Alternatif Ödeme Sistemleri Nedir?

Dijital dünya büyümeye devam ediyor! Her geçen yeni güne farklı bir yenilik ile uyanıyoruz deyim yerindeyse. Yeniliklerin bu kadar hızlı ve net geçişler ile olması da ayak uyduralar için hızlı yükseliş sonucunu getirmektedir. Çağa ayak uyduranlar ilerlemeye devam ederken, geleneksele bağlı kalanların ise geri planda kaldığı bir dönemde yaşıyoruz. Ticaret sektörünün en önemli unsuru ödeme yöntemleri için de durum çok farklı değil. Artık insanlar yanlarında nakit para taşımayı tercih etmiyor, hatta son dönemde banka ve kredi kartları dahi kullanılmayan ürünler arasına girmeye başladı diyebiliriz. Mobil ödeme yöntemleri ve sanal ortamda gerçekleştirilen ödeme sistemleri gibi alternatif ödeme sistemleri daha fazla ilgi görmektedir. Özellikle e-ticaret alanında etkilerinin net olarak kendisini gösterdiği görülen bir sonuçtur.

Alternatif Ödeme Sistemleri Nedir?

Alternatif ödeme yöntemleri, geleneksel ödeme aracı nakit para ve banka kartlarına alternatif oluşturan bir altyapı sistemidir. Bir e-ticaret sitesinde şimdiye kadar yaygın olarak kullanılan, banka ve kredi kartı seçeneklerinin yanı sıra bazı siteler için kapıda ödeme alternatifi bulunuyordu. Kart bilgilerini paylaşmak istemeyen kullanıcılar için bir diğer yöntem de banka havale/eft yöntemi de kullanıcıya sunulmaktadır. Bu sayede kullanıcılara güvenli alışveriş imkanı sunulmaktadır.

Alternatif ödeme yöntemlerine müşteriler tarafından hızla benimsenmesinin üç sebep sunabiliriz; İlk sebep, müşterinin talebi, ikinci sebep ise, güvenilir ve rahat kullanım imkanı sunması. Üçüncü ve son sebep olarak da, teknoloji ile doğru orantılı olarak gelişmelerin yaşanması, özellikle mobil uygulamalarına yönelimlerin sık olması bu yöntemlerin hızla benimsenmesinden etkili olmaktadır. Şimdiye kadar kullanılan geleneksel ödeme yöntemleri kullanıcı tarafından gereksiz ve zaman kaybı olarak görülmektedir. Güvenlik kaygıları da işin içerisine girdiğinde alternatif ödeme sistemleri hızlı bir yükseliş içerisine girmektedir.

Ödeme Yöntemleri Nedir?

Alınan bir hizmet veya ürünün karşılığının ödenmesi için kullanılan yöntemlerdir. Kredi kartı veya banka havalesi gibi kullanılan yöntemlerinden en çok kullanılanlardır. Kullanılan ödeme yöntemleri, kullanılan ülke ve para birimine göre farklılık göstermektedir. Genel olarak hesaplar için tek ödeme yöntemi seçilir, bu durum isteğe bağlı olarak birden fazla yöntem olarak ayarlanabilir.

Alternatif Ödeme Yöntemi Kullanmanın Faydaları

Alternatif ödeme sistemlerinin daha şimdiden müşteriler tarafından çok sevildiği ve benimsendiği aşikâr olarak görülmektedir. Müşterilerin birçoğu ödeme aracı olarak banka ve kredi kartlarını kullanmayı tercih etmiyorlardı. Kart bilgilerini vermek güvenlik açığı yaratarak kaygısı ile kullanmayı pek tercih etmezlerdi. Daha sonra ise bankalar ve mobil operatörlerinin ve altyapı servislerinin girişimleri ile alternatif ödeme yöntemleri ortaya çıkmıştır. Müşteriler tarafından da benimsenen bu yöntemler şimdiden adından söz ettirmeyi başarmaktadır. İleri zamanlarda daha çok yükseliş sergileyecek gibi de görünüyor. Dijitalleşmenin hız kesmeden sürmesinin etkileri ödeme yöntemleri üzerinde de kendisini göstermektedir. İnsanların bir kısmı şu anda nakit ve kart ödeme yöntemlerini kullanmayı bıraktığı görülmektedir. Zamanla bu durum toplumun büyük bir kısmına da yayılabilecek kadar etkili olduğu görülebilir. Peki, insanlar neden bu kadar sevdi ve benimsedi bu sistemleri? Faydaları neler biraz bu konuya bir bakmaya çalışalım.

  • Birden fazla kullanıcıya aynı anda hitap edebiliyor olması
  • Standart ödeme araçları dışında kalan ödeme yöntemlerini de kapsaması
  • Ödeme adımlarını hızlı bir şekilde gerçekleşmesi
  • Uzun süre alan ödeme yöntemleri için alternatif oluşturması
  • Güvenlik riskini en aza indirgemesi
  • Para akışının daha fazla olmasını sunmasının yanısıra para tahsilatında da kolaylık sunması
  • Oluşabilecek hata oranlarının minimum seviyede tutulması
  • Kullanımda kolaylık sunması ve basit yapılara sahip olması

E-Ticarette Kullanılan Alternatif Ödeme Sistemleri

Alternatif ödeme sistemi denildiğinde akla ilk olarak banka kartı dışında olarak kapıda ödeme seçeneği gelmektedir. Ancak e-ticaret sektörüne baktığımızda bundan daha fazla alternatife sahip olduğu görülmektedir.

Online Cüzdanlar; Online alışveriş sitelerini kullanıyorsanız aşina olduğunuz bir yöntem olmalı online cüzdanlar. Dijital cüzdan, e-cüzdan gibi isimler ile de anılan online cüzdanlar, tek adımda ödeme yapma imkanı sunmaktadır. Önceden online cüzdana yükleyeceğiniz bakiye sayesinde ödeme yapmaya hazır hale gelmektedir. Online cüzdanı kullanılırken, kart numarası, SMS ya da 3D Secure gibi doğrulamalar ve ek bilgilere gereksinim yoktur. Bakiyeniz dahilinde istediğiniz anda tek tıklama ile ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Mobile cüzdan; Son zamanların en çok sevilen alternatif ödeme yöntemlerinde yer alan mobil cüzdanlar müşteriden geçer not almaktadır. Banka ya da kredi kartlarının akıllı cihazlara entegre edildiği bu yöntem ile ödemelerinizi akıllı cihazlar ile gerçekleştirmek artık daha kolay. Akıllı cihazlarda yer alan NFC özelliği ve pos cihazlarının temassız niteliklere sahip olması sayesinde artık kart ve nakit ihtiyacı ortadan kalkmaktadır.

Asenkron Ödeme Sistemleri; kartsız olarak ödeme imkanı sunan eft ve havale yöntemlerine verilen addır asenkron ödeme sistemleri. Ödeme yönteminin anlık olarak gerçekleşmediği bu yöntemde müşteriden tek talep edilen ayrıntı banka hesabına sahip olmasıdır. Müşteriden kart bilgileri hatta fiziksel bir kart dahi istenmez. Müşteri aldığı ürün ve hizmetin ödemesini banka hesabı ile satıcının hesabına yönlendirerek ödeme işlemini tamamlamaktadır.

Kartlı Ödeme Sistemleri; e-ticaret sektörü başta olmak üzere geleneksel ödeme yöntemlerinde de sıklıkla kullanılan kartlı ödemeler, en çok bilinen ödeme yöntemleridir. Kart üzerinde yer alan bilgilerin sisteme girilmesi ile ödeme işleminin tamamlandığı yöntemlerdir.

SMS Ödeme Sistemleri; oyun içi satın almaların en çok kullanılan yöntemi olan SMS ödemeleri, daha çok dijital içeriklerin ödemesinde kullanılmaktadır. Kontör kullanılan eski zamanlarda da kullanılan bu yöntem, günümüzde ödeme tutarının ay sonunda fatura ücretine yansıması şeklinde bir ilerleyişe sahiptir. Hatta e-ticaret sitelerinin bazısında ödeme için tek alternatif olarak SMS ödeme yöntemi sunulmaktadır.

Kripto Para birimi; son dönemlerin gündem sırasından düşmeyen konusu kripto paralar. Her ne kadar net olmayan ayrıntılar olsa da bir ödeme aracı olarak kullanılmaktadır. E-ticaret sitelerinin para birimi olarak kabul ettiği kripto para kimi ülkelerde geçerliyken kimi ülkelerde yasaklanmıştır. Bazı uzmanların görüşüne göre ise gelecekte nakit paranın yerine geçmeye aday olacağı yönündedir.

En Sık Kullanılan Sanal Pos Firmaları

E-ticaret sitelerinde ödeme yöntemlerini kullanmaları için sanal pos kullanmaları zorunludur. Sanal pos firmalarının her biri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yetkilen kuruluşlar olmaktadır. Bu sayede de güvenlik ödeme yapmanız için en uygun alternatiflerdir. Kullanılabilecek sanal pos alternatiflerini detaylı bir araştırma yaparak sizin için en uygun olan seçimi yapabilirsiniz. En sık kullanılan sanal pos kuruluşlarını bahsetmek gerekirse;

Esnek Pos; 2005 yılında kurulan ve e-ticaret sektöründe tercih edilen pos firmaları arasında yer almaktadır. Esnek pos sahip olmak oldukça kolaydır. Aldığınız APi kodlarının siteye entegre edilmesi ile anında kullanılmaya başlama imkanı sunmaktadır. Komisyon oranlarını ve ayrıntılı olarak bilgi sahibi olmak için firmanın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

iPara: 2012 yılında kurulan, BDDK tarafından gerekli yükümlülükleri yerine getirdiği için 2017’de lisansını alan iPara kullanıcıya 8 bankanın kartını kullanmaya imkan vermektedir. Kredi kartına 12 taksit olanağı sunan iPara ile gerçekleşen tahsilatlar aynı gün içerisinde aktarımı gerçekleşmektedir. Ayrıca sunduğu bir ayrıcalık da müşterilerin yurtdışı karlarını kullanması imkanı sunmaktadır.

iyzico; sanal pos kullanıcıları tarafından en sık tercih edilenlerden birisi olan iyzico, BDDK ve PCI-DSS lisanslarına sahip bir kuruluştur. Yapay zeka başta olmak ile birlikte önemli bir finans teknoloji şirketi olarak anılmaktadır. Banka kartsız alışveriş ve saklı kart ile ödeme kolaylığı sunan iyzico canlı destek sistemleri ve kolay iptal/iade imkanı sunmaktadır.

Param Pos; 2014 yılında kurulan ve BDDK’dan gerekli şartları sağlamasından dolayı 27.08.2015 tarihinde lisans alarak, faaliyetlerine başlamıştır. Hem kurumsal hem bireysel olarak hizmet sunan Param pos, elektronik para hesabı, ön ödemeli kart, para transferi, fatura ödeme ve sanal pos olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Paynet; TCMB lisansı ve PCI-DSS sertifikasına sahip olan Paynet, nakit alkışında sunduğu kolaylık ile firmalar tarafında tercih edilen kuruluşlardan birisidir. Sanal pos hizmetinin yanı sıra Paylink adında bir link ödeme hizmeti de sunmaktadır.

Paytrek; Yerli kuruluşlardan birisi olan Paytrek 2015 yılında kurulmuş ve 2016 senesinde de linsansını almıştır. Sanal pos ve Gateway hizmeti sunan Paytrek 8 banka için taksitli ve tek çekim ödeme imkanı sunmaktadır. Entegrasyon ve üyelik için ücretlendirmeye tabi tutmayan firma kart saklama ve tekrarlı ödeme sistemlerini sunmaktadır.

PayTR; Yerli ödeme altyapısı hizmeti sunan önemli kuruluşlardan birisi ola PayTR Türk mühendisleri tarafından geliştirilmiştir.

PayTR ile kredi kartı ile tek çekim ve taksitli ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca banka kartı, ön ödemli kartlar, BKM Express, Visa Card on File ve EFT/Havale gib alternatifler ile ödemeleriniz güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Entegrasyon gerektirmeyen link yönetimi sayesinde üye iş yerlerinin oluşturduğu ödeme linkleri ile güvenli ve kolay ödeme imkanı elde edebilirsiniz.

Veri güvenliğinin en üst düzey stadartı olan PCI-DSS sertifikasına sahip olan ve alanında tecrübeli ekipleri ile müşterinin kart bilgilerinde güvenliğini, e-ticaret sitesinin de ödeme güvenliği sağlanmaktadır.

PayTR üye iş yeri paneli üzerinden işlemlerinizi yapabileceğiniz gibi, Google Play ve App Store üzerinden mobil uygulamasını indirebilirsiniz. Böylece, hem bilgisayardan hem mobil telefonlar ile ödemeleri anlık olarak kontrol edebilirsiniz. Ödeme çözümlerine ve satışlar ülkenin genelinde güvenli ve kolaylıkla gerçekleşmektedir.

Ayrıca, PayTR kurulduğu andan günümüze kadar 12 yılı aşkın tecrübesi ile;

  • Türkiye’nin en büyük sermaye fonu Actera Group ile yatırım ortaklığı gerçekleştiren bir kuruluştur.
  • Elektronik Para lisansı sahibi bir kuruluş olmuştur.
  • %150 büyüme ile 3 milyar TL ciroya değerine ulaşmıştır.
  • Hizmet verdiği üye iş yeri sayısı 50.000’i geçiştir.
  • Boğaziçi İş Dünyası Ödülleri’nde ‘Yılın Fintech Şirketi’ seçilmiştir.
  • Deloitte Fast 50 listesinde 7. sırada yerini almıştır.
  • HASO projesi ile, PSM Awards Yılın En İnovatif Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.
  • Şikayetvar Müşteri Memnuniyeti Başarı Ödülleri’nde gold ödülünün sahip bir kuruluş olmayı

başaran PayTR başarılarına her geçen gün bir yenisini ekleyerek yoluna devam etmektedir. Sizlerde bu başarıdan pay almak istiyor, kazançlarınızı artırmak ve PayTR avantajlarından yararlanmak için tıklayın.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet dini chat elektronik sigara cinsel sohbet çanakkale psikolog oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı eşya depolama Uluslararası evden eve nakliyat Uluslararası ev taşıma