Ticaretin dijital bir kazanması, satıcı ile alıcı arasındaki iletişim kanallarının da değişmesine sebep olmuştur. Geleneksel ticaretin dijitalleşmesi ile ortaya çıkan e-ticaret, internet üzerinden alışveriş yapılabilmesine imkân sağlamıştır. Böylece internet kullanıcıları, araç olarak kullandıkları akıllı cihazları ile web sitesi olan markaların mağazalarını ziyaret ederek alışveriş eylemini gerçekleştirebilirler. Ticaretin dijital bir boyut kazanmasının en önemli sebebi, şüphesiz akıllı cihaz kullanımının artması ve internetin yaygınlaşması olduğunu söyleyebiliriz. Dijital iletişim kanalları da bu durumun bir sonucu olarak ifade edilebilir.
Bugün, tüketici kesimine ulaşmanın en hızlı ve en etkili yolu dijital kanalları kullanmaktır. Online alışverişi tercih eden kişilerin sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bunun en büyük sebebi ise online alışverişin sunduğu avantajlı durumlardır. Sanal mağazanın kullanıcıya sunduğu konfor alanı ve sınırsızlığı geleneksel ticarete göre daha fazla ilgi görmesine sebep olmuştur. Bu nedenle e-ticaret yapan işletmeler artık dijital kanallar üzerinden kullanıcılarla iletişime geçme yolunu tercih ediyorlar. Böylece kullanıcıya sunulan hizmet ya da ürün daha hızlı şekilde ulaşım sağlanır. Bu sayede işletmeler, oluşturdukları pazarlama stratejilerini hızlı bir şekilde tüketici ile buluşturur.
Dijital kanalların kullanılması, işlettiğiniz markanın prestij kazanmasına yardımcı olur. Çünkü dijital dünyada hız faktörü, oldukça önemlidir. En hızlı olan, kitleye en hızlı erişen, ya da hedef kitlesini en kısa sürede etkileyen marka kendini öne taşır. Konunun daha iyi anlaşılması açısından dijital iletişim kanallarının ne olduğuna geçmeden önce dijital iletişim kavramının ne olduğunu anlatacağız.
Dijital İletişim Nedir?
Temel olarak iletişim, kişiler arasında aktarım yaşanması durumudur. Bu aktarım bilgi, fikir, ya da duygu olabilir. Ancak iletişim sadece kişiler arasında gerçekleşmez. Kitle iletişim araçlarını kullanarak da iletişim gerçekleştirebilirsiniz. Akıllı cihazları kullanarak bilgi aktarımı yapmanız da iletişime geçtiğiniz anlamına gelir.
İletişim türlerinden biri olan dijital iletişim ise, internet bağlantısı olan akıllı cihazları kullanarak gerçekleştirilen iletişim modelidir. Akıllı cihazlar, internet ağı üzerinden bilgi, belge, fotoğraf ya da aklınıza gelebilecek herhangi bir uygulamayı aktarabilir. Bu aktarım işlemini, tam olarak dijital iletişime örnek olarak verebiliriz. Burada önemli olan nokta, aktarılacak nesnenin dijital ağlar üzerinden, dijital kanallar kullanılarak aktarılmasıdır.
İnsanlar, dijital kanalları kullanarak iletişime geçmek istediği kişilerle bağlantı halinde olabilir. Ancak dijital iletişim kavramını sadece insanlar üzerinden gerçekleştirildiğini düşünmeyin. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi akıllı cihazlar ile sizin ya da tam tersi bir durum yaşandığında da yine dijital bir iletişim süreci gerçekleşmiş olur. Dijital iletişim kanalları, online hizmet verdiği için aktarılan nesnenin aktarım hızı oldukça hızlı ve kısa bir süre içerisinde gerçekleşmiş olur. E-ticarette dijital iletişimin gerçekleşebilmesi mümkün kılan şey ise kuşkusuz teknolojidir. Dijital iletişim sürecinde pek çok iletişim kanalı bir araya gelerek kullanılabilir.
Dijital iletişimi, farklı dijital kanallar kullanılarak geniş kitlelere ulaşmak için kullanabilirsiniz. Daha çok insana ulaşmanın en kısa yolu dijital olarak iletişime geçilmesi diyebiliriz. Geniş kitlelere hitap edebilme imkanını sağlaması nedeni ile e-ticaret yapan pek çok işletme günümüzde dijital iletişimi etkin bir şekilde kullanıyor. Bunun için kullandıkları farklı dijital iletişim kanalları bulunuyor. Peki, e-ticarette kullanılan dijital iletişim kanalları nelerdir, birlikte inceleyelim.
E-Ticarette Kullanılan Dijital İletişim Kanalları
Dijital iletişim kanalları, e-ticarette önemli bir yere sahiptir. İşletmeniz için oluşturacağınız pazarlama stratejilerini, dijital iletişim kanallarını kullanarak daha kısa sürede daha geniş kitlelere duyurabilirsiniz. Dijital iletişim kanallarını kullanmak, işletmeniz için oldukça faydalı bir işlemdir. Vermek istediğiniz mesajı daha hızlı bir şekilde karşı tarafa (tüketiciye) ulaştırabilirsiniz. Böylece markanızı daha bilinir yaparak işletmenizin prestij kazanmasına imkân sağlayabilirsiniz.
Ayrıca bilgi aktarımı konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. Hedeflediğiniz kitleye aktarmak istediğiniz güncel bilgileri dijital iletişim araçları ile aktarabilirsiniz. Yaptığınız kampanyaları tüketici ile paylaşarak satışlarınızı artırabilirsiniz. Peki e-ticarette kullanılan dijital iletişim kanalları nelerdir? E-ticarette kullanılan dijital iletişim kanallarının ne olduğunu açıklamadan önce kısaca şu noktaya da değinelim. Dijital iletişim kanalları ile dijital pazarlama kanallarının karıştırılması durumuna açıklık getirelim.
Genel olarak her ikisinde de kullanılan araçlar aynıdır. Yani dijital iletişim kanalları aynı zamanda dijital pazarlama kanalları olarak ifade edilebilir. Burada her iki terimi ayıran temel fark kullanım amaçlarıdır. Yani siz dijital pazarlama kanallarını kullanıyorsanız, temel amacınız satış oranınız artırmaktır. Dijital iletişim kanallarını ise genellikle bilgi aktarımı için kullanabilirsiniz. Ancak şu da var ki dijital kanalları kullanarak hem bilgi aktarımı yapabilir hem de oluşturduğunuz stratejiyi hedef kitlenize ulaştırarak satışlarınızı olumlu şekilde etkileyebilirsiniz.
O zaman e-ticarette kullanılan iletişim ve pazarlama kanalları olarak ifade etmek yanlış olmayabilir. Kullanılan dijital kanalları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Mobil Uygulamalar
- İçerik Çalışmaları
- Sosyal Medya Uygulamaları
- Web Siteleri
- E-posta
- Sms
- E-Bülten
- Reklamlar
Yukarıda saydığımız e-ticaret iletişim ve pazarlama kanallarını kullanarak, oluşturduğunuz pazarlama stratejilerini hedeflediğiniz kitleye ve daha fazla tüketiciye ulaştırabilirsiniz. Dijital dünyada, rakiplerinizle mücadele edebilmek için sürekli olarak yeni stratejiler oluşturmalısınız. Zamanın ve trendin gerisinde kalmak, sizin için prestij kaybına sebep olur. Dijital pazarlama alanında rakiplerinizin sayısı gün geçtikçe artabilir. E-ticaret dünyasında kendinize bir yer edinmek için sürekli olarak kendinizi yenilemeli, yeni pazarlama stratejileri oluşturmalı, kullanılan kanalları takip etmeli ve hitap ettiğiniz tüketicilerin ne istediğini bilmelisiniz. Aksi halde hedefinize ulaşamayabilirsiniz.
Dijital İletişim ve Pazarlama Kanallarının Sağladığı Avantajlar
İşletmeniz için hazırladığınız pazarlama stratejilerini, iletişim ve pazarlama kanallarını kullanarak müşterilerinize ya da ziyaretçilerinize duyurabilirsiniz. Oldukça kullanışlı ve faydalı olan bu kanalların kullanıcısına sağladığı avantajları söyleyelim.
- İlk olarak şunu söyleyebiliriz ki iletişim kanalları kullanımının sağladığı ilk avantaj, ulaşım kolaylığıdır. E-ticaret, daha fazla müşteriye ulaşma noktasında geleneksel ticaretten oldukça avantajlıdır. Bu durumdaki en büyük etki, kullanılan kanallardan dolayıdır. E-ticarette kullanılan iletişim ve pazarlama kanalları ile hedef kitlenize kısa sürede ulaşabilir, hazırladığınız kampanyalardan haberdar edebilirsiniz.
- Diğer bir avantajı, geri dönütler sayesinde hedef kitleniz hakkında kısa sürede bilgi edinebilirsiniz. Müşteriden alının geri dönütler, sizin daha etkileyici pazarlama stratejisi oluşturmanıza yardımcı olur. Hedeflediğiniz kitlenin isteklerini mutlaka göz önünde bulundurun. Bunun için yine kanallar üzerinden veri elde edebilirsiniz.
- Satış oranı ile ilgili olarak size avantaj sağlar. Müşterinizi tanımanız ve buna uygun pazarlama stratejileri oluşturabilir, satış oranlarınızın artmasına yardımcı olabilirsiniz. Dijital iletişim kanallarını kullanarak satış oranlarınızı yükseltebilirsiniz. Bu sayede markanızın tanınırlığını da artırmış olursunuz.
- Dijital kanalları tercih etmeniz, online alışveriş yapan çoğu internet kullanıcılarına ulaşmanız sağlar. Böylece veri elde etmeniz yerel mağazaya göre daha kolay gerçekleşir. Ayrıca dijital iletişim kanallarının etki oranı daha fazladır.
- Ayrıca finansal açıdan da sizi masraftan kurtarır. Yerel işletmelerde gerçekleştirdiğiniz pazarlama çalışmaları, finansal açıdan daha fazla masraf yapmanıza sebep olurken beklentinizi karşılamama gibi bir olasılık taşır. E-ticarette yaptığınız iletişim çalışmalar ile hedef kitlenizi harekete geçirirken aynı zamanda farklı kullanıcılara da erişim sağlayabilirsiniz. Harcadığınız finansal miktarın daha fazlasını satışlar ile geri kazanma imkânınız daha yüksektir.