Outbound Marketing Nedir? Giden Pazarlama Nedir?

Firmaların marka bilinirliğini artırmak ve hedef kitle elde etmek adına yürütülen çalışmaların en etkili adımını pazarlama stratejileri oluşturmaktadır. Doğru yönetilen marka stratejisi ile potansiyel müşteri kitlesini genişletmek, ürün ve hizmetlerden tüketiciyi haberdar etmekte en büyük etkendir. Geleneksel pazarlama anlayışına oranla biraz daha zorlu bir süreç olsa da, teknolojik gelişmelerin olumlu etkileri ile başarılı bir yol izlemek işleri daha kolaylaştırmaktadır. Burada önemli olan ise hangi stratejinin seçileceğine karar vermektir. Pazarlama stratejilerine başlamadan önce, inbound ya da outbound pazarlama stratejilerinden hangisi ile yola devam edileceğine karar verilmesi gerekmektedir. Bunun için de bu iki kavramın ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak ve firma stratejilerine en uygun olanın seçilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda öncelikli olarak inbound ve outbound pazarlama anlayışlarının ne olduğu ve outbound pazarlamanın öne çıkan niteliklerini ele almaya çalışacağız. Markalar neden outbound pazarlama adımlarını izlemeli ve ne gibi avantajlar elde edebilirler? Soruları üzerinden konuyu irdelemeye çalışalım.

Outbound ve Inbound Pazarlama Nedir?

Modern pazarlama modellerinden kitlesel pazarlama anlayışına dayanan outbound marketing, müşteri odaklı yürütülen çalışmalardır. Müşteri odaklı olmasından dolayı hayatın her alanında sıklıkla denk gelinebilen çalışmalardan birisidir. Özellikle yeni kurulan işletmeler ve hedef kitlesini artırmayı amaç edinen firmalar için öncelikli stratejilerdendir. Genel tabir ile müşteriye yönelik yürütülen çalışmalar iken, bunun tam tersi olarak inbound pazarlama stratejilerinde ise müşteriyi çekmeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir. İki kavram arasındaki temel farklılık, sunulan ürün ve hizmetin tüketiciye ulaştırılmasında seçilen yoldur. Bunun için iki alternatif mevcuttur, birisi müşteriyi firmaya çekecek çalışmalar yapmak, diğerinde ise direkt olarak müşteriye yönelik yürütülen çalışmalardır. Bu iki alternatif yöntem pazarlama alanında inbound ve outbound terimlerine karşılık gelmektedir. Firmaların da karar vermesi gereken önemli konu burada ortaya çıkmaktadır. Müşteriyi kendine çekmek için çalışmalar yürütmek mi müşteriye yönelik çalışmalar yapmak mı? Inbound ve outbound pazarlamanın temel olarak farklılığında bahsettik şimdi outbound pazarlama kullanmanın sunduğu faydalara bakmak daha doğru olacaktır.

Outbound Pazarlama Nedir?

Outbound marketing bir diğer adı ile giden pazarlama stratejisi, potansiyel müşteriye ürün ve hizmetlerin, sosyal medya platformları, sms veya e-posta gibi yollar kullanılarak tanıtılmasına yönelik yürütülen çalışmalardır. Pazarlama çalışmalarının uzun ve meşakkatli bir yol olduğu ve doğru strateji belirlemenin önemli olduğu konusuna değinmiştik. Ancak aynı oranda da etkili ve gerekli bir yolculuktur. Günümüzde firmaların bu uzun solukla çalışmalarında teknolojik gelişmelerin varlığı en büyük yardımcıları olmaktadır. Çevrimiçi ortamlar üzerinden daha fazla kullanıcıya ulaşmak geleneksel pazarlama stratejilerine oranla daha kolay olmaktadır. Geleneksel pazarlama anlayışına göre tüketiciden geri dönüt alma olanağı olması da artı bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Olumlu ve olumsuz dönütler almanın firmanın çalışmalarında düzenlemelere yer verilmesi anlamında etkili olmaktadır.

Outbound pazarlama adımları kitlesel pazarlama anlayışına dayandırıldığında bahsetmiştik. Peki, nedir kitlesel pazarlama? Kitlesel pazarlama, firmaların ürün ve hizmetlerinin tanıtımlarını belirledikleri hedef kitleye yönelik yürütülen çalışmalardır. Bu çalışmaların temelinde, hedef kitle belirlenir ve çalışmalar hedef kitleyi harekete geçirmeye yönelik yürütülür. Outbound pazarlamanın kitlesel pazarlama anlayışına dayandığı nokta da burada açığa çıkmaktadır. Firmanın belirlediği hedef kitleye yönelik çalışmalar yürütmesi ve bunu farklı kanallar üzerinden yapması temel alınmaktadır. Bundan dolayı da ulaşılabilecek en üst seviyede kişi sayısı hedeflenmektedir. İnternette yer alan kullanıcı sayısının her geçen gün artış göstermesi, firmaları bu kullanıcılara ulaşmaya yönelik çalışmalar yürütmeye itmektedir. Bunun için de kullanılabilecek en kısa yol sosyal medya ve e-postalar kullanılabilecek etkili araçlardır. Özellikle e-posta yolu ile çalışmalar yapmak en sık kullanılan yöntemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu noktada firmaların çalışmalarında dikkatli olması tüketici tarafında firma adının kötü adlandırılmasının önlenmesi için önemli olmaktadır.  

Outbound Pazarlamada Nelere Dikkat Edilmeli?

Outbound pazarlamanın etkili olmasındaki nedenlerinden birisi başarılı bir şekilde gerçekleştirilen çalışmalar sonucu elde edilen potansiyel müşterilerdir. Bu yöntemi ile kazanılan potansiyel müşteri kitlesi, firmaların ihtiyacı olan ideal müşteriler olmaktadır. Bu durumun getirisi olarak da satış oranlarında artışlar meydana gelmektedir. Başlangıçta yer alan zorlukların aşılması durumunda elde edilecek sonuçlar firmalar için tatmin edici olmaktadır. Oluşabilecek geri dönütlerde kesin bilgilerin yer almaması firmaların karşılaşacağı en büyük sorunlardır. Özellikle kişilerin bilmedikleri hesaplar ve numaralardan iletiler almak istememesi, bu duruma olumlu tepkiler vermemesi firmayı etkileyen durumlardan bir diğeridir. Bu durumlar ile karşılaşmamak adına yürütülen çalışmalarda dikkatli adımlar atılması gereklidir. Outbound pazarlama stratejisi ile yoluna devam etmek isteyen firmaların öncelik vermeleri gereken başlıca konular;

Doğru hedef kitle belirlemek; Firma kime hitap edecek bu belirlenmeli ve çalışmalara ona göre yön verilmelidir. Doğru belirlenen strateji ile hitap edilecek hedef kitlenin belirlenmesi ile hata payı daha az olabilmektedir. Kullanıcılara hangi kanallardan ve hangi iletiler ile ulaşılırsa başarı oranı artırılır bu belirlenmelidir.

Rakiplerin analiz etmek; bu yolculukta tek olunmadığı ve rakiplerin de başarılı olmak adına çalışmalar yürüttüğü atlanmamalıdır. Dolayısıyla rakipleri ve çalışmalarını analize ederek, sektörün ve tüketicinin ihtiyaçlarını doğru belirlemek, çalışmalarda eksiklikler görmek ve çalışmalara yön vermek adına önem arz etmektedir.

Sosyal medyayı kullanmak; geniş kullanıcı kitlesine ulaşmanın en hızlı ve kolay yollarından birisidir. Sosyal medya gün içerisinde kişilerin sıklıkla takip ettiği hesaplardır ve bu kişi sayısı oranı da azımsanamayacak kadar fazladır. Dolayısıyla firmaların da çalışmalarda bu alana yönelim göstermesi etkili sonuçlar için önemlidir.

Hedef kitleye yönelik içerik üretmek; dijital pazarlama çalışmalarında kullanıcıya ulaşmanın yolu içeriklerden geçmektedir. Özgün ve kullanıcıyı çekecek içerikler üretilmediği noktada başarılı bir sonuç elde etmek çok doğru bir yol olmayacaktır.

Outbound Pazarlama Çalışmalarında Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?

Outbound pazarlama anlayışının en büyük sorunu, genele hitap edecek iletiler üzerinden çalışmalar yürütmektir. Kişiye ya da farklı kitlelere yönelik mesajlar oluşturmak ve bunlar üzerinden çalışmalar yürütmek mümkün olmaz. Bu durum en temel sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca outbound pazarlama yönteminde ortaya çıkabilecek sorunlara bakacak olursak;

  • Televizyon reklamları üzerinden başarı elde etmek günümüzde biraz zor olmaktadır. Dijital dizi ve film platformlarının ortaya çıkması ile televizyon izleme oranlarında düşüşler meydana gelmektedir. Dolayısıyla bu alanda kullanılan reklamların hedef kitleye ulaşması da zorlaşmaktadır.
  • Bir diğer benzeri durum radyo programları için de aynı etkileri göstermektedir. Radyo dinleyici kitlesi oranlarında düşüşlerin meydana gelmesi, firmaların radyolarda yer verdiği reklamlarda beklenen etki derecesini karşılamaması ile sonuçlanmaktadır.
  • E-posta aktif olarak kullanan kişilerin oranı beklenende daha az olmaktadır. Maillerini düzenli takip eden kişilerin firmaların beklentisinin altında kalmasından dolayı bu alanda da sorunlar açığa çıkabilmektedir.
  • E-posta hesaplarını düzenli olarak kontrol eden çalışanlar için ise spam durumu sorun teşkil etmektedir. Kişiler bilinen kaynaklardan gelen maillere öncelik vermekte ve farklı klasörlere atanmış, yeni mailleri kontrol etme gereksinimi duymazlar. Bu da e-posta kanalı ile müşteriye erişmek isteyen firmalar için sorun teşkil etmektedir.
  • Tarayıcı eklentileri arasında yer alan reklam engelleyiciler de ayrıca sorun yaratan etmenlerdir. Reklam engelleyici kullanan kullanıcılar, firmaların reklam çalışmalarında zararlı çıkmalarına sebep olmaktadır.
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1