KOBİ’lere Dijital Dönüşüm Desteği

Dijitalleşmenin ulaşmadığı alan neredeyse artık kalmadı. Hayatımızdın her alanında dijital ortama yönelimler olduğu gözlemlenebilir. Teknolojinin geliştiği ve gelişmeyi sürdürdüğü düşünülürse bu durum çok da yadsınamaz. Bu yeniliğe ayak uyduramayanların varlıklarını korumaları pek mümkün olmamaktadır. Kobiler için de artık durum bu şekilde, dijitale geçiş yapanlar yoluna devam ederken, direnenler için durum çok da bekledikleri gibi ilerlemez. Özellikle küresel etkiye sahip pandemi şartlarında etkilenmeyen sektör olmadı neredeyse. Bu durumdan en çok etkilenenlerin başında da KOBİ’ler gelmektedir. İnsanların evlere kapanması ve tüm işleri için çevrimiçi ortamları kullanmalarından dolayı, işletmelerin çoğu bu durumdan etkilenmiştir. Peki, nedir bu dijital dönüşüm, etkileri neler, iyi kötü yanları neler ve neden KOBİ’ler için önem arz ediyor? Bu sorulara cevaplar aramaya çalıştığımız yazımız sizlerle.

KOBİ’lere Dijital Dönüşüm Desteği

KOBİ; küçük ve orta boyutlu işletmeler için kullanılan bir tanım olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir işletmenin KOBİ’lere sunulan teşvik, hibe gibi desteklerden yararlanabilmeleri için bazı kriterleri sağlıyor olması gerekmektedir. Bir işletmenin KOBİ sayılabilmesi belirlenen kriterlere göre işletmenin; bünyesinde 250’den az eleman çalıştırıyor olması ve yıllık mali bilançosunun 40 milyon Türk Lirası’nı geçmiyor olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bir işletmenin KOBİ sayılabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarının bu işletmelerin hisselerinin %25’inden fazlasına sahip olmaması gereklidir. KOBİ olarak nitelendirilen işletmeler; mikro, küçük ve orta ölçekli olarak ayrılmaktadır.

Mikro işletmeler; yıllık net bilançosu 3 milyon Türk Lirası’nı aşmayan ve bünyesindeki eleman sayısı 50 kişiyi geçmeyen işletmelerdir.

Küçük işletmeler; yıllık bilançosu 25 milyon Türk Lirası’nı geçmeyen ve bünyesindeki eleman sayısının 50 kişiyi geçmeyen işletmelerdir.

Orta boyutlu işletmeler; yıllık bilançosu 125 milyon Türk Lirası’nı geçmeyecek ve bünyesindeki eleman sayısının 250 kişiyi aşmayan işletmelerdir.

TÜİK son verilerine göre Türkiye’de işletmelerin %99,8’i buna karşılık olarak istihdamın yaklaşık %72’ü, cironun %62, üretim değerinin %47,7’sini KOBİ’lerin oluşturduğu bilinmektedir. KOBİ’lerin ülke ekonomisinde bu kadar yüksek oranlarda dâhil olması ekonominin kalkınması adına bu alanlara yapılacak yatırımların kaçınılmaz olduğu ortaya çıkmaktadır. Bunu da çağın getirilerine ayak uydurarak, yani teknolojik gelişmelerin getirilerine yönelimlere teşvik edilerek yapılması en doğru yöntem olacaktır. Kısacası bu durum, işletmeleri dijitalleşmeye yönlendirmeleri anlamına gelmektedir.

Dijital dönüşüm kavramı; bilgi teknolojilerinin aktif olarak kullanılmasıyla, iş süreçlerinin, bilgilerin para ve zaman tasarrufu yapacak şekilde hızlı olması adına dijital ortama taşınması için kullanılmaktadır. Bu dönüşüm sayesinde dijital ortamın hız ve kolaylığını iş hayatına entegre etme olasılığına sahip olabilirsiniz.

Dijital dönüşüm kendi içerisinde çok geniş kapsamlı bir kavramdır. Bir işletmenin her açıdan ele alındığı dijital dönüşümde, müşterilerin davranışlarını anlamlandırmak, doğru hedef kitleyi belirlemek,  yeni iş modeller belirleyebilirsiniz. Yani kısaca işletmenizi sağlam adımlar ile ileriye taşımak ve satışlar gerçekleştirmek adına her alanda iyileştirmeler yapmanıza olanak tanımaktadır. Dolayısıyla da bu akışa ayak uyduramayanlar için durum çok da olumlu sonuçlanmayacaktır. Ticari ilişkilerini dijitale dönüştürmeyi reddeden işletmelerin aksine, bu alana yönelim göstermek isteyen firmalar için özel olarak oluşturulan platformlar ve devlet desteği sayesinde bu adımı daha sorunsuz atlayabilirsiniz.

KOSKEB başkanı Hasan Kurt açıklamalarında ‘‘Son üç yılda yaklaşık bin KOBİ, dijitalleşme noktasında bize başvurdu Bunun içerisinde siber güvenlik var nesnelerin interneti var. Bunlarla ilgili öncü olmak ve onları bu konuda teşvik etmek adına yaklaşık 350 milyon liralık destek verdik.’’ İbarelerine yer verirken bu desteğinde sürdürüleceğini bildirmesi, bu akışın hız kesmeden devam edeceğini sinyallerini vermektedir. Özellikle çevrimiçi ortamda nasıl tutunacağını, ne yapması gerektiğini bilmeyen ve tedirginlik duyan işletmeler için özel platformların varlığı biraz da ha rahatlatıcı nitelikte olmaktadır.  Dijital dünyaya uyum sağlamak ve çalışmalarını çevrimiçi ortada sürdürmek isteyen işletmeler için özel oluşturulan platformlardan başında Akıllı KOBİ platformu gelmektedir.

Akıllı Kobi Nedir?

Akıllı KOBİ, dijitalleşme adımı atan KOBİ’lerin bu süreçte desteklenmesine yönelik kurulan bir platform. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde ve Visa sponsorluğunda kurulmuştur. Akıllı KOBİ platformunun asıl hedefi, dijitalleşme sürecine dâhil olmak isteyen KOBİ’ler ile onlara ürün ve hizmet noktasından teknoloji hizmeti sunacak tedarikçilerin birleştirilmektir. Dijitalleşme sürecinde zorlanan ve destek ihtiyacı duyan KOBİ’lere yönelen bu platform sayesinde bu süreç daha hızlı gerçekleşebilmektedir.

  • Akıllı KOBİ platformunun desteği tedarikçiler ile bir araya getirmek ile sınırlı değildir. Bunun yanı sıra,
  • KOBİ’lere indirimli dijitalleşme fırsatları
  • Dijitalleşme Olgunluk testi
  • İhtiyaç duyulan konularda bilgilendirmelerin yer aldığı makaleler ile rehberlik
  • Dijitalleşme sürecinin başarılı olmasına adına verilen eğitimler
  • Alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen seminerler ve etkinlikler

gibi zorlu süreçlerinde KOBİ’lerin yanında olarak, daha etkin ve bilinçli bir ilerleme yapabilmeleri için yardım sunmaktadır.

Akıllı KOBİ aynı zamanda teknoloji tedarikçilerine de fayda sağlayan bir platform. Tedarikçiler bu platform sayesinde, ürün ve hizmet sunacakları KOBİ’lere tek bir noktadan ulaşma imkânı elde edecekler. Bunun dışında tedarikçi firmalara Akıllı KOBİ’nin faydalarını sıralarsak;

  • Marka adlarının bilinirliğini artırmak
  • Yeni müşterilere ulaşma imkânı elde edebilmek
  • Platform üzerinden KOBİ’ler ile uzun soluklu ve sağlam ilişkiler oluşturabilecekler.

Akıllı KOBİ platformuna kayıt olmak KOBİ’ler için oldukça kolay. KOBİ’lerin Akıllı KOBİ platformuna kayıt olmak ve ürün ve hizmetlerin sunmaya başlamaları için izlemeleri gereken adımlar;

  • Öncelikli olarak, Akıllı KOBİ platformu üzerinden firmanın kayıt edilmesi gerekmektedir
  • Kayıt aşamasında değerlendirilip onay alan üyelik oluşturulmuş olacaktır.
  • Sonraki adımda firma profil sayfası oluşturulur.
  • Son adımda ise firmanın ürün ve hizmetlerini sisteme girişini yapması yeterli olacaktır.   

Dijital Dönüşümün KOBİ’lere Faydaları Neler?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık tüm dünya genelinde iş akışında değişiklik ve yenilikler kendisini göstermektedir. Günümüzde yeni iş akışında; büyük yatırımlar yapmanın aksine, yenilikçi fikirler ve teknolojiyi iyi kullanan ekipler yer almaktadır. Dijitalleşmenin son sürat ilerleyiş gösterdiği ve rekabetin arttığı bu çevrimiçi dünyada bir adım öne geçmek adına yapacağınız şey bu akışa ayak uydurmak olacaktır. Dijital dönüşümün KOBİ’lere sunduğu faydalar;

  • Dijital dönüşümün sunduğu yarar yalnızca teknolojiden faydalanmanızı sağlamak değildir. Üretimden pazarlamaya kadar tüm iş akışınızı yenileme imkânı elde edebilme imkanına sahip olabilirsiniz.  Bu da uçtan uca otomasyon sağlamak anlamına gelmektedir.
  • Dijital dönüşümün en önemli katkısı sunduğu mobil hizmetlerdir. Mobil cihazlar sayesinde her an işlerinizi akıllı cihazlar sayesinde kontrol etme olanağınız size sunmaktadır. Bu da işlerin aksamışını engelleyecek daha fazla verim elde etmenizi sağlayacaktır.
  • Veri güvenliği sağlayacak uygulamalara önem verdiğinizde tüm işlerinizi güvence altına alma imkânı elde edebilirsiniz. Bulut platformların sunduğu yüksek güvenlik sayesinde tüm verileri koruma altına alabilirsiniz.
  • Dijital sistemlere geçtiğinizde yalnızca veriler üzerinde işlemler yapmanız ile sınırlı kalmazsınız aynı zamanda verileri analize etme şansına da sahip olursunuz. Bu veri analizleri sayesinde potansiyel müşterinizin isteklerini de analiz etme imkânını elde edebilirsiniz. Müşterilerinizi daha yakından tanımaya olanak tanıyan analizler sayesinde daha iyi hizmet sunabilirsiniz.
  • Var olan ürünlerinizi yanı sıra, yeni hizmet ve ürün geliştirme konusunda da analizlerden faydalanabilirsiniz.
  • Dijital dönüşümler sayesinde yerel rekabeti küresel rekabet seviyesine çekebilirsiniz. Bu sayede de daha geniş pazar alanlarına ulaşabilirsiniz.
  • Yapılan araştırmalara göre, küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijital ortama yeni giriş yaptığında büyük firmalara oranla daha hızlı büyüme göstereceğine inanılmaktadır. Buradan da anlaşılan dijital dönüşüme dâhil olacak KOBİ’lerin daha hızlı büyüme potansiyeline sahip olacaklardır.
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1