301 yönlendirme; mevcut sayfanın artık kullanılmadığı durumlarda sayfaların kalıcı olarak yeni URL adresine yönlendirilmesi için kullanılan bir kavramdır. Site içerisinde; geçici ya da kalıcı sayfa düzenlemeleri yapıldığında mevcut sayfa adreslerinin de düzenlenmesi gereklidir. Özellikle sitenin farklı bir adrese taşınması durumlarında karşılaşılan sorunlardır. Site farklı bir adrese taşındığında sitede yer alan sayfaların adreslerinde güncelleme yapılmazsa kullanıcı tarafına bu hata mesajı olarak yansıyacaktır. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak adına 301 yönlendirme yapmak en uygun seçeneklerdendir. Bu işlem kolay bir süreç olmasa da yapılması zorunludur. Aksi takdirse site adı bu durumdan olumsuz etkilenecek, bu da site başarısını etkileyecektir.
Siteler ilk kuruldukları anda tüm sayfaları indekslenir. Bu da sayfaların belirli adresleri olmasını ve kullanıcının bu adresler üzerinden ulaşım göstermesi olanağını sunar. Dolayısıyla da bu adresler üzerinden yapılacak herhangi bir değişiklik anında olumsuz sonuçlar ile karşılaşmamak adına bazı işlemler yapmak gereklidir. Bu çalışmalardan birisi de 301 yönlendirme olarak karşımıza çıkar. Özellikle site indeksleri üzerinden çalışmalar yapan arama motoru botları göz önünde bulundurulduğunda durum daha kritiktir.
Site içerisinde oluşturulan tüm içerik ve sayfalar arama motorları tarafından kayıt altına alınır. Bu işlem sayfaların var olduklarını göstermenin yöntemlerinde birisidir. Tüm çalışmaların sonucunda oluşturulan içerik ve sayfaların site başarısında rol üstlenmesi için arama motorları tarafından tanınması gereklidir. Dolayısı ile de site üzerinden indekslemeye tabi olmuş sayfalar üzerinde değişiklik yapmak düşünüldüğü kadar masum sonuçlar çıkarmayacaktır. Bu sebeple de yapılan her bir değişiklik ile site genelinde güncellemeler yapmanın gerekli olduğu bilinmelidir.
301 Yönlendirme Neden Kullanılır?
301 yönlendirme kullanıcı deneyimi ve bu sayede site başarısının olumlu etkiler elde etmesi için önemlidir. Kullanıcı deneyimlerinde iyileştirmeler yapmak sayfa trafiği üzerinde olumlu etkilere sebep olacaktır. Bu durumu da en iyi site içerisinde etkin çalışmalar yürüterek sağlayabiliriz. Özellikle sayfalar üzerinde herhangi bir iyileştirme dahi yapılsa gerekli önlemler alınmalıdır.
Sitede zaman zaman düzenlemeler yapılır. Bu düzenlemeler ya da adres değişikli anında mevcut sayfalar üzerinde de gerekli koşulların sağlanması gerekir. Genel olarak bir site üzerinde denetleme ya da güncellemeye tabi tutulacak durumlara örnek olarak;
- Sayfa silinmiş olabilir
- Site farklı bir alan adına taşınmış olabilir.
- Sayfa adresi farklı bir alan adına taşınmış olabilir.
- Sayfa adresi aynı olmak ile birlikte bağlantıda sorun yaşanıyor olabilir.
Bu nedenlerin hepsinin olumsuz sonuç teşkil etmemesi adına sayfa 301 Yönlendirme ile kurtarılması gerekli olacaktır. Eğer ki bu durum önemsenmezse ve gerekli çalışmalar yapılmazsa sayfalar 404 hata mesajı verecektir. 404 hatası ile karşılaşan kullanıcı üzerinde olumlu etki bırakmak çok mümkün olmayacaktır. Bu durumdan da en çok site trafiği etkilenecektir.
Bozuk link yapısı da site için olumsuz sonuçlar ortaya çıkaran sebeplerden birisidir. Site içerisinde indekslenmiş bir sayfa silindiğinde bu durum bozuk link yapısı olarak kendisini gösterecektir. Bozuk link yapısı arama motoru üzerinden olumsuz etkiler açığa çıkarır. Sayfaların adreslerine giden bağlantılarda hatalar oluşması arama motoru için site kalitesinin düşük olmasına sebeptir. Arama motoru botları aramalar esnasında sayfa adresinde yapılan değişikliklerden dolayı bağlantılarda sorun ile karşılaşırsa bu durum sayfanın hata mesajına düşmesi ile sonuçlanacaktır. 301 yönlendirme ile bu durumun önüne geçilebilir.
301 Yönlendirmenin SEO Üzerinde Etkisi Nedir?
SEO çalışmaları arama motoru sıralamalarında site başarısı üzerinde etkili olan çalışmalar bütünüdür. SEO ile ziyaretçi trafiği artırılabilir. Bu çalışmalar ile doğru hedef kitleye ulaşabilir ve arama motoru sonuç sıralamasında üst sıralarda yer alınabilir. Site içerisinde yapılan herhangi bir değişiklik direkt SEO çalışmalarında etkisini gösterecektir. Yani uzun zaman ve sabır ile ilerlettiğiniz çalışmalarınızı tek bir hata ile yerle bir edebilirsiniz.
Sayfalar üzerinde yapılacak değişiklikler de bu çalışmalar üzerinde olumsuz etkiler meydana getirecektir. Sayfaların hata mesajlarına düşmesi kullanıcı gözünde otoritesini sarsacak ve ziyaretçi oranlarında meydana gelecek düşüşler de SEO sonuçlarını doğrudan etkileyecektir.
301 Yönlendirme Nasıl Yapılır?
Öncelikli olarak belirtmek gerekiyor ki bu yöntemi kullanmadan önce site dosyalarının yedeklenmesi oluşabilecek hatalara karşı önlem olarak gerekli olacaktır. Yönlendirmenin ardından site doğru çalışmayabilir, sayfa yapıları üzerinde hatalar açığa çıkabilir, güncelleme problemi ile karşılaşılabilir. Tüm bu durumlara karşı önlem niteliğinde yedekleme yapmak daha doğru olacaktır.
WordPress yapısına sahip olan siteler için 301 yönlendirme yapmak oldukça kolaydır. Bu işlem için farklı eklentiler mevcuttur ve bu eklentiler sayesinde sorunsuz bir işlem gerçekleştirilir. Bu adım için en bilindik ve sık kullanılan eklentilerden birisi Redirection eklentisi örnek olarak verilebilir. Rediction eklentisini WordPress site ve ya paneli üzerinden indirebilir ve etkinleştirebilirsiniz. Bunun için izlenecek adımlar;
Yüklenilen eklentiye Araçlar > Redirection alanında ulaşılır. Burada eklenti etkinleştirilir.
Açılan alanda Source URL alanına eski kullanılan adres, Target URL alanına ise yönlendirme yapılacak yeni sayfa adresi eklenir. Bu işlemin ardından Add Redirect butonuna tıklandığı anda işlem gerçekleştirilir.
Farklı bir yöntem olarak Rank Math eklentisi ile yönlendirme yapılabilir. RankMath eklentisi ile 301 (kalıcı), 302 (geçici) yönlendirme yapmak mümkündür. Bu iki eklenti ile de WordPress tabanlı sitelerde yönlendirme işlemleri kolaylıkla yapılabilir. Ayrıca WordPress üzerinden bu işlemleri gerçekleştirmek için farklı eklenti seçenekleri de mevcut olmak ile birlikte en sık tercih edilenler bu ikisi olabilir.
301 yönlendirmei yapmanın bir diğer seçeneği ise hosting firması ya da alt yapı sağlayıcı firmalar bu işlemi yapmaları için yardım alınabilir. Sunucu üzerinden herhangi bir müdahalede bulunmak geri dönüşü olmayan hatalara doğurabilir. Bu durum ile karşılaşmamak için de profesyonel bir yardım almak en doğrusu olacaktır.
301 Yönlendirme ile 302 Yönlendirme Farkları Nedir?
301 yönlendirmesi kalıcı bağlantı oluşturmak için kullanılır. Bunun tam tersi olarak kullanılan 302 yönlendirmesi yönteminde ise geçici bağlantı oluşturulur.
301 yönlendirmesi site adresinin tümü üzerinde değişiklik yapıldığında ya da sayfaların bağlantı adresleri ile işimiz bittiği anda kullanılır ve bu sayede sayfa üzerinde gerçekleştirilen SEO çalışmaları da korumaya alınmış olur. 302 yönlendirme ise geçici olarak site içerisinde düzenlemeler yapmak ya da sayfa bağlantılarında düzenlemeler yapmak istediğimiz durumlarda kullanılmaktadır. Site içerisinde bakım çalışmaları ve ufak çaplı düzenlemeler yapıldığı anlarda 302 yönlendirmesi yöntemine başvurmak daha doğru seçim olacaktır. Bu süreçte site 404 hata mesajına düşmez ve site otoritesi bu durumdan etkilenmeden gerekli çalışmalar gerçekleştirilir. 302 yönlendirmenin önemli olan yanı ise bu yöntemin kullanması ile arama motoru robotları bu süreçte sayfayı taramayacaktır. Dolayısıyla da site herhangi bir zararla karşılaşmadan bu süreci atlatacaktır.
Site yöneticilerinin yapması gereken ise düzenlemeler ve değişikliklere başlamadan önce hangi yöntemi kullanmaları gerektiğine karar vermektir. Site üzerinde geçici düzenleme yapıldığı süreçte 301 yönlendirme yapmak sayfaların tamamen birbirine karışması ile sonuçlanacağı gibi. Ya da site üzerinden kalıcı olarak değişiklik yapılması gereken durumlarda 302 yönlendirme yapıldığında bu durum site içerisinde yapılmış tüm çalışmaları kaybetmek ile sonuçlanacaktır. Dolayısıyla bu nokta atlanmadan kararların verilmesi ve çalışmalarda bu doğrultuda ilerleme yapılması gerekmektedir.