Sık Yapılan SEO Hataları Nelerdir?

SEO çalışmaları gerekli özen gösterildiğinde bir web sitesinin başarılı olmasında çok büyük etkiye sahip olmaktadır. İnternet ortamında sitelerin başarıları arama motoru sıralamasında yer alması ile ölçülmektedir. Bu sıralamalarda etkin olmak adına site sahiplerinin yapması gereken temel adım SEO çalışmalarıdır. SEO çalışmaları olarak bahsettiğimiz kavram; sitelerin arama motoru sıralamalarında üst sıralarda yer almak ve siteye organik takipçi çekmek adına yürütülen çalışmalardır. Etkin ve başarılı bir SEO çalışması ile büyük başarılar elde edebilirsiniz. Ancak bunu yaparken gerekli bilgi birikimini edinmek ya da SEO alanında uzman kişilerden yardım almak daha faydalı olabilir. Çünkü yanlış yapılan SEO çalışmaları beklenenin tam tersi etkiye sebep olabilir.

Bu makalemizde siteler için yürütülen SEO çalışmalarında sıklıkla yapılan hatalara değinmeye çalışacağız.

SEO çalışmalarında hata yapmanın en büyük nedenleri, yapılan iş için gerekli donanıma sahip olmamak ya da gerekli güncel bilgileri takip etmemek olarak gösterilebilir. E-ticarette SEO çalışma prensibi arama motoru algoritmaları üzerinden değerlendirildiği için, bazı zamanlarda bu algoritmalar üzerinde gerçekleşebilecek güncellemeleri takip etmek gereklidir. SEO alanı sıklıkla değişim ve yeniliklere sahip olan dinamik yapıdadır. Bugün işe yaradığı düşünülen etkili çalışmalar birkaç ay ya da sene sonra tamamen etkisini kaybedebilir. Belirli orada başarı elde etmek isteyen herkesin bu akışı her an takip etmesi gereklidir. Sitelerde hata oranı yüksek olan konular genel olarak ele almak gerekirse;

  • İçerik oluştururken yapıla hatalar
  • Sayfa yapısında ve kurulum aşamasında yapılan hatalar

1.İçerik Oluşturulurken Yapılan Hatalar

Anahtar kelime araştırması yapmamak.

İçerik oluşturmanın en önemli adımı anahtar kelime araştırması yapmaktır. Anahtar kelimeler arama motoru sorgularında sitenize yönelimlerin gerçekleşmesi adını büyük öneme sahiptir. Ayrıca yanlış anahtar kelime seçmenin de size faydasından çok zararı olacaktır. Kullanmak için kullanılan anahtar kelimelerin faydasından çok zararı olmaktadır. Bunun için işinize yarayacak araçlar mevcut olmaktadır. Semrush, Google trends, Ahrefs gibi araçlar sayesinde doğru anahtar kelimelere ulaşabilirsiniz.

İçerik başlığı ve açıklamalarının özgün olmaması.

Oluşturduğunuz içerik ne kadar özgün olursa o kadar büyük başarıya ulaşma imkânı sunar. Özgün olmayan içerikler intihal olarak, çalıntı içerik olarak adlandırılabileceği için arama motorları tarafından uyarı almanız hatta cezalandırmaya kadar gidebilir. SEO uyumlu başlık oluştururken 60 karakter sınırını, açıklama oluştururken de 160 karakter sınırını geçmemek gerektiği unutulmamalıdır.

Çok fazla link kullanmak.

İçeriklerde link kullanmak başarı elde etmek adına etkili olacak yöntemlerdir. Linklemenin de oluşturduğunuz içeriklerin uzunluğuna göre sayılarının ayarlanması gerekmektedir. İçeriği link bağlantısına boğmak yarardan çok zarar sunacaktır. Hepsinden önce ziyaretçinin yazıya odaklanmasına da engel teşkil edebilir bunun getirisi olarak da ziyaretçiler açısından sitenin adının kötü olarak bilinmesine sebep olabilir.

İçerik görsellerine yeterince özen göstermemek.

İçerik başlığından, resim seçimine kadar bir bütün olarak ele alınmalıdır. Oluşturulan içerikle uyumlu ve ilgi çekici başlıkların yansıra resimlerde de özenli davranmak gerekmektedir.

İçeriklerin yeterli uzunluğa sahip olmaması.

İçeriklerin SEO uyumluluğu açısından uzunluğu yeterli olmalıdır. Oluşturacağınız içeriklerin, alakasız konulara kayacak kadar uzun olmaması ve gerekli bilgilerin eksik olacağı şekilde kısa olmamasına dikkat etmek gerekmektedir. .bu noktada tam kararını iyi dengelemek gerekmektedir. İçeriğin ihtiyaç duyulan konulara değinerek tatmin duygusu yaşatması ve gereksiz uzatmalardan kaçınılması gerekmektedir. Okuyucuyu sıkmadan gerekli bilgileri vermek önemlidir.

Yinelenen içeriklere yer verilmesi.

İçeriklerin tekrara düşmemesine dikkat etmek gerekmektedir.  İçeriklerde tekrara düşen sitelerin ziyaretçiler üzerinde olumlu bir etki bırakması beklenemez. Bu nedenle orijinal konular üzerinden ve özgün içerikler üretmek gerekmektedir.

Yanlış yapılan backlink çalışmaları.

Backlink çalışmaları SEO çalışmalarının site dışında gerçekleştirilen adımlarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğru yapıldığında büyük etkilere sebep olurken, yanlış yapıldığında da aynı derecede olumsuz etkileri bulunmaktadır.

2.Sayfa Yapısında Yapılan Hatalar

Bozuk sayfa yapıların olması.

Sitenizin sayfa yapılarında belirli zamanlarda hatalar meydana gelebilir, hatta bazı anlarda sayfalar silinebilir. Bu gibi durumlar ile karşılaşma olasılığının atlanmaması gereklidir. Site içerisinde bir sayfanın silinmesi ya da hata vermesi sitenin ziyaretçiler üzerinde etkisi çok olumlu olmayacaktır.

İçeriklerin kırık link içermesi.

Backlink olarak içeriklere bağlantı oluşturmak hassas olunması gereken bir çalışma adımıdır. SEO çalışmalarından biri olarak Backlink çalışmaları, siteye farklı bir sitenden bağlantı kuracak linklere yer verme işlemidir. Backlink oluşturulurken en sık karşılaşılan hatalar, kırık link içermeleridir. Kırık linkler bozuk, ölü link olarak da adlandırılmaktadır. Bu linkler büyük hatalara yol açmaktadır. Backlink çalışmaları farklı bir siteye yönlendirildiği için bu bağlantıların bozuk olması ziyaretçiler üzerinde olumsuz etkiye neden olmaktadır. Bunun önlenmesi adına gerçekleştirilen bağlantıların kontrol edilmesi gerekmektedir. Kırık link oluşmasında iki neden ile karşılaşılabilir. Birinci alternatif bağlantı verilirken URL’nin yanlış yazılması ile olabilir. İkinci sebep ise bağlantı verilen sayfanın silinmesinden dolayı gerçekleşebilir.

Başlıkta resim kullanmak.

Başlıklarda resim kullanmak yapıla hatalardan bir diğeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazılarda ve başlıklarda resim kullanmak, içeriklerin arama motoru botları tarafından görülmesine engel oluşturmaktadır. Bu gibi durumların önüne geçmek için resimlere title=’’Başlık’’ eklemek ya da başlığı h1 tagları arasına almak önlem olarak alınabilecek alternatiflerdir.

Sosyal medya hesaplarını aktif kullanmamak.

Sosyal medya hesapları en çok kullanıcı sayısına sahip platformlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu alanlardan gelebilecek ziyaretçilere yönelik çalışmalar yapmak marka bilinirliği adına önem arz etmektedir. Bu platformların gerekli özeni gösterilmemesi yapılan yanlışlardan bir diğeri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gereğinden fazla SEO çalışması içermesi.

SEO çalışmalarının her bir adımı dikkatli atılması gerekmektedir. Örnek olarak, SEO uyumlu bir başlık oluşturmak etkili yöntem olurken bunun kelime sınırını bilmek ve buna uygun başlık oluşturmak önemlidir. Ya da olması gerekenden fazla anahtar kelime seçmek de yapılan bir diğer hatadır. SEO çalışmaları kararında gerçekleştiği oranda başarı getirir, fazlası olumsuz geri dönüşler almaya sebep verebilir.

Tek bir arama motoruna yönelik çalışma gerçekleştirmek.

Arama motoru sıralaması tek biri üzerinden çalışmalar gerçekleştirmek yanlış yapılan hatalardan bir diğeridir. Ziyaretçinin hangi arama motoru yönlendirmesi ile siteye geleceğini bilmek mümkün değildir. Dolayısıyla da arama motorlarının tek birine değil genel olarak sık kullanılanlara yönelik çalışma gerçekleştirmek daha büyük başarı sağlamanıza neden olacaktır.

Gereğinden fazla meta etiketi kullanmak

Sitenin arama motoru sorgularından fazladan ziyaretçi çekmek adına, kullanılan meta etiketi sayılarının çok olması da yapılan hatalardan birisidir. Bu durum arama motoru botları tarafından spam olarak algılanabilir ve site bu sebeple ceza alabilir.

Site bakımlarının aksatılması

Site kurulduğu andan sonra her şey bitti gözü ile bakmak ve bir daha site ile ilgilenmemek de hatalardan birisidir. Arama motoru taramalarında sitenin güncel olması önemli ayrıntılardan birisidir.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1