E-Ticaret Güven Damgası Nedir?

Güven damgası, e-ticaret siteleri için verilen bir damga çeşididir. Güven damgası, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından verilmektedir. Güven damgası, asıl olarak e-ticaret üzerinden alışveriş yapan müşterilerin haklarını güvence altına almak ve daha güvenilir bir alışveriş hizmeti olmasını sağlamak amacıyla e-ticaret güvenlik damgasına ihtiyaç vardır. Güven damgası, resmi olarak 6 Haziran 2017 yılımda yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Güven damgası, e-ticaret sitelerinin zorunlu olarak alması gereken bir damga değildir ancak prosedür olarak e-ticaret siteleri tercihen alabilirler.


Güvenlik damgası, e-ticaret sitelerinin güvenlik ve hizmet hizmetlerini sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır. E-ticaret sitelerinde bulunan elektronik bir işaret olarak nitelendirilebilir. Güven damgası olan site, güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uygundur. Ancak yine de sitede güven damgasının bulunması TOBB’un o site için referans olduğu anlamına gelmemelidir. Güven damgasının sitede bulunan ürüne ya da verilen hizmete garanti olarak yorumlanması yanlış olur. Güven damgasının varlığı, ilgili site için yeterli değildir. Türkiye’de güven damgası sağlayan tek yetkili TOBB’dur.

E-Ticaret Hizmeti ve Güven Damgası

Dijital arenanın genişlemesi ve pazarlama işleminin dijital ortama aktarımı ile satış yapmak isteyen işletme sahipleri e-ticarete doğru eğilim göstermeye başlamıştır. E-ticaret, elektronik alanda ticaret yapılmasını mümkün kılan bir platformdur. E-ticaret platformu üzerinden neler yapılabilir? Üretimi yapılan malların ve hizmetlerin satışı sistematik bir şekilde gerçekleşebilir. Bu süreç aynı zamanda satış sonrası sigorta, ulaşımı, dağıtımı ve ödeme işlemlerini kapsıyor. Ancak bu işlemler yine bilgisayar bağlantıları ve ağları üzerinden gerçekleştirilebilir. E-ticaret hizmetine olan talep günümüzde oldukça revaçtadır. Somut olarak mağazaya sahip olan işletme sahipleri e-ticaret alanında da kendini göstermek istiyor.


Markasını daha geniş kitlelere duyurmak isteyen işletme sahipleri e-ticaret hizmetini kullanarak büyümeyi hedefliyor. Sadece dijital mağazası olan işletmeler de yine e-ticaret hizmetini kullanarak büyüyor ve markasını daha kısa sürede duyurma fırsatı sunabilir. İşletme sahiplerinin yanı sıra internetten alışveriş yapmayı tercih eden müşteriler de doğrudan ya da dolaylı olarak e-ticaret hizmetinden etkilenmiş oluyor. Müşteriler alışverişi tamamlarken nakit ya da kredi kartı le ödeme yapabilir. Sızma testi, ödeme sistemlerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. E-ticaret hizmeti alan müşterilerin kredi kartı ile alışverişlerini tamamlamaları sık rastlanan bir durumdur. Kart bilgileri ya da kullanıcı bilgileri şifrelenerek transfer işlemi sağlanır.

Güven Damgası Almak İçin Gerekli Olan Bilgiler

Güven damgası almayı düşünen firmaların, 6 Haziran 2017 tarihli tebliğde yazan koşulları taşıması gerekiyor. Firmanın bu şartları taşımasından sonra güven damgası için başvuruda bulunabilir. Başvurulacak yerler Gümrük ve Ticaret bakanlığı tarafından yetki verilen güven damgası sağlayıcılarıdır. Başvurunun olumlu sonuçlanması durumunda güven damgasını e-ticaret sitesinin sayfalarından birinde, ancak tercih olarak ana sayfasında bulundurulabilir. Güven damgası için yapılan her bir başvuru tek bir site için geçerlidir. Birden fazla e-ticaret sitesi bulunması durumunda her biri için ayrı başvuruda bulunması gerekebilir.

Güven Damgası İçin Alınan Bilgiler:

  • Firmada yetki sahibi olan kişinin adı – soyadı, görevi
  • E-ticaret sitesinin adı
  • Cep telefonu numarası
  • E-posta adresi – şifre
  • Güvenlik kodu

Alınan bu bilgiler güvenlik damgası hesabı oluşturulması için gerekli olan bilgilerdir. Hesaba giriş yapılması durumunda telefona gelen doğrulama kodu verilen telefon numarasına gönderilecektir. Başvurunun olumlu sonuçlanmasından sonra firmadan istenen bazı evrakların tamamlanması gerekmektedir. Bu evraklar; güvenlik testi sonucu, yazılı beyan, yetki metni, üyelik sözleşmesi, vergi levhası, ev ssl, adli sicil belgesi, imza sirküleri, dekont olarak sıralanabilir.

Güven Damgası Olan E-Ticaret Siteleri

Güven damgası olan e-ticaret sitelerini saymadan önce, sitede güven damgası olup olmadığı tarayıcı kısmından anlaşılabilir. Güven Damgası olan sitelerde http://site adresi yerine https://site adresi ibaresi bulunuyor. Güven damgası bulunan e-ticaret siteleri; Pttavm, Farmasi, Gittigidiyor, Flypgs, Sahibinden.Com, Modanisa, Sigortam.Net, Arçelik, Beko, Migros Sanal Market, Sarar, Sefamerve, Trendyol, Hepsiburada, Biletreyon, Avansas, Avansas Pro, Temin Doğa Sporları, Teknosa, Makbul, Luis Polo vb. marka siteleri sıralanabilir.

Güven Damgası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle güven damgasına başvuru yapmak isteyen site yetkilisinin www.guvendamgasi.org.tr adresinde bulunan formu doldurması gerekiyor. Form doldurduktan sonra gerekli olan belgelerin de sisteme yüklenmesi gerekir. Bunun yanı sıra ilgili sitenin güvenlik testi yaptırması ve başvuru için belirlenen ücret miktarını da yatırması gereklidir. Yapılan her bir başvurunun yaklaşık 30 gün içinde güven damgası uygunluğu değerlendirilir ve başvuran kişiye sonuç bildirilir.
Sisteme yüklenen belgelerin tam ve uygun olması gerekir.

Gerekli belgeler; yazılı beyan, EV SSL, üyelik sözleşmesi, güvenlik testi sonucu ve yetki metnidir. Her bir belge ayrı olarak değerlendirilir. Bu nedenle belgelerin de usulüne uygun olarak tahsis edilmesi başvuru sürecinin olumlu şekilde sonuçlanmasına yardımcı olabilir. Güvenlik testinin başvuru işleminden max. üç ay önce yapılmış olması dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. Ayrıca üyelik sözleşmesinin de uygun bir şekilde imzalanması ve ulaştırılmasına dikkat edilmelidir. Belgelerin ve sitenin uygun olarak değerlendirilmesinden sonra ilgili siteye güven damgası tahsilatı yapılır. Güven damgası bulunan siteleri guvendamgasi.org.tr sitesinde görebilirsiniz.

Güvenlik Testi Sahibi Altyapı Sağlayıcı Firmalar:

  • Ticimax
  • İdeasoft
  • Hipotenüs E-Ticaret Sistemleri
  • Platinmarket

Güven Damgası Ücret Tarifesi

Güven damgası başvurusu yaparken başvuru ücretinin yatırıldığına dair dekontun da belgeler arasında bulunması gerekir. Yatırılacak ücretin miktarı işlem sayısının hacmine göre değişim gösterir. Güven damgası başvurusu yapılırken hangi kategorinin seçileceğine dikkat edilmelidir. Güven damgası kategorileri, düşük işlem hacmi, orta işlem hacmi ve yüksek işlem hacmidir. Üç farklı kategorinin var olmasının sebebi, e-ticaret sitelerinin kredi kartı işlem hacmi göz önünde bulundurularak oluşturulduğu içindir.

Peki e-ticaret sitenizin hangi kategoride yer aldığını nasıl öğrenebilirsiniz?

Başvuru işlemi adımlarında bulunan “Gerekli Evrakların Sisteme Yüklenmesi” sayfasında siteniz için hangi kategorinin uygun olduğunu ve ödemeniz gereken tutarın bilgisine erişebilirsiniz.

  • Düşük İşlem Hacmi (0 – 20.000) = 3.000 TL + KDV
  • Orta İşlem Hacmi (20.000 – 1 Milyon) = 5.000 TL + KDV
  • Yüksek İşlem Hacmi (1 Milyon ve Üstü) = 15.000 TL + KDV

Başvuru ücretini yatıracağınız banka hesap bilgilerini www.guvendamgasi.org.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Güven Damgası Geçerlilik Süresi

Güven damgası ile ilgili olarak şıkça araştırılan sorulardan biri, güven damgasının geçerlilik süresinin olup olmadığı, varsa ne kadar geçerliliği olduğu üzerinedir. Güven damgasının sınırlı bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. E-ticaret sitesi için alınan güven damgasının geçerlilik süresi tam olarak 1 yıldır. 1 yılın sonunda e-ticaret sitelerinin güven damgası için yeniden başvuruda bulunarak güven damgası yenilenebilir.


Güven damgası iptal edilen sitenin tekrar güven damgasına başvuru yapıp yapamayacağı araştırılan bir diğer konudur. Güven damgası iptal edilen e-ticaret sitesinin güven damgası başvurusu için tebliğde belirtilen sürenin dolması gerekir. Süre dolmadan başvuruda bulunamaz, süre dolduktan sonra site tekrar güven damgası başvurusunda bulunabilir.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet dini chat elektronik sigara cinsel sohbet çanakkale psikolog oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı eşya depolama Uluslararası evden eve nakliyat Uluslararası ev taşıma