Dijital pazarlama, son zamanların en fazla vakit geçirilen sanal mekanlardan biri olarak karşımıza çıkar. Özellikle pazarlama ve ticaret gibi işlemlerin dijital platforma taşınması ile birlikte, tüketici kitlesi de doğrusal olarak dijital alanlara yönelmiştir. Günümüzde farklı sosyal medya kullanım uygulamaları vardır. E-ticarette kendini göstermek, markasını duyurmak isteyen pek çok işletme sahibi, açtığı sosyal medya hesapları üzerinden ürününü tanıtır ve kullanıcıları web sitesine yönlendirir. Web sitenize olan her bir ziyaret, organik web site trafiğinizi oluşturur. Trafik sağlanması, web siteniz açısında önemlidir ancak yeterli değildir. Yeterli olabilmesi için sitenizi ziyaret eden kullanıcıların aynı zamanda satın alma işlemini de gerçekleştirmesi gerekir.
E-ticarette dönüşüm optimizasyonunun ne işe yaradığını belirtmek için önce dönüşüm optimizasyonu nedir? Bu soruya cevap verelim.
Dönüşüm optimizasyonu, kısaca web sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin müşteriye dönüşmesini sağlama, satın alım ve web sitenize üye olmasını sağlamak amacı ile yaratıcı fikirlerin web sitesine uygulanması olarak ifade edilebilir. Web sitenizi ziyaret eden müşteri sayısı elbette önemlidir. Ancak aynı zamanda bu ziyaretçilerin müşteri olarak dönüşmesi gerekir. Bu dönüştürme işlemini sistematik olarak gerçekleştirmelisiniz. Nihayetinde e-ticaretle uğraşan insanların temel amacı, daha fazla müşteri ile buluşup daha fazla satış yapmaktır. Bu nedenle ziyaretçilerinizi müşterilere dönüştürmek için, elde edeceğiniz verileri analiz etmeli ve hedef kitlenize uygun yaratıcı fikirler ile web sitenizi canlandırmalısınız. Bu sayede ziyaretçiler, müşteri olarak dönüşüm sağlayacaktır.
E-ticarette dönüşüm işlemi, tam olarak şu süreçleri kapsar; kullanıcı web sitenizi ziyaret eder, ilgisini çeken ürünü inceler, daha sonra ürünü sepete ekler ve satın alırsa dönüşüm işlemini gerçekleştirmiş olur. Bu dönüşüm işleminin ziyaretçiler tarafından gerçekleştirebilmesi için uygulanan, fikir temelli uygulamalara dönüşüm optimizasyonu denir.
Dönüşüm Oranı
Dönüşüm optimizasyonu ile ilgili bir diğer kavram ise, dönüşüm oranıdır. Dönüşüm oranı ise, siteyi ziyaret edenler arasından dönüşüm işlemini yapan kullanıcıların oranı, bize dönüşüm oranını verir. Web sitesini ziyaret eden kullanıcılardan ne kadarının alıcıya dönüştüğünü dönüşüm oranı ile anlayabiliriz. İstatistiksel olarak incelendiğinde dönüşüm oranının yüksek olması, dönüşüm optimizasyon uygulamalarının başarılı olduğu anlamına gelebilir. Aynı şekilde web sitenizin dönüşüm oranı düşük ise dönüşüm optimizasyonu stratejilerini değiştirmeniz gerekebilir.
Web sitenizde uyguladığınız pazarlama teknikleri, tüketici kitlesi temel alınarak oluşturulmalıdır. Bu nedenle son trendi takip etmeli ve sektörünüze uygun olarak kullanıcı kitlesinin isteklerine dikkat ederek pazarlama stratejisi uygulamalısınız. Pazarlama stratejisini sağlam oluşturmayan web sitelerinin hedeflediği satış oranına ulaşmaları çok zordur. Bu nedenle hitap ettiğiniz tüketici kitlesini iyi tanımalı ve ziyaretleri satışa dönüştürmelisiniz. Bu sayede dönüşüm oranlarında yükselme meydana gelecektir.
Dönüşüm optimizasyonu, dönüşüm oranını yükseltmek için yapılan çalışmalardandır. Dönüşüm optimizasyonunda yapılan uygulamalar doğrudan ya da dolaylı olarak dönüşüm oranını etkiler. Web sitenizden beklediğiniz reaksiyonu alabilmeniz için dönüşüm optimizasyonuna ihtiyaç duyarsınız.
E-Ticarette Dönüşüm Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
E-ticaret, son zamanların en trend satış ve hizmet sistemlerinden bir tanesidir. Pek çok işletme artık kendini e-ticaret hizmeti üzerinden dijital alanda kendini gösteriyor ve markasını tanıtmaya çalışıyor. Tanıtım sürecinde markanızın ve ürünlerinizin tüketicilerle buluşması için yapmanız gereken bazı işlemler vardır. Dönüşüm optimizasyonu da bu uygulamalardan bir tanesidir. Sahip olduğunuz web sitesi için dönüşüm optimizasyonu işlemi, zorunlu değildir ancak gereklidir. Ürünlerinizin satış oranını yükseltmek için, dikkatli ve özenli bir şekilde hazırlanan dönüşüm optimizasyonu stratejisine sahip olmalısınız.
E ticarette dönüşüm optimizasyonu için yapılabilmesi için bazı süreçleri gerçekleştirmeniz gerekir. Bu süreçler şu şekilde sıralanabilir; Veriler – Hipotez, Önceliklendirmek, A/B Testleri, Analiz’dir.
- Veriler – Hipotez: Nicel ve nitel veriler analiz edilerek hipotezler (varsayım) öne sürülür ve bu hipotezlerden hareketle yeni kreatif fikirler ortaya çıkar.
- Önceliklendirme: Nitel ve nitel veriler analiz edildikten sonra üretilen yaratıcı fikirler çokça test edilerek fikirler önceliklendirilir.
- A/B Testleri: A/B testleri ile fikirlerinizin tüketici kitlesinde yarattığı reaksiyonu öğrenebilirsiniz.
- Analiz: Analiz süreci, dönüşüm optimizasyonu sürecinin son aşamasıdır. Fikirlerinizin analizini yaparak kullanıcılar üzerindeki etki derecesini kestirebilirsiniz. Ayrıca fikirlerinizin niteliğini ve kullanıcılarınıza uygunluğunu da bu sayede öğrenmiş olursunuz.
Dönüşüm optimizasyonu, tek seferlik bir işlem değildir. Bulduğunuz fikirlerin işe yaramaması durumunda bu süreci başa sararak tekrar yeni bir fikir üretmelisiniz. Fikriniz kullanıcılar tarafından beğenilip dönüşüm sağlasa bile, yeniliğe açık olmalı ve sürekli olarak dönüşüm optimizasyonu işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Web sitenize olan talebin ve satış oranının artması için dönüşüm optimizasyonuna yer verin.