ROAS Nedir? E-Ticarette ROAS Nasıl Hesaplanır?

E-ticarette yer alan kişi ya da işletmeler satışlarını artırmak, dijital platformda kendilerine bir yer edinmek için farklı çalışmalar yaparak hedef kitlesine ulaşmaya çalışırlar. Sanal mağaza olarak ifade edebileceğimiz web sitesi kurmak, web sitesi üzerinde SEO çalışmaları yapmak bu çalışmaların sadece bazılarıdır. Bu çalışmaların yanı sıra dijital reklam çalışmalarına ağırlık vermek, hazırlayacağınız pazarlama projelerinizin arasında yerini alır. Reklam çalışmaları, öncelikle kendinizi müşterilere tanıtma imkânı bulabileceğiniz bir alandır. ROAS, e-ticarette karşılaşabileceğimiz kavramlardan biridir.

Rekabetin oldukça yoğunlaştığı e-ticaret arenasında, diğer rakip firmalarla mücadele edebilmeniz için sağlam bir reklam çalışması yapmanızın size büyük fayda sağlayacağını söyleyebiliriz. Reklam ve tanıtım faaliyetleri, özenle hazırlandığında hedeflediğiniz kitleye kısa süre içerisinde ulaşmanıza fayda sağlar. Yeni kurulan bir e-ticaret sitesi iseniz reklam çalışmaları yapmadan işletmenizi geliştirmeniz oldukça zordur. Çünkü reklam dediğimiz kavram, kullanıldığı alanla ilgili olarak karşı tarafa tanıtım sağlar. E-ticarette reklam çalışmasının kullanılmasının temel sebebi, ürünü ya da hizmeti alıcı kitlesine tanıtmanın yanı sıra beğendirmeye çalışmak ve böylelikle ürün ya da hizmet devamlılığını sağlamaktır.

İnternet üzerinden satış yapmaya başlayan firmalar, hem markasını hem de satışını yaptığı ürün ya da hizmetin tanıtımını yapmak için reklam çalışmaları yaparlar. Böylece sattıkları ürün/hizmetin ne için üretildiğini anlatırken, aynı zamanda neden satın alınması gerektiği ile ilgili alıcı kitlesini harekete geçirmeye çalışırlar. Şu var ki e-ticarette reklam çalışması yapabilmeniz için reklam niteliğinize göre belli bir bütçeye sahip olmanız ve yatırım yapmanız gerekiyor. Reklam harcamaları ile merak edilenleri araştıran internet kullanıcılarının karşısına sık sık çıkan kavramlardan biri ROAS’tır. Peki, ROAS nedir? E-ticarette ROAS çalışmaları nasıl hesaplanır? ROAS, e-ticarette önemli midir, önemli ise neden önemlidir? gibi sorular ROAS hakkında merak edilen ve aranan sorular arasındaki yerini alıyor.

ROAS Nedir?

E-ticarette yer alan ve e-ticaret yapanlar için önem değeri yüksek olan kavramlardan biri olarak ROAS’ı ifade edebiliriz. İngilizce “Return on Ad Spend” kavramının kısaltılması ile oluşturulan ROAS’ın Türkçe karşılığı “reklam harcamalarının getirisi/geri dönüşü” olarak ifade edilebilir. Reklam çalışmaları için harcanan maliyetin geri dönüşünün ne derecede olduğunu görmek için ROAS hesaplama metriği kullanılır. Yani reklam için harcadığınız maliyetin size nasıl bir dönüşü olduğunu öğrenebilirsiniz.

Bu açıdan bakıldığında aslında reklam çalışması yapan işletmeler için oldukça faydalı bir ölçüm aracıdır. Reklam için harcadığınız maliyetlerin size geri dönüşünün nasıl olduğunu gösterir. Yani ROAS ile reklamlarınızdan ne kadar kazanç elde ettiğinizi öğrenebilirsiniz. Aslında bu bir bakıma sizin için pazarlama stratejinizi şekillendirebilecek bir durumdur. ROAS ile yaptığınız reklamın ne kadar başarı olduğunun çıkarımını yapabilirsiniz. Ölçülebilir ya da hesaplanabilir olması, kullanımı için oldukça işlevsel olduğunun bir göstergesidir.

Reklam çalışması yapan her kişi ya da işletme, yaptığı reklam çalışmasının başarılı olup olmadığını merak eder. Nihayetinde reklam çalışması, belli bir bütçe ayrılarak yapılan bir çalışmadır. Bu nedenle yapılan yatırımın karşılığını görmek istemeleri oldukça normal bir istektir. Peki ROAS nasıl ölçülür?

ROAS Nasıl Hesaplanır?

Reklam stratejinizi oluşturmanıza ve gelecekte yapacağınız reklam projelerinizde size yardımcı olabilecek ROAS hesaplaması nasıl yapılır? Aslında ROAS hesaplaması oldukça kolay bir denklemle yapılabilir. ROAS hesaplaması yaparak, hazırladığınız reklamın performans değerlendirmesini yapabilirsiniz.  ROAS, reklam performansınızı yüzdelik oranlar şeklinde elde etmenizi sağlar. Elde ettiğiniz oransal veriler ile hedeflediğiniz kitleye ne derece ulaştığınızın geri bildirimini de almış olursunuz. Yani ROAS size iki yönlü bir geri dönüt sunar; ilki maliyet açısından ne derece kar elde ettiğinizle ilgilidir. İkincisi ise reklamın performans değerlendirmesi ile ilgili veri elde etmenize imkan tanır.

ROAS denklemini şu şekilde gösterebiliriz;

ROAS = (Reklam Geliri / Reklam Maliyeti) x 100

Bu şekilde basit bir denklem ile reklama ayırdığınız maliyetin size nasıl bir geri dönüşü olduğunu öğrenebilirsiniz. “100” ile çarpılmasının sebebi ise sayının yüzdelik oranına kolayca ulaşmak içindir. Sizin için basit bir ROAS hesaplaması yaparak, konuyu daha açık hale getirelim.

Örneğin reklam için harcadığınız para 300 TL olsun. Yaptığınız bu yatırımın karşılığı olarak reklam çalışmalarından 900 TL kazandığınızı düşünelim. ROAS= (900/300) x 100= %300 değerinde kar elde etmiş olursunuz. Yani yaptığınız reklam harcamasının size geri dönüşü, karlı bir şekilde gerçekleşir. Ancak ROAS hesaplaması yaparken dikkat etmeniz gereken 3 metrik bulunur. Bu metrikler;

  • Kar Marjı
  • Ortalama Sipariş Tutarı
  • Müşteri Yaşam Boyu Değeri

dir. ROAS denkleminin oldukça basit olduğunu yukarıda belirttik. Ancak reklam çalışmaları farklı mecralarda gerçekleşebiliyor. Örneğin sosyal medya üzerinde verdiğiniz reklamların geri dönüşlerinin ayrı ayrı ROAS hesaplamasını yaparsınız. Bu nedenle her bir ROAS hesaplaması yaparken kâr marjı, ortalama sipariş tutarı ve müşteri yaşam boyu değerini de dikkate almalısınız. Kâr marjı, reklam üzerinden elde ettiğiniz kar miktarını gösteren orandır. Yani reklam için yaptığınız harcama üzerinden elde edeceğiniz kar miktarını ifade eder. Ortalama sipariş tutarı, müşterilerin ödeme tutarı için kullanılır. Müşteri yaşam boyu değeri ise sizden devamlı olarak alışveriş yapan müşterileri niteler. ROI hesaplaması ile yaptığınız yatırımın size nasıl geri dönüşü olduğunu hesaplayabilirsiniz.

E-Ticarette ROAS Hesaplaması Neden Önemlidir?

ROAS, e-ticarette yapılan reklam yatırımlarının ne denli geri dönüşü olduğunun anlaşılması açısından önemli bir hesaplama aracıdır. E-ticarete adım atan kişi ya da işletme, başta finansal açıdan kar sağlamak amacıyla online satışa başlarlar. Çünkü e-ticaretin tercih edilmesinin pek çok avantajı vardır. Bu avantajları yakalamak için yapılması gereken bazı yatırımlar ve çalışmalar vardır. Bu çalışmalardan biri de reklam çalışmalarıdır.

Reklam çalışmaları ile, e-ticaretteki yerinizi sağlamlaştırabilirsiniz. Bunun yanı sıra tanınırlığınızı gerçekleştirmenin ve artırmanın bir yolu olarak yine reklam çalışmalarını sayabiliriz. Reklamlar sayesinde satışını yaptığınız ürün/hizmeti alıcı kitlesine tanıtabilir ve satış oranlarınızı artırabilirsiniz. Ancak bunu sağlamanız için başarılı ve dikkatli hazırlanmış bir reklam projenize ihtiyaç duyarsınız. Reklam, web sitenizin dijital platformda ayakta kalmasını sağlayan temellerden bir tanesidir. Ayrıca pazarlama stratejisidir. Reklamın e-ticaret siteniz için bu denli önemli oluşu, haliyle reklama yapacağınız yatırımın da ne derece önemli olduğunun bir göstergesidir.

Yaptığınız reklam çalışmasında ne kadar başarı sağladığınız öğrenmenin bir yolu olarak ROAS’ı söyleyebiliriz. Basit bir denklem hesaplaması ile reklam için harcadığınız miktarın karşılığını öğrenebilirsiniz. ROAS hesaplaması ile hazırladığınız reklamların, tüketici kitlesinde oluşturduğu etkiyi analiz edebilirsiniz. Ayrıca farklı alanlarda kullandığınız reklam çalışmaları için yine ROAS hesaplamasını yapabilirsiniz. Reklam projenizin, hitap ettiği kitle tarafından ilgi görmesi ve alışverişe yönlendirmesi temel amaçtır. Bu nedenle, oluşturduğunuz reklamı, kim için oluşturuyorsanız memnuniyetlerini sağlayacak şekilde oluşturmaya özen göstermeniz gerekir.

Doğru reklam stratejisi oluşturmak, sizin müşteri kitlenize daha hızlı bir şekilde ulaştırır. Aynı zamanda kazancınızı yükseltmenize de yardımcı olur. Ancak burada şu noktada dikkatli olmalısınız. Reklam için ayırdığınız bütçenin fazla olması, başarılı olacağınız anlamına gelmez. Bu nedenle bütçe konusunda en ideal oranı yakalamalı ve reklam projeniz ile yaptığınız mali yatırımı kara çevirmelisiniz. ROAS hesaplaması ile kazancınızı öğrenebilir ve sonraki reklam hamlenizi böylece oluşturabilirsiniz.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1