Saas Teknolojisi Hakkında Merak Edilenler

Saas nedir? Saas teknolojisi avantajlı mıdır? Saas, bir yazılım modeli midir? Bu ve benzeri sorular, arama motorlarında sıkça aranan sorular arasındadır.

Saas Nedir?

Saas, İngilizce Sofware As A Service’nin kısaltılmış halidir. Türkçe karşılığı olarak ise en genel tabiri ile “hizmet olarak yazılım” anlamına gelir. Saas, kurulum gerekmeyen, bir bulut bilişim teknolojisi hizmetidir. Bir yazılım modeli olan Saas, bulut tabanlı uygulamaların kolayca kullanımını sağlar. Bulut tabanlı uygulamaları kullanmak için ayrıca bir kurulum yapılması, yazılım satın alınması gerekmez. Saas ile uygulamalara kolayca erişebilirsiniz. Saas yazılım modeline, lisanslı abonelik hizmeti ile sahip olabilirsiniz. Saas ücret karşılığı sahip olunan bir hizmettir. Ancak kullanıcılarına sunduğu pek çok avantaj vardır. Saas teknolojisi hem işletmeler tarafından hem de kişisel olarak kullanıma uygun bir yazılım modelidir. Şirketin ya da kişilerin ihtiyaçlarına göre yazılım hizmetini şekillendirebilirsiniz.

İhtiyaç durumuna göre değişkenlik gösteren bir yapısının olması, hazır paket programlardan daha uygun ve avantajlı duruma getirir. Bu açıdan bakıldığında Saas, tercih edilen ve talep gören bir yazılım sistemidir. Ayrıca Saas ile verilerinizi depolayabilirsiniz, depolama işlemini yapabilmek için kurulum yapmanıza gerek yoktur. Veri depolama ve depolanan verilerin güvenliği, son derece önemli olan bir durumdur. Saas ile verilerinizi güvenle koruyabilir ve internet olan her yerde verilerinize erişebilirsiniz. Ayrıca bulut tabanlı uygulamalara da yine internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

Saas Kapsama Alanları

  • Barındırılan Uygulamalar
  • Geliştirme Araçları, Veritabanı Yönetimi, İş Analizi
  • İşletim Sistemleri
  • Sunucular ve Depolama
  • Ağ Güvenlik Duvarları/Güvenliği
  • Veri Merkezi Fiziksel Tesisi/Binası

Saas Yazılım Modelinin Avantajları – Dezavantajları

Merkezi bir konum üzerinden yönetebileceğiniz bir hizmet modeli olan Saas’ın kullanıcılarına sunduğu bazı avantajları ve dezavantajları vardır. İlk olarak size sağladığı avantajlardan bahsedelim. Öncelikle Saas, son yıllarda pek çok işletme ve bireysel olarak kullanıcılar tarafından kullanılan bir yazılım hizmetidir.

Avantajları:

İnternet bağlantısının olduğu her yerde Saas’ı kullanabilir ve uygulamalara online olarak yönetebilirsiniz. Ayrıca Saas yazılım modelindeki mantık şudur; ihtiyacın kadar hizmet al ve bunu uygun fiyatlandırma ile öde.

Pek çok yazılım modelinde paket mantığı vardır. Yazılım paketi içerisinde ihtiyaç duymadığın hizmetler bulunabilir. Hem kullanmayıp hem de bu hizmetin parasını ödemek yerine Saas ise ihtiyacın olan hizmeti tedarik edebilir ve hizmetine göre ödeme yapabilirsiniz. İhtiyaç durumunun değişmesi durumunda yine kullandığınız hizmet kadar ödeme yapmaya devam edersiniz.

Özgürce kullanım deneyimi sunar. Yani internet bağlantısı olan her yerde zaman – mekân fark etmeden kullanabilirsiniz. İnternet bağlantısı ve bilgisayarınızda bulunan herhangi bir web tarayıcısı sayesinde her an kullanım sağlayabilirsiniz.

Kendiliğinden güncelleme özelliği ile, sizin yazılım güncellemesi yapmadan sürekli olarak en son güncellemeyi kullanmanıza imkân sağlar. Saas yazılım güncellemeleri, Saas sağlayıcıları tarafından yapılır.

Tek bir yazılım modeline bağlı kalmadan, diğer yazılımların kullanılmasını mümkün kılar. Bu sayede kullanıcılarına geniş çözüm seçenekleri sunar.

Online olarak yapılan tüm işlemlerin kayıt altına alınması ve yedeklenmesi de mümkündür. Ayrıca birden fazla kullanıcıların kullanması mümkün olduğu için, kullanıcıların bilgi ve dosya paylaşımı yapılması için de uygundur.

Dezavantajları:

Saas modeli, büyük avantaj sağlayan ancak dezavantajları da bulunan bir yazılım modelidir. Kullanıcılar Saas ile ilgili avantajlarını ve dezavantajların okuyarak fikir sahibi olabilir. Saas yazılım modelinin dezavantajından ilki, kontrolün Saas sağlayıcılarında olmasıdır. Sistemde otomatik olarak gerçekleşen güncellemeler sizin izniniz alından gerçekleşir. Sürümün sürekli olarak güncellemesi ve bu işle sizin ilgilenmemeniz avantaj olsa da bazı kullanıcılar yazılımın güncel sürümünü kullanırken zorlanabilir.

Diğer bir dezavantaj ise, internet bağlantılı bir sistem olmasıdır. İnternet bağlantısının olduğu her yerde sisteme kolayca ulaşım sağlanması aslında büyük bir avantajdır. Ancak internete bağlı olması, internet olmayan yerlerde kullanılmaması, Saas’ın dezavantajları arasındadır. İnternet yoksa verilere ulaşım mümkün değildir.

Saas, yaygın olarak kullanılan bir yazılım programıdır ancak hala kullanılmadığı uygulamalar mevcuttur.

Saas Kullanılan Uygulamalardan Bazıları

  • Microsoft Teams
  • Skype
  • Slack
  • Dropbox
  • G-Suite
  • Canva
  • Webex
  • Zoom
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1