Domain Nasıl Seçilmelidir?

E-ticaret yapan ya da e-ticarete ilgi duyan insanların aşina olduğu kavramlardan biri de domaindir. Domain kısaca “alan adı” olarak ifade edilebilir. İnternette yer alan her sitenin domaini vardır. Web sitesinin adı ve adresi bize domaini verir. Bu nedenle e-ticarete özel bir kavram değildir ancak e-ticarette de ihtiyaç duyulur. Domain adresi, internette kullanılan tarayıcıların adres kısmına yazılan uzantıya verilen isimdir. Bu uzantı bize ziyaret etmek istediğimiz sitenin adresidir. Sitenin adresini yazıp tıkladığımızda tarayıcı bizi siteye yönlendirir. “https, http” ile başlayıp, “.com, .net” olarak biten kısım bize sitenin domainini verir.

Kurulan her web sitesine ait olan bir IP adresi vardır. Her IP adresi ait olduğu siteye özel olarak hazırlanır. IP adresini yazarak ziyaret etmek istediğiniz siteye ulaşabilirsiniz. Bu durumun her site için geçerli olduğunu düşününce rakamları hatırlamak bazen kafa karıştırıcı olabilir. Domaini, bu karmaşıklığın yaşanmaması için ortaya çıkan çözüm önerisi olarak ifade edebilir. Örnekle açıklayacak olursak, ziyaret edeceğiniz sitenin IP adresi https:/55.555.555.5 olsun. Herhangi bir tarayıcıya bu IP adresini yazarak siteye ulaşabilirsiniz. Ancak bu pek çok site için gerektiğinde internet kullanıcılarının sorun yaşamasına sebep olur. Domain Name System (DNS) olarak ifade edilen teknoloji ile sitelerin IP adresi için domain adresi belirlenmektedir.

İnternette Kullanılan Domain Uzantıları

Yukarıda domain adreslerinde uzantıların bulunduğunu söylemiştik. Domainde kullanılan farklı uzantılar bulunur. Web sitesi için domain uzantısı seçilirken, web sitesinin vereceği hizmete göre uzantı seçimi yapılabilir. İnternette kullanılan en genel domain uzantıları;

  • .com
  • .net
  • .org
  • .bız
  • .info
  • .pro
  • .name
  • .tv
  • .online
  • .shop
  • .me
  • .edu
  • .gov

Domain uzantıları, ifade ettiği sözcüğün kısaltılması ile oluşturulmuştur. Sitenin kuruluş amacı hakkında bize bilgi verir. Örneğin “.edu” olarak kullanılan domain uzantısı education kelimesinin kısaltılmış halidir. Eğitim alanında kullanılan resmî web siteleri için tercih edilmektedir. Yine “.gov” domaini government kelimesinden gelir. Günümüzde web sitelerinin kullandığı domain uzantısı, belli bir proje kapsamında değerlendirilmeyip genel olarak kullanılabilir hale gelmiştir.

Web sitelerinin sunucularda depolanan IP adresleri, internet kullanıcıları tarafından bulunmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra domain ile de yine aynı web sitesine erişim sağlayabilirler. Yani domainle ilgili olarak şu şekilde çalıştığını söyleyebiliriz; DNS, alan adı ile IP adresini birbirine entegre hale getirerek saniyeler içerisinde depolanan sunucuyu bulur ve internet kullanıcılarını aradıkları web siteye yönlendirerek geri dönütte bulunmuş olur. Bu işlem çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşir. Domain adlandırma sistemi (DNS), sunucuda depolanan web sitesi içeriklerini saniyeler içerisinde internet kullanıcılarının hizmetine sunar.

Domain (Alan Adı) Almak Zorunlu Mudur?

Internet kullanıcılarının domain ile ilgili merak ettiği sorulardan biri de domain almanın zorunlu olup olmadığı üzerinedir. Kısaca bu sorunun cevabını verelim. Domain almak, nihayetinde zorunlu değil ama gerekli bir işlemdir. Kurulan web sitesine ait olan IP adresi üzerinden site ziyareti gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu durum her bir web sitesi için tekrarlandığında, internet kullanıcıları açısından karmaşa yaşanmasına sebep olabilir. Arama süreci, domain ile daha pratik hale getirilir.

Bu açıdan bakıldığında domain dijital dünyada işlevselliği açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Web sitenizin kolay bulunabilir olmasını istiyorsanız domain almanız zorunlu değildir ama gereklidir. Web sitesinin bulunabilirliğini doğrudan etkilediği için domain alırken, acele edilmemelidir. Kullanacağınız web sitesine, kuruluş amacına uygun olacak şekilde domain alınmalıdır. Bu nedenle domain almadan önce iyice düşünmeli, araştırma yapmalısınız. Yaratıcı, işinizin özünü yansıtacak bir alan adı seçerek kolayca bulunabilirsiniz.

E-Ticarette Domain (Alan Adı) Seçimi Önemli Midir?

Domain seçimi, e-ticarette oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle e-ticaret siteniz için alan adı seçimi yapmadan önce kendinize düşünmek için zaman vermeli, bu süreçte gerekli araştırmaları yapmalısınız. E-ticaret sitenizin domaini, size ulaşmanın en kestirme yoludur. Web sitenizin kullanıcılar tarafından kolay bulunabilir olması, ziyaretçilerinizin oranını önemli ölçüde etkiler. Ziyaretçiler için bir pusula görevi görür. Aradıkları siteye nasıl ulaşacaklarını gösterir.

Bulunabilirliğin yanı sıra tanınırlık noktasında da domain etkilidir. Seçeceğiniz domain ile sitenizin daha fazla tanınır olmasını sağlayabilirsiniz. Bu nedenle sizi en uygun şekilde tanıtacak ve akılda kalıcı bir alan adı seçimi yapabilirsiniz. Böylelikle oluşturacağınız pazarlama stratejilerinde de alan adınızı kullanabilirsiniz. Markanızın tanınması açısından domain seçimine özen gösterin. Ayrıca firmanızın prestiji açısından domain seçimini dikkatli yapmalısınız.

Domain (Alan Adı) Nasıl Seçilmelidir?

Genel olarak domain hakkında bilgi verdikten sonra domainin nasıl seçilmesi gerekeceği hakkında bilgilendirme yapacağız. E-ticaret web sitesi için domain seçiminin ne derece önemli olduğuna yukarıdaki yazımızda değindik. Bu derece önemli bir konu olan domain seçiminde site sahiplerinin özen göstermesi gereken bazı önemli noktalar bulunur. Bu noktalar;

Domain kısa, akılda kalıcı, kolay anlaşılabilir ve yazılabilir olmalıdır. Domainin kısa olması kolay anlaşılabilirlik ve akılda kalıcı olması açısından önemlidir. Tarayıcıda arama yapan internet kullanıcıları, kısa olan alan adlarını daha hızlı hatırlayarak aramasını gerçekleşir. Özellikle e-ticaret alanında seçilecek domainin kısa olması firmanın kolaylıkla bulunmasını sağlayabilir. Uzun alan adlarının yanlış yazılma ihtimali de oldukça yüksektir. Bu gibi riskli durumları engellemek açısından alan adınızı kısa seçmelisiniz.

Yazılışı karmaşık olan alan adları, kullanıcı ziyaretlerinin oranında düşüş meydana getirebilecek bir etkendir. İlgi çekici olmak için yapılan kelime oyunları, her zaman beklediğiniz reaksiyonu karşılayamayabilir. Kolay yazılan alan adlarının akılda kalıcılığı daha uzun sürelidir. Dolayısıyla kolay yazılabilen domain almaya dikkat edin.

Alan adında gereksiz karakter kullanmamaya dikkat edin. Kelime dışında sayı ve sembol kullanımı, kullanıcıları çıkmaza sokabilecek bir durumdur. Farklı olmak için yapılan bu tip domain stratejileri, e-ticaret sitenizin trafik oranını düşürebilir. Kullanıcıların kararsızlığa düşmesine sebep olabilecek domain seçimi yapmayın. Domainde sayı kullanılması bu durumun yaşanmasının en büyük sebebidir. Ek olarak domainde sembol kullanımı, yine kullanıcıları çıkmaza sürükler. Kullanıcı alan adınızda yer alan sembol ve işaretlerin yerini karıştırabilir ya da kullanmayı unutabilir. Bu durum da yine site trafiğinizde düşüş yaşanmasına sebep olabilir.

Domain alırken, “.com” uzantısı almaya özen gösterin. “.com” internet kullanıcılarının alışkın olduğu domain uzantılarından biridir. Bu nedenle tarayıcıdan arama yaparken web sitenizi .com uzantısıyla arayabilirler. Bu noktada internet kullanıcılarının alışkanlıklarını göz ardı etmemek gerekir. Çünkü bu durum doğrudan site ziyaretini etkileyen bir durumdur. Bu nedenle alacağınız domaini .com uzantılı almaya çalışın.

Domain oluştururken anahtar kelime kullanmaya dikkat edin. Anahtar kelime kullanımı, e-ticaret sitelerinde özellikle üzerinde durulan ve önem derecesi yüksek olan bir çalışmadır. Web sitenize yapılan uygun SEO çalışması, arama sonucundaki sıralamanız üzerinde oldukça etkilidir. Bu nedenle e-ticaret sitenizde kullandığınız anahtar kelimenin domainde bulunması, konuyla ilgili bir araştırma yapıldığında, web sitenizin de görüntülenmesini sağlayabilir.

Yasal olarak tescil ettirebileceğiniz bir alan adı tercih edin. Özellikle e-ticaret alanında yeni faaliyete başlayan firmalar, markalaşma sürecinde hak talep edebileceği bir domain almalıdır. Bu durum firmanın haklarını koruması ve markasını tescil ettirebilmesi açısından önemli bir faktördür. E-ticarete yeni başlayacaksanız, hedef kitle nasıl belirlenir yazımıza göz atmalısınız.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet dini chat elektronik sigara cinsel sohbet çanakkale psikolog oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı eşya depolama Uluslararası evden eve nakliyat Uluslararası ev taşıma