E-ticaret içerisinde yer alan ve önem derecesi yüksek olan terimlerden biri de bounce ratedir. Bounce ratenin nasıl müşteri haline getirileceğini açıklamadan önce, bounce rate hakkında bilgi vermek daha açıklayıcı olur. Peki bounce rate nedir?
Bounce rate, kısaca “hemen çıkma oranı” olarak ifade edilebilir. Sitenizi ziyaret eden internet kullanıcısı, giriş sayfasından başka bir sayfaya giriş yapmadan sitenizden çıkış yapıyorsa, buna hemen çıkma oranı denir. Ziyaretçi, sadece sitenize giriş yapar ve başka bir eylem gerçekleştirmeden siteyi terk edebilir. Web sitenizi terk eden ziyaretçilerin oranı, bize hemen çıkma oranını verir. E-ticaret yapan işletmeler için bounce rate oranı oldukça önemlidir. Özellikle siteye yapılan ziyaretler, sitenin trafiğini olumlu yönde etkilemektedir. Özellikle ziyaretçi davranışları hakkında çıkarım yapmanıza yardımcı olur. Ziyaretçilerin davranış çözümlemesinin yapılması, siteniz için oluşturacağınız stratejiler için büyük önem arz eder.
E-ticaret, satış ve satın alım yapılan bir platformdur. E-ticaretin mantığı, daha fazla ziyaretçiye ulaşmak olduğu için, site tasarımı ya da pazarlama stratejisi gibi konularda ziyaretçi ya da müşterilerin davranışları esas alınarak oluşturulur. Özellikle hedef kitlesinin geri dönütlerini dikkate alarak oluşturulan stratejiler, işletmeler için olumlu sonuçlara yardımcı olabilir. Bu nedenle sitenizi ziyaret eden müşteriler hakkında fikir sahibi olmanız, daha fazla kişiye ulaşmanıza yardımcı olur.
Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nasıl Hesaplanır?
Hemen çıkma oranı, otomatik olarak Google Analytics tarafından hesaplanır ve site oranlar verilir. Sizin başka bir işlem yapmanız gerekmez. Google Analytics, hemen çıkma oranını hesaplarken sitenizi ziyaret eden tüm oturumları dikkate alarak analiz eder. Ancak, hemen çıkılan ziyaret oranı, tüm ziyaret oranına bölünerek bounce rate oranı elde edilmiş olur.
Bu durumu kısaca şu şekilde formüle edebiliriz. Sitenize yapılan bir aylık ziyaret oranı 7000 kişi olsun. Bu ziyaretlerden 2500 kişinin, sitenizde farklı bir işlem yapmadan siteden hemen çıktığı biliniyorsa;
2500 / 7000 = 0,35
0,35 x 100 = %35 gibi bir oran karşımıza çıkar.
Bu verilere ve yapılan formüle göre, bir ay içerisinde sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin %35’i, sitenizden hemen çıkmış olur. Bounce rate oranına kısaca bu şekilde öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra şu noktalara da dikkat edilerek yine hemen çıkma oranını hesaplayabilirsiniz;
- Sayfa Temelli Bounce Rate
- Site Temelli Bounce Rate
- Segment Temelli Bounce Rate
Bounce Rate Oranı Neden Yüksek Çıkar?
Site ziyaretleri, internet kullanıcıları tarafından direkt ya da yönlendirmeli olarak gerçekleşebilir. Yönlendirme temelli olan site ziyaretleri genellikle site içerisinde farklı bir eylem gerçekleştirmeden son bulur. Ancak bunun yanı sıra ziyaretçilerin, ziyaret ettiği siteden hemen çıkmasına sebep olabilecek bazı faktörler de bulunur. Bu faktörler; site tasarımı, hız, SEO ayarları, ürün beğenisi olarak sayılabilir.
E-ticaretin temelinde müşteriler bulunduğunu söylemiştik. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizde zaman geçirmesini site tasarımı yüksek oranda etkiler. Bu nedenle site tasarımı yaparken göze hitap eden ve kolay anlaşılır olmasına dikkat edin. Kafa karıştıran bir web sitesi, ziyaretçilerin siteden çıkış yapmasına sebep olabilir. Bu nedenle site tasarımı yaparken, kolay anlaşılabilir ve kolay bulunabilir olacak şekilde kategori ağacınızı oluşturun.
Bir diğer faktör ise, hız faktörüdür. E-ticarette hız, her şey demektir. Her işlem olabildiğince kısa sürede gerçekleşir. Rakibinden daha hızlı olan, daha fazla tercih edilir. Bu nedenle site hızınızın müşteriler üzerinde fazla etkisi bulunur. Site ziyareti sırasında sayfaların yavaş yüklenmesi, videoların açılma hızının yavaş olması, müşterilerin ilgisini azaltır ve siteyi terk etmesine sebep olur. Sitenizin hızını artırmak için bazı noktalara dikkat ederek sitenizi iyileştirebilirsiniz. Mesela görsel dosya boyutunuzu küçültebilir, videoları isteğe göre oynatma seçeneği sunabilirsiniz. Sitenizde kullanacağınız animasyonları flash özellik yerine HTML5 olarak kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede sitenizin hızında artış sağlanabilir.
SEO çalışması, web sitesi için olmazsa olmaz çalışmalardan biridir. SEO çalışması, web sitenizin arama yapılırken daha kolay taranması ve bulunabilir olması açısından oldukça önemlidir. Web siteleri, arama motorları tarafından taranırken, doğru kullanılan anahtar kelimeler sayesinde ilk tıklanan siteler arasında yer alabilir. Bu durum sitenize daha fazla ziyaret olmasına neden olabilir. Genel olarak internet kullanıcıları arama yaparken, ilk sıralarda yer alan web sitelerini ziyaret ederler. Bu nedenle siteniz için yanlış yapılan SEO işlemi, ziyaretçilerin sitenizde gezinmeden doğrudan terk etmesine sebep olur. Web sitenizin trafiğini artırmak için, sitenize uygun olmayan kelimeleri anahtar kelime olarak seçmek, Google’dan ceza almanıza sebep olur.
Ürün beğenisi, satın alma sürecinin başarılı geçmesini sağlayacak anahtar faktörlerden biridir. Ürünün müşteriler tarafından beğenilmesi ve tavsiye edilmesi, sitenize olan talebin daha fazla olmasına yardımcı olur. Web sitenizi yeni ziyaret eden kullanıcı, ürünlere ve oluşturulan içeriklere dikkat eder. İlgi çekici olarak hazırlanmaması durumunda yine ziyaretçi kaybı ile sonuçlanır. Müşterilerin beğenisini kazanamayan ürün ya da içerikler, bounce rate oranının yüksek olmasına sebep olur.
Bounce Rate Nasıl Müşteri Haline Getirilir?
Bounce rate oranının iyileştirilmesi, ziyaretçilerin müşteri haline gelmesine büyük ölçüde etki eder. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ziyaretçi statüsünde kalmayıp, birer müşteri halene gelmesi bounce rate oranının düşük olacağı anlamına da gelir. Peki bounce rate oranını iyileştirmek için neler yapılabilir?
Web siteniz için kurulum yaparken birbirini tamamlayan farklı ögeler vardır. Web sitesinin tasarımı, SEO çalışması, sitede kullanılan görseller, iletişim kanalları, hız, web sitenize olan etkileşim, pazarlama stratejileri bu ögelerin arasında bulunur. Her bir öge için farklı işlemler yapılsa da bu ögeler birleşerek bir bütün oluşturur.
Web siteleri ziyaretlerinin düşük bir kısmı yönlendirme yolu ile olur. Ayrıca yanlışlıkla siteye tıklayan bir kullanıcı yine direkt olarak siteden çıkış yapabilir. Bu gibi istisnai durumların yanı sıra özellikle e-ticarette site ziyaretleri, kullanıcıların isteğine bağlı olarak gerçekleşir. Ziyaretçilerin sitenizi terk etmemesi, sitenizde daha fazla vakit geçirmesi ve nihayetinde alışveriş yapması sizin kuracağınız stratejiye bağlıdır. Hedef olarak belirlediğiniz kitleye uygun tasarım ve reklam stratejinizi bu duruma göre hazırlamanız önemlidir.
Ziyaretçilerinizin sizden beklentilerini fark etmek ve bu beklentilere karşılık vermek, hemen çıkma oranını düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca ziyaretçilerin müşterilere dönüşmesini sağlayabilir. Yukarıda saydığımız ögelerin problemsiz bir şekilde işlemesi, ilk adımı oluşturur. Kullanıcının site ziyaret süresi boyunca yaşadığı deneyim de önemli bir diğer husustur. Web sitesi ziyaretinde verimli bir deneyim yaşayan kullanıcı, sitede daha uzun bir zaman geçirebilir.
Özetle, bounce rateyi müşteri haline getirmek için dikkat etmeniz ve özen göstermeniz gereken bazı noktalar bulunur. Kullanıcılara daha kaliteli ve verimli kullanım deneyimi sunun. Hazırladığınız içeriklerin kaliteli ve donanımlı olmasına dikkat edin. Verilen içeriklerin yetersiz olması durumunda, ziyaretçi tatmin olmaz. Böylece siteye yeterli görmediği için terk eder. Ayrıca kullanıcı ile etkileşiminizi artıracak kanallar kullanmaya dikkat edin. Bu noktada özellikle pop up kullanımına özen gösterin. Web sitenizin hedef kitlenizin taleplerine uygun olarak hazırlayın. Web sitenizin hızlı olmasını sağlayın. E-ticarette hız her şey demektir. Müşteriler beklemeyi sevmez. Bu nedenle hızlı bir web sitesine sahipseniz, ziyaretçilerinizi müşteri olarak çevirebilirsiniz.