E-Ticarette Site Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Web sitesi kurmak, e-ticarete başlayan işletmeler için ilk adımlardan biri olarak ifade edebiliriz. E-ticaret dünyasına adım atmak, bu dijital dünya üzerinden ürün ya da hizmet satışı yapmak istiyorsanız bir web sitesi açarak sanal mağazanızı oluşturun. Ancak sanal mağaza oluşturmak başarı için yeterli değildir. Bu nedenle başarının bir parçası olan web sitenizin site tasarımı bu anlamda dikkat etmeniz gereken bir konudur. E-ticarette site tasarımı nasıl olmalı, sektöre uygun tasarım seçimi nasıl yapılır, soruları ve daha fazlası için yazımızın devamını okuyun.

Site Tasarımı Nedir? 

Web sitesi kurulumu yapılırken sitenin ilgi çekici hale gelebilmesi için yapılan web grafik tasarımlarının site üzerindeki görünürlüğünü ayarlama işlemine site tasarımı denir. Web sitesi için hazırlanan görseller ve metinlerin web sitesi üzerindeki görünümünü ayarlamak için web tasarım çalışmasına ihtiyaç duyarsınız. Site tasarımı ile sitenizi ziyaret eden müşteriler ya da ziyaretçiler aradığını daha kısa sürede bulur. Bu durum doğrudan olarak ziyaretçilerin sitenizde daha fazla zaman geçirmesine de katkı sağlar.

Site tasarım çalışmaları kodlama işlemi ile yapılır. Yani web siteniz için site tasarımı yapacaksanız kodlama bilmeniz gerekir. Web sitesi için kullanılan farklı kodlama dilleri vardır. Yazılan kodlar bilgisayara komutlar verir. Özellikle e-ticaret siteleri için yaygın olarak kullanılan programlama dilleri, PHP, HTML, CSS ve JS’dir. Bu programlama dillerinin yanı sıra farklı yazılım dilleri kullanarak yine web tasarımı yapabilirsiniz. Kodlama bilginiz varsa kendi kişisel sitenizi oluşturabilirsiniz. Kodlama bilginiz yok ise bilen birinden destek almalısınız. 

Site tasarımı, açılan web sitenin kullanan kimliğine göre tasarlanır. Resmi amaçla kurulan web siteleri ile e-ticarette satış yapmak için kullanılan web sitelerinin site tasarımı aynı formatta olamaz. Bu nedenle site tasarımı yaparken veya yaptırırken web sitenin kuruluş amacına uygun şekilde tasarım çalışması yapılmalıdır.

Site Tasarımı Nasıl Yapılır? 

Web sitesi kurulumu yapıldıktan sonra kodlama işlemi ile site tasarımı şekillenmeye başlar. Bu süreçte yapılan kodlama işlemi web sitesinin ziyaretçilerin gözünde daha estetik ve kolay kullanımlı hale gelmesine yardımcı olur. Tasarım işlemi yapan kişinin tasarım işleminde geçirmiş olduğu bazı basamaklar vardır. Bu basamakları şu şekilde ifade edebiliriz.

Web Sitesinin Proje Süreci 

Tasarım yapacağınız web sitesinin hangi amaçla kurulacağı bu süreçte belli olur. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi web siteleri farklı amaçlar, kurum ve kuruluşlar için kurulabiliyor. Siz de hangi amaç için web sitesi kuracağınıza bu süreçte karar verirsiniz. Bu aşamada aslında bir bakıma web sitenizin kimliğini de oluşturursunuz. E-ticarette satış için web sitesi açacaksanız sitenizin kimliğini de oluşturmuş olursunuz.

Web Site Grafiklerinin Hazırlanması 

Web sitenizin için hazırladığınız grafiklerin temel görevi aslında vermek istediğiniz mesajın tüketiciler tarafından anlaşılmasını sağlamaktır. Grafik çalışması ile hazırlanan görseller ile web siteniz daha ilgi çekici hale gelir. Web siteniz için görsel hazırlarken farklı photoshop programlarından yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra illüstratör programlarından da yararlanarak görsellerinizi oluşturabilirsiniz. E-ticaret sitesi için görsel hazırlama işleminde bazı noktalara dikkat ederek ziyaretçilerin görselleri daha iyi algılamasına dikkat edin. Bu noktalar; 

  • Görsel ölçüsü (slider ve banner alanları için) 
  • Renk uyumu 
  • Font uyumu 
  • Görselde yer alan ürünün gerçeklik algısı (e-ticaret siteleri için) 
  • Verilmek istenen mesajın hazırlanan görsel ile verilmesi 

Bu noktalara dikkat ederek etkileyici ve anlaşılır bir görsel hazırlamanız mümkün. Eğer bu konuda bilginiz yoksa dışarıdan destek alın.

Kodlama (Programlama) Çalışması 

Web sitenizde kullanacağınız görseller de hazırsa artık site içi kodlama işlemine geçebilirsiniz. Kodlama işlemi, sitenin nasıl işleyeceğini belirler. Kodlama yaparken kullandığınız kelime ve aritmetik işlemler ile hem web sitesinin çalışmasına yön vermiş olursunuz. Hem de hazırladığınız görsellerin site üzerinde yer almasını sağlarsınız. Kodlama işlemi ile site üzerinde bulunan kısımları birbirine entegre edildiği için site problemsiz bir şekilde çalışır. Ancak yine de kontrollerin sağlanması gerekir.

Hazırlanan Sitenin Test Edilmesi

Kodlama işleminin yapılması ile siteniz üzerinde yapacağınız işlemlerin büyük bir kısmı halletmiş sayılırsınız. Kodlama işlemi ile sitenin nasıl işleyeceğini belirledikten sonra son aşama olan test işlemine geçebilirsiniz. Web sitenizi test etmeden canlı hale getirmeyin. Test işlemini yaparken sitenizin yazılım ve tasarım olarak iki farklı şekilde test edebilirsiniz. 

Tasarım Yazılım 
– Eklenen URL bağlantılarının kontrolü 
– Görsellerin slider banner alanlarına uyumu 
– Web sitesinin mobil uyumluluğu 
– Hazırlanan görsellerin alıcıya harekete geçirme niteliği 
– Database (Veri tabanı) kontrolü 
– Site iletişim formu kontrolü 
– Üyelik formu kontrolü 
– Sitenin hızı 
– Gereksiz kod kullanım kontrolü 
– Anlaşılabilir kod kullanılıp kullanılmadığı kontrolü 

Bu noktalara dikkat ederek web sitenizi test edin. Eğer testten problemsiz bir şekilde geçerse artık sitenizi yayınlayabilirsiniz.

Site Tasarımı Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

E-ticaret sitesinin etkilemeye çalıştığı kesim, kullanıcılardır. Bu nedenle site sarımı hazırlarken öncelikle hitap ettiğiniz kesimi tanımanız gerekir. Hedef kitlenizi tanımazsanız etkili bir satış başarısı elde edemezsiniz. Bu anlamda ilk önce hedef kitlenize belirlemeli, isteklerini fark etmeli ve daha sonra sitenizi bu istekler doğrultusunda tasarlamalısınız.

Göz Yormayacak Tasarımlar Kullanın! 

Ürünlerinizin kalitesi yüksek, fiyatlarınız uygun olsa da e-ticaret sitenizin yapısı müşterinin sitede dolaşmasına, daha fazla vakit geçirmesini sağlayacak nitelikte olmalıdır. Karmaşık yapılı tasarımların olduğu siteleri ziyaretçilerin alışveriş yapmadan terk etme olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle site tasarımınızı oluştururken, sade, gözü yormayan birbiriyle uyumlu ve sektörünüze uygun site tasarımları tercih edin.

Ana sayfa Tasarımını İlgi Uyandırıcı Şekilde Tasarlayın! 

Web sitenizin ana sayfası, sizin müşteri ile ilk buluştuğunuz alandır. Bu nedenle sitenizin ana sayfasını oluştururken oldukça dikkatli olmalısınız. Ana sayfanızı tasarlarken düzenli olmasına özen gösterin. Müşteri ana sayfanızda dolanırken neyi nerede bulacağını kolaylıkla çözümlemeli. Ayrıca ana sayfanız aynı zamanda ürünleriniz tanıtımını yaptığınız ilk adımdır. Ana sayfa üzerinden ilgi çeken ve müşterinin ilgi duyduğu ürünler üzerinde bir görsel hazırlaması yapın. 

Ayrıca ana sayfa üzerinden yine kampanya çalışmalarını müşterilere duyurma için kullanabilirsiniz. Sattığınızın ürün ya da hizmete dair kampanyaları müşteriler ana sayfanız üzerinden kolayca görüntüleyebilir. Böylece satış oranlarınız artırabilirsiniz.

Site Hızınızı Maksimum Düzeyde Tutun 

İnternetin hayatımıza girmesiyle her anlamda daha hızlı yaşıyoruz. Özellikle dijital dünyada hız her şey demektir. Rakiplerinizden daha önde olabilmek için e-ticaret alanında her anlamda hızlı olun. Buna site hızınız da dahil. Ziyaretçiler sitenizde dolanırken hız sorunu yaşamamalı. Bu nedenle yavaş açılan ya da açılmayan sayfalar müşterilerin sitenizi terk etmesi ile sonuçlanır. Bu nedenle sitenizin hızını çok fazla etkilemeyecek tasarım modeli seçin.

Kullandığınız Görsellerin Çözünürlüğü Yüksek Olmalı 

Ana sayfada bulunan slider ve banner alanları için hazırlanan görsellerin çözünürlükleri yüksek olmalıdır. Bu sizin öncelikle müşteri gözündeki algınızı oluşturan bir faktördür. Hem ana sayfada hem ürünler için kullanılan görsellerin düşük çözünürlükte olması, müşterilerin size güven duymasına engel olur. Ayrıca ana sayfa için kullanacağınız ürün görselinin ürünü tanıtmaya yardımcı nitelikte olmalıdır. Çünkü yanlış açıdan çekilen ürün görselleri yanıltıcı olabilir. Seçeceğiniz ürünün doğru açıdan çekilmiş olmasına dikkat edin.

Mobil Tasarım Uygulamalarına Yer Verin 

Online alışveriş yapan alıcıların büyük bir kısmı mobil cihazları üzerinden işlemini gerçekleştiriyor. Web sitenizin masaüstü formatının yanı sıra mobil uygulaması olmasının size büyük katkılar sunacağı aşikardır. Dolayısıyla web sitenizin tasarımının yanı sıra mobil uygulama tasarımını da yapın.

Müşterilerin Sizinle İletişime Geçebileceği Bir Sistem Kurun! 

Sitenizin ziyaret eden müşteriler, online şekilde alışveriş yapacağı için merak ettiği bazı noktalar bulunuyor. Çünkü ürünü somut olarak göremedikleri için size soru sorarak bilgi almaya çalışacaklardır. Web sitenizde müşterilerin sizinle kolayca iletişime geçebileceği bir sistem oluşturun. Böylece müşterinin sorusuna en kısa sürede cevap vermek ve merakını gidermek size satış olarak geri döner.

Site Tasarımı ile Filtreleme Alanı Oluşturun 

Tasarım işlemi yaparak, sitenize filtreleme alanı oluşturun. Filtreleme alanı müşterinin istediği ürünü daha kısa sürede bulmasına ve benzer ürünleri görüntülemesine yarar. Dolayısıyla filtreleme alanı müşterinin sitenizi daha pratik şekilde kullanmasını sağlar. Bu da müşteri gözünde imajınızı olumlu yönde etkiler. 

Sonuç olarak yukarıda bahsettiğimiz hususlara dikkat ederek e-ticaret web sitenizin tasarımını uygun ve ilgi çekici hale getirebilirsiniz.

SSS

Hazır tasarım mı yoksa özel tasarım mı? 

Bu tamamen sizin kişisel tercihinizle alakalı. E-ticaret siteniz için her iki tasarım modelini de tercih edebilirsiniz. Sitenize özel bir tasarım modeli oluşturmak için özel tasarım tercih edebilirsiniz. 

Sektöre göre renk seçimi satışta ne kadar etkilidir? 

Bulunduğunuz sektöre göre e-ticaret sitenizin temasını ve tasarımını oluşturabilirsiniz. Bu müşterinin satın alma dürtüsünü etkileyecektir. Bu nedenle sektörünüze uygun tema rengi tercih edebilirsiniz. 

Görselleri kendim hazırlayabilir miyim? 

Evet hazırlayabilirsiniz, hatta bununla ilgili ücretsiz uygulamalar da mevcut. Yine de profesyonellik adına bilen birinden yardım almanız daha faydalı olabilir. 

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1