Dinamik Fiyatlandırma Nedir? Neden Önemlidir?

Dijital ortamda rekabet son zamanlarda en fazla artış seviyesini yaşamaktadır. Ve bu oran her geçen gün ile birlikte artış göstermektedir. Bireysel girişimlerin son zamanlarda büyük yükselişler yaşaması ve Pazar yerlerinin bu artışta büyük payının olması rekabeti daha da kızıştırmaktadır. Firmaların her biri bu hareketli ortamda bir adım öne geçmek adına farklı stratejilere yönelim göstermektedir. Fiyatlandırma stratejileri de sıklıkla değişik deneyimler için uygun seçeneklerdir. Bu yazımızda, fiyatlandırma stratejileri arasında yer alan, dinamik fiyatlandırmanın ne olduğu? Neden önemli olduğu? Firmaya ne gibi yararlar sunduğu üzerine konulara yer vermeye çalışacağız.

Dinamik Fiyatlandırma Nedir?

Dinamik fiyatlandırma, firmaların arz ve talebe yönelik fiyatlar üzerinde değişiklikler yaptığı bir fiyatlandırma stratejisidir. Dinamik fiyatlandırma ile firmalar her an fiyat ve rakip takibi yapmaktadır. Bu yöntemle firmalar rekabet ortamında varlıklarını korumayı sürdürmektedir. Çevrimiçi ortamda yürütülen e-ticaret akışı geleneksel ticarete oranla daha zorlu olabilir. Teknolojinin gelişmesi ve internet kullanım oranının artması ile insanların birçoğu sanal ortama uyum sağlamayı başarmaktadır. Firmaların her geçen gün artış gösterdiği ve yenilik yapanların yoluna devam ederken, yeniliğe direnenlerin zorluklar ile karşılaşmasıyla sonuçlandığı bir ortam oluşmaktadır. Tüketicinin yenilik istediği ve firmanın da bir adım öne çıkabilmek adına yeni stratejiler geliştirdiği savaşta her daim başarılı stratejiyi oluşturanlar kazanmaktadır. Dinamik fiyatlandırma da firmaların denediği pazarlama stratejilerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Firmalar belirli anlarda ürün fiyatlarını değiştirme yolunu izleyebilir. 

Dinamik Fiyatlandırma Neden Önemli?

E-ticaret sektöründe son dönemlerde trend olan bir uygulama birden çok sitenin fiyatlarının karşılaştırılmasına imkan veren sitelerin ortaya çıkmasıdır. Bu sıralama kullanıcıların sırlamada en uygun fiyatlara yönelim davranışını da tetiklemektedir. Sitede yer alan ürünlerin en uygun olanı dikkatleri üzerine çekmeyi başarmaktadır. Bu sayede sıralamada uygun fiyatlı ürünler arasında yer alan ürüne sahip olan sitelerin ziyaretçi çekme olasılığı daha yüksek olmaktadır. Bu durum da marka bilinirliği üzerinde etkili olmaktadır.

Raf ömrü kısa olan ürünlerin elde kalmasını engelleyecek en etkili yöntem olarak dinamik fiyatlandırma stratejisini gösterebiliriz. Ayrıca global düzeyde fiyatlandırma yapmaya da imkan tanımaktadır. Satış yapacağınız ülkeye göre fiyatlandırmalara yön verebilirsiniz.

Sonuç olarak dinamik fiyatlandırma stratejileri anlık zarara uğratsa da uzun vadede getirisi fazlasıyla yüksek olan tekniktir.

Dinamik Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?

Dinamik fiyatlandırma yapmak içi 4 strateji uygulanmaktadır. Bunlar; zaman bazlı, segment bazlı, tepe fiyatlandırma, penetrasyon fiyatlandırma olarak karşımıza çıkmaktadır.

Zaman bazlı fiyatlandırma stratejisi; firmalar belirli anlarda ürün satışa çıkarmak için bazı zaman aralığı belirleme yoluna gidebilmektedir. Ürünü satışa sunacağı zamanlar talebin en üst seviyede olduğu anlara denk getirme yolu ile yüksek oranda satış yapmak hedeflenmektedir. Ayrıca kullanıcıya sınırlı süre vermek satın alma eyleminde tetikleyici güç olarak algı yaratabilir.

Segment bazlı fiyatlandırma stratejisi; farklı bütçeye sahip kullanıcılara hitap edecek ürün ve hizmetlere yer verilmesi durumudur. Belirli bir hedef kitleye yönelmek yerine farklı mali düzeye sahip müşterilere de ulaşmak adına fiyatlandırmada farklı müşterilerin ihtiyaçlarına yönelim gösterebilirsiniz. Bir ürünün farklı varyantlar ve her bir varyantının da ayrı fiyatlandırmaya sahip olması bu yöntem uygulamasıdır. 

Tepe Fiyatlandırma stratejisi; perakendecilerin rakiplerin stoklarında azalmalar meydana geldiği anlar için uyguladığı bir yöntemdir. Ürün ve hizmette stok sorunu yaşandığında ve taleplerde artışların çok olduğu anlarda yüksek fiyatlandırmalara tabi olarak satış gerçekleştirilebilir.

Penetrasyon Fiyatlandırma; Daha çok yeni bir ürünün tanıtım aşamasında iken kullanılan yöntemdir. Müşteriye markanın adını tanıtılması ve müşteri çekmek adına fiyatların minimum düzeyde tutulması ile satış gerçekleştirmek amaçlanmaktadır. Başlangıç için zararına satış olarak görülse de zamanla müşteri arasında marka bilinirliğinin artırılması adına uzun vadeli geri dönüşlere sebep olmaktadır. Zamanla fiyatlar pazar ile aynı düzeye çekilir.

Dinamik Fiyatlandırma Stratejisinin Faydaları Nedir?

  • Dinamik fiyatlandırma büyük oranda yazılım üzerinden gerçekleşmektedir. Bu sayede analizler ve raporlar daha doğru bir yol izlemeye imkân tanımaktadır. Ve ilerlemeler sistematik olarak gerçekleşmektedir. Dolayısıyla da fiyat takip etme gibi uzun süreli zamandan tasarruf elde etmiş olunur.
  • Fiyatlandırma üzerinden değişiklik yapmak adına piyasa araştırma yapılacağı için ürün ve hizmet hakkında ek bilgiler edinme olanağı ortaya çıkmaktadır. Firmalar ürünleri hakkında daha fazla bilgi edinme imkânı elde etmiş olacaktır.
  • Bir sonuç elde etmek için kullanabileceğiniz yazılımların dünya genelinde işleyişe sahip olmasından dolayı sınırlara takılı kalmadan analizlerde bulunabilirsiniz.
  • Rakiplere karşı avantaj elde etmeniz için bir yol açma imkânı elde edilebilir.
  • Satış oranlarında kısa süreli artışlar elde etme imkânı.
  • Elde bulunan stok fazlalığından da kurtula imkânı elde edilebilir.

Başarılı Dinamik Fiyatlandırma Stratejisi İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

E-ticaret ile ilgilenen firmaların en çok zorlukla karşılaştığı durumlar, müşterinin güvensizliği ile karşılaşmasıdır. Eğer gelen müşteri firmaya karşı güvensizlik hissederse bu durum satın alma davranışını da etkiler. Firmaların bu duruma önlemek adına adımlarında dikkatli olmaları gerekmektedir. Aksi halde büyük oranda kayıplar yaşanabilir. Dinamik fiyatlandırma da bu gibi yanlış yorumlamalara neden olabilecek bir akışa sahip olmaktadır. Yaptığınız uygulama hakkında bilgisi olmayacağı için müşteriler fiyatların değişmesinden rahatsız olabilir ve oluşabilecek güvensizlik duygusunun ardından satın alma eğiliminden uzaklaşabilir. Bunun dışında hatalı ya da eksik analizler elde etmek tüm çalışmanın yanlış yönelim göstermesine sebep olabilir. Bu da istenilmeyen başka bir sonuçtur. Dolayısıyla, firmaların dinamik fiyatlandırma yapmak için bilinçli ve dikkatli bir yol izlemeleri gereklidir. Başarılı bir sonuç elde edebilmek için;

  • Fiyat değişikliği yaptığınızda ürünün ilk fiyatını ziyaretçilerin görmesini sağlamalısınız.
  • Fiyat araştırması esnasında müdahalede bulunmalısınız. İzleyeceğiniz akış eldeki veriler üzerinden gerçekleşeceği içi, hatalı veya eksik veri tüm akışı etkileyecektir. Bunu önlemek adında tüm adımlarda firmanın müdahalesi olması en sağlıklı akışa götürecektir.
  • Fiyatlarda değişiklik yaparken olabilecek en esnek yapıya yönelim gösterilmelidir. Firmanın zarar yapmayacağı ancak dikkatleri çekecek bir fiyat belirlemeye özen göstermelisiniz.
  • Gelir giderleri göz önünde bulundurmalı ve buna uygun bir fiyatlandırma belirlemelisiniz. Her firmanın kendisine uygun bir gelir gider tablosuna sahip olduğu unutulmamalı. Bu da şu demektir ki kendi mali durumunuza uygun olarak bir fiyatlandırma belirlemelisiniz. Dinamik fiyatlandırmada stabil kurallar mevcut değildir.
  • Varyantlı ürünlere sahipseniz, farklılaşmayı varyantlar üzerinden yapabilirsiniz. Günümüze bu yöntem sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Her kategori için olmasa belirli alanlarda kupon kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Kuponlar müşteriyi çekmek adına yüksek oradan başarı sağlayabilen yöntemlerden birisidir.

Genel olarak bakacak olursak, müşteriyi ürüne ve hizmete çekebilecek ancak firmayı uzun vadeli zarara uğratmayacak derece fiyatlar üzerinde değişimlere yer vermek olumlu sonuçlar ortaya koyabilmektedir. Her çalışma için geçerli olan özenli çalışma gerekliliği, dinamik fiyatlandırmada da önem arz etmektedir.

Dinamik Fiyatlandırma Örnekleri

Dinamik fiyatlandırma büyük firmalar tarafından çok sık tercih edilmektedir. Özellikle Amazon firmasının sıklıkla uyguladığı bir yöntemdir. Kısa süre aralıkları ile fiyatlar üzerinde güncellemeler yapıldığı ve bunun sürekli tekrarlandığı bir akışı tercih etmektedir. 

Dinamik fiyatlandırma genle olarak çok bilinirliği ve uygulama alanına sahip olmasa da uzun süredir kullanan belirli sektörler de vardır. Bu tekniği tercih eden firmalar sektör olarak en çok uçuş firmaları tarafından gerçekleştirilmektedir.  Özellikle talep yoğunluğu olan zamanlarda fiyatlarda değişiklik yapmaktadır. Yılbaşı, tatil sezonlarında dinamik fiyatlandırma örneklerine sıklıkla denk gelebilirsiniz. Arz talep doğrultusunda bir akış izlenen dinamik fiyatlandırma, daha çok talebin en üst sekmentlerde olduğu anda firmalar tarafından tercih edildiği görülmektedir. 

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1