E-Ticarette Yeni Trend: Dönüşüm Hunisi

Dönüşüm hunisi, e ticarette bulunan, zorunlu değil ancak gerekli olan bir terimdir. E-ticaretin temelinde, müşterilere kaliteli hizmet vererek hizmetin sonunda satın alma işleminin tamamlatma düşüncesi vardır. E-ticaret hizmeti veren bir işletmeyseniz, e-ticaret dünyasında tutunabilmeniz ve marka değerinizi tanınır hale getirebilmeniz için belli bir müşteri kitlesini tamamlamış olmanız gerekir. Web sitenizi, kampanyalarınız ilgi çekici ve merak uyandırıcı, müşteri kitlenize hitap edecek şekilde oluşturmalısınız. Bu sayede satış oranlarınızı artırabilirsiniz. Ancak bu ziyaretçilerin müşterilere dönüşmesi ile mümkündür.

Bu dönüşüm işleminin gerçekleşmesi için kullanılan uygulamalardan biri de dönüşüm hunisidir. Dönüşüm hunisi, e-ticarette yer alan ve e-ticarete ilgisi olan kişilerce merak edilen ve araştırılan bir kavramdır. Peki, dönüşüm hunisi nedir?

Dönüşüm hunisi, kısaca satış işleminin başından sonuna kadar olan süreci ifade eden bir kavramdır. Bir ziyaretçi web sitenizi ziyaret eder ve bu ziyaretin sonucunda satın alma işlemi gerçekleşirse dönüşüm hunisini tamamlamış olur. Ziyaretçinin müşteriye dönüşme süreci, bir huni gibi genişten dara, çoktan aza doğru geçişlerle tamamlandığı için, huni benzetmesi yapılır. Dönüşüm hunisi, bir bütün olarak satış sürecini ifade etse de kendi içerisinde aşamaları bulunur. Bu aşamaların her biri kendi başına değerlendirilir ve optimize edilir.

Dönüşüm Hunisi Aşamaları Nelerdir?

Dönüşüm hunisi aşamaları, okuduğunuz siteye göre değişim gösterebilir. Ancak temel olarak 5 aşamadan meydana gelir. Bu aşamalar;

  • Ziyaretçi ,
  • Ürün Detayı,
  • Alışveriş Sepeti,
  • Ödeme,
  • Sipariş

olarak ifade edilebilir. Her bir huni aşamasının kendine uygun bir stratejisi vardır. Bu durumda yapmanız gereken şey, her aşamaya uygun bir strateji, optimizasyon işlemi oluşturmanızdır. Dönüşüm hunisinde aşamalandırma olması, sizin kolayca problemi bulmanıza ve çözümde bulunmanıza yardımcı olabilir. Herhangi bir aşamada meydana gelen teknik problemi kolayca tespit edebilirsiniz. Her ne kadar dönüşüm hunisi aşamalardan meydana gelse de her aşama bir önceki ve bir sonraki aşamayı da doğrudan etkilemektedir. Dönüşüm hunisinde temel amaç, ziyaretçiyi müşteri olarak kazandırmaktır.

Dönüşüm hunisini daha iyi anlayabilmeniz için şöyle açıklayalım. Diyelim ki bir işletmenin sahibisiniz. Sitenizi toplam 10.000 kişi ziyaret etti. Bu size dönüşüm hunisinin ilk aşamasını verir ve en geniş aşamadır. Sayfanın yavaş ilerlemesi üzerine 4000 kişi siteden ayrıldı. Kalan 6000 kişi, ürün detayı aşamasındadır. Ancak ürün açıklamalarının yetersiz olmasından dolayı 3500 kişi daha sitenizden ayrıldı. Kalan 2500 kişi ürünü beğendi ve sepete ekledi. Ancak sürpriz bir kargo ücretiyle karşılaştı ve 1500 kişi daha sitenizden ayrıldı. Geriye kalan 1000 ziyaretçinin 900’ü ise ödeme işlemi yapılırken güven problemi yaşamasından dolayı bu aşamada iken sitenizi terk etti. Son olarak sitenizde kalan ve ziyaret işlemini satın alarak tamamlayan kişi sayısı 100’dür.

Yukarıdaki bilgiden hareketle hem aşamaları hem de aşamalarda siteden ayrılmalara neden olabilecek ihtimalleri açıklanmıştır. Sitenizi ziyaret eden tüm kullanıcıları müşteriye çevirmek mümkün olamayabilir ancak yapabileceğiniz stratejinin en iyisini yapmalı ve satın alan kişi sayısını olabildiğince yükseltmelisiniz. Ancak bunu yapmak için, her bir dönüşüm aşaması için farklı stratejiler, farklı optimizasyon işlemi oluşturmalısınız.

Dönüşüm Hunisi Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Dönüşüm hunisi, genel olarak bir süreci ifade eder. Web sitenize dönüşüm hunisini uygulayarak verimli bir satış süresi geçirebilirsiniz. Dönüşüm hunisi, bir web sitesi için gerekli olan bir stratejidir. Kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesinden, ürünü sipariş vermesine kadar geçen süreyi kapsar. Ancak dijital dünya çok çabuk değişim gösterebilen bir platformdur. Siteniz için oluşturduğunuz dönüşüm hunisini de sürekli olarak güncellemeli ve canlı tutmalısınız.

Güncel gelişmelere ayak uydurabilmeniz için dönüşüm hunisi optimizasyonunu yapmanız gerekir. Dönüşüm hunisi optimizasyonu; üst kısım, orta kısım ve alt kısımda olmak üzere üç farklı şekilde yapılır. Üst kısımda yapılan optimizasyon işlemi, kullanıcının site ziyareti yapması için yapılan uygulamaları kapsar. Üst kısmı optimize ederken arama ağı reklamlarında kullanacağınız anahtar kelimeleri seçerken hedef kitlenize uygun olan, onlara hitap eden anahtar kelime seçmelisiniz. Ayrıca sosyal medya reklam ayarlamaları da yine üst kısımda yapılan optimizasyon işlemlerindendir.

Orta kısımda yapılan optimizasyon işleminde A/B testleri bulunur. Bu testler sayesinde kullanıcıların tercihleri hakkında fikir sahibi olabilir ve veri elde edebilirsiniz. A/B testleri sayesinde ziyaretçilerin ilgi alanlarını, isteklerini öğrenebilir, web sitenizi bu isteklere göre düzenleyebilirsiniz. Böylelikle satış oranlarında yükselmeler meydana gelebilir.

Alt kısımda bulunan optimize işleminde ise temel amaç, alışveriş yapan müşterinin devamlılığını sağlamaktır. Sitenizden alışveriş yapan müşterinin daimi olmasını sağlamak için müşteriye özel kampanyalar, hatırlatma mesajları, yeni teklifler sunabilirsiniz.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet dini chat elektronik sigara cinsel sohbet çanakkale psikolog oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı eşya depolama Uluslararası evden eve nakliyat Uluslararası ev taşıma