Native Uygulama Nedir?

Native uygulama, yalnızca bir işletim sistemine uygun olarak tasarlanan uygulamalardır. Tasarım aşamasında uygun olarak belirlenen işletim sistemleri dışında bu uygulamaları kullanmak mümkün olmaz. Native uygulamalar, uygun olarak belirlenen işletim sisteminin yazılım ve donanımları ile eşdeğer bir çalışma gerçekleştirir.

Dijitalleşme adımlarının hızla atıldığı günümüzde, her geçen güne bir yenilikle başlamak mümkün. Rekabet ortamında farklılık yaratmak isteyen firmalar bir noktadan öne çıkmanın peşinde. Bu durum da teknolojiyi en iyi kullananların öncelikli olabileceği imkânını şirketlere sunar. Native uygulamalar da bu alanda etkinliği koruyabilecek çalışmalardan biridir.

E-ticaret artık bilgisayar ekranlarından daha fazla mobil cihazlar üzerinden işlemler gerçekleştirmeyi zorunlu kılmaktadır. Kullanıcıların pek çoğu akıllı telefon ve tabletler üzerinden alışverişten, iletişime kadar farklı alanlarda varlık gösteriyor. Durumun farkına varan firmalar da bu alanda yetkinliklerini kullanarak kullanıcılara ulaşmak ve satış oranlarını artırmak için çalışmalarına yön verir. Söz konusu e-ticaret olduğunda da elbette öncelikli olan daha fazla kişiye ulaşmak ve daha fazla satış yapmaya olanak sunacak çalışmalardır. Kullanıcı deneyimine yönelik yatırım yapan firmalar olumlu sonuçlar almaya biraz daha yakın olacaktır.

Peki, nedir bu native uygulamalar? E-ticarete ne gibi etkileri vardır? Firmalara nasıl avantajlar ya da dezavantajlar sunar? Yazımız içerisinde bu konular üzerinden native uygulama konusunu ele almaya çalışacağız.

Native Uygulama Nedir?

Native uygulama, yalnızca belirli işletim sistemleri dahilinde çalışan özel tasarım uygulamalardır. Native uygulamalar bazı kaynaklarda yerel uygulama olarak da geçebilir. Yerel uygulama anlamında kullanılan native uygulamalar, uygun olarak tasarlandığı işletim sistemleri dışında bir sistemde açılmayan uygulamalardır.

Farklı uygulamaların aksine native uygulamalar web sitelerde çalışması mümkün değildir. Tek bir çalışma alt yapısı vardır, o da tasarlandığı işletim sistemleri. Bu sebeple tarayıcıya da gereksinim duymaz.

Native Uygulamanın E-ticarete Etkisi Nedir?

E-ticarette firmaların nihai hedefi satış yapmaktır. Dolayısıyla da ne kadar fazla kullanıcıya ulaşırsa satış yapma olanağı da aynı oranda artış gösterecektir. Özellikle büyük kitlelere hitap etmek isteyen firmaların özel olarak çalışma gerçekleştireceği alanlardan birisi native uygulamalardır. Kullanıcıların çoğu akıllı cihazlar ile alışveriş yapmayı tercih eder olmuş durumda. Bu alandan müşteri çekmek isteyen firmaların etkili bir çalışma yapacağı alanlardan birisi de özel mobil uygulamalar tasarlamaktır. Native uygulamaların e-ticaret sektörüne en büyük katkısı güvenliği yüksek düzeyde sağlaması ve dinamik yapıya sahip olmasıdır.

İnternet satışı için hızlı reaksiyon vermek her zaman bir adım öne çıkmanın temel adımlarından biridir. Native uygulamalar da bu noktada kullanıcıyı yakalamayı başarır. Native uygulamaların hızlı ve dinamik özelliğe sahip olması kullanıcı deneyimini etkiler. E-ticarette başarılı olmanın adımlarından birisi de kullanıcı memnuniyetini artırmaktır. Bunu sağlamanın yöntemlerinden birisi de native uygulama geliştirmektir.

Native Uygulama Geliştirmek İçin Kullanılabilecek Araçlar?

Her işletim sisteminin native uygulama geliştirmek için kendi sistemi vardır ve bu sistem dahilinde tasarımlar ortaya çıkarılır. Sistemlerin farklılıkları göz önüne alındığında gereksin noktasında farklılıklar açığa çıkar. Buna göre Android için ayrı İOS için ayrı uygulama geliştirmeyi gerekli kılar.

Android için native uygulama geliştirme;

Android işletim sistemleri için kullanılan başlıca geliştiriciler; Java, Kotlin, C++ gösterilebilir. Android uyumlu bir native uygulama tasarlanırken kullanılabilecek araçlar;

Android Studio ve Android Jetpack’tir.

Bu iki araç ile birlikte resmi bir entegre geliştirme aracına ve önceden hazırlanmış bir koleksiyon paketi elde edilir.

İOS için native uygulama geliştirme;

İOS işletim sistemleri için kullanılan başlıca yardım alınabilecek geliştirici; Swift ve Objective–C yeterli olacaktır. Android için oluşturulmuş bir uygulamaya göre iOS için geliştirilmiş bir uygulamalarda kapalı kaynak kodu yer alır. Bu da uygulamalarda herhangi bir geliştirme gerektiği zaman bir Mac’e ihtiyaç ortaya çıkar. Bunun yanı sıra iOS için bir uygulama geliştirmek isteyen kişilerin yararlanabileceği araçlar;

iOS geliştirmek için resmi olarak kullanılabilecek entegre geliştirme ortamı (IDE) olarak XCode

Swift ile uygulama geliştirmek için özel olarak kullanılabilecek bir öğrenme platformu olan Swift Playgrounds’dan yardım alınabilir.

Bunların yanı sıra uygulamalar için etkili olabilecek bir test aracı olan TestFlight da alternatif olarak değerlendirilebilir.

Native Uygulama Neden Önemli?

Hızlı ve dinamik bir uygulamaya sahip olmak isteyenlerin öncelikli tercihi native uygulamalardır. Özellikle geniş kitlelere hitap etmek isteyenler için hızlı bir sistem oluşturmak önemlidir. Örnek olarak fazla kullanıcı sayısına sahip bir platformun anlık kesinti yaşaması çok fazla maliyete sebep olabilir. Ki bu durum birkaç saat ile sınırlı dahi kalsa sonucu oldukça zarar verici olacaktır. Dolayısıyla native uygulamaların hızlı ve dinamik yapıya sahip olması bu uygulamaları cazip kılan niteliklerdir.

Native Uygulamanın Avantajları ve Dezavantajları Nedir?

Native uygulamanın başlıca avantajları; hızlı olması, uyum sağlayabilen yapıda olması, etkileşimli nitelikte olması örnek olarak verilebilir.

Hız

Native uygulamaların başlıca olumlu yanı hızlı olmalarıdır. Hızlı internet günümüzün en çok ilerleme kat ettiği konularından biridir. Yavaş reaksiyon gösteren uygulamalar kullanıcılar tarafından çok da iyi geri dönütler almıyor diyebiliriz. Bu da hız konusunda native uygulamaları bir adım öne taşımaktadır.

Etkileşimli

Native uygulamalar işletim sistemlerine özel olarak tasarlanmasından dolayı kullanıcı isteklerini en iyi cevap veren nitelikte uygulamalardandır. Kullanıcı deneyimi ile eşdeğer olarak tasarlanması bu uygulamaları etkin kullanmaya olanak sunar.

Uyumlu

Native uygulamalar tasarlandığı işletim sistemlerinde uygun platformlarda kolaylıkla uyum sağlar. Bu da tasarımın kullanışlı olmasına katkı sunar. Ara yüz olarak kolay kullanım imkanı sunmasından dolayı da kullanıcı sorun yaşamadan işlemlerini gerçekleştirebilir.

Bunların yanı sıra bir de native uygulamaların dezavantaj olarak görülen etkileri vardır. Bunlar;

Tasarımcı

Native uygulamaların alt yapısında işi bilen yazılımcılar yer alırlar. Bu da geliştirme aşamasında işi bilen kişilere ihtiyacı ortaya çıkarmaktadır.

Bütçe

Native uygulamalar özel olarak tasarlanmaktadır. Bu da her farklı platform için yeni bir tasarım oluşturmayı zorunlu kılar. Bu da maliyet noktasında biraz etkili olacaktır.

Tüm bu konu başlıklarının haricinde native uygulamaların avantajlarını toparlamak gerekirse;

  • Platforma özel olarak tasarlandığı için performansı üst seviyede uygulamalar ortaya çıkar
  • Hız konusunda sunduğu başarılı sonuçlar ile kullanıcı deneyimini artırır
  • Uygulamaya özel kod sistemi mevcuttur. Bu da uygulamayı diğerlerine oranla daha güvenli hale getirir. Bu özellik kurumsal firmaları native uygulamalara yakınlaştıran etkendir.
  • Bu uygulamaların cihazın işletim sistemine erişim imkanı olmasından dolayı, mikrofon, kamera, GPS gibi özellikleri ile uyumlu olarak bir çalışma gerçekleştirir.
  • Nitelikli olan kişiler tarafından özel olarak geliştirilirler. Bu da hata payını oldukça az bir seviyeye çeker.

Native Uygulama ile Hybrid Uygulama Farkları

Native uygulamalar ile hybrid uygulamalar arasındaki en temel farklılık maliyet noktasında açığa çıkmaktadır. Native uygulama platforma özel olarak tasarlanır ve her bir platform için ayrı bir bütçeye ihtiyaç duyulur. Hybrid uygulamalarda ise tek bir defa uygulama geliştirmek yeterli olur. Geliştirilen bu tasarım her işletim sisteminde çalışır. Bunun yanı sıra native uygulamanın en büyük avantajı ise sunduğu güvenlik olabilir.

Native uygulama nedir?

Native uygulama, belirli işletim sistemleri üzerinde çalışacak şekilde tasarlanan uygulamalardır.

Native uygulamanın avantajlı özellikleri nelerdir?

  • Hızlı
  • Etkileşimli
  • Uyumlu

Native uygulama geliştirirken kullanılabilecek araçlar neler?

Android için;

Android Studio ve Android Jetpack

iOS için,

Swift ve Objective–C

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1