Backlink nedir? Bu konuya değinmeden önce, eğer bir web sitesine sahipseniz ve bilinirliğinizi artırmak istiyorsanız önem vermeniz gereken bazı çalışmalar vardır. Bu konuda en fazla önem arz eden durum SEO çalışmalarıdır. İnternet ortamında kayda değer bir ilerleme sağlamak istiyorsanız bu çalışmalara büyük özveride bulunmalısınız. Çünkü sizin asıl hitap ettiğiniz kullanıcıların büyük oranı arama motoru aramaları üzerinden sitenize yönlenmektedir. Bu durumda sizin de yönelim göstermeniz gereken bu alanlardır. Arama motoru sonuçlarına etki etmeniz için de SEO çalışmalarını doğru ve başarılı bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Peki, nedir bu SEO çalışması olarak bahsettiğimiz konu?
SEO çalışmaları; sitenizin arama motoru sonuç sıralamasında üst sıralarda yer almanıza ve sitenize organik trafik çekmenize ilişkin yürütülen çalışmalar bütünüdür. Sonuç sıralamasında ne kadar üst sıralara gelirseniz sitenizin tıklanma oranı da aynı oranda artış gösterecektir. Fakat bu çekeceğiniz ziyaretçileri doğal yollarla yapmanız, organik takipçi trafiğinde size daha faydalı olacaktır. Organik takipçi trafiği olarak bahsettiğimiz kavram ise şu; bazen site içerisinde reklamlar oluşturma yolu ile sıralamaya dâhil olmaya çalışılır. Bu durum daha çok anlık olarak gerçekleşir ve bu reklamların da bir sonu olacaktır. Organik takipçi trafiği ise hiç reklam vermeden sadece özgün ve başarılı içeriklerimiz sayesinde elde ettiğimiz ziyaretçilerden gelen veriler için kullanılan bir tabirdir. Tabi ki reklamlara yer vermeden de organik trafiğe ve sıralamaya etki edecek farklı çalışmalar da yapabiliriz. Bunlara en iyi örnek de, makalemizin asıl konusu olan backlink çalışmalarıdır.
Backlink nedir ve ne işe yarar? Backlink nasıl yapılır ve faydası zararı nedir? Makalemiz içerisinde bu sorulara cevaplar aramaya çalışarak bu konuyu irdelemeye çalışacağız.
Backlink Nasıl Yapılır?
Backlink olarak bahsettiğimiz kavramı dış bağlantı olarak bilinmektedir. Dış bağlantı yani backlink bir siteden farklı bir siteye link verme işlemini tanımlamaktadır. Bir nevi iş ortaklığı olarak düşünülebilir bu durum. İçeriğinizde farklı bir siteye dış bağlantı oluşturabildiğiniz gibi aynı şekilde farklı bir sitenden de sizin sitenize yönlendirilen bir dış bağlantı paylaşımı yapılabilir. Bu sayede daha fazla ziyaretçi kazanmanın yanı sıra, arama motorlarında görünürlüğünüzü de artırabilirsiniz. İşte bu bağlamda farklı siteler arası bir iş ortaklı kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Arama motorlarının en çok dikkat ettiği ayrıntılardan birisi siteye yönlendirilmiş kaliteli dış bağlantılardır. Bizim de asıl hedefimiz arama motorlarına ve dolayısıyla oradan gelecek ziyaretçi trafiği olduğu için backlinkler bizim en çok dikkat etmemiz gereken çalışmalardandır. Burada atlamamanız gereken detay ise gelen bağlantıların kaliteli olması gerektiğidir. Aksi halde istenilen etkiyi yakalamak mümkün olmayacaktır.
Backlink Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Backlinkler, belirli şartları karşıladığı oranda etkili olan çalışmalardır. Ancak bazı noktalarda dikkatli olmakta faydalı olabilir. Olumlu sonuçlar almak adına en azında bazı konularda özenli davranmanız sizin adınıza etkili olacaktır. Backlink çalışmaları arama motoru tarama sonuçlarında en çok etkiye sahip çalışmalardır aynı zamanda da en çok irdelediği çalışmalardır. Bağlantılar hangi yollar ile alınmış, kalitesi, güvenilir olmasına dikkat eder. Bu sebeple de sizin de bu konuda dikkatli olmanız faydanıza olacaktır, bu adımın sonu arama motoru tarafında ceza almanıza hatta banlanmaya kadar ilerleyebilir. Bunu önlemek için gelen linklerin doğruluğundan emin olmanız gerekmektedir.
Özellikle bağlantının geldiği sitenin güvenilirliğini sorgulamalısınız. Çünkü bu bağlantılar ile bir nevi siz karşı siteye kefil olma durumu ile karşılaşıyorsunuz. Bu durumda da sitenin güvenilir ve kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz. Emin olmadığınız sitelerden bağlantı almamaya özen göstermelisiniz.
Bir de bağlantı alacağınız sitenin kalıcı bir site olması da etkili olacaktır. Bu durumu şu şekilde düşünebilirsiniz; bir siteden backlink aldınız ve bu sıralamanızı etkiledi başarı elde ettiğiniz diyelim, bunun ardından siteden gelen bağlantıyı siz veya karşı site kaldırdığı takdirde hem elde ettiğiniz başarı hem de sitenizin itibarı bu durumdan etkilenecektir. Bunların dışında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar kısaca;
- Anahtar kelime ile eşleşen URL’lerden link almamaya özen gösterin. Arama motorları tarafında bu durum ücret link alma olarak değerlendirilmektedir.
- Backlink alırken yalnızca ana sayfaya yönelik çalışmalardan kaçının, alt sayfalara da link almaya özen gösterin.
- Bir anda çok linl alma hatasına düşmemelisiniz. Backlink çalışmaları zaman yayılması gereken önemli bir çalışmadır. Bir anda fazla sayılarda backlink almak doğru bir yol değildir. Bu çalışmalar aceleye gelmemelidir.
- Backlink alacağınız siteler ile aynı sektörde yer aldığınızdan emin olmalısınız. Bu sayede çalışmanız daha etkili olacaktır.
- Link çıkışı çok olan siteleri tercih etme hatasında da düşmemelisiniz. Herkesin kolaylıkla link aldığı sitelerden uzak durmanız gerektiği bilincinde olmalısınız.
- Sitenizin başarılı ilerlemesi için, backlink alacağınız sitenin kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz. Var olan başarınızı düşürmemek adına karşınızdaki sitenin de başarılı bir site olmasına özen göstermelisiniz.
Backlink çalışmaları zaman ve özen isteyen çalışmalardır. Gerkli önemi vermediğinizde başarısız bri çalışma gerçekleştirmenin yanısıra, arama motorları tarafından cezalandırılma ihtimaliniz olduğunu unutmamalısınız. Bu durum ile karşılaşmamak adına backlink analizlerinizi doğru oluşturmalı ve her bağlantıyı kabul etmemelisiniz. Kalıcı ve güvenilir backlinler alma konusunda özenli davranmalısınız.
NoFollow ve DoFollow Nedir?
Backlink almanın önemin vurgulamaya çalıştık, bir de backlink bağlantılarında büyük önem arz eden dofollow ve nofollow tanımlarına bakmaya çalışalım. Bir siteye link vereceğiniz zaman bağlantılarınızı dofollow ya da nofollow olarak etiketleme yapabilirsiniz. Bu iki terim ile arama motorlarına bağlantılarınız izleme yapabilme izni vermek ya da vermemek sizin elinizde oluyor. Bahsettiğimi detay şu; siz bir backlink bağlantısı verdiğinizde bunu dofollow etiketi ile yaparsanız arama motoru sorgusunda link verdiğiniz siteyi takip etme izni vermiş olurusunuz. Tam tersi olarak nofollow etiketi ile de bu izni vermemiş olursunuz. Aslında burada önemli olan detay, izleme izni verdiğinizde karşı siteye kefil olmuş olduğunuzdur. Dolayısıyla site güvenilirliğinden emin olmadığınız durumlar için dofollow kullanmanız çok doğru bir tercih olmayacaktır. Link yapısında nofollow için ayrıntı olarak rel=”nofollow” alanı link yapısına dâhil edilir.
Dofollow link örneği;
<a href=”https://d-help.com/tr/e-ticarette-sosyal-medyanin-etkisi/”><strong>Sosyal medya</strong></a>
Nofollow link örneği
<a href=”https://d-help.com/tr/linklenecek içerik buraya gelecek/” rel=”nofollow”>SEO</a>
Yukarıda sitemizde yer alan iki ayrı yazının backlink çalışmasını örnek olarak vermeye çalıştık. Böylece dofollow ya da nofollow yapmak istediğinizde nasıl bir link yapısı meydana geldiğini görebilirsiniz.
Backlink Nasıl Alınır?
Backlink için ücretli ya da ücretsiz olarak alternatifleriniz bulunmaktadır. Ücretli olarak backlink alındığında arama motoru algoritmaları tarafından bu durum fark edildiği takdirde ceza alabilirsiniz. Ceza almanız sıralamada var olduğunuz sırayı dahi kaybetmenize sebebiyet verebilir. Bu sebeple ücretsiz ve organik bağlantılar almaya özen göstermelisiniz. Bunu yapmak için de dikkat edeceğiniz ayrıntılar;
- Özgün ve kaliteli içerikler oluşturun. Backlink almanın en etkili ve başarılı sonuçlarına, kaliteli içerikler sayesinde ulaşabilirsiniz. İçeriğinizin kalitesi okuyan kişiler tarafından fark edildiğinde kendi sitelerinden sitenize backlink alma ihtimaliniz yüksek oranda gerçekleşecektir.
- İnternet ortamında belirli konular üzerinde web dizinleri mevcut olmaktadır. İçeriklerinizi bu web dizinlerine dâhil ettiğinizde de dış bağlantı almanız kolay olacaktır.
- Rakip analizleri yapmak bu konuda size yol gösterici olabilir. Rakiplerinizi inceleyin hangi siteden link almışlar analiz edin ve siz de bu sitelere yönelim gösterin. Bu sayede başarı oranını gözlemlediğiniz sitelerden dış bağlantı alma imkânı elde edebilirsiniz.
- Blog yorumlarında sitenize backlink alabilirsiniz. Kendi sektörünüze uygun olacak blog yazılarının yorum alanında sitenize backlink oluşturmanız etkili yöntemlerden birisidir.