arasındadır. Üstelik e-ticarete olan yoğun talep, e-ticaret sektörünün büyümesine yol açmaktadır. Türkiye’de özellikle 2018 yılından sonra e-ticarette büyük bir gelişme sağlanmıştır. Bunun en büyük sebebi ise bireysel internet kullanım oranının artmasıdır. Mobil kanalların farklı alternatifler oluşturması, tüketiciler için yeni bir alışveriş yolu oluşturur.
T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan yararlanılan bilgilerden hareketle, ticaret hacmi, e-ticaret kullanıcıları, işletme sayıları gibi verilere ulaşarak Türkiye’deki e-ticaretin durumu hakkında fikir sahibi olabiliriz. 2020 yılı istatistik bilgilerinden hareketle, Türkiye’de e-ticaret kullanıcı sayısı 1.113.151 olarak ifade edilebilir. Ülkemizde e-ticaret ile uğraşan kesimin yaş dağılımı;
- 18-24 Yaş – %16
- 25-34 Yaş – %31
- 35-44 Yaş – %22
- 45-54 Yaş – %17
- 55-64 Yaş – %10
- 65 ve üstü – %4 olarak söylenebilir.
İllere göre e-ticaret işletme hacmine baktığımızda ise; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Kocaeli, Kayseri, Adana ve Muğla illeri sıralanabilir. Böylelikle ülkemizde e-ticaretle uğraşan işletmelerin %43’lük diliminin İstanbul’da olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca e-ticaret hacminin yıllara göre oranına baktığımızda gözle görülen bir artış olduğunu da dile getirebiliriz. 2019 yılında e-ticaret hacmi 136 Milyar TL iken bu rakam 2020 yılında artış göstererek 226.2 Milyar TL’ye yükselmiştir.
Türkiye’de E-İhracat Oranı
Ülkemizde gerçekleştirilen ihracat oranı da genel ihracat ve e-ihracat olarak iki grupta incelenebilir. Türkiye’de genel ihracat 108 Milyar Dolar iken, e-ihracat oranı ise 1,4 Milyar Dolar olarak ifade edilebilir. Bu da e-ihracatın genel ihracat içerisinde %1,3’lük bir dilime karşılık gelmesine işaret eder.
2020 verilerinden hareketle, Türkiye’de e-ticarette yer alan sektörler artış oranına göre şu şekilde sıralanabilir;
- Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletleri
- Giyim, Ayakkabı, Aksesuar
- Elektronik
- Yemek
- Ev, Bahçe, Mobilya ve Dekorasyon
- Gıda ve Süpermarket
- Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri
- Çiçekçilik
- Metalurji ve Kimyasallar