Black Hat (Siyah Şapka) SEO Nedir?

Arama motoru optimizasyonu tekniklerinden biri olan black hat SEO, kısaca “siyah şapka” olarak ifade edilebilir. SEO çalışmaları, web sitenizin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlar. Arama motoru sonuçlarında özellikle ilk sırada yer almak web sitenize olan ziyaretleri arttırır. Böylece sitenizin trafiğiniz de armış olur. SEO ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

Her web sitesi için SEO çalışması yapılması gereken bir çalışmadır. Uygun ve düzgün yapılan SEO çalışmaları ile web sitenizin organik trafiğini artırırken aynı zamanda markınızın daha tanınır olmasını sağlayabilirsiniz. E-ticaret, rekabetin yoğun olduğu, her geçen gün rekabetin daha da zorlaştığı bir platformdur. Rakiplerinizin önüne geçebilmenizi sağlayacak çalışmalardan biri olarak SEO’yu ifade edebiliriz. Siyah şapka olarak ifade edilen black hat SEO çalışması, SEO çalışmalarından bir tanesidir. Black hat SEO, temel olarak illegal bir uygulamadır. Uygulanan web sitesi, organik olarak üst sıralarda yer alıyor gibi görünebilir. Ancak organik olmayan, illegal yollarla arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yerini alır.

Black hat SEO çalışmasında, arama motoru aldatıcı teknikler kullanılarak arama motorlarını kandırabilirsiniz. Bu teknik, internet kullanıcısından çok arama motorları için yapılan bir çalışmadır. Black hat SEO çalışması ile sitenizin tıklanma oranını artırabilirsiniz. Arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Şu var ki black hat SEO tekniği tavsiye edilen bir SEO çalışması değildir. Yapılan SEO çalışması ile arama motoru algoritmaları oynanır. Arama motorunu kandırmaya yönelik bir uygulama olduğu için fark edilmesi durumunda web sitenize ciddi yaptırımlar uygulanabilir. Web sitenizin çok kısa bir zaman diliminde üst sıralarda yer almasını sağlasa da dezavantajlarının daha fazla olduğu bir SEO çalışma tekniğidir. Bu nedenle web siteniz üzerinde black hat SEO çalışması yapmamanızı tavsiye edebiliriz.

Black Hat SEO (Siyah Şapka) Çeşitleri Nelerdir?

Bilindiği üzere herhangi bir web sitesi üzerinde SEO çalışması yapılırken, iç ve dış olmak üzere site içerisinde ve site dışında yapılan farklı SEO çalışmaları bulunur. İç SEO çalışması ile web sitenizin içerisinde bazı düzenlemeler yaparak sitenizi iyileştirmeye çalışırsınız. İç SEO çalışmaları; keyword, title ve description gibi işlemleri kapsar. Ayrıca siteni açılma hızı da iç SEO’yu etkileyen bir faktördür. Aynı şekilde dış SEO backlink çalışmalarını kapsar.

Genel olarak web sitesinin arama motoru üzerindeki görünürlüğünü ve sıralamasını etkileyen çalışmalardan biri olarak SEO çalışmalarını ifade edebiliriz. Black hat SEO çalışmaları, SEO’da olduğu gibi ve dış olarak iki şekilde gerçekleşir. Site içine yapılan black hat SEO çalışmaları şu işlemleri kapsar;

  • Etiketler
  • Bağlantılar
  • Linkler
  • Kodlar

Etiketleme işlemi, uygulanan web sitesinin arama motoru tarafından fark edilmesi için aşırı bir şekilde etiketleme işlemi yapılır. Fazla yapılan etiketleme sayesinde arama motoru sitenizin faydalı olduğunu düşünerek sizi ilk sıralara taşıyabilir. Aynı şekilde web sitesine yapılan bağlantı işlemi de gereğinden fazla yapılarak fark edilmeye çalışılır. SEO çalışması yapılırken linkleme yapılması link verilen sitenin kalitesine bağlı olarak oldukça önemli bir yere sahiptir. Black hat SEO’da yapılan linkleme işlemi özensiz şekilde yapılır. Linkleme yapılan sitenin kalitesi düşük olabilir.

Site dışına yapılan black hat SEO uygulamaları ise, kaynak olarak alınan siteye aşırı şekilde bağlantı gönderimi yapılması ve içeriklerin uygunsuzluğudur. Uygunsuz içerikler hazırlanması, web sitenizin Sandbox ya da filtre cezası olmasına sebep olabilir.

Black Hat SEO (Siyah Şapka) Çalışması Nasıl Yapılır?

E-ticarette kullanılan bir çalışma olarak black hat SEO avantajları olan ancak dezavantajları ağır basan bir çalışmadır. Web sitenize kısa vadeli bir fayda sağlar. Web sitenizde black hat SEO çalışması yaptığınızın fark edilmesi durumunda arama motorları tarafından ceza alabilirsiniz. Black hat SEO çalışmasını öğrenebilirsiniz. Ancak uygulama noktasında kaçınmalısınız. Peki black hat SEO çalışması yapılırken kullanılan teknikler nelerdir? Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Anahtar kelime doldurma
  • Gizleme
  • Görünmez metin (Tiny Tex)
  • Köprü sayfalar ile yönlendirmeler
  • Düşük nitelikli içerikler
  • Ücretli backlinkler ve hacklink
  • Alan adını benzer oluşturmak
  • Bağlantı çiftlikleri
  • Spam yapmak

Black hat SEO çalışmalarında yaygın olarak kullanılan anahtar kelime doldurma işlemi, çalışmalardan bir tanesidir. Anahtar kelimeler, web sitenizin bulunmasını sağlayan önemli araçlardan bir tanesidir. Anahtar kelimenin web siteniz için ne derece önemli olduğunu şu şekilde anlatabiliriz. Müşterileri arama motorlarına yazdığı kısa ama niteleyici kelime ya da kelime grupları anahtar kelimeyi oluşturur. İnternet kullanıcısı, bu anahtar kelimeyi yazarak web sitenizi bulabilir. Bu nedenle ürünleriniz ve web siteniz için uygun anahtar kelime seçimi yapmalısınız. Black hat SEO çalışmalarında anahtar kelime kullanımı yapılır. Ancak bu anahtar kelime seçimi bulunduğunuz sektörle alakalı alakasız farklı anahtar kelimeleri içerir. Arama motorları sitenizi optimize ederken kullanılan bu abartısız anahtar kelimeleri dikkate alarak web sitenizin üst sıralarda görünmesin sağlayabilir. Bu da sizin sektör dışı arama sonuçlarında görünmenize de sebep olur.

Bir diğer teknik olan gizleme tekniğinde, internet kullanıcılarına farklı, arama motorlarına farklı içerik gösterilir. Bunun temel sebebi ise arama motoru sıralamasında üst sıralarda yer almaktır. Halbuki web sitenize uygun içerik oluşturduğunuzda organik yollarla arama motorlarında üst sıralarda yer alabilirsiniz. Hem internet kullanıcısını hem de arama motorlarını kandırmaya yönelik bir tekniktir.

Görünmez metin ise, web sitesinin footer kısmında bulunan background rengi ile yazılan metinlerin aynı renk olması ile yapılan bir tekniktir. Yazı aynı renkte olduğu için site ziyaretçileri tarafından görünemez ama arama motoru botları tarafından fark edilir.

Köprü sayfalar ile Yönlendirme

Bu teknikte ise amaç, köprüler aracılığı ile site ziyaretini artırmak ve site trafik oranını yükseltmektir. Bu sayede arama motorları tarafından yine web siteniz üst sıralarda yer alabilir. Ayrıca bu teknikte kullanıcı ya da arama motoru başka bir siteye yönlendirilir. Yönlendirilen sayfa kaynak sayfa ile alakası olmayan bir sayfa da olabilir.

Düşük nitelikli içerikler, black hat SEO çalışmasında kullanılan başka bir tekniktir. Web sitesi için oluşturulan içeriklerin bazı nitelikleri taşıması gerekir. Bu niteliklerin en başında özgünlük ve anahtar kelime içermesi gelir. Özgün ve web sitenize uygun içerikler, arama motoru tarafından görünmenizi sağlayabilecek faktörlerden bir tanesidir. Black hat SEO çalışmasında hazırlanan içerikler, nitelik değeri düşük metinlerdir. Başka bir siteden alıntı olabilir. Kendini tekrar eden paragraflardan da oluşabilir. Ayrıca bu metinlerin içerisinde görünmez anahtar kelime kullanımı da yapılır. Görünmez anahtar kelimelerin renk tonu arka planla aynı renk tonunda olduğu için kullanıcı tarafından fark edilmese de arama motorları tarafından dikkate alınır.

Ücretli backlink kullanımı, black hat SEO çalışmasında yaygın olarak kullanılan bir işlemdir. Web sitesinde bulunan bağlantılar, arama motoru için oldukça önemlidir. Web sitenizin organik sıralamasını etkileyen bir faktördür. Bu nedenle bağlantıların ücret ödenerek temin edilmesi yasaktır. Ancak bu teknik içerisinde ücretli backlink kullanımı yapılabilir. Web siteniz için bağlantı satın almanızı isteyen siteler ile ilişiğinizi kesmenizi tavsiye ederiz.

Hacklink tekniği ile sitenizi hackleyen kişi kendi sitesi için ya da çalıştığı site için sizin siteniz üzerinden linkleme işlemini gerçekleştirir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için sitenizin kontrollerini düzenli bir şekilde yapmanızı öneririz.

Benzer alan adı oluşturmak, yazım hatası yapan kullanıcıların bu hatalarından faydalanmak için uygulanan bir tekniktir. Yazım hatalarının fazla yapıldığı kelimeler üzerinden alan adı oluşturulur.

Bağlantı çiftlikleri, bağlantı işlemi yapılması için açılan web sitelerini ifade eden kavramdır. Arama motoru optimize işlemini gerçekleştirirken siteye verilen bağlantıları da dikkate alır. Bağlantı çiftlikleri ile web sitesinin bağlantı sayısını şişirebilirsiniz.

Black Hat SEO (Siyah Şapka) Yaptırım Uygulamaları

Web siteniz için black hat SEO çalışmasının faydalı olduğunu düşünebilirsiniz. Size sağlayacağı katkıların olduğu da aşikardır. Ancak arama motorlarının tasvip ettiği bir SEO çalışması değildir. Bu nedenle web sitesine uygulanan black hat SEO uygulamasının fark edilmesi durumunda, yapan web sitesine arama motorları tarafından bazı yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımlar;

  • Google cezaları
  • Spam (Kara liste)
  • Sıralama Cezası

Google cezaları, otomatik ve manuel ceza olarak iki farklı şekilde gerçekleşir. Google, kullanıcılarını mağdur etmemek adına sürekli olarak web sitelerini kontrol ederek, mağduriyet durumu yaşanmasının önüne geçmeye çalışır. Black hat SEO tekniği, arama motorlarını kandırmaya yönelik bir teknik olsa da fark edilmesi durumunda web sitesini cezalandırır. Otomatik ceza uygulaması, sistem üzerinden fark edilen web sitelerine uygulanan ceza yöntemidir. Sistem üzerinden gerçekleştiği için otomatiktir. Otomatik ceza sistematik olarak gerçekleştiği için çözüm süreci belirsizdir. Web sitenizde iyileştirmeye gitmiş olsanız bile, web sitenizin Google tarafından tekrar incelenerek cezayı kaldırmasını beklemekten başka bir yolunuz yoktur.

Manuel cezalar ise, Google çalışanları tarafından web sitelerinin cezalandırılmasını içerir. Bu ceza genellikle internet kullanıcılarının şikâyeti üzerine gerçekleşir. Otomatik ceza süreci kadar belirsiz bir çözüm sürecine sahip değildir. Siteniz üzerinde gerekli çalışmaları yaptıktan sonra Google’ı bilgilendirmelisiniz.

Spam (kara liste) cezası, Google üzerinde kullanıcıya zarar veren web siteleri için kullanılan ceza türüdür. Web sitesinin virüs bulaştırması ya da spam yapması durumunda kara listeye alınır. Web sitesi üzerinde düzenlemeler yapılmaması durumunda Google dizininde yer alamaz. Kara listeye girmeniz durumunda hızlı davranırsanız listeden çıkabilirsiniz.

Sıralama cezası, sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasını etkileyen ceza türüdür. SEO çalışmasının temel amacı, web sitesinin arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlamaktır. Hatanızın derecesi küçük ise Google tarafından sıralama cezası alabilirsiniz. İlk sayfadan 6 – 7. sayfaya kadar gerileyebilirsiniz.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1