E-ticarette satış oranını artırmak için firma sahipleri, internet kullanıcılarının sürece aktif bir şekilde katılmalarını sağlamak için bazı pazarlama stratejisi oluştururlar. Bu pazarlama stratejilerinden bir tanesi de CTA (call to action) metinleridir. Peki, CTA nedir, CTA nasıl yapılır? E-ticarette CTA metinleri ne işe yarar? Bu soruların cevabını yazımızın devamını okuyarak alabilirsiniz.
CTA (call to action) nedir? CTA (call to action) kavramı İngilizce bir kavramdır. Türkçe karşılığı olarak “harekete geçirici mesaj” anlamına gelmektedir. E-ticarette sıkça başvurulan bir pazarlama tekniğidir. İnternet kullanıcılarını alışverişe teşvik eden, satın almalarını sağlamak için kullanılmaktadır. CTA (call to action) pazarlama tekniği, belirlenen hedef kitlenin harekete geçmesi için yapılan çalışmanın adıdır. CTA metinleri, alıcıları alışveriş almaya teşvik edecek söz ya da söz grupları kullanılarak hazırlanır. Metinlerde kullanılan üslup daha çok harekete geçirici bir tarzda kullanılır. CTA metinlerine şu şekilde örnekler verebiliriz; daha fazla bilgi edinin, ayrıntılı bilgi için siteyi ziyaret edin vs. gibi kullanıcı üzerinde yapıcılığı yüksek söz gruplarıdır.
Bir diğer CTA örnekleri ise; sınırlı bir süreyi kapsayan ve tüketiciyi bu konuda bilgilendiren mesajlardır. “Stoklar tükenmeden alın, teklif 1 ay süre için geçerlidir gibi metinleri örnek olarak verebiliriz. Örnek olarak verdiğimiz bu metinler, internet kullanıcılarına satın almaları için güçlü nedenler sunar. Fırsatları kaçırmadan satın almalarına kullanıcıları teşvik eder. CTA metinlerindeki temel amaç, alıcıların satın alma işlemini ertelemeden doğrudan satın almalarını sağlamaktır. Çünkü web site ziyaretçilerinin satın alma sürecinin farklı evreleri vardır. Bu evrelerin herhangi birinde ziyaretçi ürünü almaktan vazgeçebilir. Bu durumun pek çok farklı sebebi olabilir. Kullanıcın vazgeçmesini engellemek için devreye CTA metinleri girer.
CTA (Call To Action) Özellikleri Nelerdir?
CTA metinleri, ilgi çekme mantığı üzerine kurulmuş bir stratejidir. Bu nedenle CTA kullanılması kurumunda öncelikle ilgi çekici olmalı daha sonra ise hitap ettiği müşteriyi harekete geçirerek eylemde bulunmasını sağlar. Ancak her CTA çalışmasının olumlu sonuçlar vereceğinin garantisi yoktur. Bu nedenle CTA metinleri oluşturulurken etki oranı yüksek kelimeler seçilmelidir. Ekili CTA metinlerinin sahip olduğu genel özellikleri şu şekilde ifade edebiliriz.
Öncelikle seçilen cümlelerin harekete geçirici bir özelliğe sahip olmalıdır. Kelime ya da kelime grubu seçimi yaparken, kelimenin aksiyon içermesine dikkat edin. Seçtiğiniz kelimeler, dikkat çekici, merak uyandırıcı ya da hareket bildirici olabilir.
Anlaşılırlık, CTA metinlerinde oldukça dikkat etmeniz gereken bir diğer özelliktir. Hedeflediğiniz kitlenin vermek istediğiniz mesajı anlaması açısından açık ve anlaşılır kelimeler kullanmaya özen gösterin. Ayrıca seçtiğiniz metinlerin internet kullanıcılarına güven vermesi de bir diğer özelliktir. Güven vermeyen bir slogan, kullanıcıların ilgisini çekmez aksine ön yargılı olmalarına ve sizi tanıma fırsatı yaratmamalarına sebep olabilir.
Bir diğer özellik olan açılış sayfasını hazırladığınız stratejiye uygun olarak tasarlamalısınız. Ancak web sitenizde yönlendirilecek sayfayı iyi belirlemelisiniz. Örneğin kullanıcıların web sitenizde iletişim sayfasına yönlendirilmesi, hedeflenen etkiyi yaratmaz. Sitenizde ön plana çıkan, kullanıcılar tarafından en çok gezinilen sayfayı açılış sayfası olarak belirleyebilirsiniz.
E-Ticarette CTA Nasıl Kullanılır?
CTA’nın e-ticaret içerisinde nasıl kullanıldığı konusunda geçmeden önce genel olarak harekete geçirici mesajların kullanıldığı materyallerden bahsedelim. Dijital ya da reel pazarlama alanında CTA metinlerine sıkça başvurulur. Bunun temel sebebi ise, alıcının satın almaktan vazgeçmeden nihai hedefini (alışveriş) gerçekleştirmede kararlı olmasını sağlamaktır. CTA metinlerinin kullanıldığı materyaller öncelikler broşürlerdir. Broşürler üzerinde verilen hizmet ile ilgili kısa açıklamalar ve bulunan kampanyalarla ilgili olarak kitleyi harekete geçiren söz öbekleri yer alır. Bunun yanı sıra el ilanları, hazırlanan kataloglar ve e-posta da CTA kullanılan bir diğer materyallerdir.
Yukarıda saydığımız materyallerin üzerinde bulunan metinler call of action (CTA) metinleridir. Özenle seçilen bu kelimelerin müşteriler üzerinde yönlendirici etkileri olduğunu söyleyebiliriz. Bu şekilde satın alıma, alışveriş yapmaya yönelen müşterilerin sayısı yüksek oranlara sahiptir. Bu nedenle CTA (harekete geçirici mesaj) metinleri hazırlanırken etkili satış nasıl yapılır fikrinden yararlanarak oluşturulur. CTA (harekete geçirici mesaj) kullanım alanlarına göre farklılık içerebilir. Örneğin bazı CTA metinleri daha büyük bir mesaja yönlendirmek için hazırlanmış olabilir.
CTA metinlerindeki temel amaç, müşterinin satın alma işini doğrudan gerçekleştirmesi, ertelememesidir. Özellikle reklam mesajları bu anlamda önemli bir yapıcı etkiye sahip diyebiliriz. Reklam mesajlarında yanıt işlemi doğruda gerçekleşir. Doğrudan yanıt özelliğinin olması, reklamların yönlendirici niteliğini güçlendirir.
E-ticarette yer alan ve etkin bir şekilde kullanılan bir strateji hamlesi olarak CTA (call to action) yer alır. Web sitesi, sizin bir nevi sanal mağazanızdır. Sanal mağazanıza olan rağbeti ve satış oranlarını yükseltmek için CTA stratejisini kullanabilirsiniz. CTA tekniği, öncelikle web sitenizin tıklanma oranını yükseltmek için oluşturulabilir. Sitenizin tıklanma oranı aynı zamanda sitenizin trafiğini de olumlu yönde etkiler.
Bunun yanı sıra sitenizi ziyaret eden kullanıcıların dönüşüm hunisi aşamalarını tamamlayarak satın alma işlemini gerçekleştirmesine de yardımcı olur. Ziyaretlerin müşteri olarak dönüşmesi satış oranlarınızı doğrudan etkileyecek bir durumdur. Böylece sitenizi ziyaret eden kullanıcılar müşterilere dönüşür.
CTA (Call To Action) Neden Tercih Edilir?
E-ticaret içerisinde yer alan firmaların çoğu CTA metinlerine pazarlama stratejisinde yer verir. Çünkü bu metinler web sitenizdeki aksiyonun sağlayıcıları olarak ifade edilebilir. Sitenizi hareketlendirmek için farklı pazarlama stratejileri oluşturarak sitenize olan ziyaretleri yükseltmeye çalışırsınız. Kimi zaman bunu ürün ya da hizmet fiyatlarında kampanyalar yaparak gerçekleştirirsiniz. Kimi zamansa oluşturduğunuz reklamlarla markanızın tanınırlığını daha güçlü hale getirirsiniz.
CTA (call to action) metinleri ile hedeflediğiniz kitleyi web siteniz üzerinde aktif hale getirmeye çalışırsınız. Şunu da söyleyelim ki web siteniz üzerinde sadece hazırladığınız reklamlarda CTA metinlerini kullanmazsınız. Web siteniz üzerinde yer alan farklı alanlarda da CTA metinlerine yer verebilirsiniz. SEO çalışmaları, bannerler, sosyal medya reklamları üzerinde CTA metinlerini kullanabilirsiniz.
Peki CTA (harekete geçirici mesaj) neden tercih ediliyor? Burada bahsedeceğimiz konu aslında call to action stratejisinin pazarlama alanında sağladığı faydalardır. Tercih edilmesinin en büyük sebebi, sağladığı faydalardan dolayıdır. CTA kullanımının ne gibi faydalar sağladığını birlikte inceleyelim.
- Yönlendirici etkisi yüksektir. E-ticaret web sitenizin hitap ettiği bir kitle bulunur. Bu kitle satışını yaptığınız ürünün niteliğine göre oluşabilir. Hizmetinizin hitap ettiği hedef kitle üzerinde CTA metinlerini kullanarak bu kitlenin eylemlerini yönlendirebilirsiniz.
- Web sitenizin trafiğini yükseltir. CTA metinleri ilk maddede yer alan yönlendirici etkisini kullanarak internet kullanıcılarının sitenizi ziyaret etmesini sağlar. Böylece sitenizin trafiği artar.
- Satışlar üzerinde etkilidir. CTA metinleri, hedef kitle tanınarak oluşturulduğu için, kitlenin soru işaretlerini doğrudan yanıtlayarak alışveriş sürecini tamamlanmasına yardımcı olur. Böylece satış oranlarınızda artış meydana gelir.
- Tanınırlık kazandırır. Web sitenizin, ürünleriniz ya da markanızın tanınırlık kazanması açısında CTA metinlerinin etkisi büyüktür. Hazırladığınız CTA metinleri ile sitenize olan her bir aksiyon, aynı zamanda markanızın da tanınmasını ve güçlenmesini sağlar.
- Kolay iletişim kurulmasına imkân tanır. Sitenizde bulunan CTA butonları ile müşteriler satıcılarla kolay ve hızlı iletişim kurar.