E-Ticarette Agile Marketing (Çevik Pazarlama) Nasıl Yapılır?

Pazarlama teknikleri, ticarette olduğu kadar e-ticarette de kullanılan ve önem derecesi büyük olan bir süreci kapsar. Pazarlama işlemi, satacağınız ürünün müşterilerin ilgisini çekerek satın alam eylemini gerçekleştirmesi için tasarlanan bir stratejidir. Her işletme kendi sektörü için bir pazarlama stratejisine ihtiyaç duyar. Çünkü pazarlamanın amacı, daha fazla kitleye ulaşarak daha fazla satış yapılmasını sağlamaktır. Bu pazarlama stratejilerinden biri de agile marketing kavramıdır. Özellikle e-ticaret alanında yaygın olarak kullanılan bir pazarlama tekniğidir. Peki, e-ticarette agile marketing nasıl yapılır?

Bu sorunun cevabına geçmeden önce agile marketin nedir, bunu açıklayalım.

Agile Marketing (Çevik Pazarlama) Nedir?

İngilizce bir kavram olan agile marketing, “çevik pazarlama” demektir. E-ticarette yaygın olarak kullanılan pazarlama stratejilerinden bir tanesidir. Çevik pazarlama olarak ifade edilmesinin sebebi ise strateji olarak çeviklik ve kıvraklık ön plandadır. Agile marketing içerisinde bulunan bir diğer özelliği de sık yinelemedir. Sık yinelemeler yaparak kendini müşteriye hatırlatarak akılda kalıcı olmaya çalışır. Ayrıca çalışmalar toplu şekilde gerçekleşir. Agile marketing yaparak kısa bir süre içerisinde verimli bir şekilde müşteriye ulaşabilirsiniz. Pazarlama ile ilgili ayrıntılı bilgi için “Dijital Pazarlama Nedir? Stratejileri Nelerdir?” yazımıza tıklayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Agile marketingde kullanılan bazı teknikler ile hazırlanan pazarlama stratejileri gözden geçirilir. Böylece projeleriniz sürekli olarak bir değerlendirmeden geçer. Bu sayede projelerinizi daha iyi hale getirebilirsiniz. Oluşturduğunuz bir projeyi tekrar gözden geçirerek piyasaya sunabilirsiniz. Agile marketing yapılırken organize bir şekilde hareket edilir. Ekip çalışması temelli bir pazarlama stratejisidir. Ekibinizi toplayarak pazarlama stratejinizle ilgili iyileştirme çalışmaları gerçekleştirirsiniz. Sık yinelemelerin kullanılmasının amacı budur.

Kullandığınız bir pazarlama stratejisi olduğunu varsayın. Bu pazarlama stratejisini nasıl daha etkili hale getirebilirsiniz? Müşteriye daha hızlı ve daha verimli bir şekilde nasıl ulaşabilirsiniz? Bu sorular üzerine yoğunlaşırsınız. Ancak bu süreci ekibiniz ile birlikte yürütürsünüz. Bu bilgiden hareketle agile marketingle ilgili olarak ekip çalışmasına bağlı bir pazarlama stratejisi olduğunu söyleyebiliriz. Çalışma ekibi ile birlikte projenizi gözden geçirir, projenin tüketici üzerinde oluşturduğu etki analiz eder. Çalışmalar sonucunda mevcut proje üzerinde iyileştirmeler yapıp güncelleyerek tekrar oluşturur.

Yani bu durumda her dönem için yeni pazarlama stratejisi oluşturmak yerine mevcut olan proje üzerinde yenilik yaparak tekrar faaliyete geçirirsiniz. Bu açıdan baktığımızda e-ticarette kullanımı size oldukça avantaj sağlayacaktır. Pazarlama stratejileri, ticarette olduğu gibi e ticarette de satış oranını artırmak için kullanılan faktörler arasında yerini alır. Yeni bir strateji oluşturmak yerine hazır projeyi güncellemek zaman ve hız açısından sizin için daha avantajlı olur. Projenizi yineleyerek en kısa sürede müşteriye ulaşabilirsiniz. Bu yapısı sayesinde dijital dünyanın sürekli değişen yapısına kolayca uyum sağlayabilirsiniz.

Agile Marketing (Çevik Pazarlama) Özellikleri Nelerdir?

Temelini “agile software development”den alan agile marketing, yazılımdan ziyade pazarlama alanında kullanılır. Agile software development, yazılım geliştirme için kullanılan metotlara verilen genel isimdir. Hazırlanan projenin denetim ve uyumunu test etmek için kullanılırlar. Bazı özellikleri her iki kavramda benzerdir. Agile software development, Türkçe kelime anlamı olarak atik yazılım geliştirme anlamına gelir.

Agile marketing, agile software development metodunda kullanıldığı gibi iyileştirme ve kontrolünü sağlama noktasında benzerlik gösterir. Dolayısıyla ilk özellik olarak bunu söyleyebiliriz. Agile marketing tekniği kullanıyorsanız, sahip olduğunuz proje üzerinde iyileştirmeler yaparak daha iyi hale getirirsiniz. Bu hem sizin hem de müşterinin açısından önemli bir sürece işaret eder. Hazır olan projeyi yineleyerek kullandığınızda yeniden bir pazarlama stratejisi oluşturmanıza gerek kalmaz. Müşteri projenize daha önce aşina olduğu için hatırlaması ve aklında kalıcı olması daha kolay olacaktır.

Diğer bir özellik ise değişime uygun olarak kendini güncelleyebilir. Bu özellikle dijital ortamda firmaların işini oldukça kolaylaştıran bir özelliktir. Çünkü dijital dünyada trendler, ilgi çeken şeyler ya da pazarlama teknikleri çok hızlı bir şekilde değişir. Bu değişime ayak uydurmak çoğu kez zor olabilir. Yeniliği takip etmek, buna uygun projeler hazırlamak agile marketing ile daha pratik olabilir. Kendini yineleyebilen yapısı sayesinde değişimlere kolayca adapte olabilir.

Proje kalitesi, sayabileceğimiz özelliklerden bir tanesidir. Ekip çalışması ve iş birliğine dayalı bir çalışma prensibine sahip olduğu için yinelenen projenin kalite ölçüsü de oldukça yüksektir. Alanında uzman kişilerden oluşan ekibin yönettiği projenin etkileyicilik boyutu da fazla olabilir.

Projenin başarı oranı da aile marketingin tercih edilmesinin bir diğer sebebidir. Projenin gerekli denetimlerden geçerek güncellenmesi verimlilik noktasında tatmin edicidir. Hazırlanan projelerin başarı hızı ve kitleleri etkileme oranı diğer pazarlama stratejilerine yüksek oranlarda olduğunu söyleyebiliriz.

Agile Marketing Çevik Pazarlama) Nasıl Yapılır?

Bu pazarlama tekniğini kullananlar çok iyi bilirler ki, agile marketing yapılabilmesi için bazı süreçlerin takip edilmesi gerekir. Sık tekrara dayanan bir yapısı olduğu için kolayca organize edebilirsiniz. Müşteri odaklı bir pazarlama stratejisine sahiptir. Genel olarak her pazarlama stratejisinde, odak noktasının müşteri olduğunu söyleyebiliriz. Yine de yaptığınız pazarlama stratejilerinin altında yatan temel amaç satış yapmaktır. Agile marketing, müşteriye değer verme ve bunu pazarlamalarında uygulama noktasında oldukça başarılı bir pazarlama tekniğidir.

Peki agile marketing çalışmasını nasıl yaparız? Ne gibi faaliyetlerde bulunmamız agile marketing yaptığımız anlamına gelir? Gelin birlikte inceleyelim. Agile marketing yapabilmemiz için şu süreçleri uygulamamız gerekir.

  • Sprint Planning
  • Scrum & Sprint
  • Sprint Review
  • Sprint Retrospective

Agile marketingte sprint plannig süreci, projenin planlaması ile ilgilidir. Çalıştığınız ekiple proje hakkında plan oluşturma sürecini ifade etmek için kullanılır. Deneyim ve tüketici davranışları dikkate alınarak, proje üzerinde nasıl bir güncelleme yapılacağının hazırlandığı süreçtir.

Sprint & scrum süreci, tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra yapılan planlamanın faaliyete geçtiği süreçtir. Proje üzerinde gerekli çalışmalar ekip tarafından gerçekleştikten sonra pazarlama müşterilerle buluşturulur.

Sprint review süreci, agile marketingte 3. aşamaya işaret eder. Bu süreçte tüketici ile buluşturulan projenin etki oranı değerlendirilir. Piyasaya sürülen projeye tüketicinin ilgisi ve tepkisi nasıl, analiz edilir. Buradaki amaç projeye yapılan planın tüketiciye ulaşıp ulaşmadığı ile ilgilidir.

Sprint retrospective sürecinde ise planı değerlendirme işlemi yapıldıktan sonra yapılan işlem tekrar incelenir. Agile marketing ile ilgili kendini yineleyen bir pazarlama stratejisi olduğunun kanıtı, sprint retrospective sürecidir. Yani agile marketing yöntemini kullanıyorsanız öncelikle proje ile ilgili ekibinizle birlikte bir planlama hazırlamanız gerekir. Daha sonra hazırladığınız planı, proje üzerinde tasarı haline getirip geliştirirsiniz. Projeyi testten geçirerek denetledikten sonra yayınlarsınız. Tüketici ile buluşturduğunuz projenin etkisini öğrenmek için geri bildirim alırsınız. Geri bildirimlere göre tekrar plan oluşturarak aynı proje üzerinden pazarlamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

E-Ticarette Agile Marketing Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Agile marketing, e-ticarette kullanılmak için uygun olan ve kullanılması büyük etkiler yaratan bir pazarlama stratejisidir. E-ticarette yer almasının temelde yatan iki sebebi vardır. Bu sebepleri değişime uyum sağlaması ve müşteri odaklı çalışması söylenebilir. E-ticaretin trend anlayışı çok hızlı bir şekilde değiştiği için bu hıza uyum sağlayacak bir pazarlama tekniği kullanmanız sizin için daha faydalı olacaktır.

Peki e-ticarette agile marketing tekniği kullanmanız size ne gibi faydalar sağlar? İlk olarak şunu söyleyelim ki, agile marketing kısa vadeli bir pazarlama tekniğidir. Ancak uzun vadeli kullanılan pazarlama tekniklerinden daha sağlam ve emin adımlarla ilerlemenizi sağlar. Hazırlanan proje üzerinden sürekli değişimler yapılması ve değişim takip edilerek hazırlanması agile marketingin size sunacağı ilk faydadır.

Diğer bir faydası ise ROI (yatırımın geri dönüşü) ile ilgili geri dönütlere daha net ulaşmanıza yardımcı olur. Kısa vadeli olması nedeni ile yaptığınız yatırımın size ne derece geri dönüt sağladığını daha hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ayrıca proje üzerinde sürekli değişimler yaptığınız için başarısız olmanız durumunda hemen projenin planını değiştirebilirsiniz. Bu sayede başarısız olma oranınız oldukça düşük olur.

Değişim hızına kolayca ayak uydurabilirsiniz. Böylece projenizden alacağınız verim de aynı oranda yüksek olacaktır. Maliyet noktasında da size fayda sağlayan bir pazarlama tekniğidir. Yapılan yatırımlar küçük ölçekli olduğu için büyük bir maliyet ödemeniz gerekmez. Değişime ayak uydurabilen bir yapısı olduğu için, uzun süre boyunca bu tekniği kullanabilirsiniz.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1