E-Perakendecilik (E-Retailing) Nedir, Nasıl Yapılır?

E-ticarette yaygınlaşan alanlardan biri olarak e-perakendecilik yerini alır. E-perakendecilik nedir, nasıl yapılır? E-perakendecilik yapmak avantajlı mıdır? Satıcıya ve müşteriye ne gibi avantajlar sunar? Bu ve benzeri sorular arama motorlarında en çok aranan sorular arasındadır. E-ticarette yer alan bir satış yöntemi olarak e-perakendecilik kavramını tanımlamadan önce perakendecilik ne demektir, bunu açıklayalım.

Ticari bir eylem olarak tanımlayabileceğimiz perakendecilik, ürün ya da hizmet satışını ifade etmek için kullanılır. Perakende satış yapan firma, elinde var olan ürünü toptan yerine tek tek alıcıya sunar. Alıcı ise satıcı firma üzerinden ürünü ya da hizmeti, tek tek ya da birkaç parça olacak şekilde satın alabilir. Yani perakendeciliği bir satış kanalı olarak söyleyebiliriz. Perakende satışı yapan firmalar farklı şekillerde tüketiciye ulaşabilirler. Mağazalı ya da bağımsız perakendeler olarak satış işlemlerini gerçekleştirebilirler. Perakende satış, sadece ülkemizde değil küresel bir etki alanına sahiptir. Ayrıca sektör sınırlaması da yoktur. Etki alanı geniş olan ve zincir mağaza şeklinde hizmet veren perakende firmalarının, daha küçük çaplı perakendelerin varlığını da tehdit ediyor.

E-perakendecilik, günümüzde revaçta olan ve gün geçtikçe gelişen bir satış eylemidir. E-ticaretin ortaya çıkması ile birlikte e-perakendecilik de meydana gelmiştir. İngilizce anlamı “e-retailing” olan e-perakendecilik, internet üzerinden dijital kanalları kullanarak yapılan satış işlemine verilen isimdir. Perakende satış yapan firmalar, e-ticarete adım atarak elektronik ortamlarda satış yapmaya devam ederek hedef kitlesini daha da genişletir. E-ticaret iş modellerinden olan B2C ve B2B işletmeler, e-perakende satışları kullanır.

B2B e-retailing yapan bir işletme, başka bir işletmeden ürün ya da hizmet alarak, bu ürün ya da hizmeti satıcı ile buluşturur. Günümüzde B2B e-perakendecilik satışını yapan işletmelerin oranı oldukça yüksektir. B2B e-perakendecilik, firmalar arasında gerçekleşir diyebiliriz. B2C e-perakendecilik ise firmalar arasından ziyade satıcı ile alıcı arasında gerçekleşir.

E-Perakendecilik Nasıl Yapılır?

Şüphesiz ki e-perakendeciliğin ortaya çıkmasını ve gelişmesini sağlayan en temel faktör teknolojik gelişmelere bağlı olarak oluşan e-ticarettir. E-ticaret, dijital ortamlarda alım ve satış eylemlerinin yapılabilmesini mümkün kılan bir platformdur. Teknolojinin gelişmesi ve internetin yayılması ile birlikte, tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları da dijital bir boyut kazanmıştır. Tüketici gözünden bakacak olursak, internet bağlantısı olan akıllı cihazlar üzerinden zaman-mekan faktörüne takılmadan istediğimiz anda satın alım işini gerçekleştirebiliriz. Aynı şekilde satıcı olduğunuzu düşünün. Internet üzerinden daha fazla müşteriye ulaşabilir, satış oranlarınızı yükseltebilirsiniz.

Bu ve daha pek çok avantajı barındırdığı için geleneksel ticaretin yanı sıra e-ticaret üzerinden de e-perakendecilik yapılmaya başlanmıştır. Hatta e-perakende yapan işletmelerin sayısı her geçen gün daha da artarak devam ediyor. E-perakendecilik pek çok sektör üzerinde yapılabilir. Sektör sınırlamasının olmaması da tercih edilme sebeplerinden biridir. Ürün çeşitliliğinin bol olması, alıcı ile satının birebir iletişim kurması ve bilgi aktarımı e-perakendecilikte yer alır.

Ayrıca e-perakendecilik yapılması, geleneksel perakende işletmeleri için risk oluşturmaz. E-perakendecilik ile daha fazla satış yapılması mümkün kılar. Teknolojik gelişmeler sürece dahil edilerek müşteri ile işletme arasındaki iletişim hızı en üst seviyeye çıkartılmış olur. Böylece yeni müşterilerin sizi bulma süresi de kısalmış olur. E-ticarette kullanılan pazarlama kanallarını kullanarak e-perakende satışlarınızı da artırabilirsiniz. Hatta oluşturduğunuz pazarlama stratejileri ile tanınırlığınızı artırabilirsiniz.

E-perakendecilik yapabilmeniz için öncelikle işletmeniz adına bir web sitesi oluşturmanız gerekir. Sanal mağazanızı (web sitenizi) nasıl açacağınızı E-Ticarete Yeni Başlayanlar İçin: Sanal Mağaza başlıklı yazımızı okuyarak ayrıntılı öğrenebilirsiniz. Web siteniz üzerinden satış işlemini gerçekleştirirken aynı zamanda pazaryerleri üzerinden de ürünlerinizin satışını gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra işletmeniz için sosyal medya hesapları açarak, sosyal medya kullanıcılarını da web sitenize yönlendirebilirsiniz. Ürün tanıtımı açısından sosyal medya kullanımı oldukça yaygındır. Sosyal medya hesabınızı bir nevi mağazanızın vitrini olarak düşünebilirsiniz. Ürün hakkında kullanıcıyı bilgilendirirken aynı zamanda ürünlerinizi de sergileyebilirsiniz.

E-Perakendeciliğin (E-Retailing) Avantajları Nelerdir?

Dijital dünyada ticaret yapabilmenin yöntemlerinden biri olan e-perakendeciliğin hem satıcıya hem de alıcıya sağladığı avantajlar vardır. E-perakendecilik, alışveriş sürecinde yeni fırsatların sağlanması için oldukça önemlidir. Peki e-perakendeciliğin avantajları nelerdir?

  • İşletmelerin büyüyebilmesi için büyük fırsatlar sunar.

Geleneksel ticaret yapan perakendeciler, satış ve müşteri açısında sınırlı bir bölgeye hitap ederken, e-perakendecilik ile bu alan genişler. Hatta e-ihracat yaparak ülke dışına bile açılabilirsiniz. Bu açıdan baktığımızda özellikle küçük çaplı işletmelerin kendini ve hedeflerini büyütebilmesi için büyük avantajlar sunar.

  • Hazırlanan web siteleri gelişmiş donanım ve yazılım sistemine sahiptir.

Bu sayede web siteniz üzerinden oldukça kolay kontrolleri sağlayabilir, web sitenizi fonksiyonel bir şekilde kullanabilirsiniz. Web sitenizi oluşturan temel ögelerden biri olan yazılım modülü ile siteniz üzerinde de değişiklikler yapabilmenizi mümkün kılar.

  • Size her anlamda hız katar.

E-perakendecilik, e-ticaret platformu içerisinde gerçekleşir. Yani yaptığınız tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleşir. Ürün sunuşu, satış, müşteri ile iletişim elektronik kanallar üzerinden gerçekleşir. E-ticarette rakiplerinizden öne geçebilmenin gerekliliklerinden bir de hızdır. Her anlamda hızlı olan web sitesi müşterisine daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar. Bu sayede müşteri sadakati ve artan müşteri oranı ile mükafatlandırılabilir. Müşteri ile hızlı iletişim halinde olmak, olası bir siparişin habercisi olabilir.

  • Maliyet noktasında da büyük avantajlar sağlar.

Fiziksel bir mağaza açmaya kalksanız, mağaza bulmak, kirası, çalışan görevliler, depolama için ayrı maliyetlerin altına girmeniz gerekecek. Halbuki sanal mağazanız ile tüm bu faktörleri tek bir çatı altında toplayabilirsiniz. Ayrıca entegrasyon işlemleri ile tek bir panel üzerinden tüm işlemleri (kargo, sipariş, faturalandırma vs.) kolayca sistematik bir şekilde halledebilirsiniz. Ürününüze de kolayca müdahale edebilir fiyatı, stok durumu, ürün açıklaması, görseli gibi alanları güncelleyebilirsiniz.

  • Tanınırlığınızı artırabilirsiniz.

İnternet üzerinde belli bir tanınırlığı ulaşmak kolay değildir. Üstelik rakipleriniz her geçen gün artıyorken! E-perakende satışı yaparak ve doğru pazarlama stratejileri oluşturarak markanızın daha tanınır olmasını sağlayabilir, prestij kazanabilirsiniz.

E-Perakendecilikte Nasıl Başarılı Olunur?

Ticari bir hamle olarak e-perakendecilik, getirisi yüksek olan bir satış çeşididir. Ancak e-perakende satış yaparken başarılı olmanız için bazı koşulları yerine getirmeniz gerekir. Sattığınız ürün ya da hizmet hakkında yeteri kadar bilgi verilmesi, tüketicinin ürünü- hizmeti tanımasını sağlar. Ürünü sergilediğiniz web sitesi üzerinden kullanıcıya ürün hakkında yeterli bilginin sağlanması gerekir. Ayrıca web sitenize olan yönlendirmeler de e-perakendecilik için oldukça önemlidir. Ürünü tanıyan internet kullanıcısının ürünü satın alma eyleminde bulunması, yüksek bir olasılıktır. Bu nedenle ürün açıklamaları nitelik açısından tüketiciyi ikna edici olmalıdır.

Peki başarılı bir e-perakende satışı nasıl sağlanır? Başarı sağlamanız için sayacağımız şu kriterlere dikkat etmelisiniz;

  • Marka bilinirliğinizi artırmalısınız. Tanınırlık, aynı zamanda tüketicinin size güven duymasını sağlar. Sağlam bir imaj çalışması ile markanızın tanınırlığını artırabilirsiniz. Böylece satışlarınız artıkça daha da tanınır hale gelebilirsiniz.
  • Diğer bir kriter ise ürün ve hizmetin kalitesidir. Sattığınız ürün ya da hizmet yeniliğe uygun olmalıdır. Gündemi takip ederek, hedef kitlenizin yöneldiği ürünler satmanız aradığı ürünü sizde bulmanıza yardımcı olur. Ayrıca tavsiyelerle sitenize yönlendirmeler de yapabilirler.
  • Müşteriye özel ürünler oluşturmalısınız. Kendini özel hisseden müşterinin size bağlılığı artar. Böylece sadık müşteri olarak ihtiyacını ürünleriniz üzerinizden karşılar.
  • Web sitenizin bilgi vericiliği yüksek olmalıdır. Web sitesiniz sizin ara yüzünüz olarak düşünebilirsiniz. Bu kriter özellikle sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için önemlidir. Sizin ve ürünleriniz hakkında tatmin edici bilgiye ulaşan kullanıcı, sitenizden alışveriş yapabilir.
  • Ürün teslim sürecini iyi bir şekilde yönetmelisiniz. Gelen siparişleri en kısa sürede hazırlayıp teslimatı başlatmanız sizin için büyük bir avantaj sağlar. Teslimat süreci uzayan web sitelerinden alışveriş yapanların sayısı düşüş gösterebilir.
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1