SEO Nedir?

SEO, dijital pazarlama alanında kullanılan, site ile arama motoru arasındaki uygunluğu sağlayan sistemin adı olarak ifade edilebilir. SEO için kısaca arama motoru optimizasyonu olduğu söylenebilir. Dijital pazarlama alanında yer alan bireyler, arama motorlarında en üst seviyede çıkmak için SEO kurallarına uygun şekilde hareket etmeye özen göstermesi gerekmektedir.


Site için, ürün için ya da kategori için yazılan yazıların arama motoruna uygun olarak hazırlanması gerekiyor. Bunun için metin yazılırken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Aşağıda bu kurallarla ilgili ayrıntılı bir şekilde açıklama yapılacaktır. Arama motoruna uygun bir şekilde hazırlanan içerikler, arama yapılması durumunda sitenin en üst sırada çıkmasına yardımcı olur.

SEO Uyumlu Makale – Blog Nasıl Yazılmalıdır?

SEO uyumlu makale yazarken, metin yazarı ya da editörün dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu noktalara geçmeden önce SEO uyumlu makale yazmanın öneminden bahsedilmesi daha doğru olur. Yazılan makalenin, Google, Yandex vs. gibi arama motorlarında görünürlüğü SEO uyumuna bağlıdır. Yazılan metin genel olarak ele alınarak değerlendirilir ve belli hususlara dikkat edilir. Bu etmenler genel olarak, metnin özgünlüğü, anahtar kelime, yazının niteliği, yazının hitap ettiği grupla bağlantısı, yazım düzeni ve makale sayısı olarak sıralanabilir.

a) Özgünlük

Hangi site için yazı hazırlanıyorsa hazırlansın öncelikle yazının özgün olması gerekiyor. Editör ya da metin yazarı (konuya göre kapsam alanı değişebilen konular) konu hakkında araştırma yaptıktan sonra aldığı bilgileri özgün bir dil kullanarak aktarması gerekiyor. Bu aktarma sonucunda hazırlanan metnin, belli bir kelime sayısına, uygun içeriğe ve Türk Dil Kurumu kurallarına uygun bir şekilde hazırlanmış olması gerekiyor. Özellikle yazılan konuya uygun başlıkların ve anahtar kelimelerin iyi belirlenmesi gerekmektedir.


Özgün olmayan metin, intihal programı uygulandığında fark edilir. Bu durum hem yazının çalıntı hem de özgün olmadığına işaret eder. Bu nedenle metin yazarı / editörlerin makale yazarken özgün olmaları önerilir. Aksi takdirde yazınızın SEO ile uyumu düşük olur ya da değerlendirilmesi istenildiği gibi sonuçlanmaz.

b) Nitelik

Hazırlanan makalenin SEO ile uyumlu olmasını sağlayan bir diğer faktör de makalenin niteliğidir. Nitelikli bir yazı nasıl yazılır? Makalenin niteliği, yazarların dikkat etmesi ve özen göstermesi gereken bir durumdur. Nitelikli bir makale yazabilmeniz için önce yazacağınız konuyu ve kapsamını belirlemeniz gerekiyor. Uzun cümle kurmaktan, gereksiz cümle uzatmaları yapmaktan kaçınmanız gerekiyor. Konunuz ne ise onunla ilgili yazın ve farklı bilgiler vermeyin. Ayrıca konunun anahtar kelime seçimi yaparken en uygun olanı seçmeye çalışın.


SEO uyumu yüksek olan makalenin niteliği yüksek ölçüdedir. Vermek istediğiniz bilgiyi, uygun yazım dili kullanarak, yazım kurallarına dikkat ederek ve konu kapsamı içerisinde bulunarak elde edebilirsiniz.

c) Anahtar Kelime

SEO optimizasyonu yüksek bir yazının anahtar kelimesinin uygun bir şekilde belirlenmiş olması gerekiyor.


Anahtar kelime seçimi niçin önemlidir?


Metin içerisinde seçilen anahtar kelimeler, SEO ile metnin uyumlu olmasını belirleyen bir diğer faktördür. Uygun anahtar kelimenin seçilebilmesi için yazarın konuya hakim olması gerekiyor. Uygun anahtar kelime kullanılmaması durumunda SEO uyumu ile metin arasındaki senkronizasyon derecesinin düşük olma ihtimali bulunuyor.


SEO uyumlu metin yazarken metin içindeki anahtar kelime seçiminin en uygun şekilde seçilmesi gerekiyor.

d) Kullanıcı Odaklı Makale

SEO ile makalenin uyumluluğunu belirleyen bir diğer faktör, kullanıcı odaklı makaledir. Kullanıcı odaklı makale ne demektir? Kullanıcı odaklı makale nasıl yazılır? Kullanıcı odaklı makale yazılırken nelere dikkat edilmelidir?


Dijital mecrada yer alan sitelerin hitap ettiği kitle, tüketicilerdir. Tüketiciler, ürüne dijital mecrada erişim sağlayabildiği için özellikle ürün görselinin ve yazısının üretici tatmin etmesi ve almaya ikna etmesi gerekmektedir. Bu nedenle ürün için ya da kategori için makale yazılırken kullanıcın merakını gideren, doygun metinlerin hazırlanması daha uygun olacaktır. Somut olarak ürünü eline alamayan kullanıcı, ürün görseli ve ürün açıklaması ile ürün hakkında fikir edinmeye çalışır. Bu nedenle ürün açıklamasının ürünü tam olarak tanıtmalıdır.


Kullanıcı odaklı makale yazılırken, kullanılan yazı dili, yazı kapsamı ve içeriği ürüne uygun olarak hazırlanmalıdır. Çünkü bu noktalar birleşerek SEO ile yazı uyumunu en yüksek seviyede uyumlu olmasına katkı sağlar. Yazıda kullanılan dil, açıklayıcı, akıcı ve bilgi verici olmalıdır. Alıcı tarafından anlaşılmayan yazı, ürünün alım oranını düşürür. Yeterince bilgi verici olmaz. Bu durum alıcı tarafından ürünün anlaşılmamasına ve güven duyulmamasına sebep olabilir.
Yazının içeriği de yine tanıttığı ürüne uygun olarak hazırlanmalıdır. Ürünün tekniksel ve varyant özellikleri belirtilmelidir. Ürün yazısı, ürünün kullanıcı tarafından alınmasını sağlayacak bir tanıtım yazısı olmalıdır. Özellikle yazıda kullanılan dil üslubu da bu duruma göre seçilmelidir.

e) Kelime Sayısı

SEO uyumlu bir makalenin en az 300 kelime olacak şekilde yazılması gerekiyor. 300 kelimeden az olan makaleler daha düşük olarak değerlendirilebilir ve SEO uyumunu tam olarak karşılayamaz. Ancak makaleyi yazarken 300 kelimeyi tamamlamak için uzatılan cümleler, bağlaçlar, kelime tekrarları gibi durumlar metnin niteliğini düşürür. SEO uyumlu ve içerik açısından nitelikli ve zengin bir yazı yazmak için, öncelikle seçtiğiniz konu ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapılması ve bu kapsam sınırlarına uygun olarak metnin oluşturulması tavsiye edilir.


Yazılan makalenin niteliğinin anlaşılabilmesinin başka bir yolu da ziyaretçinin sitede geçirdiği zamandır. En az 300 kelime olarak hazırlanan bir yazının bulunduğu site dakika kuralına göre değerlendirilir. Eğer ki siteyi ziyaret eden ziyaretçi 3 dakikadan az bir süre geçirmişse, sitenin ziyaretçi için yararlı olmadığı değerlendirmesi yapılır. 3 dakika ve daha fazla sürede sitede bulunan ziyaretçi için sitenin yararlı olduğu çıkarımı yapılabilir.


Bu nedenle içeriğini belirlediğiniz makalenizi yazarken arama motorlarında daha fazla görünmesini sağlamak, tıklanma sayısını artırmak istiyorsanız öncelikle yukarıda sayılan noktalara dikkat etmeniz gerekir. Oluşturulan yazının hitap ettiği kitleye uygun bir şekilde hazırlanması ve SEO uyumunun gözetilmesi gerekir.

SEO Optimizasyonu Neden Gereklidir?

SEO optimizasyonu neden gereklidir? SEO optimizasyonu ne işe yarar? gibi sorular dijital dünyaya yeni adım atanların merak ettiği ve cevap aradığı sorular arasındadır. SEO optimizasyonu, dijital pazarlama alanına olan talebin artması ile genişleyen ve önemli hale gelen bir sistemdir. Somut mekân olarak yeterli alıcıya ulaşamadığını düşünen üreticiler, teknolojinin sunduğu imkanlar ile daha fazla alıcıya ulaşmayı hedefliyor.


Son zamanlarda hayatın özellikle internette ve sosyal mecralarda yaşanması, alıcıların yeniliklerden daha hızlı haberdar olmasına ve ürün ile buluşmasına imkân sağlar. Teknolojik gelişmeler, şu an içinde bulunduğumuz dijital pazarlama alanının oluşmasına ve trend bir hale gelmesine neden olmuştur. İnsanın ihtiyaç duyabileceği her şey artık dijital pazardaki vitrinde yerini alarak kullanıcısını bekliyor. Arz – talep ilişki ağının daha hızlı seyredebilmesi için dijital pazarlama alanında yer alan üreticilerin, kendini fark ettirmesi ve daha fazla üreticiyle buluşmasını sağlaması için SEO uyumuna ihtiyacı vardır.


SEO optimizasyonu sayesinde, dijital pazarlamada yer alan sanal dükkanınız daha görünür hale gelir. Görünürlüğün artması daha fazla kitleye hitap etmenize yardımcı olur. Markanızı daha tanınır hale getirmek istiyorsanız ya da tanınan bir markaysanız ve dijital pazarlama alanında en tepeye yükselmek istiyorsanız oluşturduğunuz sitenizi SEO ile uyumlu hale getirmelisiniz. Arama motorlarında en çok aranan ve arama sonucuna göre en üst sıralarda yer alan sitelerin SEO değerlendirmesi yüksek derecede olduğu söylenebilir. Siz de herhangi bir arama motorunda en üst sırada yer almak istiyorsanız siteniz ile SEO arasındaki uyuma dikkat etmeniz gerekir.

SEO Nasıl Yapılır?

Dijital pazarlama alanında görünür hale gelmek istiyorsanız öncelikle sitenizi SEOya göre hazırlamanız gerekir. SEO uyumu yüksek bir siteye sahip olunması durumunda arama motoru sonucuna göre üst sırada yer almanız yüksek bir ihtimaldir.


Peki SEO bize ne sağlar?

  • Anahtar Kelime Araştırması
  • Link Yapısı
  • Site Haritası Optimizasyonu
  • Yazılım Geliştirme
  • Web Tasarımı
  • Geri Bildirim
  • Strateji
  • Sosyal Ağ
  • İçerik
  • Trafik İzleme
  • Sıralama
  • Web Site Optimizasyonu

SEO uyumu, sitenin anahtar kelime araştırması alanında üst sırada olmasına yardımcı olur. Anahtar kelime, ürünün arama motorunda daha hızlı bulunmasına ve alıcıya sunulmasına yardımcı olur. Arama motorunda aranan kelimeler genellikle ihtiyaç duyulan ürünü niteleyen birkaç kelimeden oluşur. Bu nedenle ürün için ya da makale içeriği için uygun anahtar kelime oluşturulmalıdır. Oluşturulan anahtar kelime arama motoruna optimize edilir ve sitenizin daha fazla görüntülenmesine fayda sağlar.

SEO, link yapısı oluşturulmasına yardımcı olur. Bu sayede yazı site ile arama motoru arasındaki bağlantının senkronize bir şekilde devam etmesini sağlar. Ayrıca, metin içi link ekleme işlemi ile alıcı, başka ürünleri keşfeder. Bu sayede alıcının site içerisinde geçirdiği vakit uzayabilir. Ayrıca aradığı ürüne daha hızlı ulaşması da yine link ekleme uygulaması sayesinde gerçekleşebilir.


Anahtar kelimelere uygulanan linkleme, site ile SEO arasındaki bağın daha da güçlenmesine yardımcı olur.

Site haritası optimizasyonu

işlemi sayesinde arama motorları, hazırlanan sitenin SEO uyumuna bakarak değerlendirme yapar. Bu değerlendirme sonucuna göre uygunluk oranı yüksek olan siteler, arama motorlarında üst sıralarda yer alır. Site haritası optimizasyonu, XML ve HTML olmak üzere 2 şekilde hazırlanabilir. XML ve HTML formatında oluşturulan sayfa listeleri, arama motorları tarafından taranır.


Site haritası oluşturmak demek, oluşturulan sitenin adreslerinin arama motoruna bildirilmesi demektir. Site haritası optimizasyonun SEOya göre uygun yapılmaması durumunda, SEO sitenin puanlamasını düşük verir.


Site haritası, XML ve HTML site haritası olarak 2 gruba ayrılır. Bu iki site haritasının hizmet amacı farklıdır. XML site haritası, daha çok site ile arama motorları arasındaki bağlantının kurulmasını sağlar. Arama motorlarını ait olduğu site hakkında bilgilendirir. XML site haritası sayesinde, site arama motorları tarafından taranır.
HTML site haritası, site ziyaretçilerinin gördüğü kısımlar için hazırlanır. Ürün hakkında kullanılan bilgilerin tamamı HTML site haritası ile geliştirilir. HTML ile ilgili olarak hazırlanan sitenin ara yüzü olarak ifade edilebilir.


XML site haritasının ise sürekli olarak güncellenmesi, kendini yenilemesi arama motorunda görünürlüğünü arttırır. SEO, site üzerinde tarama yaparken XML site haritasından aldığı bilgilerden hareketle değerlendirme yapar. Bu nedenle site haritası optimizasyonunun SEOya uygun bir şekilde hazırlanması, siteye büyük katkı sağlar. Kurmuş olduğu dijital pazarda görünürlüğünü arttırır.

Yazılım geliştirme

işlemi ile hazırlanan sitenin programlaması yapılır. Programlama işlemi yapılırken, SEO uyumuna, kullanıcının talebine dikkat edilerek hazırlanır. Yazılım geliştirme işlemi, güncelliği korumalı ve son sürüme uygun olarak programlanmalıdır. Web yazılımı güncel olmayan site, belli bir süre sonra yavaşlamaya başlar. Arama motorunda yer aldığı sıra düşüşe geçer.


Bu nedenle hazırlanan yazılım geliştirme işlemi, öncelikle sitenin alt yapısının sağlam bir şekilde oluşturulmasını sağlar. Yazılım geliştirme işlemi kısaca sitenin kodlama işlemidir ancak bununla sınırlı değildir. Yazılım geliştirme ile kurulan sitenin yazılımları tanımlanır. Hazırlanan yazılım kodları analiz edilir. Daha sonra yazılım geliştirme işleminde yapılması gereken gereksinimler varsa belirlenir. Hazırlanan yazılım kodları tasarlanır, programlanır ve test edilir. Son olarak yazılım işleminin bakımı yapılır ve işlem sonlanır.


Yazılım geliştirme işlemi ile hazırlanan site diğer unsurlar gibi, SEO uyumlu olmalıdır. SEO uyumlu olmaması durumunda arama sonuçlarında sitenizi aşağı sıralarda görebilirsiniz.

Web tasarımı

kurulan bir sitenin dış yüzüdür. Yapılan tasarımlar sayesinde sitenizin yüzünü oluşturmuş olursunuz. Web tasarımı, öncelikle siteye görsel zenginlik katar. Dış görünüşü ile müşteriyi etkileyemeyen bir sitenin ziyaret edilme olasılığı çok düşük bir ihtimaldir. Bu nedenle hazırlanan sitenin web tasarımının göze hoş gelmesi ve beğeni oluşturması gerekiyor.


Ayrıca web tasarımı yaparken görsellerin boyutunun anlaşılır olması önemlidir. Hazırlanan görsellerin son trendler temel alınarak oluşturulması sitenin kalitesini yükseltir. Özellikle görsel boyutları, mobil alanda okunabilir ya da net bir şekilde görülebilir olmalıdır. Web tasarım işleminde önemli olan bir diğer nokta da özgünlüktür. Özgün tasarımlara sahip web siteleri daha prestijli görünür. Web tasarım işlemi yapılırken, özgün olunmalı ve son trendler takip edilerek hazırlanmalıdır.

SEO açısından ise okunurluğu, görünürlüğü (boyutu) önemlidir. Boyut olarak yeterli genişliğe sahip olmayan görseller SEO tarafından olumsuz olarak değerlendirilir.

Geri bildirim

Sitenin rama motorundaki sırasını etkileyen bir diğer unsurdur. Müşterilerin ya da kullanıcıların yaptığı geri bildirimler sitenin sıralamasını etkiler. Ancak bu etki doğrudan ve hemen olan bir durum değildir. Geri bildirimler sayesinde sitenin puanı azalır ya da artar.


Geri bildirim hem site için hem de arama sonuçlarına göre yapılabilir. Arama sonuçlarına göre yapılan geri bildirim butonu, sayfanın alt kısmında yer alır. Geri bildirim butonuna tıklayarak arama sonucunu değerlendirebilir ve geri bildirim sağlayabilirsiniz. Aynı durum site içerisinde de geçerlidir. Beğendiğiniz bir ürünü yıldız vererek puanlayabilirsiniz.

Geri bildirimler sayesinde sitenin arama sonuçlarındaki sıralaması değişebilir. Ayrıca geri bildirim yapılması ürünün ya da arama sonuçlarının talebe uygun olup olmadığının belirlenmesini kolaylaştırır. Bu nedenle geri bildirimlerin site değerlendirilmesindeki oldukça önemlidir.

SEO stratejisi oluşturmak

Dijital pazarlama alanında mevcut konumuzu daha üst seviyeye çıkarmaya yardımcı olur. Strateji oluşturmak, her anlamda sizi bulunduğunuz konumdan daha iyi yerlere götürür. Yalnızca doğru stratejiyi üretmeli ve hayata geçirmelisiniz. Stratejisi sağlam olmayan bir marka, dijital pazarlama alanında tutunamaz. İstediği başarıyı sağlayamaz. Başarının ilk kuralı SEO stratejisini sağlam kurmaktan geçer.


Planladığınız strateji sayesinde dijital dünyadaki hedef kitlenizin artması muhtemel bir sonuçtur. Ancak oluşturacağınız stratejinin temelinde SEO bulunmalıdır. Çünkü SEO uyumu olmayan bir strateji ile dijital alanda başarı sağlama olasılığınız imkânsız sayılabilir. Kendinize bir strateji belirlemeden önce, öncelikle hedef kitlenin taleplerini fark etmelisiniz. Bunu sahaya inerek alan araştırması yapamayacağınız için en ideal yöntem web arama sonuçlarıdır. Web arama sonuçları hem alıcıyı hem de hizmet veren işletmeyi en genel sonuca yönlendirir. Bu sayede insanların en fazla neleri talep ettiğini öğrenmek kolaylaşır.


Gündemin nabzını tutarak kendinize sağlam ve planlı bir strateji oluşturabilir ve bu sayede dijital pazardaki yerinizi daha da sağlamlaştırabilirsiniz. Hizmet vereceğiniz alanla ilgili arama motoru sonuçlarını temel alarak hedef kitlenin neye ihtiyacı olduğunu kestirebilirsiniz. Böylelikle hedef kitleye ulaşma olasılığınız yükselir.

Sosyal ağ

SEO etkisini arttıran bir diğer faktördür. Sosyal ağlar, daha fazla insana ulaşmanın kestirme yollarından bir tanesidir. Dijital pazarlama alanında olsun ya da olmasın, işletme sahipleri etki alanlarını genişletmek adına sosyal medya hesaplarını açarak görünürlüklerini arttırmaya çalışırlar.

Dijital pazarlama alanında da hizmet vermek isteyen işletmeler, sosyal ağlar yardımı ile sitenin SEO değerlendirmesini olumlu yönde etkileyecektir. Kullanılan arama motorlarında aratılan sosyal ağların da arama sonuçlarını şekillendirdiği söylenebilir. Arama motorunda aratılan sosyal medya hesapları, sitenin SEO değerlendirmesini yukarı çıkartır. Bu nedenle sosyal ağlarla hitap ettiğiniz kitleyi daha da genişletebilirsiniz.

İçerik

Oluşturulması, SEO değerlendirmesini etkileyen başka bir unsurdur. SEO uyumlu içerik yazılması, metnin daha fazla görüntülenmesine yardımcı olur. Bu nedenle içerik hazırlanırken SEO uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. SEO uyumuna dikkat etmemeniz durumunda, yazının görüntüleneceği arama sıralaması geride yer alabilir.


Kaliteli bir içerik yazısı oluşturmak için öncelikle yazılmak istenen konu belirlenmelidir. Konu hakkında kapsamlı bir araştırma yapıldıktan sonra içerik netleştirilir, konu sınırlaması yapılır. İçerik yazısının temel amacı, müşteriyi ürün hakkında bilgilendirirken, en kolay ancak en anlaşılır şekilde bilgilendirmektedir. İçerik yazısı, ürün hakkında bilgi vermelidir. İçerik yazısı hazırlanırken SEO uyumu göz ardı edilmemelidir. Özgün bir şekilde hazırlanan içerik yazılarının başlıkları ve anahtar kelimeleri, metne uygun bir şekilde seçilmelidir. SEO uyumu, yazının arama sonuçlarında en üst sırada görülmesine yardım olur.

SEO uyumlu içerik oluştururken dikkat edilmesi gereken noktalar;
  • Yazım kuralları
  • Anlatım bütünlüğü
  • Anahtar kelime sıklığı
  • Niş içerik
  • Anahtar kelime seçimi
  • İçerik başlığının uygun seçilmesi
  • İçerik uzunluğu
  • Paragraf uzunluğu
  • Zengin medya ögeleri
  • F tipi okuyucu
  • URL
  • SEO başlığı
  • Meta Açıklama
  • Heading tags
  • Görsel alt etiketleri
  • Linkleme

olarak sıralanabilir.

Trafik izleme

Sizin arama sıralamasında nerede olduğunuzu ve nasıl yukarı seviyeye çıkmanız gerektiğini belirlemede size yardımcı olur. Arama trafiğinin anlaşılabilmesi için, hedef kitlenin neyi arattığının bilinmesi gerekir. Herhangi bir arama motorundan, herhangi bir konuyu aradığınızda karşınıza ilk sırada çıkan arama sonucunun SEO uyumu oldukça yüksektir. Tam anlamıyla her ayrıntısıyla SEO uyumu olan bir sitenin arama sıralamasında yer alacağı konum, üst kısımlardır.


Bu sirkülasyon içerisinde konumunuzu iyi belirlemeli, akan trafiği fark etmeli ve ne yöne doğru aktığını belirlemelisiniz. Ancak bu şekilde trafiğe uyum sağlayabilirsiniz. Arama motorunun alt kısmında bulunan ilgili aramalar kısmı, aradığınız konuyla ilgili aranan en trend anahtar kelimeleri size sunar. Bu bölümü inceleyerek akan bu trafikte kendinize bir yer edinebilirsiniz.

Sıralama

Başarılı bir sitenin en temel göstergesidir. Ancak bu sıralamayı elde etmek için SEO uyumuna dikkat edilmelidir. Herhangi bir konu aratıldığında, arama motorunun en üst sırasında yer alan sitenin SEO optimizasyonu çok yüksektir. Arama botları siteleri tararken SEO uyumunu değerlendirerek sıralamasını belirler. Sitenin arama sonuçlarına göre üst sırada olabilmesinin en temel şartı SEO uyumudur.

Web site optimizasyonu

Oluşturulan web sitesinin başarılı bir şekilde işlemesini sağlamasına yardımcı olur. Web sitesi, arama motorları ile optimize edilerek kontrollü bir şekilde çalışmasını sağlar. Hangi işletme için kurulmuş olursa olsun, arama motoru sonuçlarında üst sıralarda görünebilmesi için web sitesinin optimize edilmesi gerekir. SEO uyumu gözetilerek hazırlanan web sitelerinin arama sonuçlarında üst sırada bulunma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle hazırlanan web sitelerinin mutlaka optimize edilmesi gerekir.

SEO Kuralları

SEO kuralları, hazırlanan sitenin arama sonuçlarında daha fazla görünür olmasını sağlayan sihirli bir dokunuş olarak ifade edilebilir. SEO olarak kodlanan arama motoru optimizasyonu, özellikle son dönemlerde dijital pazarlama alanında sıkça başvurulan bir işlemdir. Kendini dijital pazarlama alanında göstermek isteyen işletme sahipleri, daha fazla kitleye ulaşabilmek için kendi web sitelerini kurarak internet üzerinden alıcılarla buluşmayı amaçlar. Bu amacın gerçekleştirilmesi için ana kural, SEO uyumlu bir siteye sahip olmaktadır.


SEO işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı temel kurallar bulunur. Bu kurallar; anahtar kelime, başlık, açıklama ve URL bağlantısıdır.

a) Anahtar Kelime

Anahtar kelime seçilirken, yukarıda da belirtildiği gibi hazırlanan içeriğe uygun kelimeler anahtar kelime olarak tercih edilmelidir. Anahtar kelimelerin işaret ettiği içeriği nitelemesi gerekir. Uygun seçilen anahtar kelimeler sayesinde sitenin arama motoru kısmındaki görünümü yükselir.

b) Başlık ( Tittle)

Anahtar kelimeyi barındıran ve tarayıcı sonucuna göre ama sonuçlarında görüntülenen kısma başlık denir. Başlık, ifade ettiği ürünü tanıtmalıdır. Arama motoru sonucunda görünen ve taranan ilk unsur olduğu için başlık seçimi oldukça önemli bir yere sahiptir.
Etkili bir Başlık nasıl yazılır?


Öncelikle başlığın çok uzun olmasına gerek yoktur. Tanımlayıcı ve kısa olması yeterlidir. İfade ettiği içeriği niteleyen bir başlık kullanılmalıdır. Ayrıca mutlaka anahtar kelime içermelidir. Başlıkta anahtar kelime bulunması SEO açısından bulunabilirliği sağlar. Başlığınızı işletmenize uygun şekilde seçmelisiniz. Hangi işletme ile ilgileniyorsanız ona uygun başlık kullanmalısınız. Anahtar kelime ile başlığa başlamak sitenin SEO üzerinde sitenin görünürlüğünü arttırır.
Başlık ve içerik bağlantısı dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Başlık ile içerik kesinlikle uyumlu olmalıdır. İçeriğe uygun başlık oluşturmaya dikkat edin. İçerik ile başlığın uyumlu olmadığı durumlarda sitenin tıklanma oranı düşer.


Başlıkta bulunan karakter sayısı 60 karakterin üstüne geçmemelidir. Uzun yazılan başlıklar, SEO taraması yapılırken uzunluğundan dolayı istenildiği gibi görüntülenemeyebilir. Uzun başlık tercih etmek yerine kısa, anahtar kelime içeren, min. 3 max. 5 kelimeyi geçmeyecek başlıklar yazılmalıdır.


Başlık oluşturduktan sonra H1, H2, H3 … etiketi ile başlığın ve varsa alt başlıkların etiketlenmesi gerekir. H1 etiketi atarken anahtar kelime içermesine dikkat edin. Diğer alt başlıklar Hx başlıkları kullanılarak etikete devam edilebilir.

c) Açıklama (Description)

Açıklama kısmı, içeriğin az ve öz olarak anlatıldığı kısımdır. Açıklama kısmı başlığa kıyasla daha uzundur ancak çok uzun olması yine SEO tanınırlığını azaltan bir durumdur. Bu nedenle içerik açıklaması yazılırken olabildiğince araştırılan konuya uygun olarak hazırlanması ancak bunu içeriği tanımlayıcı kelimeler kullanarak yazılması gerekir.


Açıklama kısmı, başlık kısmından sonra SEO taramasına uğrayan bir diğer bölümdür. Bu nedenle hazırlanan içerik açıklamasında yine yazım kurallarına, Türkçe kelime kullanımına, içerik bütünlüğüne dikkat ederek yazılmalıdır. Arama kısmı, arama sonuçlarında başlığın altında yer alan kısma işaret eder. Müşterilerin ya da sayfayı ziyaret edecek ziyaretçilerin siteye girmeden önce okuduğu kısımdır. İçeriğin ve sitenin demosu olarak açıklama (Description) kısmını gösterebiliriz.

Etkili bir Açıklama (Description) nasıl yazılır?

Açıklama (Description) kısmı yazılırken öncelikle anahtar kelime kullanımına özen gösterilmesi gerekir. Anahtar kelime içerik ile SEO arasındaki bağı kuran bir etmendir. Bu nedenle hem başlıkta hem açıklama kısmında anahtar kelime kullanılmalıdır. Açıklama kısmına anahtar kelime ile başlamak sitenin arama motorunda görünürlüğünü arttıran faktörlerden biridir. Açıklama kısmını yazmaya başlarken anahtar kelime ile cümleye başlayın.


Açıklama kısmı yazılırken karakter sayısının en fazla 160 karakter olması gerekir. 160 karakteri geçen açıklama yazılarının arama motorunda tamamı görünmeyebilir. Etiket olarak ise açıklama kısmına kullanılan etiket H2 olarak ifade edilebilir ve yalnızca açıklama kısmı için kullanılan bir etikettir.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1