İçerik Optimizasyonu Nedir?

Dijital başarının anahtarı içeriklerdir. Bilenler için bu uyarı gereksiz olmak ile birlikte, bu kavrama yeterli özeni göstermeyen kişilerin varlığını da hafife almak doğru olmaz. İçerikleri düz bir metin gibi gören ve yapabileceklerini hafife alan kişilere denk gelebiliriz. İçeriklerin bu şekilde hafife alınmasındaki başlıca nedenlerden birisi, çalışmaların emek ve sabır istiyor olması gösterilebilir. İçerik optimizasyonu aşamasına gelene kadar araştırmaları, güncelliğinin takip edilmesi ve diğer tüm adımları ele alındığında bu süreç uzun vadeye yayılması gereken çalışmalardır. Her aşaması ayrı önem arz eden içerik üretmek hızlı sonuç elde etmek isteyen kişiler tarafından çok değerli görülmeyebilir.

İnternette var olan sitelerin sayısı büyük rakamlara dayandı artık. Her sektörde ayrı ayrı çok fazla sitenin varlığı doğal olarak başarılı ve kullanıcıya hitap eden seçeneklerin ön plana çıkması ile sonuçlanmaktadır. Hali ile rekabet de kaçınılmaz olmaktadır. Bu durumda en hızlı çalışma gerçekleştirenler değil, etkili çalışma gerçekleştirenler farklılıklarını ortaya koymaktadır.

İçerik optimizasyonu bu çalışmaların hangi kısmında? İçerik optimizasyonu, oluşturulan içeriklerin gerekli şartları taşıması ve etkin geri dönütler sağlamasına yönelik denetimlerin yapılmasını kapsayan bir süreçtir. Oluşturduğunuz içerik yayımlandığı dönem için kaliteli ve başarılı olarak görülse de zamanla bu durum değişebilir.

Arama motorları zaman zaman güncellemeler gerçekleştirmektedir. Bu güncellemelerin ardından da bizim yeterli olarak gördüğümüz ayrıntılar geçerliliğini kaybedebilir. Dolayısıyla başarılı sonuçlar beklerken işler düşündüğümüz gibi olmayabilir. İçerik optimizasyonu ile bu gibi durumların önüne geçebilir, başarı oranımızı artıracak çalışmalar gerçekleştirebiliriz.

İçerik Optimizasyonu Önemli Midir?

İçeriklerin dönemsel başarı elde etmesi bu durumun daimi olarak süreceğini göstermez. Bir içerik oluşturulduğunda tüm süreci noktalamayı düşünmek ve bunun da olması gereken durum olarak görmek ile en büyük yanılgıya düşmüş olursunuz. İçerik oluşturma sürecinin belirli bir sonu yoktur. İçerik oluşturulur, düzenli olarak ve gerekli gördüğümüz anlarda güncellemeler gerçekleştirilir. Bunun temel sebeplerinden birisi daha önce de bahsettiğimiz gibi arama motorlarının aralıklarla güncellemeler yapmalarıdır. Ve bu güncellemeler dikkate alınması gereken ayrıntılar olup, aksi halde tüm çalışmalara etki edebilecek nitelikte olabilir. Bu durumda da içerik üreticilerin yapılan güncellemelerin ışığında oluşturdukları içerikleri gerekli düzenlemelerini yapmalarını zorunlu kılmaktadır.

İçerik optimizasyonu yalnızca güncellemeler gerektiği anlarda yapılmaz. Zamanla yaptığımız işlerde bilgi birikimi noktasında daha ileri bir seviyeye gelebiliriz. Ve geçmişte ortaya koyduğumuz çalışmaların zaman içerisinde yeterli olmadığı görüşüne kapılabiliriz. Burada önemli olan durum ise bilgi birikimi artırmaktır. İçerik üretme aşaması her zaman yenilikleri takip etmeyi gerektirir. Bu sayede bir sonraki adımımızı belirlemek ve doğru bildiğimiz yanlışları tespit etmek imkanı elde edilebilir.

İçerik Optimizasyonunda Dikkat Edilecek Noktalar

İçerik optimizasyonu için başlangıçta özen gösterilecek önemli bazı detaylar bulunmaktadır. Bu detayların çıkış noktası da arama motorlarının hangi noktalarda daha fazla dikkatli oldukları üzerine yürütülen çalışmalardır. Arama motorları botları aralıklı zamanlarda sitelerin içeriklerini tarama gerçekleştirir ve bu adımda belirli noktalarda daha hassas çalışmalar yürütmektedir. Özellikle içerikler için dikkat ettiği noktalar üzerinden optimize işlemleri gerçekleştirmek, yürütülecek çalışmaların uzun vadede başarılı sonuç elde etmesi adına önemli olmaktadır. Başlıca dikkat edilecek noktalar;

İçeriklerin güncelliği; içerikleri oluştururken o dönem içerisinde yer alan bilgi ışığında bir içerik oluşturulur ve zamanla bu durumda değişiklikler olduğunda gerekli güncellemelerin yapılması gerekmektedir. Özellikle bilgi ağırlıklı içeriklerde bu bilgilerin güncellenmemesi durumunda bu durum büyük sorunlar ve bilgi karmaşası açığa çıkarabilir.

İçeriklerin geçerlilik süreci; bazı oluşturulan içerikler dönemsel olarak gündem olan konular üzerinden seçilebilir ve güncelliği kaybolduğu anda içeriklerde düzenlemeler ya da içeriği tamamen sayfadan kaldırmak gerekebilir. Getiri sağlamayan içeriklerin sayfada fazladan kalabalık yapmak dışında işlevi olmayacaktır.

İndeks düzenlemesi; İçerikler arama motorları tarafında indeksleme yöntemi ile kayıt altına alınmaktadır ki bu durum içeriğin site ile bağdaştırılması olarak gerekli olmaktadır. Bu indeksler üzerinde bilinçli ya da değil değişiklikler yapmak, içeriğin kayıtlarda varlığını koruyamaması ile sonuçlanabilir. Bu da içerik üzerinde hak sahibi olmanın güçleşmesi anlamına gelecektir. Bu sebeple içeriklerin indekslerinin kontrol edilmesi gerekmektedir.

Backlink hatası; Sayfa otoritesini artırmaya yönelik bağlantılı içerikler oluşturulur. Bu oluşturulan bağlantıların hataya düşmesi içeriğin kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Bağlantı kurulan sayfanın silinmesi hataya sebep olabilecek nedenlerden birisidir. Etkili içeriklere sahip olmak adına bu noktaya dikkat etmek gerekmektedir.

Başarılı İçerik Nasıl Olmalıdır?

İçerikler etkili olmasına etkili çalışmalar olsa da bunun etki seviyesi üreten kişiye bağlı bir durumdur. İçerikleri oluştururken ne kadar özenli davranırsak o kadar olması gerekene uydun çalışmalar ortaya çıkarabiliriz. Başarılı bir içerik üreticisinin yapması gereken, yaptığı çalışmalar hakkında yeterli bilgi birikime sahip olmasıdır. Bilgi her alanda güç demektir. Ki her geçen gün yeniliklerin ortaya çıktığı dijital ortamda ise bu durum her zaman büyük avantaj sunacaktır.

İçerik Oluşturulurken Dikkat Edilecek Noktalar

  • İçeriğin uzunluğu doğru belirlenmeli. Konunun ihtiyacı ne ise onun verilmesi gerekmektedir, ne daha az ne de fazla.
  • İçerikler özgün ve kaliteli olmalıdır.
  • Hedef kitleye ve sektöre yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Bir başka ifade ile etki alanımızı belirlemeli ve bu yoldan ilerleme göstermeliyiz.
  • İçeriği bir bütün olarak ele almalıyız. Başlığı, alt metin dağılımları, anahtar kelimeleri, yazım dili hepsi birbiri ile bir bütün olarak görülmeli ve buna uygun çalışmalar yürütülmelidir.
  • Hedef kitle doğru tanımlanmalıdır. Bu sayede ulaşmak istediğimiz kullanıcıya daha kolay erişim imkânı elde edebiliriz.
  • İçerikler zaman zaman geri dönütler ile kontroller gerçekleştirmek ve gerekli anlarda güncellemelerde bulunmak etkili olacaktır.
  • Yazıların alt metinlerinin 300 kelime sınırını geçmemesine dikkat etmek de ayrıca önemli olmaktadır.
  • Başlıkların oluşturulması herkesçe bilinen kurallar sahilinde bir düzen halinde olmalıdır. İçerikler H1 etiketi ile başlanmalı ve içeriğin gerekliliğine göre H2, H3, H4 olarak hiyerarşik bir düzen halinde ilerlemelidir. Karışık bir düzende gitmek içeriğin kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir.
  • Ve tabi ki benzer ve kopya içeriklerden kaçınmak gerektiği konusu en önemlisi. Geçmişe oranlar kopya içerik arama motoru botları tarafından fark edilebilir ve cezai yaptırımlar ile sonuçlanabilir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak adına bu konuda titiz davranmak gerekmektedir.
  • Anahtar kelime seçimi da ayrıca önem arz etmektedir. Doğru anahtar kelimenin belirlenmesi ve içeriği anahtar kelimeye boğmamak gerekmektedir. Özellikle bu konuda anahtar kelime yamyamlığından kaçınmak gerekmektedir. Anahtar kelime yamyamlığı konusunu incelediğimiz yazımızda bu konunun önem derecesi daha net olarak kavranabilir.
  • İçerik ile kullanıcıya sunulan beklentinin karşılanması gerekmektedir. Kullanıcı siteye bilgi elde etmek için ziyaret gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla da talep ettiği bilgiye erişmek isteyecektir. Bilgiyi elde edemediğinde bu durum site ismi üzerinde olumlu düşünceler oluşturmayacaktır.
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1