Dijital pazarlama, her geçen gün değer kazanan ve kazanmaya da devam edecek bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknoloji ve çevrimiçi ortam tüm yaşantımıza dâhil olmuş durumda artık. Dijital pazarlama nedir ve neden önemlidir? Dijital pazarlama stratejilerinin önemi ve etkisi ne kadardır? Bu sorulara cevaplar aradığımız yazımızda, dijital pazarlama kavramını her yönüyle ele almaya çalıştık.
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama, çevrimiçi ortamlarda ürün ve hizmet satışı gerçekleştirmek için gerekli olan tanıtımların yapılmasını sağlayan bir pazarlama alanıdır. Teknolojinin her an geliştiği günümüzde, pazarlama kavramı da dijitalden pazar almıştır. Dijital pazarlama kavram olarak 1990’da ortaya atılmak ile birlikte, 1994 yılında tıklanabilir reklamlar ile temellerini atmış kabul edilmektedir. Yaşadığı gelişmeler ile günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Dijital Pazarlama Çeşitleri Neler?
Dijital pazarlama kanalı olarak kullanabileceğiniz pek çok alternatifiniz bulunmaktadır. En sık kullanılan dijital pazarlama çeşitlerini; içerik pazarlaması, e-posta pazarlaması, arama motoru pazarlaması, sosyal medya pazarlaması, SEO, Influencermarketing olarak sıralanabilir. Ürün ve marka için uyumlu olduğu takdirde dilediğiniz kanal üzerinden pazarlama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Burada dikkate almanız gereken nokta ise hedef kitlenizi doğru belirlemeniz ve yönelimlerinizi buna göre yapmanız gerektiğidir. Hedef kitlenizi doğru analiz etmenizin ardından, hangi kanal üzerinde daha aktif olacağınızın kararını verebilirsiniz. Dijital pazarlama çeşitleri kısaca,
İçerik pazarlaması
İçerik pazarlaması; hedef kitleye ulaşmak ve dikkatini çekmek için hazırlanan içerikler ile var olan ya da yeni müşterilere ulaşmanın amaçlandığı bir pazarlama sürecidir. Yani içerik pazarlaması, hedef kitle ile iletişim kurmak ve potansiyel müşteri profilini yakalamak için sanal ortamda yazı, sesli fotoğraf, video ve grafik ile hazırlanan asıl, amacı müşteriyi çekmek olan bir dijital pazarlama türüdür. İçerik pazarlaması olarak karşımıza gelen kavramda satış odaklı değil, potansiyel hedef kitleniz dikkate alınarak ilgi çekici içeriklerin oluşturulmasına odaklanan bir pazarlama stratejisidir. Günümüzde, içerik pazarlaması için herhangi bir kısıtlama yoktur, sosyal medya, web siteleri, blog ya da içerik pazarlamasına uygun kanallar üzerinden gerçekleştirmeniz mümkündür. İçerik pazarlaması başlangıç için satışa odaklanılmasa da, zamanla sadık hedef kitlesine yönelimler olacaktır ve bu durumun geri dönütleri de etkili olacaktır. Uzun süreli bir geri dönüt alabileceğiniz içerik pazarlamasını kullanarak sağlam adımlar atabilirsiniz. Bu anlamda içerik pazarlaması, dijital pazarlama türleri arasında en sık kullanılanlardan birisidir.
E-posta Pazarlaması
E-posta pazarlaması; potansiyel müşteri kitlesine, ürün ve hizmetlerin tanıtılması için e-posta servisleri üzerinde yürütülen bir reklam çalışmasıdır. E-posta pazarlaması ile reklam iki seçenek üzerinden gerçekleşir. Biri direkt hedef kitleye etkileyecek reklamlara yer verildiği, diğeri ise tanıtım niteliğinde olan ve genel olarak yönlendirilen e-posta pazarlaması gerçekleşmektedir. Birinde müşteriyi kampanyalardan haberdar etmek, diğerinde markanın tanıtımı yapılır ve müşteri çekilmek hedeflenir. E-posta yoluyla kampanya ve tanıtımları müşterilerinize gönderebilirsiniz. Bu yöntemin firmaya en büyük katkısı maliyetinin fazlasıyla düşük olmasıdır. E-porta pazarlaması, müşteri davranışlarını analiz olarak sunmaktadır, bu sayede firmalar gelecek adımları hakkında stratejilerini belirleme imkanı elde edebiliyor. E-mail marketing olarak bilinen, e-porta pazarlaması geçmişten günümüze klasikleşmiş bir pazarlama yöntemidir. E-ticaret siteleri için daha fazla önem arz eden bu yöntemi doğru bir strateji ile potansiyel müşteriyi kazanmanın en etkili yoludur.
Arama Motoru Pazarlaması
Arama motoru pazarlaması; Google, Yandex, Yahoo, Bing gibi arama motorları kullanılarak, siteye organik ziyaretçi akışını sağlamak için yürütülen bir pazarlama stratejisidir. Burada önemli olan nokta,bu stratejinin uygulayacağınız ülkeye göre farklılık gösterecek olmasıdır. Her ülkenin arama motoru pazarlama reklamları destekleri farklılık göstermektedir. Bir ülkede verdiğiniz reklam, farklı bir ülke sınırları dahilinde desteklenmiyor olabilir. Kısacası arama motoru pazarlaması yapmak istediğinizde uygulayacağınız ülkenin önemli bir etkiye sahip olduğunu unutmamalısınız. Özellikle ürün ve hizmet satışı yapan işletmeler için, arama motorları sıralamasında üst sıralarda yer almaları satış yapabilmeleri adına önemlidir. Potansiyel müşteri kitlesini sayfaya yönlendirmenin en etkili yöntemlerinden birisi olan arama motoru pazarlaması sayesinde doğru adımlar atabilirsiniz.
Sosyal Medya Pazarlaması
Sosyal medya pazarlaması; bir ürün ve hizmetintanıtımın yapılması için sosyal medya platformlarının kullanılmasıdır. Başka bir ifade ile sosyal medya platformları için özel içerikler üretilmesi olarak bahsedebiliriz. Yani sosyal medya pazarlaması olarak ifade edilen, firmanın kendi politikası ve potansiyel müşteri için sosyal medya platformlarını kullanmaktır. Instagram, Facebook, Twitter, Tiktok, Linkedln her bir platform sosyal medya pazarlaması için uygun olan alanlardır. Sosyal medya pazarlaması çalışmalarında her bir platforma ayrı içerikler oluşturmalısınız. Linkedln için ürettiğiniz içerik ile Instagram üzerinde aynı etkiyi yakalamanız mümkün olmayacaktır. Instagram için içerik oluştururken daha çok görsel üzerine yoğunlaşmanız daha etkili olacaktır ya da Linkedln üzerinden bir reklam stratejisi izleyeceğiniz zaman daha profesyonel bir kitleye hitap edeceğinizi göz ardı etmemelisiniz. Dolayısıyla her bir platformu ayrı ayrı ele almanız, kullanıcı davranışlarını doğru analiz etmeniz önemli bir detaydır. Reklam çalışmaları, pazarlama stratejileri olarak gerçekleştirilen her faaliyet sosyal medya pazarlaması yöntemine dâhil edilmektedir. Sosyal medya günümüzde kullanıcı yoğunluğunun en fazla olduğu platformlardır. Daha fazla müşteriye erişmenin de en kolay yolu bu alanda çalışmalar ile mümkün olmaktadır. Bu platformlarda veriler, kullanıcının demografik yapıları ve davranışlarına göre belirli bir gruplandırmaya tabi tutulmaktadır. Sosyal medya pazarlamasına yönelik çalışmalar ile birlikte daha faydalı sonuçlar elde edebilirsiniz.
SEO- Search Engine Optimization
SEO- Search Engine Optimization; dijital pazarlamanın en önemli yöntemi, arama motoru optimizasyonudur. Arama motoru optimizasyonu olarak bahsedilen kavram, arama motorları sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almak ve organik takipçi çekmek için kullanılan bir çalışmadır. Çok fazla uğraş ve önem gerektiren bu yöntem en net geri dönüşleri sağlamakta önemli bir yere sahiptir. Uzun vadeli geri dönüş almakta SEO çalışmalarının katkısı büyüktür. Doğru yapıldığı takdirde sonuçları en çok etkili olan pazarlama stratejisi olarak SEO çalışmalarını gösterebiliriz. SEO çalışmaları ile arama motoru sorgularında organik trafik yakalayabilirsiniz. Arama motoru sorgularına yönelik yapılan her adım size olumlu etkiler ile geri dönüt imkânı sunacaktır. SEO çalışmaları oldukça kapsamlı yöntemlerdir. İç ve dış SEO olarak kendi içinde ayrılan bu çalışmaların kapsamı çok geniştir. Özellikle dış SEO çalışmaları diğer dijital pazarlama yöntemlerini de kapsayan geniş çaplı çalışmalardır. Dijital pazarlama yöntemlerinin her biri kendi içerisinde belirli oranda öneme sahiptir fakat SEO çalışmaları kalıcılık bakımından daha etkilidir. Pazarlama yöntemleri dâhilinde süreklilik sağlamak istiyorsanız SEO çalışmalarına ağırlık vermelisiniz.
Dijital Pazarlama Neden Önemli?
Dijital pazarlama stratejisi belirlemeden yolunuza devam edebilir misiniz? Edebilirsiniz evet! Fakat etkili bir ilerleyiş elde edemeyebilirsiniz. Çevrimiçi ortam rekabetin çok fazla olduğu bir alandır. Her alanda rakipleriniz ile bir yarış halinde olacaksınız ve çağa ayak uydurabilmeniz demek, geri dönütlerin sizi bir adım ileri götürmesi ile sonuçlanacaktır. Kısacası dijital mecrada bir ilerleyiş istiyorsanız, koşullara ayak uydurmalısınız. Bu noktada da yardımınıza dijital pazarlama stratejileri koşmaktadır. Potansiyel kitlenize ulaşmak için etkili ir strateji belirlemelisiniz. Dijitalleşmenin bu denli hızlı ilerleyişinden payınızı almanız için bunu yapmanız önemli olmaktadır. Stratejilerinizi doğru belirleyebildiğiniz ölçüde markanızı büyütebilirsiniz. Zaman ve maliyet kaybının önüne geçmek için iyi oluşturulmuş planlamaya sahip olmalısınız.
Dijital Pazarlama Stratejileri Neler?
Dijital pazarlama stratejisi olarak seçim yapabileceğiniz alternatifleriz vardır. Gerekli araştırmaları yaparak, size en uygun olan yöntemi seçebilirsiniz. Dijital pazarlama stratejilerine kısaca bakacak olursak;
PPC– tıklama başına ödeme olarak bilinen pay per click yöntemi, çevrimiçi pazarlama stratejisi dâhilinde olan reklam ödeme yöntemidir. Bu yöntem sayesinde, reklam oluşturduğunuzda tıklandığı oranda bir ödeme gerçekleştirirsiniz. Kullanıcıya ulaşmak için etkili olan bir yöntem olan PPC ile tıklanmadığı takdirde bir ödeme yapmanıza gerek olmaması bütçe ayarlaması noktasında sizi rahatlatacak bir seçenektir. Bunun yanısıra bu yöntem ile direkt hedef kitlenize yönelen bir strateji gerçekleştirmiş olursunuz. Dolayısıyla da sadece ürünleriniz ile ilgilenen kişilere ulaşma imkânı elde etmiş olursunuz.
Görüntülü reklamcılık, resim veya fotoğraf üzerinde gerçekleştirilen çevrimiçi ücretli bir reklam türüdür. Yazılı reklamlardan farklı olarak web sitlerinde yer alan etkileşimli reklamlarilgili siteye yönlendirmeler hedeflenmektedir. Kullanıcı ilgisini çeken resim tıkladığında markanın sitesine yönlendirilir. Görüntülü reklamcılık ilepotansiyel müşteriler üzerinde önce farkındalık yaratılır ve bunun ardından sırasıyla ilgi çekme, değerlendirme ve satın alma adımları gerçekleşir.Başlangıç olarak marka birliği oluşturmak için kullanılsa da, zamanla satış ve tanıtım yapmak amaçları için de kullanılmaya başlanmıştır. Belirlenen sitelerin video reklam, geçiş reklam ya da reklam bandı şeklinde yapılabilen pazarlama stratejileri ile potansiyel müşteriye ulaşmak hedeflenmektir. Bu pazarlama stratejisinin asıl amacı olarak potansiyel müşterinin sayfanıza çekmek amaçlanmaktadır. Bu işlemin ardından sayfanızda yer alan içerik ve ürünlerin gelen müşteriyi elde tutmaya yönelik olması önemlidir. Aksi halde yapmış olduğunuz adımların anlamı kalmayacaktır.
Influencer marketing; Geleneksel pazarlama stratejisinde potansiyel müşteriler için rol model olan ünlüler iken çevrimiçi pazarlamada da aynı şekilde dijital ortamlarda yer alan ünlüler rol model olarak alınmaktadır. Son zamanların en çok konuşulan konusu olan sosyal medya fenomenleri tarafından tanıtımı gerçekleştirilen bir pazarlama stratejisi anlamında kullanılan bir yöntemdir. Influencer olarak adlandırılan bu kişilerin ürünleri önermesi ile potansiyel müşterilere ulaşabilme imkanı elde edebilirsiniz. Günümüzde en yeni ve etkili kullanılan pazarlama stratejisi olarak bu yöntemi siz de kullanabilirsiniz.
Viral Pazarlama Stratejisi; Viral pazarlama net bir tanımlamaya tabi tutulamayan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir kesim için ağızdan ağıza pazarlama yönteminin parçası olarak betimlenirken, bazıları için ise gelişen teknoloji ile farklılaşan yeni bir pazarlama türü olarak tanımlanmaktadır. Tanımı net olarak yapılamasa da, viral pazarlama ile uygulanan yöntem ürün ve hizmetlerin tanıtımlarının ilgi çekici görsel ve videolarla dijital ortamda kullanıcılar arasında hızla yayılmasının amaçlandığı bir pazarlama yöntemidir. Viral pazarlamanın içeriğinde fikirler, şarkılar ve mesajlar yer almaktadır. Ayrıca, viral pazarlama iki farklı yöntem ile yapılmaktadır. Son kullanıcı tarafında gerçekleştirilmesi birinci yöntem olarak karşımıza gelirken, firmanın kendisi tarafından reklam oluşturulması da diğer bir yöntem olmaktadır. Son kullanıcı tarafından gerçekleşen viral pazarlama daha çok video paylaşım sitelerinde karşımıza gelmektedir. Geleneksel pazarlamada sıklıkla kullanılan bu yöntem, dijital pazarlama stratejilerinde de kendisine yer bulmaktadır. Gizli pazarlama stratejisi olarak görülen bu yöntem ile gerçekleştirilecek reklam işleyişi satıcı ya da üretici firma tarafından yapılmaz. Üretici ve tüketici arasında bir köprü niteliğinde kullanılan viral pazarlamada tüketicileri markanın bilinirliğinin artırılmasında aracı rolü görmektedir. Daha çok tüketici üzerinden, potansiyel müşteriye ulaşmanın en kısa yoludur.
Geleneksel Pazarlama ile Dijital Pazarlamanın Farkları
Pazarlama stratejileri daima ileri gitmenizi sağlayacak önemli adımlardır. Etkileri de geri dönütleri de tüm işleyişinizi etkileyeceği için doğru adımlar atmanız önemlidir. Pazarlamanın öneminin en net kanıtı olarak her geçen gün çağın gerektirdiği şekilde gelişmesi ve sürekli bir ilerleyiş halinde olması gösterilebilir. Peki, geleneksel olarak uygulanan pazarlama stratejileri ile teknolojik gelişmelerle hayatımıza dâhil olan dijital stratejilerin arasında ne gibi farklılıklar vardır?
Maliyet:
Geleneksel pazarlamada basılı mecralar kullanılırken, dijital pazarlamada çevrimiçi ortamlardan bu süreç ilerlemektedir. Dijital pazarlamada, bu noktada geleneksel pazarlamaya oranla daha az bir bütçe kullanılmaktadır.
Zaman ve Süreklilik:
Geleneksel pazarlamada oluşturulan reklamlar belirli süre dahilinde kullanıcıya ulaşır. Dijital pazarlamada ise süre kısıtlaması olmadan günün her anında potansiyel müşteriye ulaşma imkanı elde edersiniz. Dolayısıyla dijital pazarlamada doğru hedef kitleye ulaşmak geleneksel pazarlamaya oranla daha kısa sürede gerçekleşir.
Etkileşim:
Dijital pazarlamanın en baskın olumlu yanı etkileşim noktasıdır. Geleneksel pazarlamada etkileşim tek yönlüdür. Kullanıcının ürünü ya da hizmeti değerlendirmeleri ve verdikleri tepkileri ölçmek mümkün olmaz. Dijital pazarlama stratejilerinde ise tam tersi müşteri ile anlık etkileşimde bulunabilir ve aksamaların önüne geçebilirsiniz. Bilhassa sosyal medya üzerinde gerçekleştirilen yöntemlerde hızlı dönütler almanız daha net olmaktadır. Bu geri dönütler ile birlikte eksikliklerin olmamasını sağlayabilirsiniz.
Analiz:
Dijital pazarlamanın en sevilen tarafı analizlere anlık olarak sahip olabiliyor olmanızdır. Veriler her an elinizin altında ve tüm doğruluğu ile sizlere iletilmektedir. Bu sayede ileri adımlarda yöneleceğiniz stratejileri belirleyebilir ve kendinizi duruma göre yönlendirebilirsiniz. Geleneksel pazarlamada bu şekilde bir şansınız olmaz, elde edeceğiniz sonuçların doğruluğu konusunda da kesin bir yargıya varmanız mümkün olmayabilir.
Hedef kitle ile iletişim:
Hedef kitle ile iletişim noktasında dijital pazarlamada yönlendirmeler yapabilirsiniz. Ulaşmak istediğiniz hedef kitlenizi ve reklamların kimlerin karşısına çıkmasını istediğinizi yönetme şansına sahip olabilirken geleneksel pazarlamada bu şekilde bir olanak elde edemezsiniz. Geleneksel pazarlama ile reklamlarınız her zaman potansiyel müşterilere yönelik olmayabilirken dijital pazarlama ile direkt hedef kitleyi hedef alan strateji uygulayabilirsiniz.