ETBİS Nedir? ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır?

ETBİS ‘’Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’’ anlamına geliyor. ETBİS sayesinde internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketiciyi korumak ve web siteleri içerisinde yapılan ticari işlemleri kayıt altına almak için kullanılır.


ETBiS, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulmuştur ve 2017 yılından itibaren aktif olarak faaliyet gösteriyor olarak biliyor.

ETBİS Ne İşe Yarar? ETBİS’in Amacı Nedir?

‘’Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ’ ile 2017 yılından itibaren aktif olan ETBİS tebliğinin 2. maddesinde yer alan; “Bu Tebliğ, ağ üzerinde mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlayan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar ile bu Tebliğde belirtilen diğer gerçek veya tüzel kişilerin elektronik ticarete ilişkin kayıt veya bildirim yükümlülüklerini kapsar.” İfadesinde bulunan sözleşme zorunluluğu ve bildirim yükümlülükleri sayesinde tüketicilerin güvenli bir online alışveriş yapması hedeflenirken e-ticaret sektörü içerisinde bulunan işletmelerin de kayıt altına alınmasının sağlanması amaçlanıyor. E-ticaret sektörüne yönelik kayıtların ve istatistiklerin toplanması ile birlikte internet üzerinden yapılabilecek sahtecilik ve dolandırıcılığın da önüne geçilmesi ETBİS’in amaçları arasında yer alıyor.

ETBİS zorunlu mu?

ETBİS tebliği içerisinde hangi ticari işletmelerin ETBİS’e kayıt olması gerektiği bildiriliyor. Yani kayıt zorunluluğu olan işletmeler tebliğ içerisinde bulunan 5. Madde ile açıklanıyor. Bu maddeyi kapsamında bulunan gerçek veya tüzel kişilerin ETBİS’e kayıt Olmaları zorunlu olarak görülüyor.

ETBİS Kimler İçin Zorunlu?

  • Kendilerine ait e-ticaret ağı içerisinde faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar,
  • Aracı internet ortamı hizmet sağlayıcıları, (Pazaryerleri)
  • Yurt içerisinde yerleşik olup e-ticaret faaliyetlerini yurtiçinde değil yurt dışında gösteren ve yurtdışındaki farklı ülkelere hizmet sağlayan yurtdışı pazaryerlerinde aktif olarak faaliyet gösteren işletmeler, ( Ebay.com gibi yurtdışı pazaryerlerinde satış faaliyeti gösteren işletmeler).

Bu işletmelerin ETBİS’e kayıt olma zorunluluğu var olarak biliniyor.

Sadece Pazaryerine Kayıtlı Olan işletmelerin ETBİS Zorunluluğu Var Mı?

Yurt içerisinde bulunan pek çok elektronik ticaret işletmecisi çeşitli pazaryerlerine kayıtlı.
Ticari olarak ürün satışını Trendyol, N11, Hepsiburada gibi pazaryerlerine kayıtlı olan işletmelerin ise ETBİS kayıt zorunluluğu bulunmuyor. Yani aracı hizmet sağlayıcı olarak görülen ve sadece pazaryerleri üzerinden satış faaliyeti gösteren işletmeler ETBİS yükümlülüğü kapsamında yer almıyor.
Ayrıca sosyal medya üzerinden elektronik ticaret işlemlerini gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişilerin de ETBİS’e kayıt zorunluluğu olmadığı biliniyor.


ETBİS Tebliği içerisinde bulunan ‘’ münhasıran elektronik posta, telefon araması, kısa mesaj veya elektronik ortamda doğrudan iletişime imkân veren benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeleri gerçekleştiren hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılara ve abonelik sözleşmeleri için kamu hizmetlerinin tek noktadan sunulduğu ortak kamu elektronik platformuna uygulanmaz.’’ İfadesi ile bu işletmelerin herhangi bir zorunluluk altında bulunmadığı belirtiliyor.

ETBİS’E kayıt Olmak İçin Neler gerekli?

ETBİS’e kayıt olmak için sahip olmanız gerekenler:

  • Aktif olarak kullanılan e-posta adresi,
  • E-Devlet sistemi profili ( Gerçek kişi ve şirket mükellefleri kendi şahsi E-Devlet giriş şifresi ile ETBİS kaydı oluştururken, tüzel kişiler (LTD. veya A.Ş. gibi) şirket yetkilisinin şifresi ile sistem üzerine giriş sağlamalı.

ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

ETBİS’e kayıt olmak için Elektronik Ticaret sistemi bulunan ve bu ticaret sistemi üzerinden satış işlemi gerçekleştiren kişilerin   www.eticaret.gov.tr adresi üzerinden kayıt işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Kayıt işlemleri ise oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.


 www.eticaret.gov.tr sitesine giriş yaptıktan sonra site içerisinde bulunan ‘’ETBİS GİRİŞ’’ butonuna tıklayarak giriş sağlamanız gerekmekte.


Bu butona tıkladıktan sonra E-Devlet sistemine yönlendirilmeniz gerçekleşecektir.


E-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama sayfasına yönlendirildikten sonra ise takip etmeniz gereken adımlar:

  • Elektronik ticaret şirketi yetkilisi veya imza yükümlülüğü olan e-ticaret sistemi temsilcisi kendi kimlik bilgileri ile sisteme giriş sağlar.
  • ‘’Yeni Kayıt Ekle’’ seçeneğine tıklayarak yetkilisi olunan şirketin tüm bilgileri eksiksiz olarak doldurulur. Bu noktada şirket bilgilerinin hatalı veya eksik girilmemesine özen gösterilmesi gerekir.

Şirket bilgilerinin eksiksiz olarak sistem üzerine girişi sağlanır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken durum ise şirketinizin sağladığı bütün hizmet ve ürünlerin satışını eksiksiz olarak sistem üzerine tanımlamanız gerektiği, Pek çok farklı kategori içerisinden gerekli olan tüm kategorilerin işaretlemesini doğru bir şekilde sistem üzerinde gerçekleştirmelisiniz.

Şirketinizin faaliyetleri ile ilgili olarak sisteme bilgi sağlarken fiziksel olarak mevcut bir şirketiniz bulunup bulunmadığını da sistem üzerine tanımlamayı unutmayın!

  • İşletmeniz ile ilgili olan gerekli bilgileri sağladıktan sonra iletişim amaçlı olarak kullanacağınız e-posta adresini ETBİS paneli üzerinden tanımlamalısınız.
  • ‘’Ödeme ve Elektronik Para:’’ Sonraki adımda ‘’Ödeme ve Elektronik Para’’ sayfasına yönlendirileceksiniz, bu sayfada e-ticaret siteniz için kullandığınız Sanal POS şirketlerini bildirmeniz gerekiyor. Yurt dışında var olan sanal POS firmalarından biri veya birkaçı ile çalışan işletmeler ise web sayfası altında yer alan kısma bu bilgiyi eklemelisiniz.
  • ‘’Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları:’’ Bu sayfaya yönlendirildiğinizde e-ticaret altyapınızı sağlayan bir işletme bulunuyorsa bu işletmeyi ETBİS sistemi üzerinde tanıtmanız gerekiyor.
  • ‘’Bankalar:’’ sayfasına geldiğiniz de ise e-ticaret siteniz için çalıştığınız banka firmalarını bildirmeniz gerekmekte. Bu sayfa içerisinde yer alan bankalar içerisinden aktif olarak çalıştığınız bankaları belirtmeniz gerekiyor.
  • ‘’Veritabanları’’: Veritabanları aşamasında site üzerindeki müşterilerinizin kişisel verilerinin bulunduğu veritabanlarınızı belirtmeniz isteniyor. Eğer herhangi bir veri tabanınız bulunmuyorsa sistem üzerinden ilgi seçeneği işaretleyerek veritabanınızın bulunmadığını belirtebilirsiniz.
  • ‘’Adres Bilgileri:’’ Bu kısmında ise şirketinizin; Depo adresi, üretim yeri adresi, merkez ofis adresini belirtmeniz gerekiyor.
  • ‘’E-İhracat:’’ Eğer yurtdışı için herhangi bir satış faaliyeti gösteriyorsanız ‘’E-ihracat işlemleri’’ sayfasına yönlendirildikten sonra hangi ülke için satış faaliyeti gösterdiğinizi ve bu ülkeler için hangi ödeme yöntemlerini kabul ettiğinizi işaretlemelisiniz.
  • ‘‘Site Doğrulama:’’ Tüm adımları eksiksiz olarak gerçekleştirdikten sonra ise ‘’Site Doğrulama’’ sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu sayfada eğer işlemlerinizi eksiksiz olarak tamamladıysanız ‘’Kayıt İşlemlerine Devam Et’’ kısmına tıklayarak sitenizi doğrulayabilirsiniz.

‘’ETBİS’e Ne Zaman Kayıt Olunması Gerekiyor?’’ sorusu ise ETBİS ile ilgili en merak edilen konular arasında yer alıyor. Sitenizi oluşturduktan sonra e-ticaret faaliyetlerine aktif olarak başlamadan önce ETBİS kaydınızı gerçekleştirmeniz gerekli. ETBİS’e tamamen ücretsiz bir şekilde online olarak kolaylıkla kayıt gerçekleştirebilirsiniz.

‘’ETBİS’e Kayıt Olmamanın Cezası Var mı?’’ ETBİS’e kayıt olmamanın cezası 6563 sayılı Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12’nci maddesi içerisinde yer alıyor. Bu maddeye göre ETBİS’e kayıt olmamanın ve bildirimde bulunmamanın cezasının ise 5000 TL’den 20.000 TL’ye kadar idari para cezası olabileceği yönünde görünüyor.

E-ticaret sektörüne yeni giriş yapacaksanız, e-ticaretin avantajlarını ayrıntısı ile ele aldığımız yazımızı buradan ulaşabilirsiniz.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet dini chat elektronik sigara cinsel sohbet çanakkale psikolog oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı eşya depolama Uluslararası evden eve nakliyat Uluslararası ev taşıma