Anti SEO Çalışması Nedir? Neden Yapılır?

Başarılı bir site olmak için arama motoru sıralamasında başarı elde etmek gerekmektedir. Sitelerin başarısı bu sıralamalar ile ölçülmektedir. Aynı zamanda site başarısını artırmaya yönelik çalışmalarda olduğu gibi, site başarısının aşağı çekilmesine yönelik çalışmalar için de SEO kullanılmaktadır. Bu çalışmalara verilebilecek en net örnek anti SEO çalışmalarıdır. Rakipler tarafından tercih edildiği durumlara sıklıkla denk gelinen anti SEO çalışmalarının etkisi, site sahibinin kendi adına yürüttüğü başarılı çalışmaları gölgede bırakacak ölçüde olabilmektedir. Etki derecesinin yüksek olduğu anti SEO çalışmalarının nasıl fark edileceği, bu çalışmalardan kaçmanın yollarının mümkün olup olmadığı konuları merak edilen sorulardan sadece bazılarıdır. Bu yazımızda Anti SEO çalışmalarını her yönü ile ele almaya çalışacağız. 

Anti SEO Çalışması Nedir?

Anti SEO çalışması kavramı ile ilgili bilinmesi gereken en önemli detay, bu çalışmaların kesinlikle etik değerler dâhilinde olmadığıdır. SEO çalışması ile başarıya ulaşma süreci, fazlasıyla ilgi isteyen ve yoğun çalıştırma gerektirmektedir. Site sahipleri bu çalışmalar için zaman ve bütçe ayırmaktadır. Başarılı bir çalışma ortaya çıkarmak adına büyük çabalar ve uzun süreli eylemlerde bulunulması sitelerin ileriye yönelik yapmış oldukları yatırımlardır. Maalesef ki bu çalışmalar ile elde edilen başarıların yıkılması adına da yöntemlerin varlığı bilinmektedir. Anti SEO çalışmaları da bu çalışmalardan birisidir. Bir sitenin büyümesini durdurmaya yönelik, arama sonuçları üzerinde gerilere düşmesine yönelik yürütülen çalışmalar anti SEO olarak tanımlanmaktadır.

Anti SEO çalışmaların temelinde sitenin itibar kaybetmesi yatmaktadır. Bunun ile birlikte başarıya ulaştığında tek kaybedilen itibar olmamaktadır, ayrıca site sahibine zaman ve para da kaybettirmektedir. Ki zaman SEO çalışmalarında en önemli unsurlardan birisidir. SEO çalışmasının sonuçları firmaya uzun süreçler sonrasında olumlu olarak geri dönüt vermektedir. Bunun sonucunu etkileyecek çalışmaların varlığı site sahiplerini zor duruma düşürebilir.

Anti SEO çalışmaları arama motoru görünürlüğü üzerinde de etkilidir. Arama motoru sayfalarında görünürlüğün düşmesi, sitenin ziyaretçi kaybetmesi anlamına gelmektedir. Ziyaretçi kaybetmek de sitenin elde ettiği başarının azalmasına neden olabilir. Anti SEO ile yapılmak istenilen de tam olarak bu durumdur. Bir anlamda da site üzerinde saldırılarda bulunulması olarak algılanabilir. Bu çalışmaları yapan kişilerin kimliklerini açık etmeden eylemlerde bulunmasında dolayı da bu çalışmaların önlenmesi pek kolay değildir.

Anti SEO Çalışmaları Neden Yapılır?

Etkili olarak kullanılan anti SEO çalışmaları yapılmasının sebebi, başarı oranı yüksek sitelerin oranlarının düşürülmesidir. Kişileri bu duruma iten nedenler de başarı elde etmenin uzun ve sağlam adım gerektirmesidir. Zaman ve para harcamadan başarı elde etmek için yapılacak tek şey rakiplerin başarısını düşürmeye yönelik çalışmalar yürütmekten geçmektedir. Bu algı Anti SEO çalışması yürütmek adına ele alınabilecek nedenlerden bir tanesidir.

Dünyada sırf keyfi olarak anti SEO çalışması yapmayı tercih eden kişiler de vardır. Hiçbir nedeni olmadan bu saldırılara maruz kalabilir ve ne olduğunu anlayamadan etkilerini yaşayabilirsiniz. Ve bahsettiğimiz gibi bu durumu tamamen keyfi amaçlar ile yapan kişilerin bulunması da herhangi bir neden olmadan saldırmaların sizi bulması anlamına gelebilir. Bu gibi durumlar adına başarılı bir SEO çalışması yapmak tek başına yeterliliğini korumamaktadır. Aynı zamanda olabilecek saldırılara karşı önlemler almak da gerekmektedir.

Arama motorları arasında en sık kullanılanlardan birisi olan Google, kötü yönelimli çalışmalardan bir diğeri black hat SEO çalışmalarına önlemler alsa da, anti SEO çalışmalarına yönelik net bir engelleme şuan için bulunmamaktadır. Aslına bakacak olursak anti SEO çalışmaları, Google tarafından alınan bu önlemlere karşılık ortaya çıkmaya başlamıştır. Elbette bu duruma arama motorlarının tamamen tepkisiz kaldığından söz etmek doğru olmayacaktır. Arama motorları da bu saldırılara karşı önlemler almak adına çalışmalar yürütmektedir.  Özellikle Google tarama botları anti SEO çalışmalarına yönelik önlem olarak, taramalarında bağlantısız olan backlinkleri görmezden gelmekte ve bunlar için cezai yaptırımlar uygulamamaktadır. 

Anti SEO Teknikleri Nelerdir?

Anti SEO çalışmaları site içi ve site dışı olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Genel olarak site dışı çalışmalar yürütmenin daha kolay olmasından dolayı tercihler bu alandan yana olmaktadır. Siteye yönlendirilen anti SEO teknikleri olarak sıklıkla karşılaşılan durumlar;

Backlink kullanılması; Özellikle backlink kullanmak bu çalışmalarda en sık karşılaşılan durumların başında gelmektedir. Uygun olmayan ve kalitesiz sitelere backlink çıkışları yapmak site başarısını düşürmeye yönelik yapılabilecek en net tekniklerden birisidir.

Telif hakkı şikayetleri; telif hakkı konusu arama motorlarının en sıkı denetimden geçirdikleri alanlardandır. Site içerisinde yer alan herhangi bir içeriğin telif hakkı şikayetinde bulunulması, sitenin arama motoru robotları tarafından 10 günlük bir inceleme başlatmasına sebep olmaktadır. Haksız yere yapılan bu şikayetlerin siteye 10 gün kaybettirmesi anlamına gelmekte ve bu durum çalışmaların aksamasına neden olmaktadır.

Kopya site oluşturma; siteni başarısındaki etkenlerden önemli olan etkenlerden bir diğeri de benzersiz olması durumudur. Sitenin kopyalarının bulunması arama motoru tarafından kural ihlali olarak algılanmaktadır. Bu da botlar tarafından siteye inceleme başlatmasına sebep olabilir. Teknikler arasında en zorlu sürece sahip yöntemlerden birisi olması nedeniyle çok sık tercih edilmemektedir.

Yanıltıcı içerikler; Forumlar ve şikayet siteleri bu yöntem için kullanılan platformlardır. Site ürün ve hizmetleri hakkında kötü yorumlar ve sahte değerlendirmeler yapmak yolu ile marka adına yönelik karalama çalışması yürütülmektedir. Bu teknik en kolay ve sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Aynı zamanda en etkililerinden de birisidir.  

Hacklink kullanılması; hacklink kullanmak site sahibinin haberi olmadan yapılacak yöntemlerdendir. Özellikle arama motorları tarafından en sıkı takibi yapılan ve taviz verilmesinin mümkün olmadığı katı kurallarından birisidir. Şikayet alındığı ya da herhangi bir tarama anında denk gelindiğinde ceza uygulanması yüksek muhtemel olan durumlardır. Bu teknik de kesin çözümlerden birisi olarak görüldüğü için sıklıkla kullanılmaktadır.

Siteye virüs bulaştırılması; site içi güvenlik açığı yakalandığı anda kolaylıkla yapılabilen çalışmalardandır. Bu yöntemin kullanıldığında ve arama motorları tarafından virüsün tespit edilmesini ardında site sahibinin sorunu çözmesine yönelik bilgilendirme yapılır. Bu süreç dahilinde arama sonuç sayfasındaki yeri etkilenmeyen site için, arama motoru kullanıcılara yönelik güvenlik açığı olduğuna dair uyarı vermektedir. Site sahibinin bu durumu verilen süre dâhilinde çözüm getirmediğinde site arama sonuçları sayfasından kaldırılır.

DDoS saldırılarında bulunulması; bir sitenin kaldırabileceği ziyaretçi kapasitesinin üstünde ziyaretçi yönlendirilmesine yönelik yürütülen çalışmalardır. Sitenin ziyaretçi kapasitesinin üstünde ziyaretçinin aynı anda siteye yöneliminin sonucu olarak isteklere cevap verilemeyeceği için site açılmayacaktır. Bu durum arama motorlarının tarama yaptıkları ana denk geldiğinde ve her tarama Yapmak için siteye yönelen arama motoru botları engellendiğinde artık eyleme geçmeyi bırakacaktır. Sonuç olarak ise site arama sonuçlarından çıkarılmaktadır. Bu yöntem her zaman sitenin ulaşıma engellenmesi ile değil, erişimin yavaşlamasına yönelik de yürütülmektedir. Ayrıca büyük ölçekli yapılan çalışmalardan biridir.

Sahte tıklamalar; anti SEO çalışmaların maliyet açısından da olumsuz etkilerde bulunmak adında tercih edildiğinden bahsetmiştik. Bu duruma en iyi örnek olarak gösterilebilecek yöntemlerden birisi sahte tıklamalardır. Arama motorları üzerinden oluşturulan reklamlarda tıklama başına maliyet çıkmaktadır. Sahte tıklama tekniğindeki amaç bu maliyette artışlar meydana getirmektir. Bu da site sahibine fazladan maliyet anlamına gelmektedir.

Sahte ziyaretler; size yönelik yürütülebilecek çalışmalardan olan sahte ziyaretler, sahte tıklamalar ile benzer etkiler adına yapılmaktadır. Sahte tıklamalar ile hedeflenen sitenin bir alt sırasında yer alan sitelerin tıklanma oranlarında artış meydana getirmek en sık kullanılan yöntemlerden birisidir.

Sahte sosyal medya hesapları oluşturmak; basit fakat etkili olabilecek yöntemlerden bir diğeridir. Marka adına sosyal medya platformları üzerinden sahte hesaplar açmak ve kalitesiz paylaşımlarda bulunmak yöntemi de anti SEO çalışmalarında tercih edilebilen alternatiflerdendir.

Hemen çıkma oranlarını etkilemek; site içi çalışmalarda dikkat edilen ayrıntılardan birisi hemen çıkma oranlarının en alt seviyelere çekmektir. Site başarısı üzerinde etkili olabilecek ayrıntılardan olan hemen çıkma oranları, anti SEO yöntemi olarak kolaylıkla uygulanmaktadır. Özellikle düşük hacimli siteler için etkili olan bir yöntemdir.

İçeriklerin indexlenmeden çalınması; arama motoru botları tarama esnasında ilk denk geldikleri anda içerikler indexleme yolu ile kayıt altına alınmaktadır. Oluşturulan içeriklerin indexlenemeden çalınması ve botlar tarafından indekslenmesi asıl içerik sahibinin kopya içerik olarak kabul görmesine sebep olmaktadır.

Site Hızı Yavaşlatma; Site hızı yavaşlatmak basit ve etkili yöntemler arasında yer alır. Sitenin yavaşlatılması ziyaretçi kaybetmede etkili yöntemlerden birisidir.

Anti SEO Nasıl Fark Edilir?

Etkilerinin yıkıcı olabilecek derece büyük olduğu anti SEO çalışmalarının tespit edilmesi, erken önlemler almak adına önem teşkil etmektedir. Bu durum için, işleri kolaylaştıracak SEO araçları bulunmaktadır. Bunun için en başarılı sonuçlar ortaya koyanlar Open Site Explorer ve Ahrefs olmaktadır. 

Open Site Explorer aracını kullanarak yapabileceğiniz adım, istediğiniz bir URL üzerinden sitenin taramasını gerçekleştirebilirsiniz. Gerekli taramanın ardından Domain Authority ve Page Authority puanlamaları üzerinden bilgi elde edilmektedir. Aracı kullandığınızda backlinkler üzerinde de zararlı olabilecek konularda bilgilendirmeler oluşturulabilir. Bunu da linkler hakkında raporlar sayesinde öğrenmek mümkündür.

Ahrefs; SEO çalışmaları dahilinde sıklıkla kullanılanlardan bir diğeri olarak karşımıza çıkar. Ücretli ve ücretsiz seçenekleri ile kullanıcıya sunulan en iyi backlink sorgu araçlarındandır. Open Site Explorer gibi URL üzerinden tarama yapılabilir ancak Ahrefs ile yalnızca tek URL üzerinden işlem gerçekleştirmektedir. Backlink haritası çıkarması sayesinde aylık ve yıllık olarak veriler sunan araçlardır. Ayrıca backlink haritasını geçmişe yönelik de çıkarabilmektedir.

Anti SEO Çalışmalarından Korunma Yolları

Anti SEO çalışmalarından kaçmak adına yapılması gereken ilk öncelikli olan site içesinde kontroller ve analizlere yönelik kontrolleri belirli periyotlarla yapmaktır. Bunun dışında korunmanın yollarına kısaca değinmek gerekirse;

  • Site güvenlik kontrollerinin yapılması
  • Backlink kontrolleri yapmak. Backlinkler bu çalışmaları gerçekleştiren kişilerin en sık yer verdikleri yöntemlerdir.
  • İçerikler kalitesi üzerinde kontroller gerçekleştirmek. Bu sayede kopya içerik gibi oluşabilecek durumların önüne geçmek adına dikkat edilebilir.
  • Link satın alma hatasında bulunulmamalıdır.
  • Spam yorum yolu ile bağlantı alınmamalıdır.
  • Black hat SEO gibi riskli çalışmalara sitede yer verilmemeli, verildi ise kaldırılmalıdır.
  • Farklı sitelerden rewrite tekniği ile içerik çekilmemelidir. Rewrite tekniği; yeniden yazmak olarak kullanılan bilgi dahilinde olmayan konular üzerine yazı yazmak için kullanılan tekniklerden birisidir.
  • Link reddetme araçlarından yardım alınabilir. Böylece kaynağı belirsiz linklerin siteye eklenmesi ve oluşacak zararlar önlenmiş olur.
  • Sosyal medya hesapları üzerinde takiplerde bulunmak ve sahte olarak açılan hesaplar varsa bunları önlemek adına çalışmalarda bulunmak.
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1