Sitelerin başarı oranları içerisindeki sayfaların kalitesi ve etkisi ile yakından ilişkilidir. Bu açıdan bakıldığında sayfaların kaliteli ve doğru kalıplarda oluşturulması büyük önem arz eder. Site yöneticileri de beklendiklerini karşılaması için çeşitli çalışmalara ağırlık verir. Bu çalışmalar arasında yer alan ve önem derecesi yüksek çalışmalardan biri de sayfalar arası bağlantılardır. İçeriklerin yer aldığı sayfaların birbiri ile bağlantılı olmaması, sayfanın arama motorları tarafından tanımlanmasını güçleştirir. Yetim sayfa yapısı da içerisinde bağlantı olmayan saylar olarak sorun yaratan durumlardır.
Yetim sayfa, site içi bağlantıyı içermeyen sayfalar için kullanılan kavramdır. Orphan pages olarak bilinen ve dilimize yetim sayfa olarak çevrilen bu kavram site içi yürütülen çalışmalar üzerinde etkilidir. Site yöneticilerinin çalışmaları yürütmek için site içi ve site dışı olarak iki ayrı çalışmayı eşdeğer olarak ilerletmeleri gerekir. Özellikle site içi çalışmalarında etkili olmak ve hata olabilecek alanlarının düzeltilmesini yapmak olumlu sonuçlar almak için önem arz eder.
Sitelerin başarılı olması adına çalışmalara aralıksız devam edilmesi gereken yerde bu gibi hata oluşturabilecek sorunlar ile karşılaşmak etkili bir çalışma yürütmeyi güçleştirecektir. Rekabetin güçlü olduğu ve firmaların her an daha iyisi için çaba harcadığı günümüzde yetim sayfa gibi çalışmalarımızı zeminden sarsabilecek hatalar çok doğru olmayacaktır. Dolayısıyla hatalar ile karşılaşmamak için oluşturduğumuz her bir sayfayı gerekliliklere en uygun biçimde olmasına özen göstermeliyiz.
Site başarısında doğrudan etkili olabilecek yetim sayfaların tespit etmek mümkün müdür? Tespit edilen yetim sayfaları nasıl düzeltebiliriz ya da düzeltme imkanı elde edebilir miyiz? Yazımız içerisinde tüm bu soruların cevaplarını aramaya çalışacağız.
Yetim Sayfaların Siteye Zararı Var Mıdır?
Yetim sayfalar bahsettiğimiz gibi sıfır bağlantı içeren sayfalardır. Site üzerinde etkisi var mıdır? Bu sorunun cevabı evet olacaktır. Arama motorları belirli aralıklar ile siteleri tarama işlemini gerçekleştirir. Bu tarama esnasında karşılaştığı sayfaları indeksler ve başarılı olan sayfalar üzerinden siteyi sonuç sıralamasında bir sıraya yerleştirir. Bu adımda sayfaları tararken link bağlantılarını kullanır. Linkler arama motorları için bir yol haritası görevi görür. Bu yol haritasını arama motoru botlarına sunmadığımız takdirde çok da etkili bir sonuç beklememek gerekir. Yetim sayfalar da istenilen link yapısına sahip değildir. Dolayısıyla bir yol haritasını arama botlarına sunmanın mümkün olmaması arama sırasında bu sayfaların atlanması ile sonuçlanır.
Yetim sayfaların zararları yalnızca arama botları tarafından görünmemek ile sınırlı değildir. Elbette bu durum en önemlisi olmak ile birlikte farklı etkilere de sebep olabilir. Sayfalar ile bağlantılı olmaması bir süre sonra yeterli ziyaretçi trafiğine sahip olamamasına sebep olacaktır. Sayfaların başarısını ziyaretçi trafiği verileri ile ölçülmesi göz önünde bulundurulursa önemi biraz daha iyi anlaşılacaktır.
Sonuç olarak hem arama botları tarafından görünmez olmaları hem de ziyaretçi çekmekte başarısız etkilere sahip olması yetim sayfaların site için zararlı olduğu anlamını taşır. Site başarısını olumlu katkı sunmaması bu sayfaların başarısız olarak addetmek için yeterlidir. Sayfaların her daim siteye zarar vermesi için kötü etkenleri barındırması gerekli değildir. Bir sayfa nötr etkiye de sahip olsa başarılı sonuç sunmadığı takdirde sayfada yer almaması gereken sayfalar olarak nitelendirilmelidir.
Yetim Sayfalar Nasıl Bulunur?
Yetim sayfaların bulunma ihtimaline karşı site içerisinde denetimler gerçekleştirmek gerekebilir. Bu denetimler dâhilinde yetim sayfaların tespit edilmesi ile bu sayfaların eksikliklerinin giderilmesi önem arz eder. Yetim sayfaları bulmanın yöntemlerini şu şekilde sayabiliriz;
Ulaşılabilir Sayfaları Tespit Etmek
Öncelikli adım site içi ve dışı taramalar esnasında ulaşılabilir sayfaların bir listesini oluşturmak olmalıdır. Tarayıcılar üzerinden arama motorlarının ulaşabildiği sayfaları bulmak ve bu sayfaların bir listesine sahip olmak işleri daha fazla kolaylaştırır. Sayfaları tespit etmek için ilk öncelik olarak ana sayfadan başlamak ve tercihler arasında; http, https, www ya da www içermeyen sayfa linklerini araştırmaya dahil etmek daha etkili sonuçları sunacaktır.
Sayfaların Yetim Sayfa Olmasının Nedeninin Tespit Edilmesi
Yetim sayfaları tespit etmenin ardından direkt sorunları çözme adımına geçmeden önce bu sorunun nedenlerini araştırmak gerekir. Yetim sayfalar ile uğraşmadan önce, kopya sayfa niteliğine sahip olup olmadığı kontrol edilmeli. Bazı anlarda sitede kopya sayfa yer alabilir, sitede yer alan uygun niteliklere sahip asıl sayfaya yönlendirme yapılmadığı anlarda kopya sayfalar da sorunlara sebep olacaktır. Yetim sayfaya oluşmasına neden olan durumlar;
- Bir sayfa için adres oluşturulurken başına www eklemek veya eklememek ya da http veya https olarak kullanmak mümkündür. Sitede yer alan sayfaların alan adları bu durumlardan ayrı ayrı birden fazla adres oluşturması durumu sorundur. Örnek olarak sayfa URL yapısında;
http://www.d-help.com
http://d-help.com
https://www.d-help.com
http://d-help.com
yukarıdaki alan adları aslında aynıdır. Bu şekilde farklı sayfaların varlığı sayfa içerisinde sorun yaratır. Dolayısıyla sorun ile karşılaşmamak adına tümünü birbiri ile bağlantılı olarak yönlendirme yapmak gerekir. Yedek sayfa yapısı sorunu bu gibi durumlardan dolayı oluşabilir.
Sitede yer alan sayfalarının URL yapısı da yedek sayfa için neden olabilecek sorunları açığa çıkarabilir. Özellikle standart bir link yapısının en sonunda kullanılan / işaretedir. Bu işaretin URL’de yer alması ile oluşan link ile, bu işaretin yer almadığı link yapısının alan adı aynı da olsa link yapısı sebebi ile aynı olarak adlandırılamaz. Bu gibi farklılıkların varlığını tespit etmek ve aynı formata dönüştürülmesi gerekir.
Tüm Site URL’lerinin Alınması
Sayfaların URL’lerinin alınması için Google Analytics’ten yardım alınabilir. Bu alanda yer alan Davranış > Site İçeriği > Tüm Sayfalar adımları ile URL’leri sıralamak mümkündür. Bu alanda sıralanan URL listesinde yedek sayfa içerikleri de yer alır. Yedek sayfaları bulmak için yapılması gereken, listenin sıralamasını azdan çoğa doğru olması ile işler biraz daha kolaylaşacaktır. Bu alanda en az trafik çeken sayfalar aradığımız yedek sayfa olarak sitemizde yer alan seçeneklerden biridir.
Yetim Sayfalara Tespit Edildiğinde Ne Yapmalı?
Yetim sayfaların bulunmasının ardından yapılması gereken adım bu sayfalar için yapılabilecek durumlar, sayfaları silmek, düzenlemek ve olduğu gibi bırakmak seçenekler arasında yer alır. Elbette önceliğimiz düzeltmek eğer yapılamıyor ise sayfayı silmek daha mantıklı olacaktır. Sitede yedek sayfa barındırmak çok da tercih edilecek yöntemler değildir.
Sayfayı siteden kaldırmayı seçtiğinizde bu sayfaya dış bağlantı oluşturulup oluşturulmadığını kontrol etmek gerekir. Aksi halde silinen sayfaya başka bir sayfadan ziyaretçi bu sayfaya yönlendirilebilir. Ve aradığı sayfaya ulaşamayan ziyaretçi gözünde site prestiji olumsuz etkilenecektir.
Yedek sayfaların düzenlemelerinin yapılmasını seçerseniz, uygun görülen alanlara bağlantılar ekleyebilirsiniz. Bunun için bir sınırlama olmaz farklı sayfalar arası geçişi oluşturacak bağlantı oluşturmak yeterli olacaktır.
Yetim Sayfaların SEO Çalışmalarına Etkisi Nedir?
Siteler yönetilirken önceliğimiz her zaman etkili ve kaliteli içerik ve sayfaları sitede barındırmak olmalıdır. Yedek sayfa gibi, zayıf sayfa yapısı ya da kırık link içeren sayfaların varlığı site için olumsuz sonuç doğurur. Doğal olarak bir sayfa oluştururken zaman harcarız, hatta maddi olarak yatırımlar ile çalışmalara yön verdiğimiz anlar da olur. Bu çalışmaların yanı sıra yaptığımız herhangi bir çalışmanın beklenenin altında kalması problem oluşturur. Aslında bu gibi sayfalar başla sorun çıkarmaz, etkisiz olarak da görülse durum öyle olmaz. Etkisiz sayfaların da bir açıdan site geneline zararı olur.
Yetim sayfaların etkisini gösterdiği bir alan da SEO çalışmalarıdır. SEO, site başarısını artırmak ve arama sonu sayfasında üst sıralarda yer almak adına yürütülen çalışmalardır. Bu sıralamada üst sıralarda yer almak, daha fazla kullanıcıya ulaşmak ve siteye organik trafik çekmek için gereklidir. Site başarısını bu derece etkileyen SEO çalışmaları zamana, emek ve maliyet harcanan çalışmalardır. Bu çalışmalara olumsuz etkide bulunacak durumların denetlenmesi ve önlemler alınması gerekir. Yetim sayfalar da SEO çalışmalarını olumsuz etkileyen faktörlerden biridir. Yetim sayfaların SEO’ya etkilerine bakacak olursak;
- Yetim sayfaların dizine eklenememesi ve arama motoru sonuç sayfasında görüntülenemez.
- Link bağlantısının oluşturulmaması sayfalar arası otorite oluşturmanın etkili olmaması ile sonuçlanır. Sayfalar ne kadar fazla otorite oluşturursa o derece başarılı oranlar elde edecektir. Yetim sayfalar bu duruma engel oluşturur.
- Site içerisindeki sayfaların bulundukları yerlerin tespit edilememesi site içi sorgularda fark edilmesine engel oluşturacaktır.
Yetim Sayfa Nedir?
Yetim sayfa, site içi bağlantıyı içermeyen sayfalar için kullanılan kavramdır
Yetim Sayfaların SEO Çalışmalarına Etkisi Nedir?
SEO çalışmaları arama motoru sıralamasında üst sıralarda yer almak adına yürütülen çalışmalardır. Yedek sayfalar ise bağlantı içermediği için arama motorları tarafından görülmediği için indekslenmez. Bu durum da SEO çalışmalarını olumsuz etkiler.
Yedek Sayfa Nasıl Bulunur?
- Ulaşılabilir Sayfaları Tespit Etmek
- Sayfaların Yetim Sayfa Olmasının Nedeninin Tespit Edilmesi
- Tüm Site URL’lerinin Alınması
adımları yedek sayfalara ulaşmak için etkili olacak adımlardır.