E-Ticarette Bütçe Planlaması Nasıl Yapılır?

Ticaretle uğraşan işletmelerin, e-ticareti tercih etmesindeki en büyük sebep, finansal olarak daha fazla gelir elde etmektir. Mevcut sermayeyi korumak ve büyütmek, her işletmenin temel amaçlarından bir tanesidir. Özellikle ticarete yeni başlayan işletmeler ya da küçük işletmeler, sahip olduğu sermayenin korunması ve kar olarak geri dönmesi için bazı çalışmalar sürdürür. Bu çalışmalardan bir tanesi de bütçe planlamasıdır. E-ticarette bütçe planlaması nasıl yapılır, bu sorunun cevabını vermeden önce bütçe planlaması nedir, yazımızda açıklayacağız.

Bütçe Planlaması Nedir? 

Firmaların gelir ve gider oranı üzerinden bir hesaplama yaparak, firmanın geleceği için sahip olduğu finansal birikimin en iyi şekilde yönetilmesi, bütçe planlamasıdır. Firmalar, bütçe planlaması yaparak tam olarak firmanın geleceği hakkında planlamalar yapar. Aslında bütçe planlamasını bir strateji çalışması olarak değerlendirebiliriz. Çünkü firmanın devamlılığını sağlamak için yapılması gereken önemli bir çalışmadır.

Firmanın gelir ve gider durumu hesaplanır. Böylece firma, kazancının ne kadar olduğunu ya da finansal durumu hakkında bir çıkarımda bulunabilir. İşletmenin geleceğe dönük yatırım yapabilmesi için, belli bir bütçeye sahip olması gerekir. Elinde mevcut olan bütçeyi uygun yönetememesi durumunda büyük zararlara uğrayabilir. Bütçe planlaması yapmadan yaptığı yatırımlar, beklenildiği sonuçlanmayabilir ya da işletmeyi finansal olarak sıkıntıya sokabilir. Böyle riskli durumları en aza indirgemek ve kalıcı hasarların oluşmasını engellemek için bütçe planlaması yapmak firmanın geleceği için oldukça önemli bir çalışmadır.

Bütçe planlaması ile firmanızın sahip olduğu sermayenin ne için ne kadar miktar kullanılacağın hesabını yapabilirsiniz. Özellikle e-ticarette yer alan bir firmaysanız çeşitli yatırım yapmanız gerekebilir. Reklam için ayıracağınız bütçenin hesabını, bütçe planlaması ile uygun bir şekilde yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra yine firmanın giderlerini hesaplayarak yeniden düzenleme yaparak gereksiz harcamalardan kaçınabilirsiniz. Böylece işletmenizin büyümesine katkı sağlayabilirsiniz.

Bütçe Planlaması Nasıl Yapılır? 

E-ticarette yer alan küçük ya da büyümekte olan işletmelerin bütçelerini bilmesi ve bütçelerine uygun yatırım yapması önemli bir konudur. Gelişme ve büyüme aşamasında bir işletme olduğu için gelir oranı ile gider oranı arasındaki fark çokta büyük olmayabilir. Firmanın gelir parametresini yükseltmek ve giderleri minimum seviyeye indirmek için işletme için yapacağı çalışmalar, firmanın büyümesini sağlayacak önemli noktalardır.

Peki sizi ilerleme sağlayacak başarılı bir bütçe planlaması nasıl yapılır? Bütçe planlaması yaparken dikkat edeceğiniz ve özen göstereceğiniz birkaç konudan bahsedeceğiz. Bu konudan ilki durum analizdir.

Durum Analizi 

Bütçe planlaması yapacağınız zaman, yapacağınız ilk işlem durum analizi yapmaktır. Çünkü işletmenizin durumunu bilmeden sonraki adımı atamazsınız. Öncelikle nakit durumunuzu değerlendirerek işe başlayın. Sahip olduğunuz nakit durumunun yeterli olup olmadığından emin olun. Daha sonra firmanızın borç durumunu inceleyin ve nakit miktarının yeterlilik durumu ile kıyaslayın. Böylece işletmenizin finansal durumunu öğrenmiş olursunuz.

Yanı sıra risk durumlarını da düşünmelisiniz. Olası herhangi bir risk durumuna karşı işletmenizin yeterlilik durumunu inceleyin. Böyle bir risk yaşanması durumunda, işletmeniz zarar almadan kurtulabilir mi? Risk durumuna karşı nasıl bir tedbir alınabilir ? Bu konulara ağırlık verin. İşletmenizin nakit durumu, özellikle yaşanma olasılığı olan risk durumlarında önemli bir kurtarıcıdır. Bu nedenle kasanızda mutlaka belli bir miktar nakit para bulundurmaya dikkat edin.

Gelir – Gider Hesabı 

Bütçe planlaması yaparken gelir – gider hesabı yapmaya mutlaka yer verin. Çünkü gelir – gider hesabı yapmak, size kar – zarar durumunuzu da gösterir. Gelir – gider hesabınızı aylık ya da yıllık olarak hesaplayabilirsiniz. Böylece işletmenizin sıcak para akışını öğrenebilirsiniz. Ayrıca aylık yaptığınız hesaplamalar ile aylar arası kazancınızda ne derece oynamalar olduğunu da gözlemleyebilirsiniz.

Gelir – gider hesabı yapmak size aynı zamanda önemli veriler de sunar. Yaptığınız hesap doğrultusunda işletmeniz ile ilgili ileri dönem harcamalar için veri elde etmiş olursunuz. Bunun yarı sıra, gideri hesaplarken var olan orandan bir miktar fazla olarak hesaplama yapmanız, ileriki dönemde yaşayabileceğiniz fazla gider olasılığına karşı sizi hazırlar.

Doğru Harcamalarda Bulunmak 

Bütçe planlaması ile harcamalarınızın kontrolünü sağlayabilirsiniz. Gereksiz yapılan harcamalar gider oranınızın yükselmesine sebep olur. Bu nedenle yaptığınız harcamalar arasında gereksiz olanları belirleyerek gider listesinden silebilirsiniz. Böylece gider durumunuzu iyileştirebilirsiniz. Harcama yaparken gereksiz olarak yaptığınızı fark edemeyebilirsiniz. Gözünüzden kaçan ya da fark edemediğiniz giderlerin gider oranınıza olan etkisi oldukça fazla olabilir.

Bütçe planlaması ile temel ihtiyaçlarınızı belirleyip ve bu şekilde doğru harcamalarda bulunun. Gereksiz harcamalardan kaçınmak, kasanızda bulunan sıcak paranın korunmasına yardımcı olur. Sıcak paranın varlığı, kasanız için önemli bir teminattır.

Kasada Nakit Para Varlığı 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kasanızda nakit para varlığı, sizi risk durumlarında ya da yatırım dönemlerinde rahatlatacak bir yardımcıdır. Bu nedenle mutlaka kasanızda nakit para bulundurmaya hatta biriktirmeye çalışın. Biriktirme için yapmanız gereken ilk adım, gereksiz giderlerden kurtulmaktır. Gereksiz harcamalardan kaçınarak işletmenizin kasasında para biriktirebilirsiniz. Böylece şirketinizi büyütmeye yönelik bir hamlede bulunduğunuzda kasanızdaki nakit parayı kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.

Öncelik Sıralaması Yapmak 

Bütçe planlaması için yapabileceğiniz bir diğer hamle ise öncelik sırası yapmaktır. İşletmeniz için önemli olan harcamaların sıralamasını yaparak işletmeniz için bir planlama oluşturabilirsiniz. Yapacağınız ödemelerde öncelik sırasını oluşturmalısınız. Örneğin, vergi ödemeleri, çalışanlarınızın sigorta ve maaş giderleri, ürünlerin stok durumu ve depo masrafları gibi önemli harcamaların öncelik sıralaması ilk sıralarda olmalıdır. Bunun dışındaki harcamaları değerlendirecek sıralamadaki yerini belirleyerek harcamalarınızı kontrollü bir şekilde yapabilirsiniz.

Sezon Değerlendirmesi Yapmak 

Özellikle sezonluk ürün satan işletmelerin dikkat etmesi gereken önemli bir planlama ögesidir. Sezona uygun üretim yapmak ve satışa sunmak bütçenizi yükseltebilecek bir etkinliktir. Bunun yanı sıra sezonluk bir işletme değilseniz önceki dönem satışlarından faydalanarak, hangi dönemlerde yoğun olarak satış yaptığınızı öğrenebilirsiniz. Dolayısıyla yüksek satış yapacağınız dönem hakkında ön görüde bulunabilirsiniz. Satış oranı yüksek olan sezondan elde ettiğiniz gelir ile düşük satış yaptığınız sezonu tolere ederek bu dönemi zararsız bir şekilde geçirebilirsiniz.

Bütçe Planlaması Yapmak Neden Önemlidir? 

E-ticarette devlet planlaması yapmak önemli bir çalışmadır. Çünkü e-ticaret yapmak ve işletmenizi büyütmek için belli bir bütçeye ihtiyaç duyarsınız. E-ticareti tercih eden işletmeler, özellikle finansal olarak kar elde etmek için satışlarını dijital alanda yürütmeye başlarlar.  Doğrusu e-ticaret işletmelerin kar elde etmesine fayda sağlama potansiyeli olan önemli bir köprüdür. Ancak bu köprünün uygun bir şekilde yapılması durumunda kazanç sağlamaya başlarsınız.

Bütçe planlaması, işletmenizin finansal durumunun farkına varmanızı ve kontrol altında almanızı sağlayan etkili bir çalışmadır. Mevcut olan finansal durumu fark etmenizin yanı sıra işletmeniz için ileriye dönük neler yapabileceğinizi belirlemenize yardımcı olur. Bütçe planlamasını aylık ya da yıllık olarak yapabilirsiniz. Böylece aylar arası ya da yıllar arası gelir ve giderinizin durumunu analiz eder, bir sonraki adımınızı bu şekilde daha sağlam atarsınız.

Sonuç olarak hem ticaretle hem de e-ticaretle uğraşan işletmeler için bütçe planlaması önemli olan ve yapılması gereken bir çalışma stratejisidir. Bütçe planlaması yaparak işletmenizin daha da büyümesini sağlarsınız. Doğru atılımlarda bulunarak yatırım yapmasını sağlayabilirsiniz.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet dini chat elektronik sigara cinsel sohbet çanakkale psikolog oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı eşya depolama Uluslararası evden eve nakliyat Uluslararası ev taşıma