Bir web sitenin ne kadar sürede açıldığı ve kullanıcının erişimine ne kadar sürede hazır hale geldiğinin sonuçlarına site açılış hızı adı verilir. Site sayfalarının yüklenme süresi ise site hızı olarak adlandırılır. Site hızının etkilediği önemli çalışmalardan birisi SEO adımıdır. SEO çalışmaları farklı alt grupları kapsayan geniş çaplı çalışmalardır. Tüm çalışmaların ortak noktası ise kullanıcı deneyimizi artırmaktır. Site hızı da kullanıcı deneyimi üzerinde etkili olması sebebi ile doğrudan SEO çalışmalarını etkiler. Site hızı optimizasyonu ile sorunları çözülebilir mi? Bu sorunun yanıtından önce site hızı kavramını ele almaya çalışalım.
Site hızı yalnızca kullanıcı deneyimini etkilediği içi değil arama motorları için de sıralama kıstası olarak görülür. Özellikle en sık kullanılan arama motorlarından birisi olan Google site hızını ayrıca önem verir. Google 2018 yılı itibari ile sıralama faktörlerine site hızını da eklemiştir. Bu da demek oluyor ki her ayrıntıyı doğru bir akışta çalışmaya dahil etseniz de site hızı beklenenin altında kalırsa bu en çok arama motoru tarafı için olumsuz etkiler yaratacaktır.
İki durumda da site hızı, site başarısını olumsuz etkilere sebep olabilir. Bu da istemediğimiz etkilerdir. Peki, site hızının artırılmasına yönelik nasıl bir akış izlenmeli? Site hızının yeterlilik derecesi nasıl ölçülebilir? Site hızı yetersiz kaldığı noktada nasıl bir müdahale gerekir? Site hızı optimizasyonu nasıl yapılır? Tüm bu sorular ışığında yazımızda site hızı kavramını irdelemeye çalışacağız.
Site Hızı Önemli Midir? SEO Çalışmalarına Etkisi Nedir?
Yazımızda bahsettiğimiz gibi site hızı arama motorları için başarı oranlarını etkileyen faktörlerden biridir. Arama motorları siteleri farklı faktörler üzerinden puanlamalara tabi tutmaktadır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda da siteler sıralamada yerlerini alır. Dolayısıyla da site başarısının artırılması bu sıralamada yüksek yerlere çıkma ile eşdeğer etkiye sahiptir. Sıralamayı etkilemek için de başlıca konular arasında site hızı yer alır. Ayrıca site hızının yetersiz olmasından büyük ölçüde etkilenecek bir diğer çalışma ise SEO’dur. SEO çalışmalarının her bir adımı kullanıcı davranışı ve memnuniyeti üzerine kuruludur. Kullanıcıların dikkatini çekmeyi başaramadığımız noktada başarılı sonuçlar çok mümkün olmayacaktır. Site hızının düşük olması da doğrudan kullanıcı deneyimini etkiler. Bu da doğrudan SEO ile bağlantılıdır.
Çevrimiçi ortamda siteler arası rekabetin çok fazla olması en iyi çalışmayı yürüten site sahiplerinin başarı elde edeceği anlamını taşır. Site hızı da bu alanda rekabette öne çıkmayı etkileyen faktörlerden olduğu için düzenli denetimlerinin yapılması gerekir. Site hızı önemli midir? Sorumuzun cevabının da bu doğrultudan bakıldığında evet olduğu görülebilir. Site hızı önemlidir.
Site Hızının Düşük Olmasının Web Siteye Etkiler Nelerdir?
Site hızı düşük olması farklı çalışmalar üzerinden olumsuz sonuçlar ortaya çıkarır. Hatta bu çalışmalardan bazısı direkt site başarısını etkileyen çalışmalardır. Bunun ile birlikte genel olarak site hızının düşün olmasının web site üzerindeki etkilerine bakmak gerekirse;
- Site hızı düşük olursa kullanıcılar bu süreyi beklemeden sayfayı terk edebilir.
- Bir kez siteye girmek için uzun süre bekleyen kullanıcı bir daha siteyi ziyaret etmeyebilir.
- Büyük firmalar için site hızının düşük olması anlık da olsa büyük kayıplar ile sonuçlanır.
- Site hızından dolayı ziyaretçi oranlarının az olması zamanla arama motoru sıralamalarında gerilemeye sebep olabilir.
- Arama motorlarının başarı kıstaslarından biri olan site hızı, beklenen etkiyi yakalayamadığında düşük puanlamaya tabi tutulabilir.
Site Hızı Nasıl Kontrol Edilir?
Site hızının kontrol edilmesi için belirlenmiş araçlar mevuttur. Bu araçlar sayesinde site hızınızı ölçebilir. Gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmek için elinizi veriler bulunacaktır. Bu doğrultuda çevrimiçi olarak site hızı ölçüm imkanı sunan araçlar; GTMetrix, Google Pagespeed Insights, WebPageTest, Test my Site
GTMetrix
Site hızınım olumsuz etkilenen sebepleri ayrıntısı ile sunan etkili araçlardan biridir. “Yavaş web sitelerinden nefret ediyoruz.” Mottosu ile çalışan site, kullanıcı deneyimi artırmak adına site hızı üzerindeki olumsuz sonuçları talep eden site sahibine sunmaktadır. GTMetrix’de site hızı ölçmek için yapmanız gereken, site alan adını karşınıza çıkan arama çubuğuna eklemeniz ve taramayı başlatmanız yeterli olacaktır. Tarama adımının sonuçlanması ile site hakkında ayrıntılı bir rapor elde edeceksiniz. Bu rapor ile site genel hız skoru, tekrar yüklenme skoru, site yüklenmesi için geçen süre, sayfaların boyutları, site içerisinde gerçekleştirilen toplam sorgu adeti sonuçlarını elde edebilirsiniz.
Google Pagespeed Insights
Sitenin görüntülenme aşamasındaki içerik görüntülenme hızını ölçen araçlardan biridir. Pagespeed Insights adresinde yer alan test sayfasına tarama gerçekleştirmek istediğiniz sitenin alan adını girin ve analiz et butonuna tıklayın. Tarama esnasında farklı bir video kaydı ile işlemleri gerçekleştirir. Bu adımın sonucunda ise bir hız endeksi puanı sunar. Bu puanlama endeksi renklerle tanımlanır. Eğer ki yeşil renkli bir hız oranına sahip olmak istiyorsanız site hız oranınızın 4,3 saniyenin üstünde olmaması gerekir.
WebPageTest
Çevrimiçi uygulama olarak site hızınızı ölçmek için kullanabileceğiniz seçeneklerden bir diğeri de WebPageTest’tir. WebPageTest sayfasında yer alan arama yerine işlem yapmak istediğiniz sitenin alan adını ekleyin ve testi başlat butonuna tıklayın. Tarama sonucunda sayfanızda sorun olabilecek tüm ayrıntılı bilgi karşınıza gelecektir.
Test my Site
Site hızı ölçmede etkili olan araçlardan bir diğer alternatifiniz Test my Site olabilir. Test my Site adresini ziyaret ettiğinizde karşınıza gelen arama alanına sitenizin alan adını girerek işlemleri başlatabilirsiniz. Bu işlemin ardından ilk olarak karşınıza sitenizin 3G ve 4G bağlantılarındaki hızı görüntülenir. Daha aşağılara indiğinizde size site hızını artırmak için öneriler sunulur. Bunun yanı sıra ayrıntılı bir raporu mail hesabınıza yönlendirme imkanı da elde edebilirsiniz. Ayrıca, mevcut site hızının yanı sıra, aylık ziyaretçi oranları, site dönüşüm oranları, site hızı artırıldığında tahmini başarı oranı da sizlere sunulmaktadır.
Site Hızı Nasıl Optimize Edilir?
Site hızının yetersiz kaldığını ya da eksikliklerin tespit edilmesinin ardından sıra olası hataların sonuçlandırılması için düzenlemelerin yapılmasına geldi. Site hızınızın düşük olmasının düzeltilmesi için site içerisinde optimizasyon işlemler gerçekleştirilir. Site hızını artırmaya yönelik optimizasyon işlemleri başlıca;
Doğru Alan Adı Seçmek
Siteniz için alan adı seçerken öncelikli olarak yeterli bir depolamaya sahip olması gelmektedir. Depo alanının az olması kısa sürede dolacağı için bir süre sonra bu durum site hızının yavaşlamasına sebep olacaktır. Bu sebeple alan adı seçerken daha yüksek depolama alanına sahip olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Site İçi Kodların Sıkıştırılmış Kullanmak
Site tasarım aşamasında CSS ve JS kodları kullanılır. Site hızı üzerinde bu kodlar etkilidir. Kodların hız oranları doğrudan site hızını etkiler. Sitede yer alan CSS ve JS kod dosyalarının boyutlarını küçültülmesi iyileştirme çalışmalardan biridir. Wordpres gibi hazır siteler üzerinden işlem yapıyorsanız mevcut eklentiler üzerinden işlem yapabilirsiniz. Kendi sitenizi kullanıyorsanız ise CSS için csscompressor.com ve JS için ise javascript-compressor.com adreslerinden sıkıştırma işlemleri için yardım alınabilir.
Doğru Tema Seçimi
Tema seçimi site hızını yavaşlatan önemli faktörlerden biridir. Doğru bir temanın,
- Kodlama yapısının temiz olması,
- SEO uyumlu olması,
- CSS ve JS dosyalarının sıkıştırılmış formatta,
- Gerekli eklentiler ile uyumlu olmasına
gibi faktörlere sahip olmalıdır.
Görsel Optimizasyonu
Kullanılan görsellerin boyutları ve çözünürlükleri site hızını etkileyen bir diğer faktördür. Özellikle yüksek boyutlandırmaya sahip görsellerin seçilmesi, depolama alanında daha fazla yer kaplaması ve sayfaların hızlı yüklenmesinde olumsuz etkilere sebep olacaktır. Bunun için kullanılacak görsellerde biraz daha seçici olmak ve siteye yar alanlar arasında bu duruma aykırı olanlar varsa da yeniden düzenlemesi gereklidir.
Bu saydığımız ayrıntılara dikkat ettiğimizde site hızı artacak ve site başarısının artış gösterdiği gözlemlenebilir.
Site hızı nedir?
Web sitelerinde sayfaların yüklenmesi ve kullanıcının hizmetine sunulduğu anda geçen süreyi ölçen kavrama site hızı adı verilir.
Site hızı ölçme araçları neler?
- GTMetrix
- Google Pagespeed Insights
- WebPageTest
- Test my Site
Site hızı optimizasyonu nasıl yapılır?
- Doğru Alan Adı Seçmek
- Site İçi Kodların Sıkıştırılmış Kullanmak
- Doğru Tema Seçimi
- Görsel Optimizasyonu
gibi ayrıntılara dikkat edilerek site hızı optimizasyonu yapmak mümkündür.