ASO (App Store Optimization) Nedir?

Mobil uygulamalar için önemli bir çalışma olan ASO ile ilgili merak edilenler her geçen gün artıyor. Mobil uygulama oluşturanların sıkça karşılaştığı bir terim olan ASO (app store optimization) nedir, ne işe yarar. ASO çalışması önemli midir? Bu gibi sorular arama sonuçlarında ASO kavramı ile ilgili en çok aranan sorular arasındadır. İlk olarak ASO’nun ne olduğunu açıklayalım.

ASO (app store optimization) kavramının Türkçe karşılığı, “uygulama mağazası optimizasyonu”dur. Yani mobil cihazlarda mağaza uygulamasında buluna uygulamanın sıralamasını yükseltmek ve görünürlüğünü artırmak için yapılan çalışmalar olarak ifade edilebilir. Mobil cihazlarda bulunan uygulama mağazaları App Store ve Google Play’dır.  İOS işletim sistemine sahip olan mobil cihazlar App Store’u kullanırken Android işletim sistemine sahip cihazların kullanabileceği uygulama mağazası Google Play’dir.

Yeni teknolojik gelişmeler mobil cihazlar üzerinde de oldukça etkilidir. Bugün pek çok şeyi mobil cihazlar üzerinde gerçekleştirebiliyoruz. Web uygulamalar, mobil cihazlara entegre edilerek, mobil ağlar üzerinden kullanıcıların hizmetine sunuluyor. Mobil cihazlarda kullanılabilen uygulama mağazaları üzerinden pek çok uygulamayı telefonunuza indirebilir ve uygulayabilirsiniz. Mobil uygulama alanında her geçen gün birbirine rakip binlerce uygulama geliştiriliyor. Bu uygulamaları geride bırakıp üst sıralarda yer almanızı sağlayacak çalışma ASO çalışmasıdır.

ASO çalışması yaparak uygulama mağazasının arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilir, uygulamanızın organik indirme oranını artırabilirsiniz. ASO çalışması yaparken, iki noktaya dikkat etmeniz gerekir. Bu noktalar; anahtar kelime optimizasyonu ve dönüşüm oranı optimizasyonudur.

ASO (App Store Optimization) Çalışması Nasıl Yapılır?

Geliştirdiğiniz mobil uygulamanın, uygulama mağazasında ilk arananlar arasında yer almasını istiyorsanız ASO çalışmasını uygulamanız gerekir. Üst sıralarda yer almak, organik indirme oranı üzerinde oldukça önemlidir. İnternet kullanıcısı olduğunuzu varsayın. Mobil uygulama mağazasında bir uygulama aradığınızda ilk sıradaki uygulamalara daha çok yönelirsiniz. İlk sırada bulunan uygulamaya tıklayarak, kullanıcı deneyimlerini, değerlendirmeleri ve üst sırada yer aldığını analiz ederek indirmeniz gerektiğini düşünürsünüz. Bu pek çok mobil kullanıcının yaşadığı olan bir durumdur.

Böyle bir durumda sizin uygulamanızın indirilmesini sağlamak için yapmanız gereken bazı ASO çalışmaları bulunur. Bu ASO çalışmalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Uygulama logosu
  • Uygulama boyutu
  • Uygulama adı
  • Uygulama açıklama kısmı
  • Uygulamanın videosu
  • Uygulamanın ikon ve ekran görüntüleri
  • Çoklu dil seçeneği
  • Anahtar kelime seçimi
  • Uygulamanın indirme hızı
  • Rakip Analizi

Yukarıda saydığımız ögeleri dikkatli bir şekilde tamamladığınızda ASO çalışmasını tamamlamış olursunuz. Uygulama boyutu, indirmeyi ve indirme işlemini iptal etmeyi etkileyen en önemli faktördür. Uygulama boyutu fazla olan uygulamalar için indirme işlemi yapılırken sürenin uzaması durumunda indirmeyi iptal ederek başka bir uygulamayı indirebilirler. Bu nedenle uygulamanızın boyutunu iyi ayarlamalısınız. Ayrıca uygulamanızın adını seçerken özenli ve dikkatli olmalısınız. İlgi çekici, uygulamanızı tanımlayıcı ve akılda kalıcı uygulama ismi ile hedeflediğiniz kitleye daha hızlı ulaşabilirsiniz. Ayrıca uygulama adınızda anahtar kelime geçirmeyi unutmayın.

Uygulamanın açıklama metni, uygulamanızı tanımlayan ve cihaz kullanıcısına bilgi veren kısımdır. Bu kısımda anahtar kelime kullanımına özen gösterin. Anahtar kelime kullanımı, ASO çalışması için oldukça önemli bir yere sahiptir. Uygulamanız için anahtar kelime seçimi yapmadan önce araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece rakiplerinizi analiz ederek kullandıkları anahtar kelimeleri analiz edebilirsiniz.

Ayrıca uygulama görüntüleri ve videosu da kullanıcıların karar sürecini önemli derecede etkileyen ASO çalışmasıdır. Ek olarak uygulamanıza çoklu dil seçeneği ekleyerek yerel aramalarda üst sırada yer alabilirsiniz.

ASO (App Store Optimization) Çalışmasının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Mobil cihazlar üzerinden işlemlerini halletmeyi bir alışkanlık haline getiren kullanıcılar için, mobil uygulama mağazaları bir kurtarıcı niteliğindedir. Çünkü aradığınız her şeyi artık mobil uygulama mağazasında bulabilirsiniz. Mobil cihaz kullanıcılarının bu denli mobil uygulamalara yönelim göstermesi, mobil uygulamaların kendi arasında rekabet yaşanmasına yol açmıştır. Rakiplerinizi geride bırakarak geliştirdiğiniz uygulamanın en çok indirilenler arasında yer almasını sağlamak için uygulamanıza ASO çalışması yapmanız gerekir. Peki ASO çalışmasının sağladığı avantajlar nelerdir?

  • Uygulamanıza yaptığınız ASO çalışması ile mobil uygulama mağazasında görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. Uygulamanızın kalitesi yüksek ve iyi bir donanıma sahip olsa da üst sırada yer alması için ASO çalışması yapılması gerekir. Bu sayede uygulamanız hak ettiği yere gelerek öne çıkar.
  • ASO içerisinde anahtar kelime çalışması yer alır. Anahtar kelime çalışması, doğru kullanıcıların sizi bulmasına yardımcı olur. Anahtar kelime çalışması yapmamanız durumunda, yanlış kullanıcılar sizi bulsa da indirme ya da sürekli kullanma noktasında yetersiz kalacaktır. Dolayısıyla anahtar kelime kullanarak doğru kullanıcılara erişebilirsiniz.
  • Mobil uygulama mağazasındaki sıralamanızı organik indirme oranınız da etkileyebilir. Organik indirme oranını yükseltmek için yukarıda da bahsettiğimiz gibi kaliteli bir anahtar kelime çalışması yapılmalıdır. Bu sayede uygulamanızı gerçekten kullanmak isteyen, ihtiyacı olan kullanıcılara erişim sağlamış olursunuz. Bu da organik indirme oranınızı olumlu etkiler. Uygulamanızı indiren kullanıcılar, uzun vadeli kullanım davranışı sergileyebilir.
  • ASO çalışması ile organik indirilme sayınızı artırabilirsiniz. Bu sayede sizi araştıran kullanıcılara iyi bir izlenim bırakmış olursunuz. Organik büyümeniz, reklama ayıracağınız bütçenin de azalmasına yardımcı olur. Organik büyüme sağlamanız hem finansal açıdan sizi rahatlatır hem de kullanıcı edinmek zorunda kalmazsınız.
  • Uygulamanızın çoklu dil seçeneğine sahip olması, yerel kullanıcıların yanı sıra başka ülkelerden insanların uygulamanızı indirmesine de katkı sağlar. Küresel bir kullanıcı kitlesine sahip olabilirsiniz. Böylece büyümeniz küresel bir boyut kazanmış olur.

ASO ile SEO Arasında Ne Gibi Farklılık Vardır?

Kullanım amacı olarak baktığımızda her iki modülün de aynı amaca hizmet ettiğiniz söyleyebiliriz. Her iki çalışma tekniği de uygulandığı konuda sıralamayı etkilemek, görünürlüğü artırmak ve organik trafiği oluşturmak gibi amaçlar için kullanılır. Anahtar kelime optimizasyonu, dönüşüm optimizasyonu, geri bağlantı gibi çalışmalar yapılır.

Ancak aralarındaki en temel fark kullanıldığı yerler ve sıralamayı etkileyen faktörlerdir. ASO, mobil uygulamalar için yapılır. SEO ise web sitelerinin arama motorundaki sıralamasını etkilemek için yapılır. Sıralamayı etkileyen faktörler, ASO ve SEO için farklı başlıkları içerir. Net olarak diyebileceğimiz şey ise, sıralamanın tam olarak neye göre belirlendiğinin belli olmamasıdır. Yani ASO ya da SEO çalışması yapmanız durumunda arama motoru neyi temel alarak sıralamanızı oluşturduğu bilinmiyor. Bu nedenle sıralamayı etkileyebilecek faktörler üzerinden iyileştirme çalışması yapılır. SEO çalışması ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için “SEO nedir? İç Seo ve Dış Seo Ne Anlama Geliyor? ” yazımızı inceleyin!

SEO ile ASO arasındaki farklar;

  1. Arama motoru:

SEO için arama motoru, Google Search, Bing, Yahoo iken, ASO için Apple App Store ve Google Play Store’dur.

2. Sayfa İçi:

SEO’da bulunan sayfa içi ögeler; başlık etiketi, H1 – H2 – H3, anahtar kelime yoğunluğu, sayfa hızı, siteden çıkma hızı (bounce rate) iken, ASO çalışmasında bulunan sayfa içi ögeleri, uygulama ismi, açıklama, anahtar kelime, kullanım ve kalite metrikleri ve kaldırma oranı (uninstall rate)’dır.

3. Sayfa Dışı:

SEO’daki unsurlar; linkler, bağlantı metni ve sosyal sinyallerdir. ASO çalışmasında bulunan unsurlar ise, backlinkler, derecelendirmeler ve incelemeler, istatistikleri indirmedir.

4. Hedefler:

SEO çalışması için belirlenen hedef, trafiktir. Trafiği oluşturanlar ise web sitesini ziyaret eden ziyaretçilerdir. ASO çalışmasında yer alan hedef ise indirmedir. Kullanıcıların indirme oranı ASO için hedeftir.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1