Bandwidth (Trafik) E Ticaret İçin Önemli Mi?

Herhangi bir amaçla açılacak web sitesi için öncelikle domain adresi ve hosting paketi satın alınması gerekir. Ticimax, İdeasoft, T-Soft gibi e-ticaret altyapısı kullanıyorsanız ayrıca hosting almanız gerekmez. Satın aldığınız kurulum paketleri içerisinde halihazırda bir hosting dosyası bulunur. Domain adresi, siteye ulaşmayı daha pratik hale getirmek için kullanılan site adıdır. Hosting ise bilgisayarda bulunan verileri saklamak için kullanılan depolama alanındaki dosyalar olarak ifade edilebilir. Özellikle hosting kavramı, bandwidth kavramı ile yakından ilgilidir. Peki bandwidth nedir?

Web sitesi açtırmak isteyen pek çok işletme sahibi hosting satın alırken bandwidth kelimesini sıkça duyar. Bandwidth, Türkçe karşılığı olarak “trafik” demektir. Web sitesine ziyaret sonucu olan verilerin trafiğini ifade etmek için kullanılır. Her web sitesinin kendine göre bir trafiği vardır. Trafik durumu, sitenin ziyaretçi potansiyeline göre değişir. E-ticaret sitesi, kişisel blog ya da kurumsal bir web sitesi açmak isteyen işletme ya da kişiler hosting satın alırken bandwidthi göz önünde bulundurarak almalısınız.

Bandwidth Nedir?

Trafik (bandwidth), web sitesi ziyareti sırasında gerçekleşen veri aktarımını ifade eder. Bu aktarım işlemi saniyeler içerisinde gerçekleşir. Bandwidth, aynı zamanda bant genişliği, aktarım hızı ve veri miktarı olarak kullanılabilir. Bandwidth ile web sitesinin internet bağlantısı kalitesini ya da hızını belirleyebilirsiniz. Ancak bu duruma hosting satın alırken dikkat etmelisiniz.

Web sitesi kurulumu sırasında alınan hostingin bant genişliğinin web sitenizin trafik potansiyelini karşılaması gerekir. Bant genişliğinin yetersiz olması durumunda web siteniz hata verir. 503 Service Unavailable Hatası, site sunucusunun kullanım dışı olduğunu ifade eder. Sitenize olan talebi, web sitenizin bant genişliğinin karşılayamaması durumunda web sitesi kullanılamaz hale gelir. Yoğun trafik yaşanması ve hattın yetersiz kalması durumunda site kullanılamaz durumdadır.

Web sitesi açma gibi bir düşünceniz varsa, hosting seçerken öncelikle iyice düşünmelisiniz. Web sitenize gerçekleşecek trafik verileri hakkında güçlü tahminlerde bulunmalı buna göre hosting paketi seçmelisiniz.

Bandwidth Nasıl Çalışır?

Web sitesine olan ziyaretler sonucunda site trafiği oluşur. Her web sitesinin trafik oranı farklı farklıdır. Bu nedenle site için satın alınan sunucunun bant genişlik ölçüsü de değişir. Bant genişliği fazla olan sitenin trafik akışı ve veri aktarımı daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bant genişliğine göre web sitesinin performansı da farklılaşır. Bandwidth (trafik) yoğunluğunu karşılayacak bir hostingin (sunucu), performansına göre fiyatı değişir.

Bandwidth Nasıl Çalışır

Web sitesinin trafik akışını sadece siteye gerçekleşen ziyaretler etkilemez. Eldeki verinin hacmi, ver aktarımı gerçekleşirken karşılaşılan problemler, verinin kaybolması, veri aktarımında gecikmelerin yaşanması vs. bu ve benzeri sorunlar bant genişliğini doğrudan etkiler. Ağ veriminde düşmeler yaşanmasına sebep olur. Bu gibi sorunlara çözüm önerisi olarak birden fazla cihaz kullanılmasını önerebiliriz. Farklı bant genişliklerine sahip cihazların kullanılması web sitesindeki veri akışının daha hızlı ve problemsiz bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur.

Birden fazla cihazın problemsiz bir şekilde çalışması için internet ağınızın yeterli düzeyde olmasına dikkat edin. Sistem, genel olarak internet bağlantısı ile gerçekleştiği için internet kaynağınızın güçlü olması tavsiye edilir.

Not: Bandwidth ile ilgili bir kavram olan “ping değeri”nden de kısaca bahsedelim. Ping değerini, genel olarak yükleme ve indirme hızı olarak ifade edilebilir. Kullanılan cihaz ile sunucu arasındaki veri trafiğini iletme hızıdır. Ping değeri, cihaza ve gerçekleştirilen işleme göre farklılaşır. Veri trafiği iletim hızı, milisaniye üzerinden ölçümü yapılır. Ölçüm sırasında küçük rakamlar daha hızlı iletim olduğu anlamına gelir. Örnek üzerinde anlatacak olursak, 40 milisaniyelik ping değeri, 10 milisaniyeye göre daha yavaştır.

Bandwidth (Trafik) Nasıl Hesaplanır?

Web sitesi için kullanılan cihazın sunucu ile arasındaki veri aktarım işlemi bize web sitesinin bandwidthini verir. Sunucunun bant genişliğine göre veri aktarım hızı değişir. Bandwidth (trafik) hesaplama işleminin nasıl yapıldığına geçmeden önce, bandwidth ile ilgili bazı kavramların bilinmesi size daha fazla yardımcı olur.

Verileri ölçümlemek adına bilgisayarda kullanılan bazı ölçü birimleri vardır. Bu ölçü birimlerinden bazıları, kilobayt (kb), megabayt (mb), gigabayt (gb), terabayt (tb) ve petabyte (pb)olarak söylenebilir. Bilgisayarın en küçük ölçü birimi bitdir. 8 bit, 1 byte karşılık gelir. Diğer ölçü birimleri ise şu şekilde devam eder;

  • 1024 byte – 1 KB
  • 1024 KB – 1 MG
  • 1024 MG – 1 GB
  • 1024 GB – 1 TB
  • 1024 TB – 1 PB

Genel olarak internette kullanılan ölçü birimlerini öğrendiğimize göre, bandwidth hesaplaması nasıl yapılır, bu soru hakkında bilgi verelim. Bunu kısaca şu formülle ifade edebiliriz;

(Bandwidth = Sayfa Boyutu x Ziyaretçi Sayısı)

Bandwidth hesaplaması internette aktif olarak kullanılan her web sitesinde kullanılabilir. Bunun yanı sıra özellikle e-ticaret sitelerinde de veri akışını hesaplamak için bandwidth hesaplaması yapılabilir. Siteyi ziyaret eden internet kullanıcılarının sitede yaptığı her bir eylem, veri akışını meydana getirir. Bu durum web sitesinin trafiğini oluşturur.

E-ticaret web sitesi üzerinden örnek verecek olursak, gün bazlı sitenizi ziyaret eden kullanıcı sayısı 500 olsun. Web sitenizin ana sayfasında bulunan görsel ve içeriklerin boyutu 2 MG olduğu varsayarsak sitenizin 500 x 2 = 1000 MG oranında bir trafiğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum kullanıcıların site üzerinde kategorilere girmesi, ürün incelemesi gibi eylemleri ile daha fazla trafik artışı yaşanmasına yol açmaktadır.

E-Ticarette Bandwidth (Trafik)’in Yeri

E-Ticarette Bandwidth (Trafik)’in Yeri

Bandwidth, internette yer alan her web sitesi için geçerli olan bir durumdur. Özellikle e-ticarette web sitesine yapılan her bir ziyaret hareketinin strateji oluştururken ayrı bir yeri vardır. E-ticaret web sitesi ürün ve hizmet satışı amacı ile kurulur. İnternet kullanıcısının e-ticaret web sitesini aktif bir şekilde kullanması, ziyareti etkileyen önemli sebeplerden bir tanesidir.

Web sitesinin sorunsuz bir şekilde işlemesinin önemli faktörlerinden biri bandwidth’dir. E-ticaret web site bandwidth ‘inin ne kadar olması gerektiği işletme sahipleri tarafından merak edilen bir konudur. Çünkü e-ticaret web sitesinin sahip olacağı veri miktarı, kullanılacağı sektöre göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle işletme sahiplerinin web sitesi büyüklüğünü ve öngörülebilir ziyaretçi oranını göz önünde bulundurarak hosting alması gerekir.

E-ticaret web sitesinde trafik akışının kesintisiz bir şekilde gerçekleşebilmesi için, sunucunun sitenin trafiğini kaldırabilecek oranda bant genişliğine sahip olması gerekir. Aksi takdirde ziyaret sırasında aksamalar meydana gelebilir. Sayfanın açılma süresinde uzamalar görülebilir ya da yoğunluktan dolayı site kullanılamaz hale gelir. Ziyaret sırasında sitenin yavaş işlemesi ya da hata vermesi, sitenin kullanıcı üzerindeki imajını zedeler. Bu durum e-ticaret web sitesine gerçekleşen ziyaretlerin azalmasına sebep olabilir.

Ziyaretçi kaybı yaşamamak için web sitesi sahiplerinin yapması gereken ilk hamle, web sitesi kurulum aşamasında iken hosting alımına dikkat etmesi gerekir. Ancak şu da var ki ilerleyen süreçte de ziyaret oranında artış görülüyorsa daha büyük bir hosting paketi satın alabilirsiniz. Böylece web sitenizin trafik akışında sunucu kaynaklı çıkabilecek sorunları engellemiş olursunuz. E-ticaret sektörüne yeni giriş yapacaksanız e-ticaretin avantajlarını incelediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1