“İnternot Olmaya Var Mısın?” Projesi Nedir?

İnternet kullanımı, günümüzde oldukça yaygınlaşmış durumdadır. Yaş grubu fark etmeksizin her yaş grubundan insanın, interneti aktif olarak kullandığını söyleyebiliriz. Yaygın kullanım alanına sahip olmasına rağmen, internet üzerinden gerçekleşen dolandırıcılık, kötüye kullanma gibi olumsuz durumlar, internet kullanıcılarının mağduriyet yaşamasına neden olmuştur. Özellikle çocukların dolandırıcılara karşı nasıl davranacağını bilememesi, çocukların psikolojik olarak büyük travmalar yaşamasına neden olmuştur. Bu nedenle çocukların böyle mağduriyetleri yaşamaması için oldukça yapıcı bir proje ile karşınızdayız. “ İnternot Olmaya Var Mısın?” projesi ile çocuklar, interneti daha bilinçli ve güvenli şekilde kullanmayı öğrenecek.

Peki “ İnternot Olmaya Var Mısın?” projesi nedir? Hangi amaçla kurulmuştur. Projenin içerisinde neler bulunur? İnternot nedir? İnterland nedir? Proje ile ilgili bu gibi soruların cevabını yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz. Projenin içeriğine geçmeden önce projenin anahtar kelimeleri olan internot ve interlandın tanımlarını yapalım.

İnterland Nedir? 

Çocukların kendini güvenli hissederek, bilinçli bir şekilde interneti nasıl kullanacağını uygulama şekilde gösteren bir internet oyun uygulamasıdır. Oyun içerisinde çocukların farklı alanlarda nasıl davranması gerektiğine yönlendiren oyun içerikleri bulunur. Çocukların eğlenerek oynayabileceği internet oyunları, aynı zamanda internetin nasıl kullanılacağı hakkında çocuklara bilgi verir.

İnterlandın içerisinde bulunan oyun içerikleri; 

  • Dikkat dağı (paylaşırken dikkatli ol) 
  • Hazineler kulesi (sırların sende kalsın) 
  • Nezaket krallığı ( nazik olmak güzeldir) 
  • Gerçeklik nehri (gerçek olduğundan emin ol) 

Her bir internet oyunun oyun içerikleri, ismine uygun şekilde tasarlanmıştır. Oyunlardan herhangi birini seçen çocuklar, oynarken macera dolu bir dijital dünyanın keyfini çıkaracak. Aynı zamanda oyun içeriğinde bulunan bilgi ve yönlendirmelerle internet kullanımını öğrenecek.

İnternot Nedir? 

İnterland’da bulunan karakterler internot olarak adlandırılıyor. Oyunların içeriğinde bulunan internotların yanı sıra çocuklarınızın yönlendireceği internot da vardır. Yani çocuğunuz İnterland’ı ziyaret ettiğinde dijital dünyanın vatandaşı olur. Çocuğunuzun yönlendirmesi ile hareket eden internot, çocuklarınızın oyunu oynamasına yardım eden karakterdir. Çocuklarınız bu sayede birer internot olur ve İnterland’ın gizemli ve heyecan dolu dünyasında gezinmeye başlar.

İnterland’ı ziyaret eden ve oyunları oynamaya başlayan çocuklarınız bu sayede, dijital dünya ile nasıl başa çıkabileceğini öğrenir. İnterneti güvenli bir şekilde nasıl kullanacağı hakkında bilgi sahibi olur.

“İnternot Olmaya Var Mısın?” projesi, bugün çocukların internet kullanırken ihtiyaç duyacağı her konu hakkında eğlenerek eğitmeyi amaçlar. Bildiğimiz gibi internet kullanımı, çok küçük yaş gruplarına kadar inmiş durumdadır. Sonsuz bir bilgi kaynağı olarak ifade edebileceğimiz internet, aslında çocuklar için çok fayda sağlayacak bir platformdur. Ancak interneti kötüye kullanmak isteyenler yüzünden, mağduriyet yaşanması söz konusudur. Çocuklar, interneti kullanırken bilinçlendirilmediği için farklı zorluklarla başa çıkmak zorunda kalabilir.

Oyun oynamak ve video izlemek için çocukların sıkça tercih ettiği bu dijital dünyaya çocuklarımızı nasıl hazırlayabiliriz? Çocukların her anını kontrol etmek mümkün olmuyor. Bu nedenle yapabileceğimiz en iyi yol, çocuğumuza bilinçli bir şekilde internet kullanımını öğretmek olur. İnternot Olmaya Var Mısın projesi ile çocuklarınız birer internot olarak oyunlarda başarı sağlamaya çalışacak. İnterland’da bulunan oyunlardan birinin “oyna” butonuna basarak oyuna giriş yapabilirsiniz.

Uygulama ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için https://beinternetawesome.withgoogle.com/tr_all/ adresine tıklayabilirsiniz. Alanında uzman öğretmenler tarafından yürütülen bu dijital oyun uygulaması ile çocuklar dijital dünyayı keşfederken bilinçli birer internet kullanıcısı olacak.

İnternot Olmanın Kuralları Nelerdir? 

Çocuklarınız internot olurken uyması ve öğrenmesi gereken bazı ilkeler vardır. Bu ilkeler sayesinde dijital alanda nasıl davranması gerektiğini bilecek duruma gelir. Dolayısıyla çocuklarınız bu proje ile internot olmanın ilkelerini öğrenecek. Google’ın ülkemizde hayata geçirdiği yeni bir proje olan “İnternot Olmaya Var Mısın?” ile geleceğimizin mihenk taşı olan çocuklarımız etkin ve güvenli bir şekilde internet kullanımını öğrenecek. Peki bu proje ile çocuklarımız neleri öğrenecek?

  • Düşünerek Paylaş (Akıllı Ol) 
  • Gerçek Olduğundan Emin Ol (Dikkatli Ol) 
  • Sırların Sende Kalsın (Güçlü Ol) 
  • İyi Ol, Özel Ol (İyi Ol) 
  • Bir Sorun Olduğunda Konuş (Cesur Ol) 

Bu ilkeleri öğrenerek çocuklarımız, sanal ortamda karşılaşabileceği problemlere karşı daha dikkatli ve ne yapabileceğini bilir duruma gelir. İnternet, kullanım amacı olarak her ne kadar bilgiye ulaştırmada kullanılabilecek faydalı bir araç olsa da interneti kötü amaçları için kullanan insanlar varlığı, çocuklarımızın güvenliğini tehdit ediyor. Oluşabilecek risk durumlarını püskürtmek için çocuklarınızı internot olarak görmeye ne dersiniz?

Yukarıda internot olmanın kurallarını sıraladık. Her bir kuralı kısaca açıklayarak içerdiği ilkeler hakkında sizi bilgilendirelim.

Düşünerek Paylaş 

Bu ilke ile çocuklarınız dijital alanda nasıl paylaşım yapabileceğini öğrenecek. Bildiğiniz gibi internet ortamı, bilgi niteliği açısından doğru ve yalan bilgilerle doludur. Böylece doğru bilginin yalan bilgi içerisinde erdiği bu dönemde çocuklarınız bilinçli birer internot olarak ne paylaşacağını ve kiminle paylaşacağını öğrenir. Kişisel bilgilerin paylaşılmaması konusunda bilinçlendirilir.

Gerçek Olduğundan Emin Ol 

Internet, çocuklarınıza sanal bir dünyanın kapısını açar. Bu dünyada gerçek olanla olmayanı ayırmak olduğunca zor olabiliyor. Çocuklarınızın gerçek olanla, fake (sahte) olanı ayırmasına yardımcı olur. Gerçek ile sahte ayrımını yapabilen çocuklar, interneti daha güvenli bir şekilde kullanır. İnterland’da yer alan oyunlar ile çocuklarınız gerçek ile sahte olanın ayrımını yapabilecek. Böylece kimlik korsanlarına ve dolandırıcılara karşı daha dikkatli olacak.

Sırların Sende Kalsın 

Bu ilke ile çocuklarınız internet ortamında önemli bilgilerini güvenle nasıl koruyacağını öğrenir. Gizlilik ve güvenlik kavramları bu ilkede oldukça önemlidir. Çünkü çocuklarınız kişisel bilgilerini nasıl gizleyeceğini ve güven altına almayı öğrenir. Bu sadeye çocuklarınızın hem kişisel bilgileri, cihazları hem de sosyal medya hesapları tehlike altına girmez.

İyi Ol, Özel Ol 

İnterneti kullanan insanlar her zaman iyiyi yaymak için kullanmayabilirler. Bu proje ile çocuklarınız internette nasıl davranacağını öğrenir. Kendine yapılmasını istemediğini karşısındakine de yapmaması gerektiğinin bilincine varır. Diğer kullanıcılara karşı nazik olur. Aynı zamanda olumsuz davrananlara karşı nasıl davranacağı konusunda da bilgilendirilir.

Bir Sorun Olduğunda Konuş 

Burada aslında hem çocuklarımız hem de ebeveynlere büyük görev düşüyor. Çocuklarımızı her ne kadar internet kullanımı hakkında bilinçlendirsek de bazen çözmeyeceği sorunlar ile karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda çocuk, anne ve babasıyla konuşabilmelidir. Bu anlamda çocuklarınıza karşı anlayışlı, ilgili ve çözüm odaklı olursanız çocuklarınız sizle konuşma konusunda daha rahat davranacaktır. 

Aynı zamanda çocuklar da rahatsız olduğu durum konusunda konuşabilmelidir. İnternot uygulaması ile çocuklar, karşılaştığı olumsuz durumlar karşısında kendini savunmayı ve bu durumu yetişkinlerle paylaşması gerektiğini öğrenir.

İnternot Projesi Hangi Yaş Grubu Çocuklar İçin Uygundur? 

Aslında İnternot projesi genel bir kullanıcı kitlesine hitap eder. Her ne kadar çocuk özelinde ele alınan bir uygulama olsa da internet kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen yetişkinler tarafından kullanılabilir. Çünkü internet kullanan insanların birçoğu yaşı farketmeksizin bilinçsiz bir şekilde interneti kullanarak büyük ya da küçük çaplı mağduriyetler yaşıyor. Bunun en büyük sebebi ise interneti nasıl kullanacağını bilmemesinden dolayıdır.

“İnternot Olmaya Var Mısın?” projesinin hedef kitlesi olarak çocukları seçmesinin temel sebebi ise budur. Çocuklar, erken zamanda internet kullanımı hakkında bilinçlendirilerek güven içinde kullanır. Ayrıca oyun içerisinde yazılı içeriklerin bulunması, çocukların motor becerileri ve düşünme becerileri gözetilerek oluşturulmasından dolayı 7 –12 yaş arası çocuklar için uygun bir uygulamadır. Ancak bu yaş grubu bir kıstas değildir. 7 yaşından küçük ya da 12 yaşından büyük çocuklar da internot olabilir.

İnternot Uygulaması Ücretli Midir? 

Google tarafından tasarlanan bu uygulama ücretsizdir. Ayrıca İnterlan’da girmek ve oyunları oynamak için herhangi bir üyelik ya da oturum açmaya gerek yoktur. Dolayısıyla her kullanıcı akıllı cihazları üzerinden uygulamaya girebilir ve oyunları doyasıya oynayabilir. Sonuç olarak İnterland’ı ziyaret etmek ve oyunlara göz atmak için https://beinternetawesome.withgoogle.com/tr_all/interland adresini tıklayabilirsiniz.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1