SSL güvenlik sertifikası, web sitesinde bulunan verilerin güvenliğinin sağlanması için veriler şifrelenir. Bu sayede üçüncü bir kişinin verilere erişimi şifrelenerek korunmuş olur. Web sitesindeki kişi ünvanı kredi kartı numarası ya da ev adresi gibi kişisel bilgileri şifreleyerek koruma görevini üstlenen sisteme SSL denir. SSL kısaltmasının açılımı Secure Socket Layers yani Güvenli Giriş Katmanı olarak çevirilebilir. SSL ile ilgili olarak güvenlik kilidi benzetmesi uygun olabilir.
SSL güvenlik sistemi web sitesi ile tüketici arasındaki bağın güvenliğini sağlayan bir sistemdir. Alışveriş alanının dijital alanda yoğunlaşması e-ticaretin gelişmesine ve talebin artmasına sebep olmuştur. Web sitesi kurarak satışları web sitesi üzerinden devam ettiren pek çok işletme günümüzde aktif olarak faaliyet göstermektedir. Bu durum ziyaretçilerin web sitesi üzerinden bazı kişisel bilgilerini paylaşmasına sebep olur. E posta adresi, kredi kartı numarası, kişisel bilgileri gibi bilgiler web sitesinde güvenle korunmalıdır. SSL sertifikasına sahip bir web sitesinin kişisel verilerin korunması adına verdiği hizmet yüksek kalitededir.
SSL Sertifikası Türleri
Veri güvenliğinin sağlanması üzerinde etkili bir sistem olan SSL sertifikasının e-ticaret alanında hizmet veren tüm sitelerde bulunması gerekli bir sistem değildir. Ancak tercihe göre web siteleri SSL sertifikasını alabilir. SSL sertifikaları doğrulama türüne ve kullanım alanına göre farklı çeşitleri içermektedir. Doğrulama türüne göre SSL sertifikaları;
- DV (Domain Validation) SSL
- OV ( Organizational Validation) SSL
- Ev SSL Sertifikası (yeşil bar SSL) olarak nitelendirilebilir.
Kullanım Alanına Göre SSL Sertifikaları;
- Standart SSL Sertifikaları
- Multi Domain SSL Sertifikaları
- Wildcard SSL Sertifikaları
Ev SSL sertifikası, kurumsal firmalar ve e-ticaret siteleri için uygun olan sertifika türlerinden biridir. E-ticaret alanında web sitesine sahip olan işletmeler Ev SSL sertifikası alabilir. Ev SSL sertifikasını satın almak için resmî belgelere ihtiyaç vardır. Web sitesi ziyaret edildiğinde tarayıcı çubuğu kısmı sitenin ev SSL sertifikasına sahip olup olmadığını belli eder. Tarayıcı çubuğunda yer alan güvenli yazısının yanı sıra firmanın adı ve ünvanı da bulunur. Bu durum siteyi ziyaret eden ziyaretçilerde güven duygusunun oluşmasına ve alışveriş için siteyi tercih etmesine yol açabilir.
SSL sertifikaları ile ilgili olarak;
- Sunucu bilgilerinin(ad-soyad, kredi kartı bilgisi, ev adresi) şifrelenerek korunmasını sağlar
- Müşteriye güvenli alışveriş keyfi yaşatır
- Web sitesinin imajını sağlamlaştırır
- Arama sonuçlarında sitenin sıralamasını olumlu yönde etkiler
SSL sertifikası üzerinde sertifika alan kurumun ünvanı, seri numarası, son kullanım tarihi sertifikayı veren kurumun elektronik imzası ve sertifikayı alan kişinin açık anahtarı bulunur.
SSL Güvenlik Sertifikasının E-Ticaretteki Önemi
E-ticaret sitelerinde genel olarak güvenli alışveriş ibaresi kullanılmasının temel sebeplerinden biri, ziyaretçi olarak siteye gelen insanların müşteri olarak geri dönmesi üzerinde etkili olmasından kaynaklı olabilir. Dijital arenada e-ticaret sitesi olan ve ürününü satmaya çalışan milyonlarca site var. Ancak stratejisini sağlam kuran site müşteri oranını yükseltir.
Güvenilir bir site olarak etiketlenmek, sitenin ziyaret edilme oranını yükseltebilir, alışveriş oranında artış olmasına yardımcı olabilir. Arama motorlarında aranma oranını olumlu yönde etkiyebilir. Özellikle dijital alanda alışveriş oranının bu derecede arttığı bir dönemde SSL güvenlik sertifikası alınması, e-ticaret sitesinin güvenlik sisteminin pekiştirerek sağlamlaşmasına yardımcı olabilir. Veri hırsızlığı durumunu engellemenin en etkili yollarından biri SSL sertifikasına sahip olmaktır.
Hiçbir tüketici güven vermeyen bir siteden alışveriş yapmayı istemez. Sitenin güvenlik hissini vermesi ve gelen ziyaretçilerin güven duyması açısından SSL sertifikası büyük önem taşır. SSL sertifikası sayesinde site müşteri güveni kazanabilir, bilgileri şifrelenerek güvence altında saklanabilir.
Alışveriş yapılan sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığını anlayabilirsiniz. Sayfanın adres kısmı https:// şekilde açılır ve bu ibarenin baş kısmında yeliş bir kilit ikonu olması durumunda sitenin SSL sertifikası olduğu anlamına gelir. Sertifika ayrıntılarını incelemek isterseniz yeşil kilitin üstüne tıklayarak sertifika bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.